HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 lip 2025, 19:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Šta je bila nekadašnja Jugoslavija: Dobro školovanje, sloboda kretanja...
PostPostano: 12 lis 2010, 15:07 

Citat:
24SI - Na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta danas će premijerno biti izvedena predstava “Rođeni u YU”, koju sarajevski pozorišni reditelj Dino Mustafić realizuje s glumcima ovog pozorišta i sa grupom dramaturga iz bivše Jugoslavije.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), predstava se bavi osjećanjem u vezi sa vremenom raspada SFRJ i novim udruživanjem koje se zove Evropska unija.

Kako za RSE navodi reditelj, riječ je o istraživačkom projektu koji se neće baviti Jugoslavijom, u smislu nestanka državno-pravnog subjektiviteta, već osjećanjem, koje dobrim dijelom počiva i na ličnim sjećanjima i emocijama glumačke ekipe.

RSE: Na koji način, zapravo, mislite da složite sve te kockice ličnih sudbina i sjećanja ljudi koji su rođeni u nekada zajedničkoj zemlji, u jednu jedinstvenu priču?

Mustafić: Mi smo se time bavili dva mjeseca i pokušavali samo da nađemo, na planu strukture i forme, šta je to što bi moglo da komunicira sa publikom. Nadam se da smo našli taj put, jer kada znate da ste iskreni, istiniti, i kada želite da ogolite samo sebe i da to podjelite, jer očito imate potrebu da o tim stvarima govorite, onda nekako stvari same izađu iz sebe. Mislim da smo napravili jednu istinitu predstavu, bez ambicije da damo definitvne odgovore na to šta je to bila nekada zajednička zemlja. Predstava počinje tako što glumci samo izgovore svoje matične brojeve, a završi se time što ih ponove, a zatim kažu svoje ime i prezime. Nekako je to moj doživljaj historije, jer iza svih tih velikih brojeva, statistika, navodno nekih velikih historijskih fakata, a to se često zaboravlja, stoje ljudi sa svojim životima, svojim biografijama, porodicama. Kada se to individualizira, onda vidite kako je historija često surova i kako je neko vrijeme, koje je već sada iza nas, bilo vrlo brutalno kada su u pitanju naši privatni životi.

RSE: Kakav je Vaš lični odnos prema tome? Šta Vama znači Jugoslavija?

Mustafić: Zanimljivo je da sam odlučio da to radim u Beogradu, koji je bio glavni grad te zemlje. Kada se sjetim, moji prvi dolasci u Beograd su bili u trenutku kada je on imao, u toku samo jednoga dana, koncert Miles Davisa, FEST, Sajam knjiga. Dakle, ja se sjećam te zemlje kao jedne zemlje u kojoj sam imao vrlo dobro, kvaliteno školovanje, bezbrižno djetinstvo, sjećam se te neke širine, slobode kretanja. Pripadam generaciji koja je već polako počela da otvara i neke tabue socijalističkog društva. Tu je već bila i pojava Mladine, razgovori o tome da li nam je potrebna štafeta, obaranje kulta ličnosti Tita. Nekako sam odrastao iz tog tinejdžerskog u studentsko doba u trenutku kada je Jugoslavija bila jedna zemlja koja je imala vrlo liberalne poglede i shvatanja u odnosu na neke druge zemlje tog istočnog bloka koja, u principu, i jesu pripadala Jugoslaviji i prije mog rođenja. Ja sam rođen 1969. godine. Nismo imali u ni malom mozgu pomisao da se ta zemlja uopće može raspasti i da će raspad dovesti do tolikog broja žrtava, do takvih pojedinačnih trauma, i da će sve to biti tako krvavo i surovo.

RSE: Kako vidite tu našu budućnost, s obzirom na činjenicu da narodi bivše Jugoslavije, po prirodi stvari, moraju da funkcioniraju zajedno?

Mustafić: Mi smo upućeni jedni na druge. Upućeni smo zbog svog jezika, geografskog položaja. Ima mnogo toga što će ove zemlje povezivati. A onda i odnos Evrope i svijeta prema nama koji će nas željeti u formi neke određene asocijacije. Naravno, da se sad neki pitaju, pa zašto smo to morali izgubiti i zašto je, uopće, do svega ovog došlo? Ali, to su neki procesi historijski, dijalektički, u kojima smo mi kao pojedinci, zapravo, vrlo slabi, izloženi tom vjetru historije koji vas rastura i okreće lijevo, desno. Vi često ne znate gdje se nalazite. Vrlo ste dezorijentirani, dezintegrirani. Tako da ova predstava, dobrim dijelom, dotiče i ove teme.

Vrh

Naslov: Re: Šta je bila nekadašnja Jugoslavija: Dobro školovanje, sloboda kretanja...
PostPostano: 12 lis 2010, 15:48 

Djeca polupismenih čobana koji su postali partijski komesari u Yugi su dobila priliku od sebe napraviti nešto i sad žale za tim.

So what? :neznam

Vrh

Naslov: Re: Šta je bila nekadašnja Jugoslavija: Dobro školovanje, sloboda kretanja...
PostPostano: 12 lis 2010, 17:35 

Svako li u Beograd dolazi...Nek evociraju te uspomene na Jugoslaviju u Sarajevu ako im se evocira.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2010, 19:24 

Deo njegove priče je tačan, slušala sam to mnogo puta od starijih generacija.

Beograd je imao sreću da donekle zadrži taj neki svetski štih i pored najezde šunda 90-ih, ali nije to na onom nivou kao 80-ih, i dalje imamo podelu na čobane i "urbane", a tanke su tu niti razdvajanja.
To je tako, kad se na ovim prostorima svakih par decenija mora sve nanovo dizati iz pepela.
Uglavnom, meni ne smeta bilo kakva kulturološka razmena sa susednim zemljama i ne bi je trebalo mešati sa politikom.

slika

Vrh

PostPostano: 12 lis 2010, 20:21 

Jugoslavija dobro školovanje? XD

Današnji problemi u školstvu u RH i BiH i jesu rezultat socijalističko-totalitarnog obrazovanja.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2010, 13:42 

mateb je napisao/la:
Djeca polupismenih čobana koji su postali partijski komesari u Yugi su dobila priliku od sebe napraviti nešto

Također i liječnici, pravnici, inženjeri, profesori. A uskoro neće biti visokog obrazovanja ako ne platiš masne pare.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 17:20 

Da je valjala ne bi se raspala-raspala se ona davno prije službenog raspada samo nitko to nije smio reći,osim onih-ne mali broj-koji su završili u komunističkom zatvoru.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2010, 22:00 

divlja svinja je napisao/la:
mateb je napisao/la:
Djeca polupismenih čobana koji su postali partijski komesari u Yugi su dobila priliku od sebe napraviti nešto

Također i liječnici, pravnici, inženjeri, profesori. A uskoro neće biti visokog obrazovanja ako ne platiš masne pare.

Laž, u Jugoslaviji nije bilo besplatno školstvo. Sveučilišta za Hrvate koji nisu bili u partiji je itekako skupo bilo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 31 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: