HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 lip 2025, 07:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kad je počeo raspad EX Jugoslavije i koji su stvarni uzroci sukoba ?
PostPostano: 20 lip 2012, 23:44 

Da li je proglasenje nezavisnosti bivsih jugoslovenskih republika uzrok sukoba na našim prostorima ili su tome predhodili drugi dogadjaji ?
Pronasla sam zanimljiv osvrt na taj period, a tice se uvoda u sukobe na tlu republike HR te opcenito politickih dogadjaja u periodu devedesetih.

Mitinzi su, skupa s nacionalizmom, došli (da bi ostali) u Hrvatsku još 1989, Račanu i SKH:.Puno prije Tuđmana i HDZ

28.02. 1989 U Kninu održan "srpski miting upozorenja" sa svim budućim akterima zločina.

09.07. 1989 Na Dalmatinskom Kosovu, kod crkve Lazarice, obilježena 600-godišnjica Kosovske bitke. Četnička obilježja, organizatori isti kao na Gazimestanu. Eksport ideologije počinje.

U jesen 1989, miting u Glavici kod Benkovca (bilo je u tadašnjem časopisu "Start").

Siječan 1990 Novogodišnje primanje kod Anđelka Runjića predsjednika Sabora Od 12 vladika srpske pravoslavne crkve,pozivu se odazvao samo 1 ( bili predstavnici katoličke,islamske i 8 manjih vjerskih zajednica)

15.02. 1990 0držan tzv. Miting Srba u Karlovcu. Naravno, uz "pevanje" i četnikovanje....

04.03. 1990 0držan "miting srpskog naroda" na Petrovoj gori.

03.02. 1990 U Gospiću održan "protestni miting srpskoga naroda", pod naslovom: "Miting svih Srba Like i svijeta" .

1990. u Hrvatskoj, Srbi ne mitingaše protiv Tuđmana i ustašoidnog HDZ-a,izbacivanja iz ustava.... već protiv komunističkog vodstva Hrvatske i Slovenije.
Dakle, još početkom 1990. Srbi u Hrvatskoj nisu se plašili Tuđmanovih ustaša nego Račana, ustaše Šuvara, Kučana...

*Jovan Opacic, jedan od lidera SDSa, o tome kako je pocela balvan revolucija kod njih. 8 mjesec 1990.*"Slusamo radio Knin i cujemo da sluzba obavestavanja javlja: "Tri oklopna ustaska transportera vidjena su na zeljeznickoj stanici Plavno..."To je moje selo, a od mesta gde mi odrzavamo sastanak stanica je udaljena 2 - 3 kilometra. Mi brze bolje prekidamo sastanak, uzimamo oruzje, i istracavamo napolje. Kad stvarno , slucajno ili namerno netko puca iz pusaka. Sedamo u automobile i brzo krecemo prema pucnjavi, reseni da uđemo u borbu. Kad dole kod zeljeznicek stanice - nista. Nema oklopnih transportera. Cista laz. A zamalo da su nasi momci ubili coveka koji je mercedesom dolazio kuci iz Zagreba. Ustvari jedva su uzdrzali da ne pucaju kad su na automobilu videli zagrebacke tablice. *Tako je kod nas krenula balvan revolucija, ustvari laz i obmana."*
M. Ilic, (Intervju s Jovanom Opacicem), "Tragedija nam je bila sudjena", Intervju (Beograd) br. 356, 25.8.1995., 6.-9.

Vrh

Naslov: Re: Kad je počeo raspad EX Jugoslavije i koji su uzroci sukoba ?
PostPostano: 20 lip 2012, 23:48 

U vezi ovoga imaš lijep dokumentarac, lijepo prikazuje zakulisne političke igre (Englezi su ga radili, dakle od objektivnosti ništa) :

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 lip 2012, 23:51 

Emt, još jedna tema za "paljenje vatre", koju smo btw. od 2009. do danas 7654 puta na jedno 38 tema već apsolvirali? :)

Tebi je baš dosadno u životu.

Reinkarniraćeš se u sledećem životu u bradatog četnika, to će ti biti zaslužena karma :D

slika

Vrh

Naslov: Re: Kad je počeo raspad EX Jugoslavije i koji su stvarni uzroci sukoba ?
PostPostano: 20 lip 2012, 23:56 

Realka, moja reinkarnacija nije tema ove emisije.Ako ti se chata budi doslijedna sebi i predji na podforum namijenjen u te svrhe.Obzirom da si se uvijek zalagala za dobrobit foruma i protestirala zbog trolanja neukusno je u najmanju ruku sto si nedoslijedna.

Nego Srbi su se pobunili sto su ih Hrvati 1990 izbacili iz ustava iako je prvi hrvatski ustav donesen 22 12 1990 (pa ga zovemo božićni) a barikade su digli kad...ljeto 1990.

Kako objasnjavas tu pricu ?

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 00:02 

Zadar1993 je napisao/la:
U vezi ovoga imaš lijep dokumentarac, lijepo prikazuje zakulisne političke igre (Englezi su ga radili, dakle od objektivnosti ništa) :

Očekivano, zar ne ?

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 00:04 

emt je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Očekivano, zar ne ?

Za Engleze, da :zubati .
Ipak je Juga njihov ne prežaljeno dijete :D .

To moj je, moj je dom!

Vrh

Naslov: Re: Kad je počeo raspad EX Jugoslavije i koji su stvarni uzroci sukoba ?
PostPostano: 21 lip 2012, 00:18 

:scared Aaaa jebote Džoni di ovoga nađe

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 00:20 

Zadar1993 je napisao/la:
emt je napisao/la:

Očekivano, zar ne ?

Za Engleze, da :zubati .
Ipak je Juga njihov ne prežaljeno dijete :D .

Ne bas Juga i ne bas svi bivsi Jugosloveni, da se razmemo:)

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 00:22 

Aha na to ciljaš.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 00:23 

Da li je proglasenje nezavisnosti bivsih jugoslovenskih republika uzrok sukoba na našim prostorima ili su tome predhodili drugi dogadjaji ?

Ne sukobi imaju korijene desetljećima i stoljećima unazad, to što si ti nabrojala je samo vrh ledenog brijega.

Ovdje od srednjeg vijeka nije bilo vremena za pacifizaciju naroda, svaka generacija je imala barem jedno krvavo iskustvo.

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 00:30 

Slazem se, no opravdanja koja nam se plasiraju od devedesetih kao sto je krsenje ustava, preglasavanje srpskog naroda i sl, takodje su jedna velika licemjerna laz koja bi dovela do podjele krivice.Iz mog uvodnog upisa a i pitanja nakon toga, vidi se da su agresiji na HR, BiH predhodili neki dogadjaji o kojima je vrijedno prodiskutirati.

Zadrov video uradak ( kao sto on sam rece ) neobjektivan je, te na osnovu njega ne mozemo izvesti nikakve konkretne zakljucke.
Zato bi mogli tacku po tacku, odrediti kolikog su stvarnog uticaja imali pomenuti skupovi i mitinzi .

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 00:35 

emt je napisao/la:
Slazem se, no opravdanja koja nam se plasiraju od devedesetih kao sto je krsenje ustava, preglasavanje srpskog naroda i sl, takodje su jedna velika licemjerna laz koja bi dovela do podjele krivice.Iz mog uvodnog upisa a i pitanja nakon toga, vidi se da su agresiji na HR, BiH predhodili neki dogadjaji o kojima je vrijedno prodiskutirati.

Zadrov video uradak ( kao sto on sam rece ) neobjektivan je, te na osnovu njega ne mozemo izvesti nikakve konkretne zakljucke.
Zato bi mogli tacku po tacku, odrediti kolikog su stvarnog uticaja imali pomenuti skupovi i mitinzi .

Ma što se tiče videa, prvi dio je zanimljiv, ukoliko zanemariš komentatore i dosta poučan. Sam izvuci zaključak umjesto komentatora.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 00:46 

Mislim da je suludo tvrditi poslije svega, da bi bilo koja od bivsih jugoslovenskih republika ocijepila se mirnim putem.Ovi mitinzi su ustvari pripreme za krvoprolica.Nikakva opravdanja nisu dovoljna za desavanja devedesetih jer je sukob ocigledno bio planiran i neizbijezan.Mogli smo ga svojim ostankom samo odgoditi, no nikako izbjeci.

Ovaj dio povijesti je jako vazan upravo zbog izjednacavanja krivice.Srbija ni u jednom momentu dakle nije imala na umu mirno rijesenje nasih otvorenih pitanja.
Oruzje, moc i sila bili su od presudnog znacaja.

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 01:20 

Emt , jasno je da si dosta truda ulozila u temu , sto je svakako za pohvaliti...Ali mislim da si ipak preambiciozna u svojim nastojanjima .
Mozda bi ipak bilo bolje da si zapocela temu koja nam je mnogo bliza i aktuelnija...npr Kad je poceo raspad BiH i koji su stvarni uzroci sukoba ?
Ili jos bolje Kako je poceo raspad FBiH i koji su razlozi majorizacije Hrvata u njoj ?
Ne...ne... ipak ne !
Otvori ti temu Kako je poceo raspad bosnjacke politicke scene i koji su uzroci ?...

Hmmm...ma ne valja... :bored
Ajde ti fino napravi ,odnosno osvjezi temu U zemlji krvi i meda , Angelina Dzoli - service pack II :wink :001_smile

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 01:22 

Svarog je napisao/la:
Emt , jasno je da si dosta truda ulozila u temu , sto je svakako za pohvaliti...Ali mislim da si ipak preambiciozna u svojim nastojanjima .
Mozda bi ipak bilo bolje da si zapocela temu koja nam je mnogo bliza i aktuelnija Kad je poceo raspad BiH i koji su stvarni uzroci sukoba ?
Ili jos bolje Kako je poceo raspad FBiH i koji su razlozi majorizacije Hrvata u njoj ?
Ne...ne... ipak ne !
Otvori ti temu Kako je poceo raspad bosnjacke politicke scene i koji su uzroci ?...

Ajde ti fino napraviodnosno osvjezi temu U zemlji krvi i meda , Angelina Dzoli - service pack II :wink :001_smile

Sredom u srIdu!

:palacgore2 :D

slika

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 01:27 

Ma sad je aktuelna moja susjeda Sanela, ona snima film Svarog.Bajate informacije imas.Organizujte proteste i pocnite sa balvanijadama jer vas citav filmski svijet sotonizira.Sto se tice moje ambicioznosti i teme vjerovatno prelazi tvoje umne kapacitete te pokusavas trolati prijedlozima.Vidis, odlucila sam se na casove povijesti, ali ne kod kvazi povjesnicara ili mitomana, nego kod strucnih ljudi.Dakle, tvoj komentar ?

Tema vas ocigledno zulja, cim coporativno nastupate :D

A ja bih tako voljela diskutirati, obzirom na moja nova saznanja i procitano.

A i o Andji ste 30 ili 40 stranica ispisali.Nisam alkar, al pogadjam ;D

Budite pozdravljeni susjedi i laku noc :)

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 01:55 

emt je napisao/la:
Ma sad je aktuelna moja susjeda Sanela, ona snima film Svarog.Bajate informacije imas.Organizujte proteste i pocnite sa balvanijadama jer vas citav filmski svijet sotonizira.Sto se tice moje ambicioznosti i teme vjerovatno prelazi tvoje umne kapacitete te pokusavas trolati prijedlozima.Vidis, odlucila sam se na casove povijesti, ali ne kod kvazi povjesnicara ili mitomana, nego kod strucnih ljudi.Dakle, tvoj komentar ?

Tema vas ocigledno zulja, cim coporativno nastupate :D

A ja bih tako voljela diskutirati, obzirom na moja nova saznanja i procitano.

A i o Andji ste 30 ili 40 stranica ispisali.Nisam alkar, al pogadjam ;D

Da nas citav svjet sotonizuje '' sumnjam , ali ako i ima nesto istine u tome , znam 100 % da ste se vi od toga slabo ovajdili .
Prije bih rekaoi da svaku godinu -dvije, dobijete po tableticu anestetika od ''saveznika'',da vam ne bi postalo previse ocigledno da ste i zbog njihove volje spakovani u 24 postotni karantin .
PS
Meni se cini da dosta toga sto pises ,potice iz tvog licnog pamcenja i naravno neobjektivnih zakljucaka...mada je vidljivo da i dosta guglas.
Mozda u hladu neke becke gerijatrije ?

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 03:02 

Hlad u tri ujutro ?Pijan ?Bolnica ?

Google je cudo Svarog, a imam i povijesne casove, već ti rekoh, red je da se informiram :D

Nesto ste mi neaktivni i nekonstruktivni na temi ? Tesko gradivo ?:)

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 08:06 

Raspad druge Jugoslavije je započeo 1932. godine kada je Moše Pijade iznio način na koji bi trebala funkcionirati, tada prva, Jugoslavija - na vlasti bi trebala biti KPJ, koja bi cijelo vrijeme potpirivala sukob između Hrvata i Srba. To se nakon 1945, i ostvarilo, tako da su sve one pozitivne stvari ostvarene u prvoj Jugoslaviji (nakon atentata na Aleksandra, nakon što je Regent Pavle pruzeo Jugoslaviju) otišle u kurac.

Ako se želi neš' konkretnije - raspad Juge je započeo Jogurt revolucijom i Miloševićeviom "preuzimanjem" Vojvodine i Kosova. Jednostavno Milošević je imao 4 glasa predsjedništva od 8, i onog trenutka kada je Slovenija odlučila otići slijedila ju je i Hrvatska jer nismo htjeli biti preglasavani.

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 09:20 

Svarog je napisao/la:
Mozda bi ipak bilo bolje da si zapocela temu koja nam je mnogo bliza i aktuelnija...npr Kad je poceo raspad BiH i koji su stvarni uzroci sukoba ?
Ne...ne... ipak ne !

Ajde ti fino napravi ,odnosno osvjezi temu U zemlji krvi i meda , Angelina Dzoli - service pack II :wink :001_smile

Mogla je otvoriti mnogo drugih tema ali je otvorila ovu - bilo komu pravo ili krivo. Onaj tko ovu temu smatra zanimljivom neka piše, a onaj koga zanimaju druge teme naka piše na tim drugim temama.
Vrlo jednostavno.

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 09:23 

emt je napisao/la:

Nego Srbi su se pobunili sto su ih Hrvati 1990 izbacili iz ustava iako je prvi hrvatski ustav donesen 22 12 1990 (pa ga zovemo božićni) a barikade su digli kad...ljeto 1990.

Ma oni su znali što im ustaše spremaju pa su se pobunili na vrijeme!! Uostalom ljepše je ljeti biti uz barikade, tko će po ciči zimi, oko Božića, biti danima uz balvane??

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 09:58 

Bobovac je napisao/la:
Svarog je napisao/la:
Ne...ne... ipak ne !

Mogla je otvoriti mnogo drugih tema ali je otvorila ovu - bilo komu pravo ili krivo. Onaj tko ovu temu smatra zanimljivom neka piše, a onaj koga zanimaju druge teme naka piše na tim drugim temama.
Vrlo jednostavno.

Ako malo bolje otvoris okice i pazljivije procitas sta pise u mom komentaru ,primjetit ces da ja ni nisam spocitavao pravo gospodji da zapocne sa bilo kakvom temom...Nisam.
Iako nije tesko primjetiti da tema fronlajn Emt , osim sto je obicno pausalno proseravanje , otvorena iz vrlo prizemnih razloga.
Ja sam joj u stvari samo sugerisao i predlagao nekoliko drugih tema ,svakako mnogo blizih danasnjem trenutku , vodeci se mislju da bi veci dio forumasa mozda vise bio zainteresovan za aktuelnije teme i trenutak u kojem UPRAVO sada zive.

Na kraju sto ne reci ...tebi opet hvala na iskrenoj sugestiji i ''pouci'', posto me je nanovo podsjetila, na nesto sto u sebi svojstvenoj naivnosti cesto zaboravim, a ne bi trebao.

Enjoy :wink

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 10:04 

Svarog je napisao/la:

Na kraju sto ne reci ...tebi opet hvala na iskrenoj sugestiji i ''pouci'', posto me je nanovo podsjetila, na nesto sto u sebi svojstvenoj naivnosti cesto zaboravim, a ne bi trebao.

Normalno, ne zaboravi nikada da je ovdje sve goli ustaša koji svoje pravo lice pokazuje prije ili kasnije!! :w00t

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 10:07 

Nijedna višenacionalna, federativna komunistička država nije preživjela nakon pada željezne zavjese, odnosno danas imamo svega 5 komunističkih država koje su još nekako i opstale ali su se morale prilagodit (osim Sj. Koreje, ona je priča za sebe).
Zbog čega je onda trebala Jugoslavija opstati?
E druga stvar što mi nismo kao npr. Česi i Slovaci se mirno razdružili, dogovorili o uređenju BiH i nastavili demokratskim putem kako spada.
Naprotiv, socijalisti iz Beograda nikako se nisu mogli pomiriti sa gubitkom vlasti, ugleda, teritorije. Šta je drugo preostalo nego pobudit srpski nacionalizam preko Drine i pokušati sačuvati šta se može? Pogotovo dok su imali blagoslov Engleske i Francuske i vojnu silu uza se.
I dogodilo se to što se dogodilo i ne ponovilo se...

Vrh

PostPostano: 21 lip 2012, 10:36 

sada na HRT-u ima emisija Jugoslavija - država za jedno stoljeće, pa mislim da je to Emticu inspiriralo da otvori ovu temu :wink

Smatra se da je raspad Jugoslavije počeo malo manje od godinu dana nakon smrti Josipa Broza Tita, kada u proljeće 1981. godine Kosovski Albanci zahtjevaju status republike za Kosovo u sklopu Jugoslavije. Tijekom masovnih prosvjeda koje će biti zaustavljene samo proglašenjem opsadnog stanja [5] 9 ljudi će poginuti, a 250 će biti ozlijeđeno.[6] Kao odgovor na pojavu "albanskog nacionalizma" dolazi do rasta srpskog nacionalizma koji poziva na zaštitu "ugroženih" Srba na Kosovu. Borbeni krik tih poziva će postati navodno silovanje (žrtva kao i istražitelji su pričali i o samoozljeđivanju [7] i o silovanju [8]) bocom kosovskog Srbina Đorđa Martinovića, od strane Albanaca.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Raspad_SFRJ

http://hr.wikipedia.org/wiki/Kronologija_raspada_SFRJ

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: iprodano i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: