|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 27 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
oak
|
Naslov: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 16:46 |
|
Pridružen/a: 17 sij 2013, 22:28 Postovi: 2413 Lokacija: Kuhinja u Minken bojnoj
|
|
Amerikanci upali na dva tankera koja prevoze naftu. Rusi bijesni.
Velika Britanija potvrdila je da je pružila ključnu podršku Sjedinjenim Američkim Državama tijekom operacije zapljene tankera Bella 1 / Marinera koji je plovio pod ruskom zastavom. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je kako je riječ o "potpori" američkim snagama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
oak
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 16:49 |
|
|
|
Rusija je poslala ratne brodove kako bi zaštitila naftni tanker koji su SAD navodno namjeravale zaplijeniti. Brod, ranije poznat kao Bella 1, preimenovan je u Marinera i, prema izvještajima, promijenio je zastavu iz Gvajane u Rusiju. Ovaj potez dolazi u trenutku kada se, kako pišu zapadni mediji, američke snage pripremaju da se ukrcaju na naftni tanker pod ruskom zastavom, što podiže tenzije između dvije nuklearno naoružane nacije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 16:59 |
|
|
|
Mogli bi oni cijelo vrijeme ploviti pod ruskom zastavom, onda imaju pravo na rusku zaštitu, ali su onda brodovi i nafta na udaru sankcija.
Ovo s mijenjanjem zastava na istom putovanju je naivno, neće to drugi dugoročno tolerirati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 17:06 |
|
|
|
Rusija nema sankcije UN-a. To što zapadnjaci ne žele njihove energente - OK je stvar. Neće jeftinije nego skuplje i dobro. Pa i kažnjavanje carinama država koje kupuju rusku naftu. No ovo upadanje na brodove država kojima nije proglašen rat, te otimanje istih, svinjarija je i piratstvo. U čemu je razlika, kada takve majmunarije izvode - Somalijci?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
oak
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 17:12 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Rusija nema sankcije UN-a. To što zapadnjaci ne žele njihove energente - OK je stvar. Neće jeftinije nego skuplje i dobro. Pa i kažnjavanje carinama država koje kupuju rusku naftu. No ovo upadanje na brodove država kojima nije proglašen rat, te otimanje istih, svinjarija je i piratstvo. U čemu je razlika, kada takve majmunarije izvode - Somalijci? Ja ovo gledam kroz prizmu moguće daljne eskalacije, ako se ne varam do sada nisu ovako izravno napali Ruse. Uzimali su im one brodove i imovinu po Europi u sklopu sankcija ovo je nešto skroz drugo. Čak je i Ruska podmornica u blizini i prati taj brod...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 17:13 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Rusija nema sankcije UN-a. To što zapadnjaci ne žele njihove energente - OK je stvar. Neće jeftinije nego skuplje i dobro. Pa i kažnjavanje carinama država koje kupuju rusku naftu. No ovo upadanje na brodove država kojima nije proglašen rat, te otimanje istih, svinjarija je i piratstvo. U čemu je razlika, kada takve majmunarije izvode - Somalijci? To nije brod niti jedne države. Ako govna Rusi žele da to bude njihov brod, registriraju ga kod sebe i ponosno istaknu zastavu. Ovako istaknu zastavu neke države koja nakon provjere potvrdi da taj brod nije registriran u toj zemlji. Nekad su čak isticali i zastave nepostojećih država
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 17:17 |
|
|
|
Ajmo se malo vratit na osnove, da nam Clint ili netko tko radi na velikim brodovima objasni
1. Kako se kreću vrijednosti tankera kao broda 2. Kolika je vrijednost nafte na tankeru sirova odnosno kad se obradi u rafineriji 3. Kakvi su profiti kad se uzima ova "Crna" nafta dakle poluilegalno ili ilegalno 4. Šta se događa sa tankerom ili naftom nakon nekakve kontrole u prvoj Luci 5. Šta se događa sa posadom završe u zatvoru ili imaju slobodan izlaz iz zemlje
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 17:17 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44490 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
oak je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Rusija nema sankcije UN-a. To što zapadnjaci ne žele njihove energente - OK je stvar. Neće jeftinije nego skuplje i dobro. Pa i kažnjavanje carinama država koje kupuju rusku naftu. No ovo upadanje na brodove država kojima nije proglašen rat, te otimanje istih, svinjarija je i piratstvo. U čemu je razlika, kada takve majmunarije izvode - Somalijci? Ja ovo gledam kroz prizmu moguće daljne eskalacije, ako se ne varam do sada nisu ovako izravno napali Ruse. Uzimali su im one brodove i imovinu po Europi u sklopu sankcija ovo je nešto skroz drugo. Čak je i Ruska podmornica u blizini i prati taj brod... Nije ovo bio njihov brod, samo na pola puta okačili rusku zastavu. Ako se ne varam ta imovina je zamrznuta ne oteta.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
oak
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 17:23 |
|
|
daramo je napisao/la: oak je napisao/la: Ja ovo gledam kroz prizmu moguće daljne eskalacije, ako se ne varam do sada nisu ovako izravno napali Ruse. Uzimali su im one brodove i imovinu po Europi u sklopu sankcija ovo je nešto skroz drugo. Čak je i Ruska podmornica u blizini i prati taj brod...
Nije ovo bio njihov brod, samo na pola puta okačili rusku zastavu. Ako se ne varam ta imovina je zamrznuta ne oteta. Ja uzmem tvoje auto i kažem ti nije ukradeno niti otudjeno samo sam ga zamrznuo i ti ga ne smiješ koristiti Ne znam čiji je brod, hebeš brod bitno je da ga Rusi hoće štititi i nekakve podmornice im se tu okupljaju što nas dovodi još jedan korak bliže velikom s**nju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 17:41 |
|
|
Brane je napisao/la: Ajmo se malo vratit na osnove, da nam Clint ili netko tko radi na velikim brodovima objasni
1. Kako se kreću vrijednosti tankera kao broda 2. Kolika je vrijednost nafte na tankeru sirova odnosno kad se obradi u rafineriji 3. Kakvi su profiti kad se uzima ova "Crna" nafta dakle poluilegalno ili ilegalno 4. Šta se događa sa tankerom ili naftom nakon nekakve kontrole u prvoj Luci 5. Šta se događa sa posadom završe u zatvoru ili imaju slobodan izlaz iz zemlje 1. Ovaj brod Bella 1 ili Marinera (IMO 9230880) bi vrijedio oko 100 milijuna dolara kao nov. Sad ima preko 20 godina i ne djeluje da je u osobito dobrom stanju. Trebalo bi ga detaljno pregledati, vrijedi možda 10 milijuna dolara. 2. Cijena tereta je otprilike 100 milijuna dolara, ako ovaj brod ukrca 250 tisuća tona i tona je oko 400 dolara. Malo sam zaokružio za lakši izračun. To je cijena za legalni teret. 3. Profit ovisi o tome koliko su Rusi (Iranci ili tko već) spremni dati ispod tržišne cijene iz točke 2. Ako daju 25% ispod cijene, onda je 25 milijuna na ovom tankeru. Napominjem da Rusi uglavnom samo žele svoju sankcioniranu naftu prikriti i prodati kao naftu iz neke druge zemlje. Zato tanker isplovi iz Rusije, malo plovi, promijeni ime broda, nekad se i nafta prekrca na drugi brod, a na kraju se proda kao da je iz Angole ili tako neke zemlje. 4. Izbjegavaju kontrole, zato pristaju uglavnom u zemljama gdje su kontrole slabe ili nikakve. Krenu iz Rusije, moraju izbjegavati SAD i EU i ostale zemlje koje drže sankcije, mogu pristati u Venecueli, Indiji i slično. 5. Posada neće u zatvor, ne mogu napustiti brod. Kad se situacija raščisti lete doma. Kapetan i možda netko od časnika bi mogao ići na sud.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 17:54 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Rusija nema sankcije UN-a. To što zapadnjaci ne žele njihove energente - OK je stvar. Neće jeftinije nego skuplje i dobro. Pa i kažnjavanje carinama država koje kupuju rusku naftu. No ovo upadanje na brodove država kojima nije proglašen rat, te otimanje istih, svinjarija je i piratstvo. U čemu je razlika, kada takve majmunarije izvode - Somalijci? To nije brod niti jedne države. Ako govna Rusi žele da to bude njihov brod, registriraju ga kod sebe i ponosno istaknu zastavu. Ovako istaknu zastavu neke države koja nakon provjere potvrdi da taj brod nije registriran u toj zemlji. Nekad su čak isticali i zastave nepostojećih država Ako baš na brodu nisu teroristi ili droga, svejedno je to piratstvo i banditizam. I još ako je to u međunarodnim vodama?! OK, ja na parkiralištu vidim automobil bez tablica, neregistriran je i to mi daje za pravo da u njega provalim ili ga prisvojim?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 17:57 |
|
|
daramo je napisao/la: oak je napisao/la: Ja ovo gledam kroz prizmu moguće daljne eskalacije, ako se ne varam do sada nisu ovako izravno napali Ruse. Uzimali su im one brodove i imovinu po Europi u sklopu sankcija ovo je nešto skroz drugo. Čak je i Ruska podmornica u blizini i prati taj brod... Nije ovo bio njihov brod, samo na pola puta okačili rusku zastavu. Ako se ne varam ta imovina je zamrznuta ne oteta. Pa nije ni američki. Jedino ako nije bio u američkim teritorijalnim vodama, što mislim da nije slučaj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 18:03 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: To nije brod niti jedne države. Ako govna Rusi žele da to bude njihov brod, registriraju ga kod sebe i ponosno istaknu zastavu.
Ovako istaknu zastavu neke države koja nakon provjere potvrdi da taj brod nije registriran u toj zemlji. Nekad su čak isticali i zastave nepostojećih država
Ako baš na brodu nisu teroristi ili droga, svejedno je to piratstvo i banditizam. I još ako je to u međunarodnim vodama?! OK, ja na parkiralištu vidim automobil bez tablica, neregistriran je i to mi daje za pravo da u njega provalim ili ga prisvojim? Može ti ga dići pauk zar ne??
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 18:15 |
|
|
Noname01 je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Ako baš na brodu nisu teroristi ili droga, svejedno je to piratstvo i banditizam. I još ako je to u međunarodnim vodama?! OK, ja na parkiralištu vidim automobil bez tablica, neregistriran je i to mi daje za pravo da u njega provalim ili ga prisvojim?
Može ti ga dići pauk zar ne?? Samo zbog toga (što nema tablice) - ne. Mora biti još nešto (nepropisno parkiranje, neplaćeno parkiranje, osobito dugo stajanje na tom parkingu, ...). Ovdje se radi o tome da bi ja zapravo znao, tko je vlasnik, ali obzirom da mi se vlasnik ne sviđa, tražio bi izliku za otimanje tuđeg....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 18:20 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44490 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
goran2hr je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Može ti ga dići pauk zar ne??
Samo zbog toga (što nema tablice) - ne. Mora biti još nešto (nepropisno parkiranje, neplaćeno parkiranje, osobito dugo stajanje na tom parkingu, ...). Ovdje se radi o tome da bi ja zapravo znao, tko je vlasnik, ali obzirom da mi se vlasnik ne sviđa, tražio bi izliku za otimanje tuđeg.... Pa i SAD kaže da je tanker kršio sankcije. Nije presreten zbog vlasnika nego sumnje da krši sankcije.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 18:26 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: To nije brod niti jedne države. Ako govna Rusi žele da to bude njihov brod, registriraju ga kod sebe i ponosno istaknu zastavu.
Ovako istaknu zastavu neke države koja nakon provjere potvrdi da taj brod nije registriran u toj zemlji. Nekad su čak isticali i zastave nepostojećih država
Ako baš na brodu nisu teroristi ili droga, svejedno je to piratstvo i banditizam. I još ako je to u međunarodnim vodama?! OK, ja na parkiralištu vidim automobil bez tablica, neregistriran je i to mi daje za pravo da u njega provalim ili ga prisvojim? Ovaj automobil nije bio parkiran, nego je prevozio opasni teret cestom bez tablice, bez prometne, bez tehničkog i bez police osiguranja, uopće nema papire o vlasništvu, policija sumnja da je korišten kao sredstvo za počinjenje kaznenog djela.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 18:28 |
|
|
daramo je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Samo zbog toga (što nema tablice) - ne. Mora biti još nešto (nepropisno parkiranje, neplaćeno parkiranje, osobito dugo stajanje na tom parkingu, ...). Ovdje se radi o tome da bi ja zapravo znao, tko je vlasnik, ali obzirom da mi se vlasnik ne sviđa, tražio bi izliku za otimanje tuđeg....
Pa i SAD kaže da je tanker kršio sankcije. Nije presreten zbog vlasnika nego sumnje da krši sankcije. Ali to nisu UN sankcije koje obavezuju sve članice! A nisu (pretpostavljam) ni unutar teritorijalnih voda SAD-a. Obično piratstvo - https://www.youtube.com/watch?v=Xj3gU3j ... rt_radio=1
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 18:35 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Ako baš na brodu nisu teroristi ili droga, svejedno je to piratstvo i banditizam. I još ako je to u međunarodnim vodama?! OK, ja na parkiralištu vidim automobil bez tablica, neregistriran je i to mi daje za pravo da u njega provalim ili ga prisvojim?
Ovaj automobil nije bio parkiran, nego je prevozio opasni teret cestom bez tablice, bez prometne, bez tehničkog i bez police osiguranja, uopće nema papire o vlasništvu, policija sumnja da je korišten kao sredstvo za počinjenje kaznenog djela. Brod je (navodno) prazan. No ta policija koja "sumnja" izvan je područja na kojemu ima pravo uredovati. Kazneno djelo? Ja si uzmem za pravo zabraniti Vam da kupujete u npr. "Konzumu", pa ako sumnjam da to činite, krećem u akciju! No, tko sam ja da Vam zabranjujem?! A koja god to država bila vlasnik tog broda (jučer jedna, danas druga, sutra treća...), toj državi SAD nije objavila rat.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 18:43 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Brane je napisao/la: Ajmo se malo vratit na osnove, da nam Clint ili netko tko radi na velikim brodovima objasni
1. Kako se kreću vrijednosti tankera kao broda 2. Kolika je vrijednost nafte na tankeru sirova odnosno kad se obradi u rafineriji 3. Kakvi su profiti kad se uzima ova "Crna" nafta dakle poluilegalno ili ilegalno 4. Šta se događa sa tankerom ili naftom nakon nekakve kontrole u prvoj Luci 5. Šta se događa sa posadom završe u zatvoru ili imaju slobodan izlaz iz zemlje 1. Ovaj brod Bella 1 ili Marinera (IMO 9230880) bi vrijedio oko 100 milijuna dolara kao nov. Sad ima preko 20 godina i ne djeluje da je u osobito dobrom stanju. Trebalo bi ga detaljno pregledati, vrijedi možda 10 milijuna dolara. 2. Cijena tereta je otprilike 100 milijuna dolara, ako ovaj brod ukrca 250 tisuća tona i tona je oko 400 dolara. Malo sam zaokružio za lakši izračun. To je cijena za legalni teret. 3. Profit ovisi o tome koliko su Rusi (Iranci ili tko već) spremni dati ispod tržišne cijene iz točke 2. Ako daju 25% ispod cijene, onda je 25 milijuna na ovom tankeru. Napominjem da Rusi uglavnom samo žele svoju sankcioniranu naftu prikriti i prodati kao naftu iz neke druge zemlje. Zato tanker isplovi iz Rusije, malo plovi, promijeni ime broda, nekad se i nafta prekrca na drugi brod, a na kraju se proda kao da je iz Angole ili tako neke zemlje. 4. Izbjegavaju kontrole, zato pristaju uglavnom u zemljama gdje su kontrole slabe ili nikakve. Krenu iz Rusije, moraju izbjegavati SAD i EU i ostale zemlje koje drže sankcije, mogu pristati u Venecueli, Indiji i slično. 5. Posada neće u zatvor, ne mogu napustiti brod. Kad se situacija raščisti lete doma. Kapetan i možda netko od časnika bi mogao ići na sud. To sam otprilike i ja mislio, samo to mi je apstraktno područje koje ne poznajem. 10 milja stari brod 100 milja teret Ubiti je rusima najbitniji tanker, jer mogu sigurno prodat godišnje 500 milja € nafte sa jednim većim tankerom. Ubiti posada najgore njb ne smiju napustit brod a to može potrajat mjesecima. Nemaju hrane ni vode i ovise o dobroj volji ovrhoviditelja ili iz svog džepa moraju plaćat da im netko dostavi hranu.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 18:50 |
|
|
Ruski bote, opet se praviš da ne razumiješ, brod bez zastave i bez države pripadnosti je "stateless vessel", to je jako nezgodan status prema UNCLOS (konvencija UN o pravu mora): Citat: Article110
Right of visit
1. Except where acts of interference derive from powers conferred by treaty, a warship which encounters on the high seas a foreign ship, other than a ship entitled to complete immunity in accordance with articles 95 and 96, is not justified in boarding it unless there is reasonable ground for suspecting that:
(a) the ship is engaged in piracy;
(b) the ship is engaged in the slave trade;
(c) the ship is engaged in unauthorized broadcasting and the flag State of the warship has jurisdiction under article 109;
(d) the ship is without nationality; or
(e) though flying a foreign flag or refusing to show its flag, the ship is, in reality, of the same nationality as the warship.
2. In the cases provided for in paragraph 1, the warship may proceed to verify the ship's right to fly its flag. To this end, it may send a boat under the command of an officer to the suspected ship. If suspicion remains after the documents have been checked, it may proceed to a further examination on board the ship, which must be carried out with all possible consideration.
3. If the suspicions prove to be unfounded, and provided that the ship boarded has not committed any act justifying them, it shall be compensated for any loss or damage that may have been sustained.
4. These provisions apply mutatis mutandis to military aircraft.
5. These provisions also apply to any other duly authorized ships or aircraft clearly marked and identifiable as being on government service. Stateless vessel može presresti svaka mornarica, nema pravo na zaštitu niti od jedne države, u sličnom je statusu kao da se bavi piratstvom ili trgovinom robljem.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 18:57 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 4086 Lokacija: Dridska Župa
|
|
Da to je možda jedan od većih krimena na moru, u prošlosti si ih mogao potopiti no questions asked.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 19:03 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Da to je možda jedan od većih krimena na moru, u prošlosti si ih mogao potopiti no questions asked. Sad ne smiješ potopiti zbog ljudskih prava ili ekologije, ali možeš zaplijeniti svaki brod bez države pripadnosti. Da se pojavi sutra u Jadranu, Hrvatska ga može potpuno legalno zaplijeniti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 19:09 |
|
|
Brane je napisao/la: Ajmo se malo vratit na osnove, da nam Clint ili netko tko radi na velikim brodovima objasni
1. Kako se kreću vrijednosti tankera kao broda 2. Kolika je vrijednost nafte na tankeru sirova odnosno kad se obradi u rafineriji 3. Kakvi su profiti kad se uzima ova "Crna" nafta dakle poluilegalno ili ilegalno 4. Šta se događa sa tankerom ili naftom nakon nekakve kontrole u prvoj Luci 5. Šta se događa sa posadom završe u zatvoru ili imaju slobodan izlaz iz zemlje 1. Ovisi o stanju broda, održavanosti i stanja mašinerije, pumpi, strojarnice, palube, elektronike , tankova itd. Ne znam koliko je taj brod star ali vrijedi sigurno u desetcima milijuna dolara. 2. Više stotina milijuna dolara sigurno, teret je vrijedniji od samog broda. Ali opet ovisi o tome odakle si je ukrcao, tj koja zemlja i kada, cijena varira 3. ništa tu nije ilegalno, samo je jedna država proglasila da Rusku naftu ne želi i sada batinom maltretira ostatak svijeta kako bi to sprovela. Nezapadne zemlje koje crpe, transportiraju, rafiniraju i dostavljaju dobavljačima ne smatraju takvu naftu problematičnom, no koriste činjenicu da Rusi imaju smanjeni opseg klijenata kojima mogu prodati stoga su prisiljeni spustiti cjenu barem malo, ali opet tko zna što sve rade možda imaju i deal da se namire kroz postotak preprodaje te iste ruske nafte kroz proksija nazad na zapad. No da sumiram, mislim da imaju normalne profitne marže, a kakve su točno ne znam. 4. Konfiskacija i tankere i nafte, idu na dražbu 5. Većinu posade puštaju kući a one na višim pozicijama Kapetan i Upravitelj stroja vjerojatno idu u pržun iako formalno pravno nisu ništa zapravo napravili, ne postoji odredba u pomorskom pravu vozio si sankcioniranu naftu, to je izmišljotina amerike.
_________________ ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⠀⠀🟥⬜🟥
"i Beograd za nas dobro znade Bojovnike 106. brigade"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 19:17 |
|
|
weasel je napisao/la: 2. Više stotina milijuna dolara sigurno, teret je vrijedniji od samog broda. Ali opet ovisi o tome odakle si je ukrcao, tj koja zemlja i kada, cijena varira
De izračunaj, barel nafte je oko 60 dolara, tona nafte ima oko 7.3 barela i ovaj brod može prevesti oko 250 tisuća tona, što je poprilično velik brod. Kad završiš s izračunom vidjet ćeš da ne vrijedi "više stotina milijuna"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Flota iz sjene Postano: Jučer, , 19:19 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: weasel je napisao/la: 2. Više stotina milijuna dolara sigurno, teret je vrijedniji od samog broda. Ali opet ovisi o tome odakle si je ukrcao, tj koja zemlja i kada, cijena varira
De izračunaj, barel nafte je oko 60 dolara, tona nafte ima oko 7.3 barela i ovaj brod može prevesti oko 250 tisuća tona, što je poprilično velik brod. Kad završiš s izračunom vidjet ćeš da ne vrijedi "više stotina milijuna" evo natjerao sam se izračunat, ispadne 111 milijuna dolara
_________________ ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⠀⠀🟥⬜🟥
"i Beograd za nas dobro znade Bojovnike 106. brigade"
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|