|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 14 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Uskok
|
Naslov: Hercegbosanski identitet Postano: 12 sij 2013, 23:21 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2009, 01:57 Postovi: 1388 Lokacija: Hrvatska republika Herceg Bosna
|
Ne slazem se sa vidjenjima o potrazi nekog identiteta hercegbosanskih Hrvata, mislim da se danas hercegbosanki Hrvati mogu jasno prepoznati a njihove institucije svakom danom postaju sve jace te se ne mogu zanemarivati. Od preko tek drugog uspjelog pokusaja osnivanja Hrvatskog narodnog sabora, preko Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne pa sve do nedavnog osnutka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH. Prije pola godine mozda ima i vise Senad Hadzifejzovic na svom dnevniku je govorio o kuci na istocnoj strani Mostara ispred koje se viori zastava Hrvatske drzave, no medjutim u prilogu nije uopce bila prikazana zastava Hrvatske, nego zastava hercegbosanskih Hrvata tj zastava Hrvatske republike Herceg Bosne. Stoga je opravdano postavlja pitanje koliko se drugi narodi s kojima djelimo zajednicku nam drzavu se uopce razumiju i koliko su upuceni tko su, sto su, hercegbosanski Hrvati, ako jedan novinar koji svoju karijeru nije zapoceo jucer ne moze raspoznati dvije zastave. Mozda i pitalje da li ne moze ili ne zeli da prepozna zastavu Herceg-Bosne. "U srcu te nosim gdje god krenem s tobom se ponosim".  Zastava Hrvatske  Zastava Herceg Bosne Cjeli clanak: http://artinfo.ba/news/6280/109/Hrvati- ... aljno.aspxCitat: Novi identitet Hrvata
Sve navedeno uvjetovalo je razvitak unutarhrvatskog fenomena. Počeo se, naime, razvijati autentični podentitet bosanskohercegovačkih Hrvata koji se više ne identificiraju samo s hrvatskom nacijom i državom, nego svoj identitet razvijaju kao specifično bosanskohercegovačko-hrvatski. O tom fenomenu naširoko je raspravljala i akademska zajednica u BiH. Ugledni profesor ontologije sa sarajevskog filozofskog fakulteta Ugo Vlaisavljević objašnjava razvitak identiteta lokalnih naroda, a slijedom toga i pothrvatskog:
„Na tragu hipoteze koju već dugo zastupam, identitet lokalnih naroda je određen proteklim ratom ako ga shvatimo kao sudbonosni događaj postavljanja smrtnog neprijatelja kao najznačajnijeg Drugoga. Taj Drugi i nakon rata ostaje, ako već ne mrski neprijatelj, onda stalno iznova prizvani rival koji je sve ono što mi nismo, tako da nam omogućava da iskazujemo svoje najveće vrline. Ako se sa svakim novim ratom mijenjao glavni smrtni neprijatelj, onda su i lokalni identiteti prolazili kroz značajne metamorfoze. Kolektivni identitet Hrvata nakon Drugog svjetskog rata i nakon ovog posljednjeg rata nije isti. U ovom novijem razdoblju Hrvati su na ovoj dubinskoj razini neumitne povijesne gradnje identiteta definirani prije svega kao ne-Srbi. A to onda znači čitav niz stvari kao bitnih odrednica identiteta: kao ne-pravoslavci (dakle, veoma je važno da su katolici), kao ne-Jugosloveni, kao ne-Bizantinci i slično. U tom smislu najbitnija razlika između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH jeste pojava još jednog referentnog naroda za ove potonje: obilježilo ih je iskustvo ratovanja sa Bošnjacima. Dakle, i jedni i drugi se u poslijeratnom razdoblju pojavljuju kao ne-Srbi, s time što se bh. Hrvati rekonstituiraju i kao ne-Bošnjaci. Dvostruko ugroženo hrvatstvo je dvostruko više izraženo ili ojačano.“
Na tragu je profesora Vlaisavljevića i mostarski sociolog Ivan Vukoja, koji je trenutnoj političko-socijalnoj svijesti Hrvata posvetio mnogo tekstova i studija:
„Premda dijele zajednički nacionalni identitet, Hrvati u BiH i Hrvati u RH nisu dijelovi jedinstvenog političkog korpusa samom činjenicom što žive u dvije odvojene države. I pored toga, njihov odnos na mnogim razinama, pa i na političkoj, je višeznačan i slojevit. Općenito govoreći, svijest i potreba ‘zajedničkog pripadanja’ mnogo su izraženije kod Hrvata u BiH, nego što je to slučaj s Hrvatima iz RH. No, u nacionalno-političkom i identitetskom smislu ni Hrvati u BiH nisu monolitni, niti jednodimenzionalni.
Njihov odnos prema hrvatskom nacionalnom identitetu kreće se u rasponu od ‘integralnog hrvatstva’ do ‘integralnog bosanstva’. Prvi smatraju da su svi Hrvati, ma gdje živjeli, dio jednog, jedinstvenog i nedjeljivog hrvatskog nacionalnog identiteta i korpusa, a drugi da su Hrvati u BiH tek etničko-vjerska skupina unutar integralne bosanske nacije. Pristalice ‘integralnog bosanstva’ su izrazito malobrojni, ali im određenu društvenu važnost daje činjenica da ih ‘većinski’, bošnjačko-bosanski nacionalizam podržava i promovira zarad vlastitih ciljeva i interesa.
Može se kazati da niti pristalice ‘integralnog hrvatstva’ starčevićanskog ili štadlerovskog tipa ne čine dominantni oblik nacionalnog identiteta Hrvata u BiH. Taj dominantni oblik mogli bismo nazvati herceg-bosanskim hrvatstvom. Hrvati u BiH svjesni su svoje nacionalne posebnosti i konstitutivnosti unutar BiH, i žele da ona bude prikladno politički i institucionalno izražena, ali su, isto tako, svjesni i svoje političke posebnosti u odnosu na RH i Zagreb. Jedan od oblika kroz koji se svijest o toj posebnosti može izraziti je slogan ‘mi sami’ kojeg sve češće koriste određeni društveno-političko-medijski aktivisti, misleći pri tom na emancipiranje Hrvata u BiH i od Zagreba i od Sarajeva. Ili pak, jedan od izbornih slogana hrvatskih političkih stranaka u BiH ‘bez entiteta nema identiteta’.“
Dnevnopolitička prepucavanja
Nekoliko je bitnih karakteristika razvitka posebnosti bosanskohercegovačkih Hrvata nasuprot hrvatskim. Prva je da se ovaj fenomen razvija „odozdo“, od mlađih slojeva društva koji svoje ideje šire kroz popularne medije, najčešće internet. Hrvati srednje i starije generacije uglavnom su opredijeljeni za jedno od „uvjerenja“ o kojima govori sociolog Vukoja. Također, bitan faktor, osim dnevnopolitičkog, jest i povijesni, uglavnom ratni. Iako je rat završio prije sedamnaest godina, njegovi zvuci odzvanjaju i danas, i to među svim generacijama, čak i onima koje su se rodile nakon završetka rata. Odjek rata među Hrvatima u BiH i u Hrvatskoj umnogome je različit. Profesor Vlaisavljević i to pojašnjava:
„Ono što je za Hrvate u Hrvatskoj više stvar komemoracije ratnih događaja, za Hrvate iz Herceg-Bosne je to sama aktualna društvena stvarnost. Mogu se pratiti i zanimljive amplitude poslijeratne preobrazbe ovog potonjeg identiteta ovisno o političkim sukobima unutar Federacije. Nema sumnje da identitarna komponenta ne-Bošnjaci približava hercegovačke Hrvate bh. Srbima (grubi pokušaji majorizacije koju sprovodi bošnjačka politička elita tome značajno doprinosi), kao što ih zajednička svehrvatska komponenta ne-Srba ipak čvrsto drži na distanci prema njima.“
Proces koji još nije masovan, ali je razvijen u generacijama koje će u narednih nekoliko dana činiti društvenu elitu, kontinuirano dobiva novu energiju putem dnevnopolitičkih prepucavanja između bošnjačkih i hrvatskih stranaka. Sama činjenica da su Hrvati u BiH politički neprimjereno predstavljeni i da im je realno onemogućeno adekvatno zakonodavno izvršno predstavljanje, stalno mobilizira nove mlade Hrvate koji identitet više ne vide u „svehrvatskom majčinskom“ identitetu, nego političko djelovanje ostvaruju razvojem vlastitog identiteta bosanskohercegovačkih Hrvata.
|
 |
|
davorin
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 24 vel 2013, 21:40 |
|
|
|
oba dvije zastave su lijepe,
ali usto se racunaju Hrvati iz sjeverne Bosne, kao Tuzla?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 24 vel 2013, 22:27 |
|
|
|
@Uskok, taj post nije potpisan, uzmi ga sa rezervom :)
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HOA
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 24 vel 2013, 23:17 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 24 vel 2013, 23:27 |
|
|
|
I dalje stoji da ga treba uzeti sa rezervom ;)
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 25 vel 2013, 03:57 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 12:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
davorin je napisao/la: oba dvije zastave su lijepe,
ali usto se racunaju Hrvati iz sjeverne Bosne, kao Tuzla? Tako je ,računaju se Hrvati iz cijele BiH ,pa i iz Tuzle.I mi okolo po Soli (Tuzli) koristimo istu takvu zastavu.
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 25 vel 2013, 10:27 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28315 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Meni sam taj pojam "Hercegbosanski idenitet" nije u potpunosti prihvatljiv iz više razloga a najvažniji je taj što bi se on strogo uzevši mogao podvesti pod politikantski, da ne kažem dnevnopolitički. Jer Hrvati u BiH imaju svoj izgrađeni, hrvatski/bosanski ili hercegovački, i nacionalni i regonalni i politički i kulturno povijesni identitet. Svođenje Hrvata u BiH na nekakav Hercegbosaski identitet bi bio veliki pad u odnosu na postojeće stanje. Po meni bi to značilo zamjenu Dostojevskog za strip o Velikom Bleku.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 25 vel 2013, 12:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Bobovac je napisao/la: Meni sam taj pojam "Hercegbosanski idenitet" nije u potpunosti prihvatljiv iz više razloga a najvažniji je taj što bi se on strogo uzevši mogao podvesti pod politikantski, da ne kažem dnevnopolitički.
Jer Hrvati u BiH imaju svoj izgrađeni, hrvatski/bosanski ili hercegovački, i nacionalni i regonalni i politički i kulturno povijesni identitet. Svođenje Hrvata u BiH na nekakav Hercegbosaski identitet bi bio veliki pad u odnosu na postojeće stanje. Po meni bi to značilo zamjenu Dostojevskog za strip o Velikom Bleku. Osjećam se glupo kada izgovorim ili napišem pojam "hercegbosanski", zvuči kao neprirodna konstrukcija, ali se valjda čovjek navikne. Problem je što ne postoji hercegovački ili bosanski (hrvatski pridjev ispred oba, da se razme) politički identitet, nego samo zavičajno-kulturni. Što je unutar okvira Jugoslavije spajalo Orašje i Neum? Žepče i Mostar? Apsolutno ništa. Stvaranjem bosanskohercegovačkog političkog okvira je došlo do situacije gdje jedno Orašje ima puno više toga zajedničkog sa Neumom nego što ima sa susjednom Županjom. Dakle, kako objediniti te regije koje nikad nisu djelovale kao zajednička politička jedinica? Ne vidim načina osim zajedničkog političkog identiteta bh. Hrvata koji bi se valjda prepoznao kroz tu imenicu - ne znam kako drugo, naravno ako se isključe integriše i pretvaranje da postoji samo opći hrvatski identitet.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
davorin
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 26 vel 2013, 04:05 |
|
|
mario_cro je napisao/la: davorin je napisao/la: oba dvije zastave su lijepe,
ali usto se racunaju Hrvati iz sjeverne Bosne, kao Tuzla? Tako je ,računaju se Hrvati iz cijele BiH ,pa i iz Tuzle.I mi okolo po Soli (Tuzli) koristimo istu takvu zastavu. Sad sam naucio da se zove Soli na nasem jeziku, a da je 'tuz-' ustvari od turksog utiska, a sta je pitanje o koristinja zasatave Hrvatske republike ili Herzeg Bosne? ja vidim Hrvatsku republiku zastavu kao nasu prvo, zato sto imamo njeno drzavljanstvo,
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 26 vel 2013, 08:01 |
|
|
davorin je napisao/la: Sad sam naucio da se zove Soli na nasem jeziku, a da je 'tuz-' ustvari od turksog utiska,
a sta je pitanje o koristinja zasatave Hrvatske republike ili Herzeg Bosne?
ja vidim Hrvatsku republiku zastavu kao nasu prvo, zato sto imamo njeno drzavljanstvo, Još uvijek je u široj upotrebi Tuzla,samo nekolicina to nazivamo Soli ,što je zapravo naš naziv kao što si mogao primjetit googlanjem.Bilo je i inicijativa za osnivanjem općine Soli. Nadamo se da će i naš naziv prevladat u svakodnevnoj upotrebi.Treba čuvat svoje. :) Koja je prva.. Dosta nas glede toga ima drugačije mišljenje.Zastava Herceg-Bosne je bila u upotrebi sve od osnivanja Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne ,kasnije republike i još uvijek na grbovima pojedinih Županija u Federaciji BiH.Ta zastava je nekako postala neizbježan simbol Hrvata u BiH,pojavljuje se na svim svadbama i svečanim manifestacijama u 99% slučajeva. Zastava Republike Hrvatske u svojoj kruni ima grbove županija koji se u njoj nalaze,a mi dakako nismo u sastavu RH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 26 vel 2013, 08:52 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 26 vel 2013, 09:40 |
|
|
Lebowski je napisao/la: davorin je klon. Čiji ? Šta ja znam,samo sam dobronamjeran. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 26 vel 2013, 17:33 |
|
|
Citat: Dakle, kako objediniti te regije koje nikad nisu djelovale kao zajednička politička jedinica? Ne vidim načina osim zajedničkog političkog identiteta bh. Hrvata koji bi se valjda prepoznao kroz tu imenicu - ne znam kako drugo, naravno ako se isključe integriše i pretvaranje da postoji samo opći hrvatski identitet. BH Hrvati su kao zajednička i posebna politička jedinica objedinjeni prije 23 godine kad su osnovali svoje političke stranke, od tada zajednički djeluju uglavnom kroz program HDZa BIH, BH Hrvati su imali svoj zasebni identitet još puno prije toga, u Jugi smo bili ,kao i sada, najprije Hrvati, pa onda bh Hrvati, pa onda npr Hercegovci pa onda npr Ljubušaci... ne znam što bi tu trebalo činiti kad je to baš ono kako i treba biti. Među svim tim odrednicama postoje i različiti interesi koji se uglavnom pokapaju, ali ponekad i kose i to je sve normalno i protežiranje jednih interesa na uštrub drugih uopće ne znači isključivanje ili odbacivanje određenog identitetskog ranga. Npr. duvanjski interes je da se u Duvnu prave vjetroelektrane jer će nam puniti općinski proračun, dok ukupni hercegbosanski interes nije da se prave uopće VE jer će one samo povećavati troškove i sad npr u ovoj situaciji bi netko površan mogao pomisliti da su meni duvanjski interesi ispred HB jer sam u ovom slučaju na strani Duvna, međutim radi se o tome da je moja procjena da Duvno time više dobiva, nego HB gubi. Evo takvih preklapanja interesa na svim tim indentiteskim razinama ima mali milion i to pokazuje da se vađenjem iz konteksta ne može shvatiti ukupna slika i da je potrebno uvijek težiti ukupno najboljem rješenju, a tako se otprilike do sada situacija i razvijala i politka se na taj način i vodila, a pozitivna stvar je bila i to da ona najviša razina, ukupni nacionani interesi, nisu nikad bili u koliziji s interesima BH Hrvata tako da po tom pitanju među upućenima nije bilo spora i stvar je odrađivana optimalno. I bez zajebancije , tko su integriše?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DarthCroat
|
Naslov: Re: Hercegbosanski identitet Postano: 27 vel 2013, 17:01 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Meni sam taj pojam "Hercegbosanski idenitet" nije u potpunosti prihvatljiv iz više razloga a najvažniji je taj što bi se on strogo uzevši mogao podvesti pod politikantski, da ne kažem dnevnopolitički. Jer Hrvati u BiH imaju svoj izgrađeni, hrvatski/bosanski ili hercegovački, i nacionalni i regonalni i politički i kulturno povijesni identitet. Svođenje Hrvata u BiH na nekakav Hercegbosaski identitet bi bio veliki pad u odnosu na postojeće stanje. Po meni bi to značilo zamjenu Dostojevskog za strip o Velikom Bleku. Nije bitno koji pojam uzeti''Hercegbosanski ili Bosanskohercegovački'' bitno je da se taj identitet razvija i postupno distancira kako od Sarajeva,tako i od Zagreba. Nisu Istrijani ludi što razvijaju svoj zasebni identitet u odnosu na hrvatski,a Hrvati u BiH,ako do sada nisu shvatili da su oni za većinu Hrvata iz Hrvatske,tek obični''bosanski&hercegovački katolici'' onda je to njihov najveći problem,jer onda se tu radi o neuzvraćenoj ljubavi. Ono što su Srbi 90tih. godina bili u Hrvatskoj,dežurni krivci za sve nedaće u društvu,danas su to Hercegovci i Bosanci,koje dobar dio Hrvata mrzi možda čak i više nego što su svojvremeno mrzili Srbe.
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 14 post(ov)a ] |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|