|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
doc
|
Naslov: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 11:24 |
|
|
'Podržali su nas Crkva, branitelji... akcija mora uspjeti!' Iz vlastitih prihoda oba sindikata osigurali smo oko 500.000 kuna u što nije uključen rad, koji je ujedno i najskuplji – rekao je Mijat Stanić U prva tri dana prikupljanje potpisa kojim se nastoji spriječiti davanje autocesta u koncesiju ide sjajno, poručuju iz Hrvatskog cestarskog sindikata. Zbog lijepog vremena i odličnog marketinga prikupljanje potpisa je iznad očekivanja organizatora. – Odaziv je na razini prikupljanja potpisa za Zakon o radu. Ohrabruje činjenica da svakoga dana raste broj građana koji daju potporu. Ništa ne pitaju, sve im je jasno. Iako točne podatke o broju potpisa još nemamo, na Trgu bana Jelačića smo u tri dana skupili 5300 potpisa – kaže Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata. Kvalitetno su osmislili strategiju oglašavanja – diljem zemlje postavljeno je stotinjak jumbo plakata, samo u Zagrebu ih je 30. – Prvi put smo počeli prikupljati glasove u ponoć i od toga napravili događaj, procijenili smo da će plakati također imati velik utjecaj, oglašavali smo se na radijskim postajama, Facebooku, otvorili smo besplatni telefon. Iz vlastitih prihoda oba sindikata osigurali smo oko 500.000 kuna u što nije uključen rad, koji je ujedno i najskuplji – rekao je Mijat Stanić i dodao da će za dva do tri dana objaviti kompletno izvješće financiranja zajedno s donacijama u vidu popusta na najam štandova, objavu plakata... – Uspjeli smo dobiti popust jer nije riječ o komercijalnom pothvatu, nego o javnom interesu. No, troškova će sigurno biti još i sve ćemo transparentno objaviti – obećao je Stanić. Glavni organizatori akcije su dva sindikata – Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta te sedam udruga civilnog društva različitih profila – Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokraciju te pet sindikalnih središnjica – HNS, SSSH, MHS, HURS, URSH. – Ujedinjeni smo i zbog toga akcija ne može ne uspjeti. Mreža se širi iz dana u dan, od Istre do Dubrovnika. Podržala nas je Crkva kao i braniteljske udruge. Branitelji dolaze volontirati – rekao je Stanić. http://www.vecernji.hr/hrvatska/prikupl ... una-967027
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 11:27 |
|
|
Gubimo na koncesiji Hrvatska će dobiti oko 23 milijarde, a mogla bi platiti koncesionaru čak 50 milijardi kuna Vladini savjetnici krivo su izračunali i koncesijsku naknadu i umanjili je za 2,8 do 3,5 milijardi kuna Vladini savjetnici za monetizaciju autocesta pogrešno su izračunali koncesijsku naknadu pa će Hrvatska, ako se taj Vladin plan ostvari, dobiti od 2,8 do 3,5 milijardi kuna manje nego što bi trebala. To je jedan od zaključaka znanstvenog rada Osvrt na predloženi model monetizacije autocesta u Hrvatskoj mr. Mate Kosora sa Sveučilišta u Zadru. Nisu provjeravali izračun Naime, Kosor navodi da su savjetnici u svom izvješću “Monetizacija javnog duga vezano za društva HAC i ARZ” naveli indikativnu vrijednost koncesijske naknade od 17 milijardi kuna na 30 godina do 23 milijarde kuna na 50 godina. Do tih su iznosa došli na temelju ukupnog prihoda od cestarina u 2012. – 1,766 milijardi kuna, što je umanjeno za 15 posto prihoda (pokriće rizika koncesionara) i za troškove upravljanja i održavanja u 2012. No, Kosor upozorava da u te prihode nisu uvršteni svi ostali prihodi koje bi uz cestarinu ubirao koncesionar, a koji su u 2012. ukupno za ARZ i HAC iznosili oko 140 milijuna kuna. To su prihodi od oglašavanja, najma odmorišta s benzinskim crpkama, naplata štete... Kosor upozorava i da su savjetnici uzeli prihode od cestarine u 2012., a da su sredinom te godine cestarine porasle pa su u prvoj polovici 2013. godine prihodi od cestarine bili viši za 42 milijuna kuna. Ukupno su savjetnici tako prihod umanjili za 182 milijuna kuna. – Zadržavajući istima sve ostale parametre korištene u izračunu savjetnika, ove korekcije prihoda povećavaju indikativan iznos transakcije monetizacije za čak 17 posto – oko 19,8 milijardi kuna za koncesiju na 30 godina i 26,5 milijardi kuna za 50 godina – navodi Kosor. Konzervativna procjena On u razgovoru za Večernji list kaže da nije velik problem veličina greške, nego to što stručne službe u Ministarstvu prometa nisu uspjele to prepoznati. A to onda govori da nitko iz Ministarstva nije provjeravao ili neovisno računao ocjene i zaključke koje je dao savjetnik monetizacije. Još veću štetu za državu pak donijet će rizici od koncesioniranja. Njih je Kosor procijenio na tri do 45 milijardi kuna. Te iznose naime Hrvatska bi mogla izgubiti za trajanja koncesije. Ti se rizici odnose, primjerice, na državna jamstva koncesionaru za očekivani promet, a koji bi mogli ugroziti zbivanja poput naftnih kriza 70-ih godina. Kod svoje procjene on je koristio i dosadašnja iskustva s koncesionarima na Istarskom ipsilonu i autocesti Zagreb – Macelj, kojima država daje milijunske potpore. – Rizici monetizacije, koje sam naveo, ali sam izbjegao precizniju kvantifikaciju iako sam dao okvir, stvarni su i dosta realni jer ne postoji dovoljno stručnosti koja bi osigurala da će se rizici ograničiti i da će se uopće o njima voditi računa – upozorava Kosor. Dodaje da je njegova procjena konzervativna, što znači da rizici teško mogu biti manji od tri milijarde kuna, ali lako bi se moglo dogoditi da budu čak 50 milijardi. Kosor je magistrirao matematiku na Sveučilištu u Houstonu, a trenutačno završava doktorat na zagrebačkom Prirodno-matematičkom fakultetu. http://www.vecernji.hr/hrvatska/hrvatsk ... una-966582
|
|
Vrh |
|
 |
bumbar92
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 11:29 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 11:32 |
|
|
Ja ću danas. Većina mojih me već pretekla.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 11:34 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Trebali ste to i za Croatia Osiguranje. Kako su vam tu kajlu podvalili i prodali najuspješniju tvrtku.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 12:32 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Ceha je napisao/la: Ja ću danas. Većina mojih me već pretekla. I ja ću danas, vjerojatno na trgu. Autoceste će nam donijeti mnogo više koristi i novca ako ih zadržimo u svojim rukama nego 2-3 milijarde eura jednokratne isplate koja će se koristiti za krpanje proračunskih rupa.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 12:37 |
|
|
Potpisao prije 15 minuta.
Mada bi volio kvalitetnu javnu raspravu o tome, a do sad toga nije bilo.
Drugi problem jest kredibilitet političara koji je takav kakav jest zahvaljujući političarima pa im ljudi nebi vjerovali i da istinu govore.
No tu kašu su sami skuhali.
Podržavam referendume i za svaki sam do sada potpisao mada se pribojavam populizma naroda (što do sada nije pokazano).
Do sada se narod pokazao zreo i ispravan u svakom pitanju ali mislim da jesmo kao narod nezreli u nekim stvarima i da nam i to može stvarati poteškoće.
U ovom pitanju sam protiv jer do sada nije jasno prikazana korist i potreba (mada bi ovo drugo moglo nastati).
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 14:53 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 15:11 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 15:19 |
|
|
Neću potpisati, ipak smatram da hrvatski građani nisu dovoljno odgovorni i financijski obrazovani da odlučuju o ovom pitanju. A argumentum ad izgradnja škola i vrtića me uvijek osvoji 
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 15:30 |
|
|
A sad druga strana. Jel vjeruješ političarima, i jel vjeruješ u išta do sad izneseno?
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 15:34 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17438 Lokacija: יום טוב
|
doc je napisao/la: Podržavam referendume i za svaki sam do sada potpisao mada se pribojavam populizma naroda (što do sada nije pokazano).
Do sada se narod pokazao zreo i ispravan u svakom pitanju ali mislim da jesmo kao narod nezreli u nekim stvarima i da nam i to može stvarati poteškoće.
U ovom pitanju sam protiv jer do sada nije jasno prikazana korist i potreba (mada bi ovo drugo moglo nastati).
također. potpisala jutros.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
I know who I am 'cause I know who You are.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 20:38 |
|
|
Premijer o monetizaciji 'Imamo 4 milijarde duga glavnice, to nisu naše autoceste' Rekao je i kako 'možemo plaćati kamate još 25 godina strancima ili se sada razdužiti i taj novac prebaciti na Hrvatske ceste i Pelješki most' Premijer Zoran Milanović gostovao je u emisiji RTL Danas gdje je komentirao najavu monetizacije autocesta. – Imamo 4 milijarde duga glavnice za autoceste. To nisu naše autoceste u financijskom smislu, mi ćemo ih tek morati otplatiti. Te četiri milijarde eura u 25 godina svi ćemo kroz cestarinu i kroz gorivo platiti ako odustanemo od monetizacije, osam milijardi eura. Znači, najmanje još četiri milijarde kamata strancima. Tako se ponašaju ljudi koji uopće ne razumiju što je novac. Ova alternativa, o kojoj Hrvatska zaista ne ovisi, nudi da se lijepo razdužimo ako dobijemo zadovoljavajuću ponudu. Spominjali smo da je to tri milijarde eura u gotovini od onih koji imaju novac, a mi ga nemamo. To je kao kad uzmete kredit pa prodate svoj prvi stan, a onda s tom gotovinom smanjite kredit. Da se razdužimo, da se HAC razduži, da ukinemo autocestu Rijeka-Zagreb... Ponavljam, HAC je osnovan samo da bi mogao dizati kredite uz garancije hrvatske vlade. Dakle, ili možemo plaćati kamate još 25 godina strancima ili se sada razdužiti i taj novac od benzina prebaciti na Hrvatske ceste, pelješki most, željezničku infrastrukturu i imati novu vrijednost. A sada dolazimo do onog bitnog – možemo omogućiti našim mirovinskim fondovima, II. stupu, da uđu u taj posao zajedno s velikim svjetskim firmama. Opet moram ponoviti, to je jako bitno. Ja sam mlađi od 52 godine, svi koji su mlađi od 52 godine, a rade, štede po zakonu u II. mirovinskom stupu. Taj novac svaki mjesec ide na njihov račun. S tim novcem netko treba raditi. Svatko tko kupi litru goriva davao je 1,20 kn za otplatu kredita, kao i onaj tko je platio cestarinu – kazao je Milanović. O izjavi Vesne Pusić kako bi se o monetizaciji možda ipak trebalo razmisliti kazao je: – Vesna Pusić… Ja bi očekivao da oni budu liberalniji od nas u tom pitanju, i bili su cijelo vrijeme. To je njihova filozofija. Na kraju krajeva, to je bio jedan od projekata njihova bivšeg predsjednika i naše Vlade i mojega, ali ne nešto što je bila okosnica izbornog programa. Ja ne mogu reći kao premijer, gledajte, baš me briga, budite nerazumni i plaćajte kamate strancima umjesto da plaćate za svoje mirovine preko naših fondova. Umjesto da im date priliku da ulože. To je ta priča – zar to ne treba omogućiti hrvatskim građanima? Pa upravo to radimo putem naših mirovinskih fondova. O rebalansu proračuna i rastu plaća građana kazao je kako će građani dobiti veće plaće u prosincu. – Dobit će ih sigurno, kažemo li da će ih dobiti 27. studenoga ili 1. prosinca, to je sasvim svejedno. http://www.vecernji.hr/hrvatska/imamo-4 ... ste-967174
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 14 lis 2014, 20:40 |
|
|
Protiv prodaje resursa Komadina: Monetizacija nije cestovno, već pitanje krpanja proračuna Kada prodate neke svoje resurse, onda ih nemate vi, nego ih ima netko drugi, a vi ste nekome postali tržište. Ja nisam za neoliberalni kapitalizam, rekao je Komadina Monetizacija nije cestovno, nego financijsko pitanje, pitanje krpanja proračuna, komentirao je danas primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. - Cijeli sam svoj politički život bio protiv prodaje nacionalnih resursa, protiv privatizacije na ovakav način. Kada prodate neke svoje resurse, onda ih nemate vi, nego ih ima netko drugi, a vi ste nekome postali tržište. Ja nisam za neoliberalni kapitalizam – rekao je Komadina, a na pitanje da komentira odnose u Vladi nije želio odgovoriti. http://www.vecernji.hr/hrvatska/komadin ... una-967093
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Referendum o privatizaciji autocesta Postano: 15 lis 2014, 12:17 |
|
|
Ne damo naše autoceste Za referendum protiv monetizacije prikupljeno 150.000 potpisa Građanska inicijativa 'Ne damo naše autoceste' objavila je kako je u tri dana prikupljeno 150.000 potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju. Prikupljanje potpisa trajat će do 25. listopada. http://www.vecernji.hr/hrvatska/za-refe ... isa-967315
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 81 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|