|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 17 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 09:15 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42 Postovi: 9100 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Na ovoj dole poveznici mogu se pronaći izvješća o financiranju ovih udruga, kao i iznosi za svaku pojedinačnu udrugu. http://www.uzuvrh.hr/potpore.aspx?pageID=58Tako je npr. Munir Podumljak, i njegova organizacija Partnerstvo za društveni razvoj u promatranom razdoblju dobilo 295.313,00 €. Sapienti sat! Mogu se pronaći zanimljivi podaci. Ovo sam odavno tražio!!! Sad ćemo vidit čija majka crnu vunu prede.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 11:01 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Bilo bi super kada bi netko složio nekakvu mapu izvora financiranja svih tih silnih NVO, poput Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), Građanskog odbora za ljudska prava, Centra za mirovne studije, Documente - centra za suočavanje s prošlošću, Transparency internationala (TI), Amnesty internationala (AI), Građanske akcije, Partnerstva za društveni razvoj, Margelova instituta, Mladih antifašista grada Zagreba i sl. te njihovih istaknutih protagonista, poput Ive Banca, Ivana Zvonimira Čička, Žarka Puhovskog, Danijela Ivina, Slavka Goldsteina, Zorana Pusića, Vesne Teršelič, Zorislava Antuna Petrovića, Munira Podumljaka, Katarine Kruhonje itd. Vjerujem da bi se utvrdilo kako su mnogi od njih strani obavještajci, a dotične organizacije koje vode ekspoziture stranih obavještajnih službi. Sve su te organizacije manje-više dobro umrežene, a valjalo bi u to istraživanje uključiti i Franjevački institut za kulturu mira iz Splita, koji je povezan s mnogima od njih, a kojim drma onaj dio bosanskih franjevaca koji je snažno obilježen naslijeđem i baštinom staleškog udruženja katoličkih svećenika "Dobri pastir". Inače, u svome službenom kalendaru to je udruženje na jednoj od početnih stranica često isticalo Titovu sliku, a njihova je delegacija odlazila i u Kuću cvijeća, mislim da su čak i mlade bogoslove iz Visokoga odvlačili tamo. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 11:11 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek od 2004. do 2011. Donacije Nacionalna razina 4.003.897,50 knStrani donatori (EU) 361.236,53 €Dakle, skoro 7 milijuna kuna u 7 godina, milijun po godini! Za što? Mlaćenje prazne slame... Užas!  P.S. Otprilike toliko godišnje prikupi i Osječko ljeto kulture (OLJK), najznačajnija kulturna manifestacija u Osijeku (od toga iz državnog proračuna najmanje - nekih 150 000 kn).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 11:23 |
|
|
|
Kada su strani donatori u pitanju može se vidit na temelju čega su dobili ta sredstva.
Tako je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek od 2004. do 2011. godine dobila od CARDS programa (jedan od EU fondova) 361.236,53 €, i to za Pružanje socijalnih usluga od strane neprofitnog sektora i Dobro upravljanje i vladavina prava - Shema bespovratnih sredstava.
Dakle, ne mora to biti neka undercover operacija, nego vrlo jednostavno i učinkovito preko EU fondova.
Na moje pitanje tko određuje kako se dobivaju sredstva iz EU fondova još uvijek nitko i nije dao suvisao odgovor.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Popisnova
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 12:25 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Bilo bi super kada bi netko složio nekakvu mapu izvora financiranja svih tih silnih NVO, poput Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), Građanskog odbora za ljudska prava, Centra za mirovne studije, Documente - centra za suočavanje s prošlošću, Transparency internationala (TI), Amnesty internationala (AI), Građanske akcije, Partnerstva za društveni razvoj, Margelova instituta, Mladih antifašista grada Zagreba i sl. te njihovih istaknutih protagonista, poput Ive Banca, Ivana Zvonimira Čička, Žarka Puhovskog, Danijela Ivina, Slavka Goldsteina, Zorana Pusića, Vesne Teršelič, Zorislava Antuna Petrovića, Munira Podumljaka, Katarine Kruhonje itd. Vjerujem da bi se utvrdilo kako su mnogi od njih strani obavještajci, a dotične organizacije koje vode ekspoziture stranih obavještajnih službi.
Taj pežorativan pristup i sveopće generaliziranje NVO sektora kao obavještajnog, paranoidno-spletkaroškog koji ždere pare (valjda ovaj materijalni momenat treba biti u službi poticanja paranoje) je potpuno neutemeljeno mlaćenje prazne slame i zagovaranje nekakve šutnje mraka. Konkretno, nabrojani pojedinci i pojedinke i udruženja su, unatoč manama, za demokratizaciju društva daleko više doprinjeli od svih vjerskih zajednica i dosadašnih hrvatskih vlada zajedno. Potpuno druga stvar je ukoliko u dijalogu i objektivnosti propitivanja nacionalnih vrijednosti nužno vidiš teorije zavjera, neprijateljja i ine paranoidne opsesije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 12:28 |
|
|
|
Šta je to demokratizacija društva? Možeš li definirati?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 12:30 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
Objection overruled!
Izvor financija i prihoda je pitanje svih pitanja (follow the money), i daje mogući uvid u motivacije i ciljeve raznih grupa. Svi od nas smo ovisni o svojim poslodavcima, i za svoje poslodavce smo izvršavali naredbe i naputke bez pogovora. Sa obzirom da je transparency u điru, ajmo mi to sve lijepo pročešljati, pa nek bude što bude.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 12:52 |
|
|
Popisnova je napisao/la: Taj pežorativan pristup i sveopće generaliziranje NVO sektora kao obavještajnog, paranoidno-spletkaroškog koji ždere pare (valjda ovaj materijalni momenat treba biti u službi poticanja paranoje) je potpuno neutemeljeno mlaćenje prazne slame i zagovaranje nekakve šutnje mraka. Nije mi jasno što se željelo izreći sintagmom "šutnje mraka"? Ako mrak šuti, valjda onda svijetlo vlada, a to bi trebalo označavati nešto pozitivno. Inače, pristup nije pejorativan niti generalizirajući, s obzirom da su institucije i pojedinci jasno istaknuti nazivom te imenom i prezimenom, a kako dulje vrijeme pratim njihov rad i istupe u javnosti, na temelju toga donosim izneseni stav. Svakako ima vrlo zaslužnih i konstruktivnih NVO, no one nisu ovdje bile predmet moje analize Indicije da su mnogi od njih strani obavještajci postoje te se mogu pokazati točnima, ali i ne moraju, no takve stvari prvo valja utvrditi radi sigurnosti države. Svakako jedan dio njih radi to što radi iz uvjerenja, no njihova je vjerodostojnost vrlo upitna jer im je pristup "borbi za ljudska prava" očito selektivan i ideološki obojen. Npr. Kako može istaknuti član jedne od nabrojanih udruga, koja se nominalno zalaže za promicanje ljudskih prava i demokratičnosti, biti osoba koja je u jednopartijskom totalitarnom sustavu pristala biti kandidatom vladajuće partije na izborima za studentskog prorektora Sveučilišta u Zagrebu, te dan prije izbora gostovati u središnjoj informativnoj emisiji tadašnjeg TV Zagreba, gdje je predstavljena kao budući studentski prorektor? Je li to spojivo? Očito da jest u shizofrenom hrvatskom društvu. P.S. Dan nakon gostovanja na TV-u senzacionalno je poražen od nepartijskog kandidata, također gore navedenoga, Ivana Zvonimira Čička. Popisnova je napisao/la: Konkretno, nabrojani pojedinci i pojedinke i udruženja su, unatoč manama, za demokratizaciju društva daleko više doprinjeli od svih vjerskih zajednica i dosadašnih hrvatskih vlada zajedno. Apsolutno se ne slažem, ali svatko ima pravo na svoje mišljenje, koliko god ono bilo neutemeljeno. Popisnova je napisao/la: Potpuno druga stvar je ukoliko u dijalogu i objektivnosti propitivanja nacionalnih vrijednosti nužno vidiš teorije zavjera, neprijateljja i ine paranoidne opsesije. Ne vidim nužno "teorije zavjera, neprijatelja i ine paranoidne opsesije", ali kod gore navedenih ne vidim niti želju za "dijalogom i objektivnim propitivanjem nacionalnih vrijednosti". Puno bliže tome mi se čini recimo udruga Istina: http://istina.hr/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 14:41 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19 Postovi: 6194 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Pessimus dux je napisao/la: Bilo bi super kada bi netko složio nekakvu mapu izvora financiranja svih tih silnih NVO, poput Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), Građanskog odbora za ljudska prava, Centra za mirovne studije, Documente - centra za suočavanje s prošlošću, Transparency internationala (TI), Amnesty internationala (AI), Građanske akcije, Partnerstva za društveni razvoj, Margelova instituta, Mladih antifašista grada Zagreba i sl. te njihovih istaknutih protagonista, poput Ive Banca, Ivana Zvonimira Čička, Žarka Puhovskog, Danijela Ivina, Slavka Goldsteina, Zorana Pusića, Vesne Teršelič, Zorislava Antuna Petrovića, Munira Podumljaka, Katarine Kruhonje itd. Vjerujem da bi se utvrdilo kako su mnogi od njih strani obavještajci, a dotične organizacije koje vode ekspoziture stranih obavještajnih službi.
Npr. iz izvješća Documente za 2011. vidljivo je da su praktično jedini izvor prihoda donacije, a da Documenta ujedno kreditira Pusićev GOLJP. http://www.documenta.hr/assets/files/Godisnji%20izvjestaji/GODISNJI_IZVJESTAJ_BILANCA_2011.pdfKad su NVO-e pokušale zaustaviti pristup RH Europskoj uniji u veljači 2011., malo sam proučio osoblje potpisanih organizacija i pozornost su mi privukli potpisnici "Zajedničkog mišljenja..": Citat: Zajedničko mišljenje hrvatskih organizacija civilnoga društva o spremnosti Republike Hrvatske na zatvaranje pregovora u 23. poglavlju - Pravosuđe i temeljna ljudska prava
Zagreb, 16. veljače 2011.
Ovo izvješće predstavlja zajednička nastojanja skupine hrvatskih organizacija civilnog društva (OCD) s dugogodišnjem iskustvom na području zaštite i promicanja ljudskih prava:
1.) B.a.B.e. – Bud aktivna. Budi emancipirana,
2.) ZINH - Zbor istraživačkih novinara Hrvatske,
3.) Centar za mir, 4.) Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek (Katarina Kruhonja),
5.) CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje [Snježana Vasiljević], 6.) CMS – Centar za mirovne studije [Gordan Bosanac, Vesna Teršelič, Mirela Travar, Cvijeta Senta], 7.) Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću [Vesna Teršelič, Zoran Pusić + GOLJP, Srđan Dvornik, Katarina Kruhonja], 8.) GOLJP – Građanski odbor za ljudska prava [Zoran Pusić, Srđan Dvornik + 38 članova],
9.) GONG [Suzana Jašić, Dragan Bagić, Nenad Zakošek, Mirela Travar, Marina Škrabalo],
10.) Zelena akcija [Tomislav Tomašević, Suzana Jašić, Vesna Teršelič, Gordan Bosanac],
11.) Pravo na grad [Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski], 12.) Centar za LGBT ravnopravnost [Cvijeta Senta, Gordan Bosanac],
13.) KLJP – Kuća ljudskih prava [članice: B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GOLJP, …],
14.) SDF – Srpski demokratski forum [Veljko Džakula] i
15.) Transparency International Hrvatska [Predrag Matić-Fred, Snježana Vasiljević, Marina Škrabalo, Nikola Kristić].1
Vidi se da su neke od potpisanih organizacija kćeri drugih potpisanih organizacija, da neka poznata imena vode više različitih organizacija i da taj grozd, sav financiran iz inozemstva (financijeri su navedeni, jedino je malo teže odrediti točne svote koje dobivaju od svakog pojedinačnog financijera), uživa veliku medijsku poporu u RH. Npr. iste osobe vode udruge i zelenih i LGBT i mirovne studije. Gordan Bosanac = 3 Vesna Teršelič = 3 Srđan Dvornik = 2 Katarina Kruhonja = 2 Suzna Jašić = 2 Zoran Pusić = 2 Cvijeta Senta = 2 Marina Škrabalo = 2 Tomislav Tomašević = 2 Mirela Travar = 2 Snježana Vasiljević = 2 itd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 15:03 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Popisnova
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 15:08 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: Šta je to demokratizacija društva? Možeš li definirati? Proces demokratizacije društva počinje onog trenutka kada se društvo suoči sa manama i prestane idealizirati u "nacionalnim istinama", te pokuša njegovati dijalog različitih mišljenja. Koliko god možemo spočitavati financijske nejasnoće (u BiH je stanje čini mi se i gore nego u HR), pobrojana gospoda i gospođe su medijski diskurs bockali propitivanjima uloga, ratova, postupaka, što jeste doprinjelo otvorenijem pristupu i značajnijem eliminiranju "nedodirljivih".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 15:14 |
|
|
Popisnova je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: Šta je to demokratizacija društva? Možeš li definirati? Proces demokratizacije društva počinje onog trenutka kada se društvo suoči sa manama i prestane idealizirati u "nacionalnim istinama", te pokuša njegovati dijalog različitih mišljenja. Koliko god možemo spočitavati financijske nejasnoće (u BiH je stanje čini mi se i gore nego u HR), pobrojana gospoda i gospođe su medijski diskurs bockali propitivanjima uloga, ratova, postupaka, što jeste doprinjelo otvorenijem pristupu i značajnijem eliminiranju "nedodirljivih".sa svime se slažem, osim s podebljanim. nemojmo se zavaravati. nastup poput "čuvara istine" nikako se ne može nazvati propitkivanjem. dapače, i nakon suočavanja s činjenicama, gospoda, kako ih nazivaš, i dalje ustrajava na vlastitim istinama. kad bih bio naivan, rekao bih kako nisu u stanju sagledati širu sliku. međutim, oni to itekako jesu. zaključak se stoga sam nameće.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Popisnova
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 15:17 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: kad bih bio naivan, rekao bih kako nisu u stanju sagledati širu sliku. međutim, oni to itekako jesu. zaključak se stoga sam nameće. Što, plaćenici, obavještajci, špijuni...? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bumbar92
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 15:57 |
|
|
jugoslaveni pobjegli od Kadijevićeve petokrake i Šešeljeve kokarde u ustašoiziranu Hrvatsku Franje Tuđmana,...to mora da su hrvatske patriJote. Sudba kleta...  ali srećom po njih ostale su im komunističke vrline u demokratskoj i neprijateljskoj Hrvatskoj: galami u množini, kradi u jednini.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 16:02 |
|
|
Popisnova je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: kad bih bio naivan, rekao bih kako nisu u stanju sagledati širu sliku. međutim, oni to itekako jesu. zaključak se stoga sam nameće. Što, plaćenici, obavještajci, špijuni...?  ne moramo ići tako daleko, iako sigurno nije daleko od istine. definitivno nisu politički neutralni, što ih onda nikako ne svrstava u civilno društvo, nego u produženu ruku (operativce) političkih ideja i ideologija (svih naroda i narodnosti  )
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 17:20 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Kada bi u RH uveo ustavnu zabranu financiranja NVOa iz inozemstva sličnu onoj iz Rusije, vidjeli bi kako bi ove razne babe, LGBTi, Zeleni itd... pokrepavali brzo (misli dakako pravno pokrepavali, kroz ukidanje  ) . I stvarno mislim da je neprincipijelno da u jednoj demokratskoj državi poput Hrvatske NVOi dobivaju pare izvana.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: NGO - Nevladine organizacije Postano: 22 sij 2013, 17:51 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108291 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Jedan od prve dvojice osnivača Greenpeace-a je napustio tu organizaciju poslije pada Berlinskog zida. Kaže poslije pada komunizma ti marksisti bili lustrirani i nisu mogli djelovati u svojim državama pa se uvalili u Greenpeace i slične organizacije i prosipali svoju ideologiju. Nisu se puno brinuli za prirodu, životinje i okoliš, već kako da koriste akcije da ruše političare i vlade koje im ne odgovaraju.
Malo je članova Greenpeace-a iz Hrvatske. Djeluju slobodno i nedemokratski u Zagrebu.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 17 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 49 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|