HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: pon lip 21, 2021 9:55 am.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: pet sij 06, 2017 9:49 pm 
Offline

Pridružen/a: pon stu 03, 2014 10:01 pm
Postovi: 1528
Skrivena istorija: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja
2 januara, 2017 4

slika

Malo ljudi na prostoru bivše Jugoslavije zna da se u četničkom pokretu u toku Drugog svjetskog rata protiv fašizma, a zajedno s Dragoljubom Dražom Mihailovićem, borio i značajan broj muslimana.

Istorijske činjenice pokazuju da je u redovima Jugoslovenske vojske u otadžbini bio i znatan broj muslimana, posebno na područjima Istočne Hercegovine, Sjeverne Bosne i Srbije.

Jugoslovenska vojska u otadžbini se borila za političku opciju obnove kraljevine Jugoslavije nakon rata kao demokratske političke tvorevine, a protiv totalitarističkog fašizma tako i protiv jednoumnog komunizma.

Potrebno je napomenuti da je uoči Drugog svjetskog rata jedna struja jugoslovenskih muslimana naginjala Hrvatima i ona će potom podržati NDH i kao tzv. “hrvatsko cvijeće” masovno učestvovati u pokoljima Srba civila širom Bosne i Hercegovine.

Druga struja, koja je bila manja u odnosu na prvu, ali ne i malobrojna, a koju je mahom činilo obrazovanije muslimansko stanovništvo, dobro je pamtila svoje srpsko ime i zato je 1941. stupila u četničke redove jednim dijelom i stoga što se gnušala zlodjela nad Srbima.

Jedan od najpoznatijih predstavnika muslimana u četničkom pokretu bio je Mustafa Mulalić.

slika

Muslimani cetnici4 Skrivena istorija: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kraljaOn je bio član Dražinog Centralnog nacionalnog komiteta, a 7. marta 1944. pisao je Ibrahimu Pjaniću iz Gračanice u Bosni: „Neka se muslimani ne zavaravaju iluzijama koje stvara ta nova propaganda, jer partizanstvo odvodi u komunistički poredak, a onda i u očitu propast islama“.

Istom prilikom, Mulalić je dodao: „Kaži svima muslimanima da đeneral Draža Mihailović u ime Nj.V. Kralja Petra Drugog želi iskren bratski sporazum s nama muslimanima, osnovan na principima naše narodne etike, naše stare bese, čojstva i junaštva, kao i rješenje svih naših političkih, socijalnih, kulturnih i privatnih problema na osnovama bratske uzajamnosti”.

Srbin muslimanske vjere

Mulalić je prije rata bio poslanik Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije, a šef mu je bio radikal dr Milan Stojadinović, čija koalicija je okupljala većinu Srba, muslimana i Slovenaca. Komunisti su poslije osudili Mulalića na višegodišnju robiju, a u optužnici je pisalo da je on Srbin muslimanske vjere.

Njegov saborac Alija Konjhodžić bio je bolje sreće – emigrirao je s četnicima u Kanadu. Tamo je objavio memoare, navodeći: „Moje srpsko osvedočenje čisto je kao suza sa izvora“.

slika

Muslimani cetnici2 Skrivena istorija: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kraljaJedan od značajnijih predstavnika muslimana u četničkom pokretu svakako je major Fehim Musakadić iz Sarajeva. On je za vrijeme Prvog svjetskog rata bio dobrovoljac u srpskoj vojsci, a bio je i nosilac Karađorđeve zvezde s mačevima.

Odmah po izbijanju Drugog svjetskog rata stavio se na raspolaganje Mihailoviću, koji ga šalje u istočnu Bosnu u štab vojvode Petra Baćovića. Musakadić je osnovao Konjički muslimanski četnički bataljon.

Komunisti su ga zarobili 1943. u Stranama kod Uloga, srez nevesinjski, s još nekoliko oficira i vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini. Pred samu smrt uzviknuo je: „Živio kralj, živio Draža, dolje Tito!“

Za Dražu, umjesto Broza zlikovca

I dr Ismet Popovac, ljekar iz Konjica i komandant Muslimanskog četničkog bataljona, stavio se na raspolaganje đeneralu Mihailoviću. Prije rata Popovac je bio predsjednik opštine Konjic.

Njegov bataljon je 20. januara 1943, zajedno s nevesinjskom, konjičkom, kalinovačkom i Drugom sarajevskom brigadom, uspio da oslobodi od ustaša muslimansko naselje Bjelimić. Vlast u oslobođenom naselju preuzeo je major Fehim Musakadić. Dr Popovac je poginuo u Trebinjskoj šumi 1943. godine.

Poručnik Čengić, aktivni oficir Jugoslovenske kraljevske vojske, Ravnogorskom pokretu se pridružuje već početkom 1942. Četnička komanda ga šalje sa specijalnom misijom u Mostar, ali su ga ustaše uhvatile i ubile.

Istaknuti muslimanski predstavnici u Ravnogorskom pokretu bili su i Mustajbeg Hadžihuseinović, Smajo Ćemalović iz Mostara, Mustafa Berberović iz Blagaja, Abid Prguda, Omer Kalajdžić, Muhamed i Abid Mehmedbašić iz Stolca, Mustafa Leko iz Blagaja, Džemal Kršlaković – imam mudris iz Konjica, hafiz i član ulme medžlisa u Sarajevu Muhamed Pandžo, doktor Muhamed Begović profesor univerziteta u Beogradu, imam Abdulah Hodžić iz Beograda i upravnik „Gajretovog“ doma u Beogradu Mehmed Ćemalović…

slika

Draza Mihailovic cetnici 02 Skrivena istorija: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kraljaU štapskoj četi sreskog komandanta u Konjicu Jova Babulovića većina boraca su bili muslimani, a u sastavu Konjičke četničke brigade nalazili su se muslimani četnici iz Konjičke Župe, koja je brojala 200 boraca, Bjelimića takođe 200 boraca i Uloškog bataljona, koji je brojao više od 150 muslimanskih boraca.

Na položaju Bjelašnice bilo je 400 muslimana četnika iz Umčana. U Višegradskoj brigadi pod komandom kapetana Nikića nalazilo se preko 200 muslimana, u odredu pod komandom poručnika Kureša, kao i u Hercegovačkom odredu, gdje je bilo po 80 vojnika muslimanske vjeroispovesti.

Na položaju Djevojčin Kuk bilo je preko 70 muslimanskih boraca, a u borbama oko Neretve potpukovnik Jovanović je, pored svojih vojnika, imao na raspolaganju i više od 200 muslimana četnika na položaju Bjelašnica – Konjic – Bijela.

Da su i nakon završetka rata mnogi muslimani bili uz Mihailovića dokazuje i postupak Esada Vehabovića iz Bosanske Gradiške, koji je uhapšen zato što je javno tražio da se okači slika „Besmrtnoga Draže, umjesto Broza zlikovca!“


http://www.in4s.net/skrivena-istorija-m ... za-kralja/

Možda je četničko-ustaško zlo nešto najgore što se desilo na Balkanu, ali ova tema govori o muslimanima i njihovom kolektivnom licemerju. Uvek su bili takvi i takvi će i ostati.
Nisu četnici imali kao ustaše tek po nekog Srbina koji je bio na nekom ustaškom položaju, već čitave jedinice kojie su služile četnicima.
Ne verujte ni rečima mnogo samo gledajte te slike i fesove.
Tako su se i 90ih tražili izmedju Baba i Alije. A sada nama prodaju priče o nekom bosanskom jeziku i najstarijoj naciji i državnosti.

_________________
Република Српска & Herceg Bosna against Mordor.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: pet sij 06, 2017 10:07 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 4:06 pm
Postovi: 16781
novem je napisao/la:
Citat:
Četnici djeluju i među Slovencima (u redovima tzv. Plave garde bili su olimpijac Leon Štukelj i ekonomist Aleksandar Bajt) i bosanskim muslimanima. Procjenjuje se da su muslimani krajem 1943. činili čak osminu od ukupnog broja Mihailovićevih vojnika! (Glas Slavonije)


Krajem 1943. 8% Dražinih četnika su muslimani, odnosno "4 000 ili nešto više".
(Dr. Ivan Avakumović, "Mihajlović prema nemačkim dokumentima", 1969., str. 71-72.)

_________________
Prvo ukinuti sve narode u EU i proglasiti europsku naciju, ako isto žele ostvariti u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: pet sij 06, 2017 10:18 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet tra 14, 2016 1:13 am
Postovi: 6676
Sve je to ništa.
+++++++++++++++++++++++slika

Мустафа Голубић


https://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9C% ... 0%B8%D1%9B

_________________
Na nama koplja se lome i vatra se gasi jer mi smo jaki,rodjeni sa vukovima.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: pet sij 06, 2017 10:22 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet tra 14, 2016 1:13 am
Postovi: 6676
slika

_________________
Na nama koplja se lome i vatra se gasi jer mi smo jaki,rodjeni sa vukovima.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: pet sij 06, 2017 10:55 pm 
Offline

Pridružen/a: čet lip 11, 2015 12:16 am
Postovi: 6031
Mustafa NKVD djeneral kod Staljina, dosao u Bgd. da ubije Broza, koji ga otkucava Abveru ( vojna obavjestajnoj sluzbi sigurnosti). Mustafu je njegov sef Lavrentije Berija otkucao Titu, da mu ide ubojica, sa svilenim gajtanom.

Koja ga je uhitila, zverski mucila i ubila. Posle rata od 1948 i Infobiroa, kada je KiM Filbi CIA dvostruki agent otkuco Tita da je njihov, pokusao bar 10 x da ubije, ali ga je Lavrentije Berija sef NKVDea spasavao, obavestavajuci Engl. ambasadu u Moskvi.

_________________
Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: pet sij 06, 2017 11:02 pm 
Online
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 19697
Lokacija: Stolni Grad
Veliki broj hercegovačkih muslimana je bio u četnicima i to istaknute ličnosti u Hercegovini.
Muslimani iz Stoca, Mostara, Konjica, Livna.

_________________
BiH je floskula


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: pet sij 06, 2017 11:27 pm 
Offline

Pridružen/a: čet lip 11, 2015 12:16 am
Postovi: 6031
Hlivno ne spada u Hercegovinu. Los ti je zemljopis, to je Zavrsije, pitaj si dudeka, on je odatle utjekao, sa 1 tisucu metra nadmorske visine u stolni Agram, da promovira domoljublje i vrsi promidzbe rodnog kraja i doseljava rodje, na ravnateljsko upravljacka mjesta.

_________________
Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: sub sij 07, 2017 3:46 pm 
Offline

Pridružen/a: pon stu 03, 2014 10:01 pm
Postovi: 1528
Navodno je Mustafu ubio Gestapo, a odrukao ga je kolega. Titoisti nisu birali sredstva u borbi protiv neistomišljenika.

_________________
Република Српска & Herceg Bosna against Mordor.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: sub sij 07, 2017 6:24 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet stu 17, 2016 12:47 pm
Postovi: 430
Srba je mnogo više izginulo boreći se na strani Turaka nego u sastavu svih srpskih vojski i paravojski.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: sub sij 07, 2017 6:44 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 4:06 pm
Postovi: 16781
Novi je napisao/la:
Srba je mnogo više izginulo boreći se na strani Turaka nego u sastavu svih srpskih vojski i paravojski.


S tim u vezi je Tunjo rekao zanimljivu konstataciju:


_________________
Prvo ukinuti sve narode u EU i proglasiti europsku naciju, ako isto žele ostvariti u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: sub sij 07, 2017 6:52 pm 
Offline

Pridružen/a: pon tra 11, 2016 5:17 pm
Postovi: 5271
Lokacija: Сарај Чадор
Tunjo pod stare dans dobrano posenilio.

_________________
#Factofthemonth: Hrvati u BiH ne drže nijedan veći grad (u cijelini) u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: sub sij 07, 2017 6:59 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon lip 01, 2009 3:18 pm
Postovi: 8427
Amiđa je napisao/la:
Tunjo pod stare dans dobrano posenilio.


Istina boli.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: sub sij 07, 2017 7:06 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 4:06 pm
Postovi: 16781
Ništa čovjek slagao nije. Prodani ste, izdani ste, ostavljeni ste.

slika

_________________
Prvo ukinuti sve narode u EU i proglasiti europsku naciju, ako isto žele ostvariti u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: ned sij 08, 2017 12:27 am 
Online
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 19697
Lokacija: Stolni Grad
Muslimani Hercegovine u četnicima

Citat:
Dr Ismet Popovac, liječnik iz Nevesinja, Mustafa Pašić, sudija iz Mostara i Mustafa Mulalić iz Livna bili su glavni ideolozi i propagatori četničkog pokreta Draže Mihailovića među muslimanima Hercegovine i Mostara. Oni su već od početka 1942. godine radili na osnivanju muslimanskih četničkih odreda.

Ustaška tajna policija, odnosno UNS-a (Ustaška nadzorna služba), pratila je preko svojih infiltriranih doušnika aktivnost dr Ismeta Popovca i Mustafe Pašića u Hercegovini. Sredinom decembra 1942. godine ova dvojica su održali tajni sastanak sa četrdesetak svojih viđenijih istomišljenika. Svrha tog sastanka je bila da se muslimani što masovnije pridruže četnicima u njihovoj navodnoj borbi protiv ustaša i Nezavisne države Hrvatske. Donesen je zaključak da će se u Istočnoj Hercegovini formirati pet ili šest muslimanskih četničkih bataljona.

Svoju četničku aktivnost dr Ismet Popovac i Mustafa Pašić uglavnom su usresredili na područja Mostara, Gacka, Konjica i Nevesinja. Prema tvrdnjama vojvode Dobrosava Jevđeviča muslimanski četnici su brojali oko 8.000 ljudi, no prema ustaškim podacim, tačnije dokumentu broj 188, strana 421-423, iz Zbornika NOR-a – volumen IV-9, radilo se možda o najviše 2.000 tih muslimanskih četnika.

Dr Ismet Popovac je napisao na desetine pisama Draži Mihailoviću. U tim pismima on je izražavao svoju punu privrženost đeneralu i četnicima. Stajalište Draže Mihailovića je bilo da muslimani takozvane jugoslavenske orijentacije pristupaju u što većem broju četnicima i da što aktivnije učestvuju u obračunima sa ustašama, a posebno muslimanima – ustašama. Međutim, Draža Mihailović je bio jako oprezan u naoružavanju muslimana, jer se bojao da će ovi kad se dobro naoružaju preokrenuti ćurak i okrenuti se protiv četnika.


PISMO DR ISMETA POPOVCA OD 21. JULA 1942. GODINE DRAŽI MIHAILOVIĆU O STAVU MUSLIMANA PREMA NDH I ČETNIČKOM POKRETU I MERAMA ZA NJIHOVO PRIDOBIJANJE

Citat:
Ovom prilikom hoću da Vam podvučem jednu važnu činjenicu, a ta je, da Muslimani nikada nisu kao cjelina i putem nekog svog kvalifikovanog foruma priznali hrvatsku državu. Što su učinili pojedinci pa i neki istaknuti, učinili su to na svoju ruku, i bez konsultovanja bilo naroda, bilo svojih političkih istaknutih istomišljenika. To priznanje i ta saradnja, makar i pojedinaca, uskoro su izgubili svaki stvarni dublji značaj, jer je demantovano poznatim rezolucijama istaknutih Muslimana iz gotovo svih mjesta Bosne i Hercegovine, koji potpisaše rezoluciju ne samo istaknuti Srbi Muslimani, već i velika većina onih Muslimana koji su se u Jugoslaviji isticali kao Hrvati — Muslimani. Značaj ovih rezolucija može se ocijeniti istom onda, ako se uzmu u obzir sve okolnosti pod kojima su one pisane, a te su nepostojane ikakve političke slobode, niti kakve lične i druge sigurnosti u državi Hrvatskoj.

Meni, i kao Srbinu i kao Muslimanu, stalo je do toga, da se što više Muslimana za koje sam osvjedočen da su ispravni, privede našoj nacionalnoj zajednici, i upotrebi za naše nacionalno ozdravljenje i vaskrs naše države i slobode.


Citat:
U jednom pismu napisanom i poslanom 8.oktobra 1942. godine dr Popovac izvještava Dražu Mihailovića da je poduzeo veliku kampanju, te da je u obraćanju muslimanima naglasio da su muslimani “teško zgriješili prema svojoj pravoslavnoj braći i da je kucnuo poslednji trenutak da se konačno probude i oduže otadžbini na taj način što će se masovno okrenuti protiv ustaša i režima Nezavisne države Hrvatske”.


Proglas muslimanima Bosne i Hercegovine
Citat:
U Arhivu Vojno-istorijskog instituta u Beogradu sačuvan je dokument Ča-5/7,k.226, oktobar 1942, a to je u stvari proglas muslimanima Bosne i Hercegovine kojim su Dr Ismet Popovac, Mustafa Pašić i ostali vodeći muslimanski četnici u kojem muslimane optužuju što nisu spriječili masovna ubijanja Srba od strane ustaša. U istom “proglasu” se navodi da su “muslimani, iako ne svi, pomogli ustašama da do oktobra 1942. godine pobiju preko 700.000 Srba i da su zato dužni da odmah osnuju muslimanske četničke odrede i da bratski pomažu četničke akcije protiv svih neprijatelja srpskog naroda.”

_________________
BiH je floskula


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: ned sij 08, 2017 12:38 am 
Online
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 19697
Lokacija: Stolni Grad
Četnički agitator Mulalić

Citat:
Agitirao je za četnički pokret i Dražu Mihajlovića kao jedino rješenje za Muslimane.
Propagandu među muslimanima Podrinja i Posavine za Dražu Mihajlovića i četnički pokret Mulalić je obavljao i nakon četničkog genocida u Podrinju 1942. i 1943.

“Mustafa Mulalić je dušom i srcem ostao do kraja na četničkoj strani, iako su mnogi četnici već bili svjesni da je njihov pokret u raspadanju. Mulalić je krajem januara 1945. godine dao u „ime Muslimana Bosne i Hercegovine“ deklaraciju da se „Muslimani žele opredijeliti za Federativnu Jugoslaviju na čijem čelu će biti Petar II Karađorđević“.

“Mustafa Mulalić je u listu „Istok“ u martovskom broju od 1944. godine objavio „Poruku đenerala Draže Mihailovića Muslimanima širom jugoslavije.” U toj poruci Draža Mihailović kaže da „Muslimani stvaraju svoj budući položaj u novoj dolazećoj državi upravo saradnjom sa jugolosvenskom vojskom u otadžbini i borbom protiv zajedničkog neprijatelja udaraju temelje svome položaju“. Đeneral Mihailović muslimanima poručuje „da će biti ravnopravni i jednaki pred svim zakonima, da će imati građanske slobode, vjerske slobode, imovinske slobode, itd“.

“Nakon sloma Nedićeve marionetske Srbije i kolaboracionističkog četničkog pokreta Mustafa Mulalić je došao u Beograd i predao se vlastima Demokratske Federativne Jugoslavije. Osuđen je kao četnički ideolog na šest godina robije koje je odležao u beogradskom zatvoru Glavnjača.”


Muslimani su kao četnici bili dio Dražine vojne četničke zločinačke sile

Citat:
“Draža, međutim, jeste dobro stajao s muslimanima i imao je muslimanske jedinice koje su se borile s njim rame uz rame, poput Avdi-begove Leteće četničke brigade. Muslimani nisu podržavali komunizam, jer su bili vernici, a znali su da je komunizam bezbožništvo.

Mustafa Mulalić iz Dražinog Centralnog nacionalnog komiteta, 7. marta 1944. pisao Ibrahimu Pjaniću iz Gračanice u Bosni:

”Neka se muslimani ne zavaravaju iluzijama koje stvara ta nova propaganda, jer partizanstvo odvodi u komunistički poredak, a onda i u očitu propast islama”.

”Kaži svima muslimanima da đeneral Draža Mihailović u ime Nj.V. Kralja Petra Drugog želi iskren bratski sporazum s nama muslimanima, osnovan na principima naše narodne etike, naše stare bese, čojstva i junaštva, kao i rešenje svih naših političkih, socijalnih, kulturnih i privatnih problema na osnovama bratske uzajamnosti”.

Poslije četničkog pokolja na Drini 1942., Mustafa Mulalić počinje svoju političku aktvnost kao agitator Draže Mihajlovića:

U pismu naslovljenom Muslimanima u NDH, Mulalić piše kako je jedini faktor mira, poretka i sugurnosti Draža Mihajlović. 15.jula 1944. piše: “Okupljajte se svi u jedno stado, muslimansko stado”, koje će, Mulalić je uvjeren, krenuti za predvodinikom Dražom Mihajlovićem. Mulaić poziva Muslimane da se priključe četničkim hordama:

“Zato dođite što prije ovamo da se uvjerite u dobronamjernost svih Srba, a naročito da se uvjerite da je đeneral Draža Mihajlović usitinu naš najdobronamjeniji muslimanski prijatelj.”

_________________
BiH je floskula


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: ned sij 08, 2017 12:44 am 
Online
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 19697
Lokacija: Stolni Grad
Najpoznatiji predstavnik Muslimana u četničkom pokretu svakako je major Fehim Musakadić iz Sarajeva. On je za vreme Prvog svetskog rata bio dobrovoljac u Srpskoj vojsci, a bio je i nosilac Karađorđeve zvezde s mačevima.

Odmah po izbijanju Drugog svetskog rata stavio se na raspolaganje Čiči, koji ga šalje u istočnu Bosnu u štab vojvode Petra Baćovića. Musakadić je osnovao Konjički muslimanski četnički bataljon.

Komunisti su ga zarobili 1943. u Stranama kod Uloga, srez nevesinjski, s još nekoliko oficira i vojnika JVuO. Pred samu smrt uzviknuo je: “Živio kralj, živio Draža, dole Tito!”.

dr. Ismet Popovac, lekar iz Konjica i komandant Muslimanskog četničkog bataljona, stavio se na raspolaganje đeneralu Draži. Pre rata Popovac je bio predsednik opštine Konjic.

Njegov bataljon je 20. januara 1943, zajedno s nevesinjskom, konjičkom, kalinovačkom i Drugom sarajevskom brigadom, uspeo da oslobodi od ustaša muslimansko naselje Bjelimić. Vlast u oslobođenom naselju preuzeo je major Fehim Musakadić. Dr Popovac je poginuo u Trebinjskoj šumi 1943. godine.

Poručnik Čengić, aktivni oficir Jugoslovenske kraljevske vojske, Ravnogorskom pokretu se pridružuje već početkom 1942. Četnička komanda ga šalje sa specijalnom misijom u Mostar, ali su ga ustaše uhvatile i zaklale.

Istaknuti muslimanski predstavnici u Ravnogorskom pokretu bili su i

Mustajbeg Hadžihuseinović, Smajo Ćemalović iz Mostara
Mustafa Berberović, Mustafa Leko iz Blagaja kraj Mostara
Abid Prguda, Omer Kalajdžić, Muhamed i Abid Mehmedbašić iz Stolca
Džemal Kršlaković – imam mudris iz Konjica
hafiz i član ulme medžlisa u Sarajevu Muhamed Pandžo
doktor Muhamed Begović profesor univerziteta u Beogradu, imam Abdulah Hodžić iz Beograda i upravnik ”Gajretovog” doma u Beogradu Mehmed Ćemalovć takođe 200 boraca i Uloškog bataljona koji je brojao više od 150 muslimanskih boraca.

_________________
BiH je floskula


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: ned sij 08, 2017 12:55 am 
Online
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 19697
Lokacija: Stolni Grad
Muslimanske četničke postrojbe istočne Hercegovine

Da bi ostvarili svoj cilj izbijanja na Neretvu četnici su nastojali ostvariti suradnju sa prosrpski orjentiranim Muslimanima.
Tako su, uz suglasnost Talijana, osnovane muslimanske četničke postrojbe pod četničkim nadzorom i neposrednim zapovjedništvom, prikrivajući – dakako – svoje krajnje namjere. Takove postrojbe nazvane su kvazi “Muslimanske nacionalne organizacije”. Glavni nosilac promidžbe oko ustroja te organizacije bio je Dr. Ismet Popovac. Četnici će iskoristiti ove postrojbe za ostvarenje svog cilja tj. izbijanja na lijevu obalu Neretve, čišćenjem tamošnjih Hrvata.

Stolac – pobijeni i rastjerani svi Hrvati

Tako su četnici od 19. do 25. rujna 1942. godine protjerali Hrvate iz Stoca i Dubrava i pritom zaklali preko 100 Hrvata, dok nisu stradali Muslimani u tim mjestima, sukladno dogovoru četničkog vojvode Jevđevića i predstavnika tamošnjih Muslimana. Tada je prema podacima Jevđeviću upućenim Draži, uništeno, poklano i protjerano s cijelog stolačkog kotara 10 do 15.000 Hrvata. Istodobno su četnici opljačkali a potom porušili ili spalili oko 1.000 hrvatskih domova, opljačkavši svu krupnu i sitnu stoku i sve drugo što se moglo opljačkati. U tome poslu priključio im se i jedan broj tamošnjih Muslimana.

Tada su hercegovački četnici krenuli u napad na sela u čapljinskom kotaru i grad Čapljinu sa ciljem da izbiju na lijevu obalu Neretve.

Isto su pokušali i 1992. kada su zaustavljeni u legendarnoj bitki za prijevoj Stolove između Neuma i Stoca. Ta bitka je u Domovinskom ratu bila prekretnica za obranu lijeve obale Neretve i cijele hrvatske obale južno od Neretve.

_________________
BiH je floskula


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: sri vel 01, 2017 9:08 pm 
Offline

Pridružen/a: sri pro 28, 2016 12:52 am
Postovi: 790
Par izdajnika Bosnjackog roda u redovima cetnika su nista u poredjenju sa Marko Kraljevicem,turskim vazalom i epskim junakom kod Srba.Neki od najboljih i najodanijih vojnika sultana su bili Srbi.Al su im zene bile najbolje za formiranje novih narastaja otomanskih vojnika.Znaju to mnoge age i begovi .


Vrh
   
 
 Naslov: Muslimani u četnicima (8% 1943.)
PostPostano: ned lip 30, 2019 12:11 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 4:06 pm
Postovi: 16781
dupla tema, može se izbrisati.

_________________
Prvo ukinuti sve narode u EU i proglasiti europsku naciju, ako isto žele ostvariti u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima (8% 1943.)
PostPostano: ned lip 30, 2019 12:29 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 43221
Lokacija: Dë Mann vum Buch
Suljagić priča o 3% Muslimana u partizanima, a mete pod tepih 8% u četnicima i 60% u BiH ustašama.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima FBiH:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% ... 2020: 5.2% ... 2021: 5.7%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: ned lip 30, 2019 12:30 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 4:06 pm
Postovi: 16781
Citat:
Među glavnim predstavnicima pročetničke muslimanske struje bili su Ismet Popovac, Mustafa Pašić i major Fehim Musakadić. Popovac i Pašić su se priključili srpskim ustanicima 1941;15 potom su obnarodovali muslimansko-četničku miliciju u saradnji sa Italijanima.16 Popovac je pismom od 21. jula 1942. uveravao Dražu Mihailovića kako Muslimani kao celina ili bilo na kojem kvalifikovanom kvorumu nisu priznali hrvatsku državu, i kako Muslimane treba okupiti bilo u zajedničku ili posebnu četničku jedinicu. Da bi mu pomogao u mobilizaciji Muslimane u četnike, Popavac je predlagao Mihailoviću da ‘bi ste Vi uzeli sebi jednog istaknutijeg Muslimana, koji ima dobar glas i političkog korjena u narodu, davši mu odgovarajući rang prestavnika Muslimana i savjetnika po svim pitanjima koja se odnose na krajeve u kojima Muslimani žive.’17 Mihailović je konačno imenovao Musakadića, bivšeg načelnika policije Sarajeva, zapovednikom muslimansko-četničkih trupa, a drugog Muslimana, Mustafu Mulalića postavio za potpredsednika četničkog Centralnog nacionalnog komiteta.18

Popovčevi muslimanski četnici su i dalje bili nacionalno svesni Muslimani i pored srpskih obeležja; njihovi ciljevi su bili tradicionalno muslimanski – da prežive i ostvare autonomiju u saradnji sa četnicima – što su i njihovi prohrvatski sunarodnici hteli da ostvare kroz saradnju sa ustašama.
Vladimir Zečević, jedan od Mihailovićevih agenata u Hercegovini, smatrao je da je osnovni Popovčev cilj da zaštiti Muslimane, a ne da se bori za srpski narod i srpsku stvar.19 Ovu je tvrdnju potkrepljivao činjenicom da je Popovac blizak sa Suljagom Salihagićem, jednim od autora muslimanskog memoranduma Hitleru iz novembra 1942. Izbor Suljagića kao nekadašnjeg člana srpske nacionalističke Narodne radikalne partije kao ličnosti koja će organizovati muslimansko-četničke formaciju u Bosanskoj Krajini činio se sasvim logičnim Popovcu; sama mogućnost saradnje pročetničkog Popovca i pronemačkog Salihagića ukazuje koliko je solidarnost među muslimanskom elitom bila jača od međusobnih razlika u političkoj orijentaciji.20 I zaista, decembra 1942. muslimansko-četničke vođe su izjavile kako su Muslimani iz Bosne i Hercegovine, i svih krajeva zemlje sastavni i nedeljivi deo srpstva, ali i da je njihov cilj država uređena na principima demokratije i društvenih prava, u kojoj će Muslimani biti ravnopravni građani. Početkom januara 1943. objavili su njihovi ciljevi da organizuju i naoružaju Muslimane u Bosni i Hercegovini i drugim delovima Jugoslavije, i da ujedine i organizuju Muslimane po principu 'svi za jednoga, jedan za sve'.22

U razgovoru sa Mihailovićevim oficirima Petrom Bačovićem i Dobrosavom Jevđevićem krajem septembra ili početkom oktobra 1942. Popovac se saglasio sa formiranjem jedne muslimansko-četničke organizacije.23 Potonju je odobrila italijanska vojna uprava u Hercegovini kao deo njene Dobrovoljačka antikomunističke milicije. Istog meseca Popovac je na srpsko-nacionalističkoj i antihrvatskoj bazi apelovao na Muslimane u partizanskim redovima da dezertiraju i pridruže se njegovim trupama.24 Ovakva saradnja Muslimana i četnika na antihrvatskoj osnovi jeste do izvesne mere zaštitila hercegovačke Muslimane koje su mobilisali u italijansko-četničke milicije dok su Hrvati morali da beže.25 Popovac i Pašić su sazvali sastanak muslimansko-četničkih vođa krajem novembra 1942, kada je odlučeno da je cilj, kako je to zabeleženo u jednom ustaškom tajnom policijskom izveštaju, ‘da muslimane upišu u četnike navodno u muslimansku miliciju za zaštitu muslimanskog elementa’.26

Popovčevi muslimanski četnici bili su deo šireg hercegovačkog muslimanskog autonomaškog kruga. U Mostaru je 6. oktobra 1942. održana konferencija koja je okupila istaknute muslimanske ličnosti, na kojoj je odlučeno da jedna delegacija ode kod italijanskog generala Santovita kako bi ga uverila u lojalnost hercegovačkih Muslimana Kraljevini Italiji, i zatražila oružja za samodbranu. Na narednoj konferenciji od 8. oktobra odlučeno je da treba sarađivati sa Popovčevom muslimansko-četničkom frakcijom da bi se steklo poverenje Italijana, i da se jedna delegacija pošalje pravo u Rim. U delegaciji su bili bivši muftija Omer Džabić čiji je ujak Ali Fehmi 1899-1909. bio na čelu hercegovačkog muslimanskog pokreta za autonomiju, kao i jedan predstavnik Popovčevih muslimanskih četnika. Delegacija je boravila u Italiji u drugoj polovini oktobra i sastala se sa italijanskom vladom i velikim muftijom Jerusalima Hadži Aminom al-Huseinijem. Italijani su prihvatili da naoružaju Muslimane pod uslovom da se ovi bore isključivo pod italijanskom zastavom. Delegacija se možda založila i za uspostavljanje autonomne Bosne i Hercegovine, i to sa blagoslovom Hadžiasanovićeve autonomaške frakcije sa sedištem u Sarajevu.27

Marko Attila Hoare

Kolaboracija bošnjačkih Muslimana u Drugom svetskom ratu

_________________
Prvo ukinuti sve narode u EU i proglasiti europsku naciju, ako isto žele ostvariti u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima (8% 1943.)
PostPostano: ned lip 30, 2019 12:31 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 4:06 pm
Postovi: 16781
Robbie MO je napisao/la:
Suljagić priča o 3% Muslimana u partizanima, a mete pod tepih 8% u četnicima i 60% u BiH ustašama.


prebaci to u
povijest/muslimani-u-etnicima-sa-dra-om-za-kralja-skrivena-istorija-t15081.html

_________________
Prvo ukinuti sve narode u EU i proglasiti europsku naciju, ako isto žele ostvariti u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: ned lip 30, 2019 3:38 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 43221
Lokacija: Dë Mann vum Buch
Spojene teme.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima FBiH:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% ... 2020: 5.2% ... 2021: 5.7%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima (8% 1943.)
PostPostano: ned lip 30, 2019 8:27 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet srp 15, 2010 5:04 pm
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Robbie MO je napisao/la:
Suljagić priča o 3% Muslimana u partizanima, a mete pod tepih 8% u četnicima i 60% u BiH ustašama.

Ok. Pitanje. Kakav je bio brojčani odnos Hrvata u partizanima naspram domobrana i ustaša do propasti fašističke Italije?
Hajmo golube da čujem.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani u četnicima – sa Dražom za kralja (skrivena istorija)
PostPostano: pon srp 01, 2019 5:30 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned ruj 20, 2009 10:10 am
Postovi: 3226
Lokacija: Grobnik
https://www.telegraf.rs/vesti/1471372-o ... rvati-foto
OVO JE PRIČA O 2.000 HRVATSKIH ČETNIKA: Borili se za kralja i otadžbinu, a odbacili ih i Srbi i i Hrvati

Pojedini među njima, poput Zvonimira Vučkovića Feliksa, Hrvata po ocu i majci, bili su nosioci ključnih pozicija; pomenuti je konkretno bio komandant 1. ravnogorskog korpusa, Dražina desna ruka i nosilac titule vojvode takovskog. U Dražinom štabu je takođe i Đuro Vilović, bivši katolički sveštenik pa potom pisac.

Oni nisu bili izuzeci: Dalmatinci, do srži odani ideji integralnog jugoslovenstva (zbog čega su zagrebačkim Hrvatima 1918. godine poručili da će oni sami ući u sastav Kraljevine Srbije ako ovi ne budu hteli), sa Splitom kao najžešćim uporištem jugoslovenstva uopšte, formiraju odmah po kapitulaciji Kaštelanski četnički odred, Splitsko-šibenički bataljon i Odred vojvode Birčanina koji je kasnije delovao u sklopu Dinarskog četničkog korpusa.
Pored Splita, Trogira, Šibenika i Makarske, četništvo je među Dalmatincima bilo aktivno i na ostrvima kao što su Korčula i Krk; kada je Italija kapitulirala 1943. godine nakon invazije naših saveznika na "čizmu", hrvatski četnici u sklopu 243. bataljona JVuO oslobađaju ostrva Mali i Veliki Lošinj, Cres, Silbu, Olib i Krk, desantom iz pravca Senja. Tamo ih dočekuju lokalni hrvatski četnici iz Punata, koji se tada zvao Aleksandrovo, u čast ubijenog kralja. Dalmatinski partizani će ih ubrzo sve likvidirati.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO