Ne pratis. SPC i MPC se vracaju u kanonsko jedinstvo, ovim je samo skinuta oznaka raskolnika sa MPC-a, nije u pitanju autokefalnost, vec da nisu prokleti vise.
_________________ Srbija je vazda ratovala protiv najjacih imperija, Otomanska, Austro Ugarska, Hitlerova Nemacka, NATO pakt.
A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.
Naslov: Re: Vaseljenski CIA patrijarh PRIZNAO Mak prav crkvu
Postano: uto svi 10, 2022 6:14 pm
Pridružen/a: sub svi 23, 2009 6:09 pm Postovi: 13312 Upozorenja: 1
Citat:
Раковић за Танјуг: Македонска јерархија је и даље у поретку СПЦ
Појашњава да је МЦП аутономна у оквиру СПЦ под именом МПЦ и под новим именом Православна Охридска архиепископија
„Одлука Цариграда о признању тзв. цркве Северне Македоније самовољан је и лукав потез учињен у моменту када су СПЦ и МПЦ биле близу заједничког решења о статусу македонске цркве“, изјавио је данас историчар Александар Раковић и истакао да ова „искључиво политичка одлука“ не мења став СПЦ да је македонска јерархија и даље у њеном поретку.
Раковић у изјави за Танјуг каже да је Цариградска патријаршија, када је дошла до сазнања да су СПЦ и МПЦ близу да заједнички нађу решење за статус МПЦ „лукаво посегла за потезом да испада као да се они нешто кључно питају“.
„И када погледамо какву су одлуку донели – они су признали да је македонска јерархија, под именом Црква Охрида, у канонском поретку, али нису дирали у територијални оквир СПЦ. Истовремено, иако су признали да је Црква Охрида, како је називају, у канонском поретку, Цариград јој је одузео све њене епархије у дијаспори“, навео је Раковић.
Imamo mi mnogo bitnijih stvari od toga. Jedno je sigurno sa ili bez autokefalije Makedonci ostaju u našoj orbiti na veliku žalost Bugara u prvom redu.
Nema tu cekanja, kada ti se ukaze sansa koristis je.
Mi ako vratimo MPC nekako u kanonsko jedinstvo sa SPC, zajedno sa OB, mi smo zavrsili pricu pre nego sto je uopste i pocela, nista vise nam ni ne treba.
_________________ Srbija je vazda ratovala protiv najjacih imperija, Otomanska, Austro Ugarska, Hitlerova Nemacka, NATO pakt.
Nemam predstavu, mislim da bi generalno bili zadovoljni ako bi se to resilo a da im ostane Crkva za sta ima mehanizama, imaju nekog vladiku bugarasa koji vuce svoje, ali ne mislim da Vladika ne bi izjavio to da stvari nisu otisle daleko, zato i ne cudi da je Vaseljenski govnar odmah posto-poto poslao ovo "priznanje" MPC-a, a da pri tom nije to to.
Postano: pet svi 13, 2022 5:15 pm
I šta ćemo sad ? Što bi se nas u Republici Srpskoj to ticalo. Meni je Makedonija bliska koliko i Gruzija. Da se nisu odvojili od Srbije tele bi izašlo iz njih. Sada neka im neki turski pop od 2000 vjernika pravi crkvu.
Postano: pet svi 13, 2022 8:40 pm
Ja mislim da vi, zbog inzistiranja da ostanu u okviru SPC (sa ili bez autonomije), riskirate stvaranje problema tamo gdje ga nema. S njima ste u dobrom odnosima, tako da...
_________________ Ne krvavo oružje, ni sila Tuđih junak' nas je uplašila, Već od naših bana i knezova Zla smo kralju dočekali ova!
Postano: čet svi 19, 2022 4:16 pm
Pridružen/a: ned kol 05, 2018 8:37 pm Postovi: 4965 Lokacija: Österreich
Lutorčina je napisao/la:
I šta ćemo sad ? Što bi se nas u Republici Srpskoj to ticalo. Meni je Makedonija bliska koliko i Gruzija. Da se nisu odvojili od Srbije tele bi izašlo iz njih. Sada neka im neki turski pop od 2000 vjernika pravi crkvu.
Trezveno razmišljanje. Šajkačari to na žalost ne razumiju... i privijaju na grudi nešto što je odavno otišlo, sebi se okrenulo i u sebi se pronašlo.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.