HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 svi 2026, 09:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Lech Walesa: Poljska i Njemačka se trebaju ujediniti
PostPostano: 25 ruj 2013, 21:45 

Citat:
Bivši poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa, koji je odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata, rekao je da svijetu treba novo preuređenje, ističući kako su Ujedinjeni narodi i NATO “ideje iz stare ere”, te “loše organizirani”.

“Moramo proširiti ekonomsku suradnju, obrambeni sustav i druge strukture kako bismo od Poljske i Njemačke u Europi stvorili jednu državu. Otišli smo tako daleko u našem tehničkom napretku kakav ne postoji u drugim zemljama”, rekao je Walesa. Govoreći za rusku novinsku agenciju Itar- Tass, on je dodao da je još njegova borba s komunizmom otvorila put za novo ujedinjenje Njemačke te prekrajanje mnogih granica. Iako Poljaci nisu zaboravili njemačku invaziju i okupaciju Poljske 1939. godine, Walesa smatra da historija ne treba biti prepreka za ujedinjenje ovih dviju zemalja, jer je “Njemačka priznala sve svoje prljave trikove”. Walesin poziv na ujedinjenje Poljske i Njemačke, međutim, ne shvaćaju svi ozbiljno.“Ovo je jedna od njegovih egzotičnih ideja”, komentirao je Jozef Oleksy, bivši poljski premijer. “On ima ulogu nekoga tko stimulira ideje, ali ja ovoj ne pridajem mnogo značaja”, dodao je Oleksy.Ranije ovog mjeseca, Walesa je također pozvao na poticanje Poljske u građenju čvršćih odnosa s Rusijom, unatoč desetljećima bolne historije i animozitetima koji vladaju između tih dviju zemalja.

Vrh

Naslov: Re: Lech Walesa: Poljska i Njemačka se trebaju ujediniti
PostPostano: 25 ruj 2013, 22:11 

Sic transit gloria mundi!

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2013, 23:22 

Tako prolazi slava i dolazi izlapelost i demencija.
Ja sam se trenutno vratio iz Krakówa gde treba da budem ponovo 30 października i mukama mi kad pomislim. Nezaposlenost, gubitak pamćenja, defetizam, kritika crkve, alkoholizam i narkotici, nasilje ... tako izgleda moja Poljska a on govori o ujedinjenju sa Nemcima, pa već smo ujedinjeni i ništa dobro za narod ne vidim.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2013, 10:24 

Zaviša je napisao/la:
Ja sam se trenutno vratio iz Krakówa gde treba da budem ponovo 30 października i mukama mi kad pomislim. Nezaposlenost, gubitak pamćenja, defetizam, kritika crkve, alkoholizam i narkotici, nasilje ... tako izgleda moja Poljska a on govori o ujedinjenju sa Nemcima, pa već smo ujedinjeni i ništa dobro za narod ne vidim.

Ja sam bio u Krakovu prije 2 god i uopće nisam tako doživio grad. Istina bog, samo na jedan dan, ali grad je super. Rudnici soli pogotovo.
Što se tiče ostatka, realno, njemačka adminsitracija je vjerojatno sposobnija od poljske. U svakom slučaju je bolja od udbaške :D

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2013, 22:11 

Ceha je napisao/la:
Zaviša je napisao/la:

Ja sam bio u Krakovu prije 2 god i uopće nisam tako doživio grad. Istina bog, samo na jedan dan, ali grad je super. Rudnici soli pogotovo.
Što se tiče ostatka, realno, njemačka adminsitracija je vjerojatno sposobnija od poljske. U svakom slučaju je bolja od udbaške :D

Grad je prelep, Bohnja, Velička su zaista atrakcije. Sada je sve u zelenilu, počinje "zlatna jesen", sve je čisto i umiveno. Najlepše što možete se parkirati bez straha da vam pauk ne odnese kola ili vas neko kazni, narod je ljubazan.

Ali je strašna kriza gospodarska. Ogromne subvencije se daju poljoprivrednicima da ne bi radili ništa, velika nezaposlenost, nezadovoljstvo Tuskom, to nije više ona moja Poljska, pobožna i katolička, ponosna na svoju istoriju i hrabre vitezove.
Ali: Jeszcze Polska nie zginęła,
Kiedy my żyjemy...

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2013, 22:17 

Poljaci se diče da su jedini u Europi izbjegli krizu, a ti pak dolaziš iz krizom poharane Srbije i pišeš ovakve stvari o Krakowu. :D

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2013, 23:20 

Nemaju Njemci interesa u ovome nikakvog. Svakako im rade poljske firme na leasing, a kad im se radnik razboli ili ozljedi po ugovoru Poljaci plaćaju avion za liječenje u Poljskoj.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 01:08 

dudu je napisao/la:
Poljaci se diče da su jedini u Europi izbjegli krizu, a ti pak dolaziš iz krizom poharane Srbije i pišeš ovakve stvari o Krakowu. :D

Nema veze odakle dolaziš, u suštini sam svedok rastakanja onoga što možemo nazvati "bićem" Poljaka.
U svakom slučaju najbolje posluju radnje sa alkoholom i takozvani palači, gde se kupuje koje kakvi legalni narkotici. U sejmu 10% homoseksualaca, kriminalaca, tranvestita u Palikotovom zgromađenju. Najživopisniji lik je Anna Grodzka, nakaza kojoj je mesto u duševnoj bolnici.

Krizu je Poljska izbegla jer preko 20 000 000 Poljaka živi i radi izvan Poljske a šalje novac svojim rođacima u Poljsku. Trenutno u Poljskoj ima oko 50 000 000 stanovnika. Dijaspora je jaka i vezana za svoju zemlju.

Hrana je relativno jeftina, primera, meso pileće je 1,5€ kilogram , oko 3€ je kilogram kvalitetnog svinjskog mesa, kvalitetne kobasice oko 5€ a šunka ona prava 7€.
Ima puno robe na akciji i tako može da se preživi.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 01:37 

Ne znam šta je to posebno lošije nego u svim drugim tranzicijskim zemljama.

Kriza morala i ekonomske teškoće. Otuđenje, traženje smisla, bijeg u drogiranje/alkohol, parada nakaznosti...nije specifično poljski problem.

I ne znam jel toliko naglašen.

Ali napiši još ako ti se da.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 11:31 

to svakako nije objašnjenje za gospodarsko stanje u Poljskoj, pomalo je i smiješno, a i Poljska ima oko 38 milijuna ljudi, 50 nikad nije imala.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 11:34 

Cudna ideja. Mislin kako bi ga razcupali poljski konzervativci da nije taj koji je-Lech Walesa.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 17:03 

Poljska nije zaboravila okupaciju, ali je zaboravila progon i ubistva Nijemaca prije okupacije. Kako zgodno koncipirana amnezija. Velikodušno sam zaboravio da si mi udario šamar, ali se uopće ne sjećam da sam te ja udario prvi...

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 17:11 

Kakvi progoni prije okupacije? Ne prosipaj hitlerovsku propagandu.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 17:17 

puntar2.0 je napisao/la:
Cudna ideja. Mislin kako bi ga razcupali poljski konzervativci da nije taj koji je-Lech Walesa.

Nije to čudno. Radi se na rastakanju nacionalnih država, a Solidarnost je navodno primala velike pare od Sorosa i sličnih.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 17:18 

http://croative.net/index.php/vijesti/i ... sa-iii-dio

"Poljska:

Koncem 1989., Soros je organizirao tajni sastanak između "reformirane" komunističke vlade premjera Rakowskog i lidera, tada ilegalne sindikalne organizacije, Solidarnost.. Prema dobro informiranim poljskim izvorima, na tom sastanku, je otkrio svoj "plan" za Poljsku: komunisti moraju omogućiti Solidarnosti preuzimanje vlasti kako bi stekli povjerenja naroda. Nakon toga, rekao je Soros, nakon toga, država mora izvesti bankrot svojih poduzeća u industriji i poljoprivredi, uz pomoć astronomsko visokih kamatnih stopa, uskratiti državne kredite, a poduzeća opteretiti dugovima koji se ne mogu otplatiti. Nakon što to učine, Soros im je obećao da će ohrabriti dolazak svojih bogatih inozemnih poslovnih prijatelja u Poljsku kao izgledne kupce privatiziranih državnih poduzeća. Skorašnji primjer njegovog privatizacijskog plana je slučaj velikog objekta željezare Huta Warsawa. Prema riječima stručnjaka , vrijednost ovog modernog kompleksa da su ga izgrađivale zapadne kompanije iznosila bi US dolara 3-4 mlrd. Nekoliko mjeseci prije, poljska vlada se dogovorila da prikaže dugove poljske željezare i da nakon što pokriju dug željezare, istu prodaju kompaniji Lucchini iz Milana, za USD 30 mln!.

Sorošu se pridružio i njegov prijatelj, ekonomist Jeffrey Sachs. koji je, prije toga, bio savjetnik za ekonomsku politiku vlade Bolivije. Njihovim savjetima zahvaljujući, trgovina kokainom zagospodarila je nacionalnom ekonomijom. Daljnju provedbu svoga plana u Poljskoj, je osigurao formiranjem fondacije Stefan Batory Foundation koja je bila službeni sponzor raada J. Sacha u Poljskoj, u razdoblju 1989-1990.

Soros se hvalio okolo, kako je "uspostavio bliski osobni kontakt s Walesinim glavnim savjetnikom, Bronislawom Geremekom. Također sam za rad moje fondacije dobio odobrenje i Predsjednika države, generala, Jaruzelskog ." Blisko je surađivao sa sivom eminencijom šok terapije u Poljskoj, Witold Trzeciakowski, savjtnikom u sjenci poljskog ministra financija Leszek Balcerowicz, s kojim je na koncu i Soros imao dobre odnose. Kada je Walesa izabran za predsjednika Poljske da "uglavnom zbog pritiska Zapada, Walesa je zadržao Balerowicza na mjestu ministra." Balerowic je zamrznuo plače dok se, zbog uskrate državnih kredita, industrija našla u stanju bankrota. U roku dvije godine je smanjena za više od 30%.

Soros je priznao da je unaprijed znao za da će šok terapija izazvati visoku nezaposlenost, zatvaranje tvornica i socijalne nemire. To je bio razlogom zašto je Soros inzistirao na tome da pokret Solidarnosti uđe u Vladu - radi lakšeg upravljanja nemirima. Putem svoje Batory Foundation, Soros je pridobio glavne medijske igrače kao što je Adam Michnik, a putem suradnje s US ambasadom u Varšavi, uveo je medijsku cenzuru odbijajući sve kritike soroseve šok terapije."

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 17:24 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Kakvi progoni prije okupacije? Ne prosipaj hitlerovsku propagandu.

Shut your pie hole. Ja ne pričam o Hitleru, već o nedužnim ljudima koji su ubijani i proganjani zbog toga što su Nijemci.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 17:29 

Dokazi?

Inače je relativno malo Nijemaca završilo u Poljskoj poslije I. sv. rata, nekih milijun maksimalno.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 17:31 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Dokazi?

Inače je relativno malo Nijemaca završilo u Poljskoj poslije I. sv. rata, nekih milijun maksimalno.

Za tebe ništa nije dokaz.
Istražuj, otkrićeš sam.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 17:39 

One year later, in 1990, the then Polish Prime Minister Lech Walesa made his feelings towards his German neighbors publicly known: "I do not even shrink from a statement that is not going to make me popular in Germany: if the Germans destabilize Europe anew, in some way or other, then partition is no longer what will have to be resorted to, but rather that country will have to be erased from the map, pure and simple. East and West have at their disposal the advanced technology necessary to carry this verdict out."

http://www.wintersonnenwende.com/scriptorium/english/archives/articles/wrsynopsis.html

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: goran2hr i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: