HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 srp 2025, 05:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Čekaju li Hrvatsku takodje socijalni nemiri
PostPostano: 13 vel 2014, 01:25 

Obzirom da je RH jednonacionalna zemlja, sa nekoliko manjina taj socijalni bunt koji se predvidja ne moze imati nikakvu političku podlogu ili ipak moze?

Dakle kakva su vaša predvidjanja? Koliko se bolje i da li se uopće bolje zivi u RH bez obzira što je članica EU?

http://www.glas-slavonije.hr/220874/1/C ... lni-nemiri

Citat:
ZAGREB - Iduća bi godina, ako je vjerovati analizi The Economista, i u Hrvatskoj mogla biti godina socijalnih nemira. Ugledni britanski magazin svrstao je Hrvatsku u skupinu 65 zemalja u kojima u 2014. postoji visoki i vrlo visoki rizik da će narod izaći na ulice i silom pokušati uzeti stvar u svoje ruke. Premijer, međutim, u to ne vjeruje...

http://www.sssh.hr/hr/vise/0-0/standard ... natrag-681

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

Naslov: Re: Čekaju li Hrvatsku takodje socijalni nemiri
PostPostano: 13 vel 2014, 01:30 

Socijalni protesti i okupljanja možda, paljenje institucija tlačenje manjina, laganje i mitomanija NE.

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 13 vel 2014, 01:33 

POL_GASOL je napisao/la:
Socijalni protesti i okupljanja možda, paljenje institucija tlačenje manjina, laganje i mitomanija NE.

Pa već tlačite srpsku manjinu ili? Ćirilica? Zaboravio?

Laganje? Pa vas u BiH Hrvate 29 g lazu.

Da ne detaljiziram. Malo o standardu u 2013.

Citat:
Zagreb, 6. kolovoza 2013. (novilist.hr) - Građanima je sve teže spajati kraj s krajem mjeseca. Svibanj je bio već 15. mjesec po redu otkako plaće u Hrvatskoj realno padaju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, koje prenosi RBA. Iako je svibanjska prosječna neto plaća porasla na 5.581 kunu, ili za 50 kuna u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, za nju se moglo kupiti manje nego lani. Zbog utjecaja inflacije, prosječna plaća u državi realno je smanjena za 0,7 posto. Čini se da prosječna plaća nije puno izgubila na vrijednosti, ali to je varka. Naime, plaće sustavno padaju već pet godina, od početka krize. Prema podacima iz godišnjeg izvješća HNB-a, realne plaće u Hrvatskoj 2012. godine vratile su se sedam godina unatrag. Njihova kupovna moć srozala se na razinu iz 2006.

Nema pravih podataka
Problem je, međutim, što je u Hrvatskoj nemoguće pronaći potpune, kumulativne podatke o stvarnom padu plaća od početka krize. Ne objavljuju ih Državni zavod za statistiku, ni HNB, niti ostale nadležne institucije. Možda se tih zbirnih podataka boje. Oni bi vjerojatno pokazali da je životni standard u Hrvatskoj pao puno više nego što se želi priznati – osobito ako se ubroji i realan pad mirovina.

Ali problem je što nema službenih, kumulativnih podataka, pa se o ukupnom rastu inflacije u pet godina može samo nagađati. Ako su prosječne plaće porasle 5,8 posto, uz inflaciju između 15 i 20 posto, to znači da je njihova kupovna moć u pet godina pala za desetak posto. U svakom slučaju, njihova je vrijednost nastavila padati i ove godine.

Ozbiljnija analiza, međutim, mogla bi pokazati da plaće u Hrvatskoj padaju ne samo realno, nego i nominalno. Znamo da su brojne tvrtke osjetno smanjile iznose plaća i da se taj trend u Hrvatskoj nastavlja. U statistici se to ne vidi. Razlog je u tome što se promijenila struktura zaposlenih, onih koji su nakon 2008. nastavili raditi.

Umjetno popravljanje
Naime, godine 2008. u Hrvatskoj je bilo 1,55 milijuna zaposlenih, ali lani 1,41 milijun. Izgubljeno je više od 150 tisuća radnih mjesta, ili 10 posto. Stradali su uglavnom zaposleni u privatnom sektoru, u poduzećima, koja su morala u restukturiranje ili stečaj. Riječ je o građevinarima, trgovcima i industrijskim radnicima. U privatnom sektoru su plaće za tisuću-dvije kuna niže od prosjeka. Radna mjesta su zadržali uglavnom oni koji su zaposleni u zaštićenim državnim poduzećima i dobrostojećim privatnim tvrtkama, a imaju prosječna ili natprosječna primanja.
Drugim riječima, kako se u strukturi svih zaposlenih smanjivao udio potplaćenih, tako se u ukupnoj statistici umjetno popravljao prosjek plaća onih koji su nastavili raditi. Zbog propadanja tvrtki koje žive od tržišta, naime, u strukturi zaposlenih sve je manje onih koji »kvare« prosjek plaća, pa se one tobože povećavaju.

Cijene rasle tri put brže
Iz podataka HGK vidi se da je prosječna neto plaća od početka 2008. do kraja 2012. nominalno porasla za 300 kuna, sa 5.178 na 5.478 kuna. To znači da se u pet godina uvećala za 5,8 posto. No, nevolja je što tih 300 dodatnih kuna obezvrijeđeno već tijekom 2008., kad je zbog skoka cijena nafte inflacija u Hrvatskoj iznosila 6,1 posto. Tijekom 2009. cijene u Hrvatskoj su službeno porasle još 2,4 posto, u 2010. za 1,1 posto, u 2011. za 2,3 posto, a prošle godine 3,4 posto. Razvidno je da su cijene rasle barem triput brže od plaća.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 13 vel 2014, 01:36 

Umirem od straha. :D

Doduše vjerojatno ne kao susedi u Srpskoj ali ipak. :D

:biceovodobro

Vrh

PostPostano: 13 vel 2014, 01:38 

Србима је толико тешко у Хрватској да чине тачно 50 од сто владе, нико не лаже као они фтв-а муслиманске фабрике за испирање мозга, овдје се ради о стандарду државе ЕУ и НАТО, а БиХ то још није и не зна се кад ће.

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 13 vel 2014, 01:40 

doc je napisao/la:
Umirem od straha. :D

Doduše vjerojatno ne kao susedi u Srpskoj ali ipak. :D

:biceovodobro

Pa ti si tajin sinčina! Lako za tebe. Tema je za ljude koji zive od svog rada a ne vječne studente na očevoj grbači.
I to studente koji dane prekraćuju forumima a ne nekim radom da olakšaju roditeljima sopstveno školovanje.

Dakle hvala na očitovanju, kad budeš sam plaćao račune i radio javi se.

Lijep pozdrav :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 13 vel 2014, 01:49 

Ja živim na maminoj grbači molim lijepo.

I povremeno mi uleti neka paćenica da me financira.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 64 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: