|
|
Stranica: 1/58.
|
[ 1440 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Pessimus dux
|
Naslov: Hrvati Vojvodine Postano: 22 ožu 2011, 14:29 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 23 ožu 2011, 12:12 |
|
|
Pessimus dux, kao i obično Mali prilog temi: P.S. Šteta što je tako loša slika, no nema veze.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 28 ožu 2011, 13:59 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 28 ožu 2011, 18:41 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
snowflake je napisao/la: Jedno od svetišta Gospe Snježne u Hrvata. Jedno od snowflakeinih omiljenih. Naprosto magija. Uživajte. P.S. Nadam se da tri slike nisu previše, ali nisam mogla odoljeti Nadam se da ću ga jednom posjetiti. Zadnji put ga nisam stigao obići prilikom posjeta Petrovaradinu. Više sam se koncentrirao na samu tvrđavu.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 19 tra 2011, 18:08 |
|
|
Objavljen pretisak vrijedne knjige o bunjevačkim i šokačkim Hrvatima http://www.zkvh.org.rs/index.php/vijest ... e-evetoviaPessimus dux je napisao/la: Nadam se da ću ga jednom posjetiti. Zadnji put ga nisam stigao obići prilikom posjeta Petrovaradinu. Više sam se koncentrirao na samu tvrđavu.Mislim, moram te kritizirati jer ovdje nisi napisao ni jednu riječ dojmova o Tvrđavi i sl. Ajde, pliz... Uvijek se spominje austrijski udio u i oko Tvrđave, a hrvatski malo ili nikad, a nije da ga nema pa...
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 20 tra 2011, 16:38 |
|
|
snowflake je napisao/la: Mislim, moram te kritizirati jer ovdje nisi napisao ni jednu riječ dojmova o Tvrđavi i sl. Ajde, pliz... Uvijek se spominje austrijski udio u i oko Tvrđave, a hrvatski malo ili nikad, a nije da ga nema pa... Prihvaćam kritiku. Bit će neki izvještaj, samo dok skontam gdje sam pohranio slike s izleta, pa da upis popratim i vizualnim efektima.
|
|
Vrh |
|
|
Ana85
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 21 tra 2011, 00:02 |
|
|
Bas ljepo sto je netko pokrenuo ovu temu.. x) Moje kritike od jucer su vrijedile :P :))))
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 21 tra 2011, 00:11 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 21 tra 2011, 01:09 |
|
|
joe enter je napisao/la: Evo kako Bunjevci sebe doživljavaju u svom bunjevačkom listu Neven krajem 19.veka! Molio bih pažljivo pročitati i dati zaključak!! http://img376.imageshack.us/img376/2201/p70191885028.jpgPromašio si temu sa svojim dosadnim provokacijama. Tema su Hrvati Vojvodine, a ne minorna grupica koja se nacionalno izjašnjava Bunjevcima.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 21 tra 2011, 01:22 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: joe enter je napisao/la: Evo kako Bunjevci sebe doživljavaju u svom bunjevačkom listu Neven krajem 19.veka! Molio bih pažljivo pročitati i dati zaključak!! http://img376.imageshack.us/img376/2201/p70191885028.jpgPromašio si temu sa svojim dosadnim provokacijama. Tema su Hrvati Vojvodine, a ne minorna grupica koja se nacionalno izjašnjava Bunjevcima. Ne provociram uopšte , ja inače smatram vojvođanske Bunjevce u sklopu današnjeg hrvatskog nacionalnog korpusa , i to je istina i nema dalje! Ovde govorim o ozračju iliti atmosferi koja je vladala među hrvatskim narodom koji se zvao Bunjevcima u određenima momentima u Vojvodini! Zadovoljan?! Htedoh uglavnom reći da nema srpske provokacije zato što se danas neki ljudi u Vjovodini izjašnjavaju Bunjevcima , to je sve od ranije i ima svoje utemeljenje u mnogim pogledima. Uostalom zato sam i stavio ovaj deo iz njihovih novina , gde se jasno definišu nasuprot i Srba i Hrvata kao posebni ikavski Bunjevci! Zato nema svrhe bezvezno prebacivanje danas da neka srpska propaganda,udba i čuda forsiraju Bunjevce i šatro sprovode "bunjevčenje" Hrvata i na kraju posrbljenje!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 21 tra 2011, 12:34 |
|
|
Ana85 je napisao/la: Bas ljepo sto je netko pokrenuo ovu temu.. x) Moje kritike od jucer su vrijedile :P :)))) Nema na čemu. Iako zasluge, kako vidiš, pripadaju Pessimus duxu Ja sam također gost ovdje, no želim ti dobrodošlicu na forum.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 21 tra 2011, 12:48 |
|
|
joe enter je napisao/la: Zato nema svrhe bezvezno prebacivanje danas da neka srpska propaganda,udba i čuda forsiraju Bunjevce i šatro sprovode "bunjevčenje" Hrvata i na kraju posrbljenje! Nije to nikakvo bezvezno predbacivanje, ima to itekako uporišta u suvremenoj srbijanskoj politici (posebno 90-ih), a što se tiče činjenice da se dio bačkih Bunjevaca još za vrijeme faze izgradnje suvremenih nacija nije našao u okviru hrvatskog nacionalnog korpusa, ona stoji.
|
|
Vrh |
|
|
Ana85
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 21 tra 2011, 20:53 |
|
|
Jao Boze dokle vise? :) @joe enter - hvala ti sto mislis da su bunjevci Hrvati, ali se ne slazem sa tobom da politika Srbije nije odigrala nikakvu znacajnu ulogu u dizanju samosvesti o Bunjevstvu i kasnijem posrbljavanju..Napisala sam vec da su se Bunjevci i za vreme Tita, i pre Tita izjasnjavali Hrvatima. A nakon raspada Juge doslo je do podele. Hajde da se manemo toga da li su Bunjevci Hrvati ili nisu u ovoj temi, za to postoji ona druga tema gdje ja padam u trans svaki put kad procitam neku odvalu. :)
@snowflake - Hvalaaa.... :) :*
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 tra 2011, 00:22 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Ja imam ok iskustva iz Novog Sada. Čak sam doživio situaciju da su se dvojica domaćih drugara u diskoteci posvadili zbog mog odgovora na pitanje za koga navijam. Jedan od njih - Delija odma napao drugoga (Grobar) "šta ti imaš srat, vi ste pojeli 5 komada i popili batine u ZG..." a ja samo dalje nastavio po pivi i još za hrabrost dobio jednu gratis.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 tra 2011, 13:36 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: snowflake je napisao/la: Mislim, moram te kritizirati jer ovdje nisi napisao ni jednu riječ dojmova o Tvrđavi i sl. Ajde, pliz... Uvijek se spominje austrijski udio u i oko Tvrđave, a hrvatski malo ili nikad, a nije da ga nema pa... Prihvaćam kritiku. Bit će neki izvještaj, samo dok skontam gdje sam pohranio slike s izleta, pa da upis popratim i vizualnim efektima. Super. Jedva čekam.
|
|
Vrh |
|
|
Ana85
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 tra 2011, 20:03 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Ja imam ok iskustva iz Novog Sada. Čak sam doživio situaciju da su se dvojica domaćih drugara u diskoteci posvadili zbog mog odgovora na pitanje za koga navijam. Jedan od njih - Delija odma napao drugoga (Grobar) "šta ti imaš srat, vi ste pojeli 5 komada i popili batine u ZG..." a ja samo dalje nastavio po pivi i još za hrabrost dobio jednu gratis. Kakve to ima veze s Hrvatima Vojvodine? Sto si htio rec time? :)
|
|
Vrh |
|
|
bosnozemljomoja
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 tra 2011, 20:51 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 tra 2011, 20:53 |
|
|
snowflake je napisao/la: Dakle, do Tvrđave sam došao osobnim automobilom s južne srijemske strane. Automobilom se može ući kroz Beogradska vrata u Podgrađe tvrđave, a parking mjesto je začuđujuće lako pronaći u nekoj od sporednih uličica. Inače, kompleks se sastoji od navedenog Podgrađa, koji predstavlja stambeni dio, dok je sama Tvrđava predstavljala isključivo vojni dio. Podgrađe je u iznenađujuće lošem stanju za jedan tako vrijedan spomenik kulturne baštine (kandidat za UNESCO-vu listu), dok je Tvrđava ipak u nešto boljem stanju jer su pojedini objekti obnovljeni i restaurirani. Zašto je Podgrađe zapostavljeno, zaista ne mogu sa sigurnošću reći, no postoje špekulacije da je tomu tako jer su vlasnici većine privatnih objekata u tom dijelu Hrvati, ali ne bih sada o tome duljio i razglabao. Središnja ulica u Podgrađu na sjeveru izlazi na Varadinski most koji spaja Novi Sad s Petrovaradinom. Inače, ta se ulica do ratnih zbivanja 90-ih nazivala Jelačićevom ulicom, a danas se naziva Beogradskom. Naziv koji je dobila po Jelačiću posve je logičan, budući da se u njoj nalazi i rodna kuća bana Josipa Jelačića. Nažalost, danas se ona ne nalazi u vlasništvu ili korištenju hrvatske manjine u Srbiji, već je ondje smješten upravo nekakav talijanski konzulat. I tako se s balkona Jelačićeve kuće u Petrovaradinu vije talijanski barjak. Za takvo stanje odgovorna je prvenstveno mlaka i popustljiva hrvatska vanjska politika, ali i nedovoljna inicijativa "suboticocentričnih" institucija hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, dok dio odgovornosti svakako leži i na službenoj Srbiji. Naime, RH i RS potpisale su bilateralni sporazum o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina i njihovu reciprocitetu. U sklopu toga sporazuma bila je uključena i točka po kojoj se RH obvezala obnoviti i urediti Teslinu kuću, te Milankovićevu kuću u Dalju, dok se RS obvezala učiniti isto s Jelačićevom kućom u Petrovaradinu. Ona je trebala postati središnje mjesto kulture Hrvata u istočnom Srijemu. Preko puta kuće nalazi se pizzerija u kojoj sam objedovao, slušajući Talijane za susjednim stolom, vjerojatno zaposlene u spomenutom predstavništvu. Jelačićeva kuća u i Crkva sv. Jurja u pozadini Na prvom katu, na fasadi iznad balkona stoji spomen-ploča na kojoj je zapisano kako je ondje rođen slavni hrvatski ban Josip Jelačić. Kao što je vidljivo na slici, kuća se nalazi na uglu spomenute Beogradske ulice i Štrosmajerove ulice, koja vodi do župne crkve sv. Jurja, u kojoj je Jelačić kršten. Naime, iako je ime glavnoj ulici u Podgrađu, Jelačićevoj, promijenjeno, sporedne ulice zadržale su svoje stare nazive, pa tako i danas imamo Štrosmajerovu, Ulicu Vladimira Nazora, Vatroslava Lisinskog itd. Ploča s imenom Štrosmajerove ulice Na kraju Štrosmajerove ulice nalazi se spomenuta župna crkva sv. Jurja. U njoj je kao mladi kapelan služio Strossmayer, pa pretpostavljam kako je upravo to bio razlog da baš ta ulica bude imenovana po njemu. Također, na istoj je župi kao župnik u 19. st. dugo boravio poznati hrvatski književnik i preporoditelj Ilija Okrugić Srijemac, kojemu se posljednjih godina u čast održava znanstveni skup Dani Ilije Okrugića u Zemunu. Na samoj fasadi crkve nalazi se spomen-ploča hrvatskom kralju Tomislavu, koju su podigli građani Petrovaradina na tisućitu obljetnicu hrvatskog kraljevstva, 1925. Spomen-ploča na fasadi crkve Nadesno od ulaza u crkvu nalaze se stepenice koje vode do Tvrđave i njezinih zidina, te poznatog sata, čestog motiva razglednica, majica i ostalih turističkih materijala iz obližnjih suvenirnica. Uspon nije predug i naporan, no za svaki slučaj, prvo na što se naiđe na zidinama jest kafić s terasom, s koje se pruža prekrasan pogled na Dunav i Novi Sad. Uz kafić, nekadašnji vojni objekti u kompleksu danas služe u razne svrhe, pa se tako ondje nalazi i Muzej grada Novog Sada, nekoliko slikarskih ateljea, te hotel. Do muzeja nisam stigao, iako sam imao namjeru, a za obilazak čitavog kruga po zidinama, uz laganu šetnju, trebalo mi je nekih pola sata. Pogled prema Tvrđavi i satu Eto toliko, to je onako ukratko, više s naglaskom na hrvatske tragove, no svakako bi se tu moglo još štošta toga dodati...
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 tra 2011, 20:59 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Ana85 je napisao/la: MRSHO je napisao/la: Ja imam ok iskustva iz Novog Sada. Čak sam doživio situaciju da su se dvojica domaćih drugara u diskoteci posvadili zbog mog odgovora na pitanje za koga navijam. Jedan od njih - Delija odma napao drugoga (Grobar) "šta ti imaš srat, vi ste pojeli 5 komada i popili batine u ZG..." a ja samo dalje nastavio po pivi i još za hrabrost dobio jednu gratis. Kakve to ima veze s Hrvatima Vojvodine? Sto si htio rec time? :) Htio sam samo reć kako se proveo Hrvat u Vojvodini. Inače imam prijatelja na Limanu pa sam godišnje barem 1x u NS, poznajem sičuejšn. I ništa loše protiv Hrvata Vojvodine
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 tra 2011, 21:00 |
|
|
Pošto postavljena karta po meni nije bogzna što, stavljam neke koje smatram boljima i preciznijima: Vojvodina 1961. Vojvodina 2002. Hrvati su narančasto na obje karte.
|
|
Vrh |
|
|
Ana85
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 tra 2011, 21:36 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: snowflake je napisao/la: Dakle, do Tvrđave sam došao osobnim automobilom s južne srijemske strane. Automobilom se može ući kroz Beogradska vrata u Podgrađe tvrđave, a parking mjesto je začuđujuće lako pronaći u nekoj od sporednih uličica. Inače, kompleks se sastoji od navedenog Podgrađa, koji predstavlja stambeni dio, dok je sama Tvrđava predstavljala isključivo vojni dio. Podgrađe je u iznenađujuće lošem stanju za jedan tako vrijedan spomenik kulturne baštine (kandidat za UNESCO-vu listu), dok je Tvrđava ipak u nešto boljem stanju jer su pojedini objekti obnovljeni i restaurirani. Zašto je Podgrađe zapostavljeno, zaista ne mogu sa sigurnošću reći, no postoje špekulacije da je tomu tako jer su vlasnici većine privatnih objekata u tom dijelu Hrvati, ali ne bih sada o tome duljio i razglabao. Središnja ulica u Podgrađu na sjeveru izlazi na Varadinski most koji spaja Novi Sad s Petrovaradinom. Inače, ta se ulica do ratnih zbivanja 90-ih nazivala Jelačićevom ulicom, a danas se naziva Beogradskom. Naziv koji je dobila po Jelačiću posve je logičan, budući da se u njoj nalazi i rodna kuća bana Josipa Jelačića. Nažalost, danas se ona ne nalazi u vlasništvu ili korištenju hrvatske manjine u Srbiji, već je ondje smješten upravo nekakav talijanski konzulat. I tako se s balkona Jelačićeve kuće u Petrovaradinu vije talijanski barjak. Za takvo stanje odgovorna je prvenstveno mlaka i popustljiva hrvatska vanjska politika, ali i nedovoljna inicijativa "suboticocentričnih" institucija hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, dok dio odgovornosti svakako leži i na službenoj Srbiji. Naime, RH i RS potpisale su bilateralni sporazum o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina i njihovu reciprocitetu. U sklopu toga sporazuma bila je uključena i točka po kojoj se RH obvezala obnoviti i urediti Teslinu kuću, te Milankovićevu kuću u Dalju, dok se RS obvezala učiniti isto s Jelačićevom kućom u Petrovaradinu. Ona je trebala postati središnje mjesto kulture Hrvata u istočnom Srijemu. Preko puta kuće nalazi se pizzerija u kojoj sam objedovao, slušajući Talijane za susjednim stolom, vjerojatno zaposlene u spomenutom predstavništvu. Jelačićeva kuća u i Crkva sv. Jurja u pozadini Na prvom katu, na fasadi iznad balkona stoji spomen-ploča na kojoj je zapisano kako je ondje rođen slavni hrvatski ban Josip Jelačić. Kao što je vidljivo na slici, kuća se nalazi na uglu spomenute Beogradske ulice i Štrosmajerove ulice, koja vodi do župne crkve sv. Jurja, u kojoj je Jelačić kršten. Naime, iako je ime glavnoj ulici u Podgrađu, Jelačićevoj, promijenjeno, sporedne ulice zadržale su svoje stare nazive, pa tako i danas imamo Štrosmajerovu, Ulicu Vladimira Nazora, Vatroslava Lisinskog itd. Ploča s imenom Štrosmajerove ulice Na kraju Štrosmajerove ulice nalazi se spomenuta župna crkva sv. Jurja. U njoj je kao mladi kapelan služio Strossmayer, pa pretpostavljam kako je upravo to bio razlog da baš ta ulica bude imenovana po njemu. Također, na istoj je župi kao župnik u 19. st. dugo boravio poznati hrvatski književnik i preporoditelj Ilija Okrugić Srijemac, kojemu se posljednjih godina u čast održava znanstveni skup Dani Ilije Okrugića u Zemunu. Na samoj fasadi crkve nalazi se spomen-ploča hrvatskom kralju Tomislavu, koju su podigli građani Petrovaradina na tisućitu obljetnicu hrvatskog kraljevstva, 1925. Spomen-ploča na fasadi crkve Nadesno od ulaza u crkvu nalaze se stepenice koje vode do Tvrđave i njezinih zidina, te poznatog sata, čestog motiva razglednica, majica i ostalih turističkih materijala iz obližnjih suvenirnica. Uspon nije predug i naporan, no za svaki slučaj, prvo na što se naiđe na zidinama jest kafić s terasom, s koje se pruža prekrasan pogled na Dunav i Novi Sad. Uz kafić, nekadašnji vojni objekti u kompleksu danas služe u razne svrhe, pa se tako ondje nalazi i Muzej grada Novog Sada, nekoliko slikarskih ateljea, te hotel. Do muzeja nisam stigao, iako sam imao namjeru, a za obilazak čitavog kruga po zidinama, uz laganu šetnju, trebalo mi je nekih pola sata. Pogled prema Tvrđavi i satu Eto toliko, to je onako ukratko, više s naglaskom na hrvatske tragove, no svakako bi se tu moglo još štošta toga dodati... Odlican post, svaka cast!
|
|
Vrh |
|
|
Ana85
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 tra 2011, 21:39 |
|
|
bosnozemljomoja je napisao/la: Ne znam od kud ti ova karta? :) Malo je cudna.. :)
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 tra 2011, 23:27 |
|
|
Ana85 je napisao/la: Odlican post, svaka cast! Hvala. Drago mi je da smo dobili aktivnog člana na forumu iz Subotice, i to još forumašicu! Samo piši.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 23 tra 2011, 01:40 |
|
|
Ana85 je napisao/la: Jao Boze dokle vise? :) @joe enter - hvala ti sto mislis da su bunjevci Hrvati, ali se ne slazem sa tobom da politika Srbije nije odigrala nikakvu znacajnu ulogu u dizanju samosvesti o Bunjevstvu i kasnijem posrbljavanju..Napisala sam vec da su se Bunjevci i za vreme Tita, i pre Tita izjasnjavali Hrvatima. A nakon raspada Juge doslo je do podele. Hajde da se manemo toga da li su Bunjevci Hrvati ili nisu u ovoj temi, za to postoji ona druga tema gdje ja padam u trans svaki put kad procitam neku odvalu. :)
@snowflake - Hvalaaa.... :) :* Ko se ikad posrbio?! , zašto ovako lažeš?! , zašto širiš nešto ovako jadno zemljakinjo?! , sad već zaista sumnjam da si ti Vojvođanka , jer da jesi ovako nešto ne bi izgovorila! Neću na ovo temi da širimo priču o tome kad postoji već druga , ali jako loša priča , tj.jako lažna!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 23 tra 2011, 01:51 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ko se ikad posrbio?! , zašto ovako lažeš?! , zašto širiš nešto ovako jadno zemljakinjo?! , sad već zaista sumnjam da si ti Vojvođanka , jer da jesi ovako nešto ne bi izgovorila! Naravno, tvoja sumnja zasigurno je opravdana i utemeljena, jer posjeduješ monopol nad vojvođanskim identitetom, pa si svakako mjerodavan na temelju nečijih stavova ili nekoliko upisa na forumu donositi konačan sud o tome. Koja razina bahatosti.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|