HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 ožu 2025, 00:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hrvatska kupuje dva nova protupožarna aviona CL-515 za 80mil €
PostPostano: 06 kol 2022, 14:57 

Hrvatska zajedno sa nekoliko drugi europskih mediteranskih zemalja, dosadašnjih korisnika CL-215 i CL-415 aviona u nas popularno zvanih "Kanaderi" kreće u nabavu najnovijih modela aviona CL-515.

Citat:
Europska unija trebala bi do 2029. godine dobiti dobiti flotu zrakoplova za gašenje požara tipa kanader koji bi bili u njenom vlasništvu, potvrđeno je iz kabineta Janeza Lenarčiča, europskog povjerenika za krizno upravljanje.

Kako prenose slovenski mediji, inicijativu za to dale su Hrvatske, Portugal, Španjolska, Francuska, Italija i Grčka, a za sada u projektu nema Slovenije koja se upravo uz pomoć EU-a i susjednih država bori s velikim požarom na Krasu koji još nije ugašen.

Lenarčič je ovih dana u Sloveniji, gdje posjetio opožareno područje, potvrdio da je Europska komisija u ožujku ove godine u pregovorima s proizvođačem zrakoplova za gašenje postigla dogovor o kupnji 12 kanadera do 2029. godine, pri čemu bi joj najmanje dva proizvođač isporučio do 2026.

Citat:
“Sada je na državama članicama koje su se uključile u taj projekt da potpišu obvezujuće ugovore o kupnji, čime bi se proizvodnja kanadera koja je bila u zastoju ponovo pokrenula”, kazao je Lenarčič za slovenske medije.

Na taj bi način Mehanizam Unije za civilnu zaštitu (rescEU) dobio vlastitu flotu aviona za gašenje, dok sada države članice koje takve zrakoplove imaju mogu ostalima priskočiti u pomoć.

“Činjenica je da je trenutno stanje s požarima u dijelu Europe kritično. Imamo istovremeno velike požare u brojnim državama, od Portugala, preko Španjolske, Francuske, Italije, Hrvatske, Grčke, pa i ovaj u Sloveniji”, kazao je Lenarčič”.

Dodao je kako to predstavlja veliko opterećenje za nacionalne kapacitete tih država s obzirom da stiže sve više molbi za pomoć pri gašenju zemalja koje nemaju kanadere.

“No, unatoč teškoj situaciji, opet je došla do izražaja solidarnost u Europi, države si međusobno pomažu premda i same imaju probleme. I Slovenija je također dobila tu pomoć”, kazao je Lenarčič za slovenske medije.

Na pitanje o mogućnosti da se Slovenija pridruži inicijativi kupnje 12 kanadera za rescEU flotu, kabinet premijera Roberta Goloba je odgovorio za Slovensku tiskovnu agenciju da je premijer već dao jasno smjernice svojoj vladi.

“Data je jasna smjernica da se pojačaju kapaciteti države za gašenje iz zraka i da se pripremi cjelovito rješenje koje je kapacitete moguće i svrsishodno nabaviti u najkraćem mogućem roku. Uvažavajući situaciju u kojoj se brojne članice EU susreću sa sve opsežnijim i sve češćim prirodnim katastrofama, Slovenija će dati i inicijativu da se dodatno pojačaju takvi kapaciteti (gašenja požara iz zraka) na razini Europske unije”, priopćeno je iz Golobova kabineta za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Vrh

Naslov: Re: Hrvatska kupuje dva nova protupožarna aviona CL-515 za 80mil €
PostPostano: 08 kol 2022, 15:18 

Ako ti zrakoplovi ne bi bili hrvatsko vlasništvo, a hrvatski požari prioritet - onda je ovo samo jedna u nizu hrvatskih EU budalaština. Kako to otprilike može izgledati? Pa npr. imali smo i plaćali mi Hrvati "zajedničku" vojsku sa ostalima, a ona (JNA) je "brinula" o našoj sigurnosti...
Ukinuti novce za NVU, manjine, antihrvatsku "kulturu", misionarenje HV-a po svijetu, opsluživanje ilegalnih imigranata, plaćanje saborskih stranaka, lokalnu samoupravu, parade ponosa, proslavu u Srbu..... ma naći će se i za hrvatske kanadere.

Vrh

PostPostano: 08 kol 2022, 17:39 

Japanci su odustali od daljeg razvoja protupožarne varijante US-2, a proizvodnja CL-415/515 kanadera se tek treba ponovo započet i pitanje kad će ti avioni bit gotovi...

Možda se trebalo razmislit o razvoju EU protupožarnog aviona ili barem helikoptera.
Recimo veliki avio-tanker (u stilu Airbusa 380) i na njemu se pune "kanaderi" i rokaju vodene-bombe na požarište, ako već ne mogu napravit amfibijski model ko CL-415.
A400M se trenutno testira sa "bunkerom" od 20t
slika

Ja sam tu uvijek vidio neku nišu za nas i ruse (prije ovog rata) jeftini ruski motori i djelovi, HRZ expertiza i razvoj, a slaganje u RH-EU.
Doduše sad bi se to moglo prebacit u HB i Mostar radi sankcija.

Vrh

PostPostano: 08 kol 2022, 17:41 

..najbolji u europi postajemo po pitanju zaštite od požara..

Vrh

PostPostano: 08 kol 2022, 18:19 

Dogodine u EU regiji Kiflastoj.

Vrh

PostPostano: 08 kol 2022, 18:25 

goran2hr je napisao/la:
Ako ti zrakoplovi ne bi bili hrvatsko vlasništvo, a hrvatski požari prioritet - onda je ovo samo jedna u nizu hrvatskih EU budalaština. Kako to otprilike može izgledati? Pa npr. imali smo i plaćali mi Hrvati "zajedničku" vojsku sa ostalima, a ona (JNA) je "brinula" o našoj sigurnosti...
Ukinuti novce za NVU, manjine, antihrvatsku "kulturu", misionarenje HV-a po svijetu, opsluživanje ilegalnih imigranata, plaćanje saborskih stranaka, lokalnu samoupravu, parade ponosa, proslavu u Srbu..... ma naći će se i za hrvatske kanadere.

...zar nije normalno da uskaču kad triba i di triba išli su i u izrael sad u sloveniji i bih..

Vrh

PostPostano: 08 kol 2022, 19:49 

laganini je napisao/la:
...zar nije normalno da uskaču kad triba i di triba išli su i u izrael sad u sloveniji i bih..

Nije normalno!

Slovenci su talijanima platili i ustupili svoj zračni prostor, zašto bi mi njima sad gasili požare ?? Da Pahor dođe na Alku ??

Izrael je država na bliskom istoku, koja je logika da mi u toj zabiti gasimo požare ?? Osim gen. Krstičevića za kojeg je Izrael susjedna država, to nikome nije jasno...

Pravo pitanje je zašto kancelar i lepi Bane ne traže snimke sa satelita NATO saveznika da se vidi koje zapalio požare po Hrvatskoj ??
Odnosno zašto smo mi RH uplatili preko milijardu € u NATO kad ne možemo dobit ni običnu snimku sa satelita.

Ruski ambasador da je lukav bi trebao tražit satelitske snimke od ruske vojske i objavit ih javno u Hrvatskoj da se vide piromani i tako osramotit NATO i Plenkovića ko totalno nesposobne, a digno bi rejting rusa, Rusije i Putina u RH.

Vrh

PostPostano: 08 kol 2022, 21:24 

..naravno da humanost ne postoji u tvom mozgu..kad su bile poplave u hr srbi su skakali i obratno..nisu to vojni avioni..

Vrh

PostPostano: 08 kol 2022, 23:00 

Eto vidjeti ce se piromani na satelitskim snimkama. Najmocniji sateliti lebde iznad Hrvatske i snimaju svakog zeca.

Vrh

PostPostano: 08 kol 2022, 23:32 

laganini je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:

Normalno je pomoći kada i ako možeš. U nekom EU aranžmanu ti zrakoplovi NISU naši, a gdje će letjeti odlučivati će stranci. Možda će to biti negdje u Hrvatskoj ili hrvatskim područjima u BiH, ali možda i NE. Ili, drugačije rečeno, Vi bi se mogli sa svojim susjedima dogovoriti i kupiti skuplji auto. No kada bi na red došli troškovi održavanja, goriva i tko će ga koliko i kada voziti - problemi stižu garantirano.
Ako je EU voljna sufinancirati takve zrakoplove koji bi bili hrvatski, onda dobro. Sve ostale kombinacije - bježmo od toga. Ova država ima novaca za neopisive budalaštine i takve zrakoplove bi mogli lako nabaviti sami.
Inače, kada smo svojevremeni imali katastrofalne požare u Dalmaciji, a tada ministar Kotromanović pozivao vatrogasce na herojski napor, EU (NATO) nije nam pomogla ništa. Pomoć je ponudila Rusija, a tu pomoć vlada RH odbila je na bezobrazan način. I tada "mudri" komentatori tumačili su kako tako baš treba, jer su "Rusi željeli reklamirati svoje protupožarne zrakoplove". Ja u tome ne bi vidio ništa loše, jer bi se "Berijev-i" kod nas dokazali ili osramotili. A mi bi znali kakve su njihove mogućnosti iz njihovih rezultata (https://www.youtube.com/watch?v=WuF0LN8x66c), a ne nagađanja. No naravno, to se ne bi svidjelo našim "prijateljima" ("partnerima", "saveznicima", "strateškim saveznicima").

Vrh

PostPostano: 09 kol 2022, 09:10 

EU koordinira i sufinancira nabavu, kako bi se kroz veću narudžbu došlo do povoljnije cijene i pokretanja isplative proizvodnje CL-515. Svaka od zainteresiranih zemalja naručuje određeni broj tih aviona, koji će biti u sastavu njihovih pp snaga. Postoji mogućnost da neka EU zemlja ili tvrtka preuzme proizvodnju određenog broja tih aviona.

Berijev je odličan pp avion projektiran za ruske stepe i tundre, a ne za ekstremne manevre kakvi su potrebni u kraškim predjelima. U Hr i drugim zemljama postoje situacije kada je FireBoss efikasniji u gašenju požara od CL-415, iako je sporiji i nosi manje vode.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2022, 10:33 

DrMag je napisao/la:
EU koordinira i sufinancira nabavu, kako bi se kroz veću narudžbu došlo do povoljnije cijene i pokretanja isplative proizvodnje CL-515. Svaka od zainteresiranih zemalja naručuje određeni broj tih aviona, koji će biti u sastavu njihovih pp snaga. Postoji mogućnost da neka EU zemlja ili tvrtka preuzme proizvodnju određenog broja tih aviona.

Berijev je odličan pp avion projektiran za ruske stepe i tundre, a ne za ekstremne manevre kakvi su potrebni u kraškim predjelima. U Hr i drugim zemljama postoje situacije kada je FireBoss efikasniji u gašenju požara od CL-415, iako je sporiji i nosi manje vode.

Ako bi EU koordinirala nabavu (veća narudžba - niža cijena) i sufinancirala hrvatske zrakoplove, tada bi to bilo nešto pozitivno.
ALI, u tekstu koji ste stavili stoji ovako:
1. "Europska unija trebala bi do 2029. godine dobiti dobiti flotu zrakoplova za gašenje požara tipa kanader koji bi bili u njenom vlasništvu...."
2. "Na taj bi način Mehanizam Unije za civilnu zaštitu (rescEU) dobio vlastitu flotu aviona za gašenje, dok sada države članice koje takve zrakoplove imaju mogu ostalima priskočiti u pomoć."
3. "Uvažavajući situaciju u kojoj se brojne članice EU susreću sa sve opsežnijim i sve češćim prirodnim katastrofama, Slovenija će dati i inicijativu da se dodatno pojačaju takvi kapaciteti (gašenja požara iz zraka) na razini Europske unije."

Ako se doslovno čita, o ne, neće to biti zrakoplovi RH, nego EU. A u bilo kojem aranžmanu gdje ti zrakoplovi nisu hrvatski, nego "vlasništvo EUnije" ili kao "zajednički" - nasaditi će nas kao zadnje budale. To bi trebalo itekako dobro razjasniti. Imali smo mi iskustva sa Jugoslavijom i "zajedničkim" pa vidjeli kako to ide. I eto nas u EUslaviji...
Naravno, nemam ništa protiv da hrvatski zrakoplovi gase požare u drugim zemljama, pod uvjetima, da kod nas u tom trenutku nema potreba za takvim gašenjem i da zemlja kojoj pomažemo financijski preuzme teret takve pomoći.

Beriev? Na žalost nisam uspio naći na snimak na youtube, koji sam svojedobno gledao i gdje Beriev uzima vodu iz nekog uskog kanjona u planinskoj rijeci i potom se naglo uspinje. Tako, daleko od toga kako je to nešto tromo, preveliko (https://www.youtube.com/watch?v=WPedHJNQNUM, https://www.youtube.com/watch?v=EkzuSgejc2E) i neupotrebljivo. Imamo primjere njihovog korištenja u Portugalu i Grčkoj, u situacijama sličnim našima, gdje je zadovoljio. No, ne tvrdim kako treba odbaciti kanader i zamijeniti ih Berievom, nego mi je bilo glupo odbijati njihovu pomoć u teškoj situaciji, jer - "oni se žele reklamirati"?! Pa neka se reklamiraju, dokažu ili osramote. Ne bi imao ništa protiv da se nabavi još hrvatskih CL515, a uz njih i Beriev-i (ako bi se dokazao na našim šumskim požarima), jer mislim kako bi se nadopunjavali. Ne vidim problem ni u paralelnom držanju više tipova zrakoplova, jer prvo, postoji masa idiotarija na troškovnoj strani budžeta, bez kojih ne da bi mogli, nego bi nam bez njih bilo bolje i mogli bi se preusmjeritit na protupožarne zrakoplove. A drugo, na kraju požarne sezone, nabrajaju se astronomski troškovi koje su nam donijeli požari, pa cijena bilo kakve flote protupožarnih zrakoplova prema tome znači sitnicu.
I opet, ako bi se kod nas u praksi Beriev-i pokazali kao nevaljali - pe ne uzimat ih. Naravno govorim o nekoj normalnoj situaciji, gdje se surađuje, a ne da nas se (s razlogom) proglašava za - neprijatelje. Pa zato, neka se Ukrajinci što prije predaju, a odnosi (osobito poslovni) normaliziraju.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2022, 10:36 

Rusi su modernizirali Beriev Be-200 od kako su ga nudili HRZ-u da otplate ruski dug, a trebo bi dobit nove motore.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2022, 10:38 

Brane je napisao/la:
Rusi su modernizirali Beriev Be-200 od kako su ga nudili HRZ-u da otplate ruski dug, a trebo bi dobit nove motore.

Bila je (prije sankcija i ludorija) opcija tih zrakoplova i sa zapadnim motorima.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2022, 11:45 

Ni komunistička Jugoslavija (koja je ratno zrakoplovstvo opremala sovjetskim avionima) nije eksperimentirala nego je za vatrogastvo kupovala kanadere.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2022, 15:20 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Ni komunistička Jugoslavija (koja je ratno zrakoplovstvo opremala sovjetskim avionima) nije eksperimentirala nego je za vatrogastvo kupovala kanadere.

Di su završili hrvatski kanaderi iz jugo-flote ??

Kolko ja znam mi nismo imali ni jednog, pa smo morali kupili 2 kanadera tamo početkom '90i.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2022, 15:23 

Brane je napisao/la:

Kolko ja znam mi nismo imali ni jednog, pa smo morali kupili 2 kanadera tamo početkom '90i.

CL-215 je Beograd prodao Grckoj.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2022, 15:34 

Brane je napisao/la:

5 komada CL-215 je kupljeno, jedan je izgubljen (srušio se) 1980-ih. Pripadali su Ratnom vazduhoplovstvu, bazirani u Zemuniku. Početkom rata su povučeni (pretpostavljam u Crnu Goru) i sredinom 1990-ih su sva 4 komada prodani u Grčku.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2022, 17:45 

Znači oni su "posudili" naše kanadere i kasnije ih prodali, a mi danas sa svojim kanaderima koje smo mi kupili gasimo njima požare po Crnoj Gori... :neznam :ucelo :smajl049

Vrh

PostPostano: 15 kol 2022, 18:06 

Brane je napisao/la:
Znači oni su "posudili" naše kanadere i kasnije ih prodali, a mi danas sa svojim kanaderima koje smo mi kupili gasimo njima požare po Crnoj Gori... :neznam :ucelo :smajl049
To je relativno, kanaderi nisu bili u vlasništvu SR Hrvatske, nego u vlasništvu JNA. Ne znam je li na kraju i to ušlo u obračun kod sukcesije i raspodjele imovine SFRJ.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2022, 20:25 

A kao komunistička Jugoslavija je uzor kako treba?! Pa što onda nisu ostavili vojni rok ili neutralan status države? Također, Jugoslavija je posjedovala mješavinu ruske i zapadne tehnike, također i u zrakoplovstvu.
Prvo, u ovoj političkoj situaciji nabava Berieva je nemoguća i dopuštam kako on zaista ne valja ili ne bi odgovarao za naše potrebe. Ali glupo mi je što nismo dozvolili da se on tu uopće u praksi prezentira, pa onda vidimo što može ili ne. Još veća glupost je bila na drzak način ih odbiti, u jeku velikih požara, dok nikakvu pomoć sa zapada nismo dobivali. Debilan je bio i tadašnji kometar "oni se samo žele reklamirati". Njihovo djelovanje u praksi bila bi ta "reklama" ili "antireklama". A dok su se nudili, očito su Rusi imali vjere u sebe i mislili kako će uspjeti u gašenju, tj. "izreklamirati se".

Ne znači kako zapadno automatski za nas znači - bolje. Evo upravo se veselimo zamjenom helikoptera Mi17 sa BH. A fora je u tome, što nakon tog poduhvata imati ćemo manji broj letjelica, koje imaju manji kapacitet nosivosti, zapravo korak unazad. I sve to masno platiti. Slična priča i sa zamjenom Mi24 sa Kiowa i tsl.

Ne smijemo zaboraviti kako su nas u NATO, bez referenduma ugurali Sanader i Mesić. A neutralna Hrvatska imala je svoju vojsku (ZNG, ročni i pričuvni sastav), koja je garantirala sigurnost Hrvatske, za razliku od ovog danas.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2022, 20:50 

goran2hr je napisao/la:

A kao komunistička Jugoslavija je uzor kako treba?! Pa što onda nisu ostavili vojni rok ili neutralan status države? Također, Jugoslavija je posjedovala mješavinu ruske i zapadne tehnike, također i u zrakoplovstvu.
Prvo, u ovoj političkoj situaciji nabava Berieva je nemoguća i dopuštam kako on zaista ne valja ili ne bi odgovarao za naše potrebe. Ali glupo mi je što nismo dozvolili da se on tu uopće u praksi prezentira, pa onda vidimo što može ili ne. Još veća glupost je bila na drzak način ih odbiti, u jeku velikih požara, dok nikakvu pomoć sa zapada nismo dobivali. Debilan je bio i tadašnji kometar "oni se samo žele reklamirati". Njihovo djelovanje u praksi bila bi ta "reklama" ili "antireklama". A dok su se nudili, očito su Rusi imali vjere u sebe i mislili kako će uspjeti u gašenju, tj. "izreklamirati se".

Ne znači kako zapadno automatski za nas znači - bolje. Evo upravo se veselimo zamjenom helikoptera Mi17 sa BH. A fora je u tome, što nakon tog poduhvata imati ćemo manji broj letjelica, koje imaju manji kapacitet nosivosti, zapravo korak unazad. I sve to masno platiti. Slična priča i sa zamjenom Mi24 sa Kiowa i tsl.

Ne smijemo zaboraviti kako su nas u NATO, bez referenduma ugurali Sanader i Mesić. A neutralna Hrvatska imala je svoju vojsku (ZNG, ročni i pričuvni sastav), koja je garantirala sigurnost Hrvatske, za razliku od ovog danas.
Imaju li sve usporedive mediteranske zemlje kanadere? Italija, Francuska, Španjolska, Grčka? Imaju zajedno preko 50 komada..

Tko ima Beriev: Rusija ima 12 komada i Azerbejdžan 1 komad.

Onako usput: Hrvatska nikad nije bila "neutralna".

Vrh

PostPostano: 15 kol 2022, 21:47 

goran2hr je napisao/la:

Imaju li sve usporedive mediteranske zemlje kanadere? Italija, Francuska, Španjolska, Grčka? Imaju zajedno preko 50 komada..

Tko ima Beriev: Rusija ima 12 komada i Azerbejdžan 1 komad.

Onako usput: Hrvatska nikad nije bila "neutralna".

Berievi su gasili požare i u Grčkoj i u Turskoj i u Portugalu. Da su se prvi put osramotili nitko ih više ne bi zvao. I opet, da su im dopustili da ovdje gase, onda bi znali na čemu smo. Valjaju li uopće ili ne i kako bi se kod nas pokazali u praksi. Ako bi se pokazali kao odgovarajući, ne mislim kako bi trebalo odbaciti kanadere, nego da djeluju i jedni i drugi prema potrebi. Ne protivim se ni nabavci CL-515, ali ne u nekom aranžmanu gdje ti zrakoplovi ne bi bili isključivo hrvatski.

Pod nekim pritiskom i u vazalnom statusu smo bili uvijek, ali ulaskom u NATO vazali smo postali i formalno. Eto, da se ispravim, do ulaska u NATO bili smo koliko toliko neutralni.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2022, 22:34 

Da ti avioni valjaju, već bi ih neka država na Sredozemlju nabavila, pogotovo s obzirom na to što je proizvodnja CL 415 završena 2015.

Klasična ruska kanta, ne znam zašto se to uopće spominje na ovom topicu, u Hrvatskoj se zadnji put u Berijevu pisalo ranih dvijetisućitih kad je su to u Moskvi okušavali uvaliti Mesiću zajedno s helikopterima Mi-17, kao otplatu klirinškog duga Ruske federacije.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2022, 12:04 

Valjaju li ili ne, trebali smo procijeniti sami. A bilo je prilika. Gasili su požare u Grčkoj, Portugalu, Italiji, Turskoj, Indoneziji.

Zanimljivo, Mesić je negativac dok mu (neuspješno) uvaljuju Beriev-e, a pozitivac dok mu (uspješno) uvaljuju NATO?!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: