|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 21 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Reconquista
|
Naslov: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 03 srp 2023, 13:06 |
|
|
Citat: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred namaOtvoreni Balkan je ispunio svoju misiju, Berlinski proces je pred nama, rekao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za euronews.al . „Otvoreni Balkan je bila inicijativa koja je proizašla iz potrebe da se unaprijedi Berlinski proces i ispunila je misiju zbog koje je nastala. Iako se s tim moramo nositi, naravno, Berlinski proces je naš glavni fokus”, rekao je između ostalog Rama.
Jasno kaže da se trebamo fokusirati na Berlinski proces. Dodao je kako planira održati sastanke sa svim premijerima i predsjednicima država u regiji kako bi razgovarali o ovom procesu i dogovorili suradnju. Albanija će biti domaćin samita Berlinskog procesa u listopadu ove godine.“U listopadu je Albanija prvi put domaćin otkako je Angela Merkel otvorila proces 2014. godine, berlinski summit na Balkanu, u Tirani, i to je izuzetno važan summit jer se pripremamo za veliki iskorak, mi smo radimo s Europskom unijom na novom planu financiranja i gospodarske potpore za sve zemlje u regiji koji stvarno želimo konkretizirati na summitu u Berlinu u listopadu i to je pravi plan. U Bratislavi je Ursula Von der Leyen dala prvu poruku u vezi s planom povećanja financiranja, povećanja pristupa zemalja Zapadnog Balkana zajedničkom europskom tržištu”, naglasio je Rama. Rama se u razgovoru za Euronews Albanija javio iz Ulcinja, gdje je prisustvovao koncertu svjetski poznatog tenora Ramë Lahaja i sopranistice Olivere Tičević. https://www.antenam.net/svijet/region/2 ... ski-proces
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
Hanma
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 03 srp 2023, 13:10 |
|
|
Berlinski proces jeste i proces u stvarnom smislu te reci. Odnoso to je proces, koji bukvalno nikada se nece materijalizovati u nesto konkretno, nego zauvek ostati samo proces. Nece cak ni mrdnuti sa mrtve tacke nikada. Tako je vec 10 godina u limbu, prazni sastanci.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 03 srp 2023, 13:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59551 Lokacija: DAZP HQ
|
Berlinski kao Kafkin proces.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 03 srp 2023, 14:14 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37691 Lokacija: Gl. grad regije
|
Kad sam ja rekao da je OB gotov i da svatko ide svojim putem. Srbija je kriva za to ali to je prilika za BiH da ekspresno uleti u EU, praktički već jest jednom nogom. Poraz je za EU da u preko 30 g. prtljanja oko BiH ne mogu je integrirat. Koliko vidim trenutno samo Dodo stoji na tom putu.
Bit će i to brzo riješeno.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 03 srp 2023, 16:12 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Kad sam ja rekao da je OB gotov i da svatko ide svojim putem. Srbija je kriva za to ali to je prilika za BiH da ekspresno uleti u EU, praktički već jest jednom nogom. Poraz je za EU da u preko 30 g. prtljanja oko BiH ne mogu je integrirat. Koliko vidim trenutno samo Dodo stoji na tom putu.
Bit će i to brzo riješeno. Sa Srbima se može doneke sporazumjeti, mrkva i batina, oni će odabrati mrkvu nakon par udaraca batinom. Džoomija s druge strane ne popušta, niti se s njima može uljudno razgovarati. Vidiš koliko su se polomili da postave novu vlast u Mordoru pa opet nema ni metra naprijed. Lažu i petljaju kao i Bakirovi.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 09 srp 2023, 12:11 |
|
|
Citat: Rama: Nije Open Balkan moja kompanija, fokusiramo se na Berlinski procesPremijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović danas je nakon sastanka sa njegovim albanskim kolegom Edijem Ramom kazao da je premijer Albanije uvijek dobrodošao u Crnu Goru. Rama je ponovio da je za njega “Otvoreni Balkan ispunio svoju misiju, okrećemo se Berlinskom procesu”. Abazović: Mirno rješavanje spora Osvrćući se na pitanja odnosa između Prištine i Beograda, te na položaj albanskog naroda u toj situaciji, Abazović je poručio da zastupa isključivo mirno rješavanje svih sporova, bez ikakvog prisustva nasilja. Rama je, na pitanje da li je Albanija odustala od Otvorenog Balkana, odgovorio da OB nije njegova privatna kompanija. “Ja sam kazao svoj stav da je OB završio svoju misiju. Nije kompanija moja već jedan zajednički projekat”, kazao je Rama.Rama je rekao da mu je uvijek zadovoljstvo sastati se sa Abazovićem. “Za nas je jako važno da na predstojećem NATO samitu imamo zajednički stav u vezi sa situacijom u regionu. Buduća pokoljenja nam neće oprostiti ako ne učinimo sve što je moguće da se riješe konflikti koji su proizveli velika krvoprolića i otvorili duboke razdore i mržnju u regionu”, naglasio je albanski premijer Rama. Rama: Nisam pošao u Prištinu da se vjenčam sa Kurtijem Govoreći o odnosima između Albanije i Kosova, Rama je rekao da nije otišao u Prištinu da se vjenča sa Aljbinom Kurtijem. “I da kažem nismo se posvađali kao mladoženja koji je odbijen. Sa premijerom Kosova imam suprotne stavove vezane za konkretnu situaciju. On to vidi kao situaciju koju treba da riješi ne sastajući se sa mnom”, rekao je Rama. Abazović je kazao da od regionalnih inicijativa samo možemo imati koristi. “I danas pokazujemo da želimo da unapređujemo saradnju. Nema nikakvih posebnih insistiranja. Ali, interes Crne Gore je da moramo prije svega regionalnu saradnju dovesti na najviši nivo. O podršci građana OB ne bih govorio. Građani Crne Gore podržavaju članstvo u EU. Traže saradnju sa državama sa kojima se graničimo. Veća mobilnost, lakše kretanje ljudi i roba. Zajedničko aplicuranje za neke projekte. Nismo osnivači te inicijative. Do sad smo bili posmatrači”, kazao je. Napomenuo je da fokus regiona mora biti na progresu i zajedničkom putu ka Evropskoj uniji. Albanski premijer: Otvoreni Balkan ispunio svoju misiju, okrećemo se Berlinskom procesu Rama je ponovio da OB nije kompanija koju je on osnovao. “To je zajednička inicijativa i ja bih je ponovo otvorio hiljadu puta i ponovo bih je nazvao Otvoreni Balkan”, istakao je, ocijenivši da je ta inicijativa ispunila svoju misiju.Zatim je dodao: Fokusiramo se na Berlinski proces.On je kazao da tri od šest zemalja nijesu bile dio inicijative Otvoreni Balkan.“Možete biti i unutra i vani, zašto da ne. Otvoreni Balkan nije kamion koji je krenuo, pa smo ga ostavili usput. Tu su 72 inicijative. To je otvoreno, Otvoreni Balkan je otvoren. Mi treba da se fokusiramo na Berlinski proces”, dodao je Rama.
Premijer Albanije Edi Rama boravio je danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru dvodnevne balkanske ture. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je ranije danas bio domaćin radnog ručka koji će u Vili “Gorica” biti upriličen povodom dolaska Rame. https://www.cdm.me/politika/rama-nije-o ... i-koristi/
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 10 srp 2023, 00:44 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75695 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Odlično.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 10 srp 2023, 01:12 |
|
|
I je l' sta konkretno uradio? Vratio kontrolu na granicnim prelazima? Pa ce ih ukinuti opet, ali u okviru Berlinskog procesa?!
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
Croato
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 10 srp 2023, 01:57 |
|
|
Otkad to nema kontrole na graničnim prijelazima na Zapadnom Balkanu?
|
|
Vrh |
|
|
Kreativan
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 10 srp 2023, 04:47 |
|
|
Croato je napisao/la: Otkad to nema kontrole na graničnim prijelazima na Zapadnom Balkanu? To je za robu ili nešto u tom spektru koliko sam uspio shvatiti.
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 10 srp 2023, 10:45 |
|
|
Raspad Dušanova Carstva, a nije se kako treba ni krenulo.
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 10 srp 2023, 10:48 |
|
|
Otvoreni Balkan dakle kurton, znali smo u startu.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 10 srp 2023, 10:58 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37691 Lokacija: Gl. grad regije
|
Harezm je napisao/la: Raspad Dušanova Carstva, a nije se kako treba ni krenulo.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 10 srp 2023, 11:38 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59551 Lokacija: DAZP HQ
|
Harezm je napisao/la: Raspad Dušanova Carstva, a nije se kako treba ni krenulo. Ni Dušanovo nije puno dulje trajalo.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Hanma
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 15 srp 2023, 23:15 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 15 srp 2023, 23:53 |
|
|
Nije valjda da su otvorili izložbu.
|
|
Vrh |
|
|
Hanma
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 15 srp 2023, 23:56 |
|
|
Da vidis, a ja mislio to se vec raspalo.
|
|
Vrh |
|
|
Bosonosorg
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 08 kol 2023, 15:35 |
|
|
Živ je Otvoreni Balkan, umro nije, dok je srpstva i Srbije
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 08 kol 2023, 15:43 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75695 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Odmiče se i Crna Gora. Milatović (CG), "za Crnu Goru je prioritet Berlinski proces" Citat: On je kazao da je za Crnu Goru prioritet Berlinski proces, ali da je inicijativa Otvoreni Balkan probudila Berlinski proces.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Bosonosorg
|
Naslov: Re: Rama najavio kraj Otvorenog Balkana: Berlinski proces je pred nama Postano: 12 kol 2023, 01:46 |
|
|
Videćemo kako će biti sa CG, za sada je sve jedan veliki upitnik.
Ja mislim da ste prerano ušli u euforiju, kao Muslimani za Šmita.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 21 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|