HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 lip 2025, 14:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Srbija odbila procesuirati osnivače srpskih koncentracijskih logora za mučenje 'nesrba'
PostPostano: 16 lis 2013, 21:29 

Bitno da Lignjati visi kod svog pajde Tome. :thumbdown

slika

Najmlađa silovana bila je djevojčica od pet godina, a najstarija od osamdeset godina.

Novi šamar iz Srbije stigao je u vidu njihovog Ministarstva pravde, uoči polaska našeg predsjednika na put u Beograd. Specijalni sud u Beogradu uz sve dokaze, srpske organizatore logora nije našao za shodno procesuirati. Tisuće dokaza i jedan dio žrtava logora kao svjedoci nisu uvjerljivi u Srbiji. Razlog je više nego jasan. Hrvatska optužba za genocid mogla bi biti još više osnažena činjenicom da su organizatori u Srbiji. Vrh JNA duboko je umiješan u zvjerstva nad Hrvatima. Njihovi najvažniji ljudi provodili su politiku Hitlerovih nacističkih logora i sustavno uništavali živote naših građana.

Iako je u istrazi protiv dvojice bivših visokih oficira JNA ispitano 250 svjedoka, od kojih su većina ratni zarobljenici, a ispitane su i osobe koje su s hrvatske strane sudjelovale u pregovorima i razmjeni, optužbe su pale u vodu. Srpski specijalni sud je još jednom ispao samo političko glumište, poglavito sada pred posjet predsjednika Ive Josipovića, što je svakako prvorazredna provokacija. Čak niti pribavljena dokumentacija iz JNA o organizaciji spomenutih logora nije pomogla, baš kao i dio te dokumentacije pribavljen od Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu odbilo je postupiti po optužnici DORH-a za procesuiranje ratnih zločina počinjenih u srbijanskim logorima, koje je hrvatsko državno odvjetništvo ustupilo srbijanskome tužiteljstvu za ratne zločine u optužnici protiv generala Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški. Optužnica je podignuta u travnju 2011. godine u Osijeku na Županijskom državnom odvjetništvu.

Generala Vasiljevića se po zapovijednoj odgovornosti tereti kao načelnika "Uprave bezbednosti Saveznog sekretarijata za narodnu obranu" zbog osnivanja logora u Srbiji u kojima su od početka listopada 1991. do svibnja 1992. ubijani i mučeni civili i ratni zarobljenici dovedeni s područja Hrvatske. U srbijanskim logorima ubijeno je 19 zatočenika, većem broju nanesene su teške ozljede s trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama, a više žena sustavno je silovano i seksualno zlostavljano.
Potpukovnika Živanovića tereti se kao zapovjednika i osnivača logora na napuštenome poljoprivrednom imanju u blizini Begejaca i na napuštenoj stočnoj farmi u blizini Stajićeva, u kojima je ubijeno pet zatočenika.

30-ak je logora širom Srbije egzistiralo u to doba rata. Na popisima Međunarodnog crvenog križa nalazi se oko pet tisuća imena, dok predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. Zoran Šangut raspolaže s podatkom koji govori da je više od 7 tisuća muškaraca, žena i djece prošlo kroz te logore. Gotovo 500 Vukovaraca još uvijek se smatra nestalima.

Silovanja žena bila su organizirana i planirana. Najmlađa silovana bila je djevojčica od pet godina, a najstarija od osamdeset godina. Maltretiranja su bila monstruozna, a provodila su se i nad dječacima, kao i nad muškarcima. Jedna od užasnih priča je strahota žene koja je prošla Sremsku Mitrovicu. Silovala su je četvorica osuđenika, osuđenih za kriminalna djela. U njezinu ćeliju je stražarka dovodila po četiri muškarca svaku noć. Silovana je svakodnevno. Nisu joj dozvoljavali provođenje vlastite dnevne higijene. Nije se prala. Od siline silovanja, onih najbrutalnih je i zatrudnila. Spontano je pobacila na podu zatvorske ćelije.

Stavljajući ovakve tragične priče u kontekst posjete predsjednika Ive Josipovića Srbiji, tek tada postaje jasno koliko nam dnevna politka i neznanje političara zadaje boli, nakon svih zvjerskih postupaka srpskih hordi zla. Zlo se nastavlja u Beogradu nakon oslobađanja, ova dva srpska "Eichmanna".

dnevno.hr

Vrh

Naslov: Re: Srbija odbila procesuirati osnivače srpskih koncentracijskih logora za mučenje 'nesrba'
PostPostano: 16 lis 2013, 22:31 

I nad popom ima pop, ili po slavonski: "Svaka gica dođe na kolica."

Vrh

Naslov: Re: Srbija odbila procesuirati osnivače srpskih koncentracijskih logora za mučenje 'nesrba'
PostPostano: 18 lis 2013, 11:01 

"Nisu joj dozvoljavali provođenje vlastite dnevne higijene. Nije se prala."

Budalo, pa da se redovito prala Srbi je ne bi mogli silovati.

Vrh

PostPostano: 18 lis 2013, 11:14 

Di su naši ćirilični bojovnici?

Vrh

PostPostano: 18 lis 2013, 11:18 

doc je napisao/la:
Di su naši ćirilični bojovnici?

Dežuraju. Budi bez brige.

Vrh

PostPostano: 18 lis 2013, 12:08 

Dnevno.hr. :kava

Vrh

PostPostano: 18 lis 2013, 12:33 

http://www.politikaplus.com/novost/8930 ... k-hrvatske

Citat:
Vesna Pusić: Mirjan Damaška više nije pravni zastupnik Hrvatske

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 18 lis 2013, 12:47 

SDB je napisao/la:
http://www.politikaplus.com/novost/89306/vesna-pusic-mirjan-damaska-vise-nije-pravni-zastupnik-hrvatske

Citat:
Vesna Pusić: Mirjan Damaška više nije pravni zastupnik Hrvatske

Limpus je već stavio na "Događanja u Hrvatskoj" .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 18 lis 2013, 12:50 

Vidio sam. Neka, od viška glava ne boli.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2013, 00:27 

MIRJAN DAMAŠKA JOŠ NIJE DOBIO SLUŽBENI ODGOVOR
Vlada smijenila zastupnika u tužbi protiv Srbije dok je pisao ostavku
slika
Profesora Mirjana Damašku zamijenit će Vesna Crnić-Grotić s Pravnog fakulteta u Rijeci

Hrvatska Vlada se odlučila na promjenu zastupnika pred ICJ-om u tužbi protiv Srbije, smjenjujući profesora Mirjana Damašku bez prethodne obavijesti i imenujući na tu dužnost profesoricu Vesnu Crnić-Grotić s Pravnog fakulteta u Rijeci. Vlada kao razlog navodi Damaškine obveze na sveučilištu Yale, a poznati pravni stručnjak tvrdi da to nije u potpunosti točno. Zanimljivo je da Damaška još nije dobio službeni odgovor od Ministra pravosuđa nego je o svemu saznao iz medija, a osobno je u ponedjeljak poslao dopis da se zahvaljuje na suradnji.

- Smjena se poklapala s mojom željom, ali nisam očekivao tako nediplomatski juridički postupak njene izvedbe. Mislim da sam svojom suradnjom s hrvatskim pravosuđem još od vremena domovinskog rata zaslužio korektniji odnos - komentirao je Damaška za Večernji list.

- Točno je da sam zauzet nastavom ali to nije jedini razlog mojoj odluci da napustim funkciju. Za to sam se odlučio i zbog nekih drugih razloga koje zbog njihove osjetljivosti ne želim iznositi dok traje parnica. Za mene taj proces nije u domeni dnevnopolitičkih igara, nego predmet od izuzetne ozbiljnosti, prvenstveno zbog pijeteta prema onima koji su poginuli ili propatili tijekom domovinskog rata. Vrlo je vjerojatno da će moja nasljednica imati bolju potrebnu komunikaciju s odgovornima u pravosuđu i vanjskim poslovima jer ja sam tijekom cijelog svog mandata imao samo jedan razgovor s premijerom i jedan s Ministrom pravosuđa - rekao je Damaška.

http://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-sm ... nak-629872

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: