Etiopija, zemlja od 125 milijuna stanovnika sa 4 milijuna rođenih.
Usprkos međuetničkom građanskom ratu koji traje već dugo, glavni grad Adis Ababa sa 6 milijuna stanovnika je potpuno nedirnut ratom i to je jedan od najbogatijih, najrazvijenijih, najčišćih i najsigurnijih gradova u Africi.
Adis Ababa uz još jedan grad, Dire Dawa, ne pripada ni jednoj od etničkih republika u Etiopiji već je pod federalnom upravom
Narod Amhara su jedini pravi Etiopljani uz Tigrinye koji su uvijek bili djelom etiopske države. Drugi su osvojeni uglavnom u 19 stoljeću.
Nekoliko zanimljivosti o Etiopiji:
- jedna od najstarijih živućih država na svijetu sa tisućama godina dugom povijesti, spominje se u staroegipatskim i starogrčkim zapisima, nikad kolonizirana osim kratko za vrijeme drugog svjetskog rata no Talijani ni tada nisu uspjeli vladat cijelom zemljom. - Najstariji fosili čovjeka odnosno žene 3,2 milijuna star kostur nazvan Lucy, koji su Beatlesi otpjevali u pjesmi "Lucy in the sky with diamonds" je pronađen u Etiopiji - Perzijski prorok i pisac Mani je u trećem stoljeću zapisao da na svijetu postoje 4 velike sile Rimsko Carstvo, Perzija, Kina i Etiopija - druga najstarija kršćanska zemlja na svijetu nakon Armenije, službeno prihvatila kršćanstvo 340e godine. - Najstarija i najdugovječnija dinastija na svijetu su Solominidi, koji su navodno potomci židovskog kralja Solomona i kraljice od Sabe. Njihov sin Menelik je osnovao dinastiju Solomonid u Etiopiji oko 950e godine prije Krista, zadnji car te dinastije Haile Selassie svrgnut s vlasti od strane komunista 1975. - Poznati su Etiopski Židovi koji žive u Etiopiji već više od 3000 godina iako su većina preselila u Izrael, još uvijek ih ima - Rastafarijanska religija osnovana na Jamajki je bazirana na svetosti etiopskog cara Haile Selassiea kojeg smatraju božjim prorokom i Etiopiji kao svetoj zemlji koja će oslobodit cijelu Afriku od kolonijalizma. Smatraju jezik Amhara svetim. Sam Haile Selassie je bio kršćanin i mrzio je rastafarijance. U Adis Ababi ima danas velik broj Rastafarijanaca iz Jamajke i Amerike koji su doselili tamo. - Etiopija se spominje mnogo puta i u Bibliji i u Kuranu - Etiopska pravoslavna crkva ima najstariju čitavu Bibliju na svijetu iako njihova Biblija ima dodatnu knjigu koju drugi kršćani ne priznaju, Knjigu o Enoku - Biblijski Zavjetni Kovčeg se navodno nalazi u Etiopiji kojeg je donio Solomonov sin Menelik 950e prije Krista iz izraela no mnogi sumnjaju u to jer ga nitko ne smije posjetit, čuvaju ga redovnici Etiopske crkve i samo jedan jedini redovnik ima pravo ga vidit nakon dugog posta. Prije smrti uvijek odredi novog redovnika koji je jedini koji ga smije vidit. - Etiopljani su se obranili od invazije Osmanlija 1589 potpuno ih uništivši i otevši im topove i puške koje sami nisu tada imali, te se obranili od invazije Italije 1895. - Nakon što je Egipatski sultan srušio stotine koptskih crkava u Egiptu i žestoko prognjao i ubijao kršćane, etiopski car Zara Yakob mu je pismom zaprijetio da će preusmjerit cijeli Nil dalje od Egipta i podsjetio ga da ima i on muslimane u zemlji ali da ih ne proganja, na što je ovaj odgovorio isprikom, prekinuo proganjat kršćane i poslao mu darove. - Etiopija je stalno ratovala protiv okolnih muslimana koji su proglašavali džihad na nju i napadali ju i uvijek ih pobjeđivala. Danas je kao i uvijek potpuno okružena muslimanima. Jedino južno of Etiopije su živila paganska plemena a danas je Kenija - Kava je etiopski "izum" i danas je glavni izvoznik kave - Prosjećna nadmorska visina Etiopije je 1330 m - Etiopljani imaju vlastitu abecedu, pismo i kalendar
Zanimljva mi je uvijek ta zemlja bila. Mnogo sam čitao o njoj. Šteta za građanski rat al navijam za Amhare naravno, prave Etiopljane. Nevjerovatan je grad Adis Ababa, ko da nije u Africi. Većinom izgrađen kroz zadnjih 10 godina.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
Sad sam malo pročitao o Etiopiji. Američki saveznik, oduprli se islamu. Izgubili Eritreju (jesu i oni kršćani?). Ako su muslimani kompaktni i rastu brže, ja bi ih amputirao.
_________________ lifetime ignore: 3 members (reason: personal insults). Since 24.11.2021. one less, since 30.10.2024. one more less
Jedina kršćanska zemlja koja je kršćanska odavno i ne razultat europskih misionara Etiopska pravoslavna crkva je iz 3 stoljeća i dugo bila izolirana od kršćanskog svijeta. Muslimani su uglavnom Somalijici i pola naroda Oromo. Oni nisu izvorni Etiopljani nego su tek od 19 stoljeća osvojeni od Etiopije.
I da, nisu pravi crnci ko ovi južnije. Etiopljanske su zgodne baš
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24515 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
pomocnik kuhara je napisao/la:
Sad sam malo pročitao o Etiopiji. Američki saveznik, oduprli se islamu. Izgubili Eritreju (jesu i oni kršćani?). Ako su muslimani kompaktni i rastu brže, ja bi ih amputirao.
Podjednako svi rastu, nema tu neke razlike velike.
Somalijce mogu bez problema amputirat ili poklonit Somaliji. Somalija je napala Etiopiju zbog tog teritorija ali usred rata izbio međuplemenski građanski rat u Somaliji pa su izgubili i vlast nad Somalilandom koji je defakto nezavisna država iako službeno dio Somalije i građanski rat traje i dan danas u Somaliji od onda.
Taj dio bi baš mogli izbacit, to je najsiromašnij i bijedan dio u kojem je često glad i međuplemenski sukobi. Somalijci su jako plemenski odnosno kako oni kažu klanovski podjeljeni.
I da, trebali bi amputirati muslimansku sirotinju i ujedinit se sa kršćanskim dijelom Eritreje. Meni bi oni bili bolji imigranti od Filipinaca katolika.
_________________ lifetime ignore: 3 members (reason: personal insults). Since 24.11.2021. one less, since 30.10.2024. one more less
Uglavnom glavni grad Adis Ababa im je predobar. Nevjerovatno da je to u Africi. Na mnogo mjesta piše da je vrlo siguran za strane turiste, pogotovo za afričke uvjete. Inače piše da je i raj za vegetarijance jer kršćani strogo drže do posta u kojem je zabranjeno meso a ukupno imaju 180 dana posta godišnje a svećenstvo 252 dana.
Inače sotonist Mussolini kad ih je napao im nije mogo ništa pa je masovno bojne otrove koristio onda postavio svoje portrete po zemlji i sve Etiopljane prisilio da dižu desnice kad prolaze kraj njegovog protreta. Al nije im mogao ništa, cijelo vrijeme je pokret otpora vladao izvan gradova
Oni su sada u raznoraznim građanskim ratovima, svi protiv svakoga.
Prvo su ratovali protiv Eritreje, pa kad se promijenila vlast (srušeni Tigrijci s pozicija moći) je nova vlast skupa s Eritrejom ratovala kontra Tigrijaca. Nakon kaj su ih dobili se ta vlast okomila na Ahmare, koji su htjeli uzeti komad Tigraya kaj su osvojili i koji je etnički miješan, pripadao njima u prošlosti. Nisam pratio dalje, ali...
Inače, većina novijih sukoba je počela nakon što su Kinezi rekli da će ulagati dole, pa su Ameri (ili tko već) malo krenuli talasati
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.