HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 srp 2025, 10:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: ZAP. MOSTAR – PUNO NEOŽENJENIH MOMAKA
PostPostano: 27 tra 2010, 18:09 

Citat:
Ilići: Problema mnogo, a najveći - stari momci
http://www.bljesak.info/content/view/50957/158

Mostar - Ponedjeljak, 26 Travanj 2010

Ilići i Cim spadaju među najmnogoljudnija mostarska naselja, a zajedno broje oko 6500 stanovnika. Iako se nalaze u neposrednoj blizini samoga grada, stanovnici tih dvaju naselja susreću se s brojnim problemima. Neosvijetljene ulice, ceste pune rupa, nezaposlenost - samo su neki od problema koje ističu stanovnici obaju naselja.
Međutim, najveći problem je, kako kažu, činjenica da još uvijek nemaju kanalizaciju, zbog čega u šali znaju reći da su fekalije glavne pritoke Radobolje. Povjerenik mjesne zajednice Ilići Željko Marinović kaže kako je do sada postavljeno oko 20 posto glavnog cjevovoda.

"Radi se o projektu u koji je uključen cijeli grad i prigradska naselja, a mi se moramo vezati na Balinovac. No, u zimskim mjesecima ne možemo raditi ništa na tom projektu jer je razina vode prevelika", priča Marinović za Večernji list.

Kaže kako je posljednjih godina čitavo naselje pretvoreno u malo gradilište te se na taj način pokušava koliko-toliko poboljšati život stanovnika ovog naselja. Jedan od projekata je i proširenje mosta na Bakšimu i postavljanje novog sloja asfalta na prilaznim cestama.

"Most se mora proširiti jer je preuzak i nemoguće je da se dva automobila mimoiđu na njemu", kazao je Marinović. Istaknuo je da je u posljednje vrijeme obnovljena i kapela Gospe Snježne u Vrelu, kao i drugi sakralni objekti, za što je, prema njegovim riječima, najzaslužniji mjesni svećenik fra Luka Marić. On je, kako kažu predstavnici MZ-a Ilići, ujedno i najzaslužnija osoba za izgradnju crkve u Ilićima. -Iako još nije iznutra posve završena, puno nam znači što smo konačno dobili crkvu - kazao je Marinović.

Iako je započet projekt izgradnje igrališta u sklopu školskog dvorišta, najmlađi Ilićani još nisu dobili svoj prostor za igru. Radovi su započeli, međutim, igralište još nije stavljeno u funkciju jer se čekaju sredstva.

"Sama zgrada škole sada je u jako dobrom stanju. Važno je spomenuti kako to više nije područna škola, nego samostalna", kazao je povjerenik MZ-a Ilići. Iako je prigodom našeg posjeta bilo oblačno, gotovo kišovito vrijeme, zatekli smo nekolicinu mještana u obavljanju svakodnevnih poslova. Neke od njih smo pitali što smatraju najvećim problemom u svom naselju i - iznenadili se odgovorom.

Njih previše ne zabrinjavaju ni rupe na cesti, ni to što još uvijek nije završen projekt kanalizacije, njih, naime, brine broj starih momaka. Kako kažu rođaci Marko i Ljubo Marinović, koje smo zatekli ispred Markove obiteljske kuće, momci se ne žele ženiti.

Prema njihovim slobodnim procjenama, starih momaka u Ilićima ima oko 50, a jedan od njih je, kako navode, i sam povjerenik mjesne zajednice.

- Ima ih ovdje puno neoženjenih, neće u brak, boje se budućnosti - kaže nam Ljubo. Tvrdi da ih ima najmanje 50. -Najstariji ima oko 73 godine, a najmlađi su u dvadesetima - nastavlja Ljubo. Međutim, neoženjeni momci se žale da nema dovoljno djevojaka, jer su se, kako kažu, sve poudale.

Mještani susjednog Cima ističu da im najveći problem predstavlja mnoštvo neosvijetljenih ulica, kao i nedostatak sadržaja za djecu. Marinko Krešić, mještanin Cima, kaže da djeca imaju sadržaja za zabavu i igru dok je vrijeme lijepo, no kad je kišno, nemaju se gdje igrati, jer im ni jedno od dvaju igrališta nije natkriveno. Također je problem što jedno od tih igrališta nije osvijetljeno, tako da djeca na njemu mogu boraviti samo za dana.

- Za sve aktivnosti kojima se žele baviti, djeca moraju ići u na Rudnik ili kod nekih privatnika u grad jer mi nemamo nikakve dvorane. Za sve što organiziramo, ovisni smo o vremenskoj prognozi - kazao je Krešić. On se osvrnuo i na stanje ceste koja vodi prema sjevernom izlazu iz naselja, odnosno prema Gorancima.

- Nekada je to bio put spasa i tada je svima valjao, a danas, kad bi ga trebalo obnoviti i proširiti, nitko ne želi.

Put je u užasnom stanju i netko bi ga konačno trebao obnoviti jer bi se tu ljudi mogli rekreirati - priča Krešić. Da je širina ceste jedan od većih problema u ovom naselju, naglasila je i povjerenica MZ-a Cim Marija Grubišić.
- Već neko vrijeme ističemo da se treba riješiti problem uske ceste na sjevernom izlazu iz mjesta, međutim, najveći razlog zbog kojeg se na tome još ništa ne radi jesu imovinsko-pravni odnosi - kazala je Grubišić. Ona se osvrnula i na problem rasvjete. Naime, tvrdi da rasvjetu treba završiti u nekoliko ulica unutar naselja.
- Iako nam je to obećano, za sada je problem nerješiv sve dok se slična situacija ne riješi u gradu. Naglasila bih da vijeće Mjesne zajednice Cim čini sve što je u njegovoj moći kako bi se navedeni problem konačno riješio - kazala je Grubišić. Od posebnog značaja za naselje je, tvrdi povjerenica Grubišić, činjenica da se škola koja je do prije nekoliko godina bila podružnica Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" - osamostalila.

Privitak/ci:
Opaska: MOSTAR
Mostar.jpg
Mostar.jpg [ 86.04 KiB | Pogledano 2940 put/a. ]

Vrh

Naslov: Re: ZAP. MOSTAR – PUNO NEOŽENJENIH MOMAKA
PostPostano: 27 tra 2010, 20:05 

Ova informacija o potencijalnim neženjama u Zapadnom Mostaru mogla bi biti zanimljiva za naše neudate djevojke, kojih ima takodjer vrlo mnogo po svijetu, pa je ovo možda zgodna prilika da se nadju i da im vrijeme ne ide u zalud.
U Cimu i Ilićima bi se reklo, da se ne 'dangubi'!

Privitak/ci:
Panorama Ilici & Cim.jpg
Panorama Ilici & Cim.jpg [ 136.73 KiB | Pogledano 2929 put/a. ]
Katedrala u Mostaru sa zvonikom.jpg
Katedrala u Mostaru sa zvonikom.jpg [ 161.35 KiB | Pogledano 2932 put/a. ]

Vrh

PostPostano: 27 tra 2010, 22:41 

Ima dosta neudanih djevojaka i u Zapadnom Mostaru, ne moraju tražiti po svijetu. Barem ih ja znam masu, kažu da nemaju sreće u ljubavi. Nema logike da preko noći tolike djevojke nestanu. Je li moguće da u Mostaru kojeg je pratio glas grada sa viškom djevojaka da sada ima manjak istih. Ne vjerujem. Biće prije da se većini ne ženi/udaje. Biće to da cure vole samo dečke s dobrom mečkom ili bemburom, a to ne mogu imati svi.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2010, 23:14 

nagrnite u banja luku!! Sedam zena na jednog becara...

Vrh

PostPostano: 27 tra 2010, 23:51 

Bobovac je napisao/la:
Ima dosta neudanih djevojaka i u Zapadnom Mostaru, ne moraju tražiti po svijetu. Barem ih ja znam masu, kažu da nemaju sreće u ljubavi. Nema logike da preko noći tolike djevojke nestanu. Je li moguće da u Mostaru kojeg je pratio glas grada sa viškom djevojaka da sada ima manjak istih. Ne vjerujem. Biće prije da se većini ne ženi/udaje. Biće to da cure vole samo dečke s dobrom mečkom ili bemburom, a to ne mogu imati svi.

Bobovac, sve to može biti tako, ali nije loše ako se neke stvari objave i saznaju, pa makar to bilo i preko Hrvatskog Foruma HercegBosne!
Siguran sam da baš svi (ili sve) u svijetu i ne znaju za ove pojedinosti, a još sam sigurniji da imamo puno normalnih muških i ženskih, koji su sami i volili/le bi da nadju nekoga, jer sigurno, najgore je ostati i ostariti sam!
P.S.
Maestral, ne vjerujem u mješane brakove!

Vrh

PostPostano: 28 tra 2010, 00:01 

Očito nisi bio u BL.

Uh što bih se ja tamo miješao...

Mrak čaršija, što se toga tiče...

Vrh

PostPostano: 28 tra 2010, 00:49 

maestral je napisao/la:

je, 35 na jednog. kad takvo nešto čujem od Banjalučanina, Srbina, ne bunim se puno, njemu nema pomoći. :zubati

tim momcima treba napraviti profil na fejsu, staviti slike, prijavit na aplikacije, ovdje oko mene svi sa ženama s fejsa. :zubati

Vrh

PostPostano: 28 tra 2010, 07:18 

maestral je napisao/la:

Prema tim istim "statistikama" u Mostaru je omjer bio 11 žena na jednog muškog. Dakako da su to samo muška maštanja koja nemaju veze sa realnošću (svakome po 7 pa biraj... :smajl034 ). Današnji odnos žena i muškaraca u Banja Luci, prema najracionalnijim procjenama bi mogao biti otprilike 52% - 48% u korist žena.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: