|
|
Stranica: 1/7.
|
[ 174 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Brane
|
Naslov: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 10:24 |
|
|
S obzirom na česte sporove/provokacije u vezi Grada Imotskog i njegovog geografskog statusa u regiji Dalmaciji ili podregiji Hercegovini.
Zanima me šta vi mislite di pripada Imota/Imotski ??- što je opći konzensuz naši ljudi doli, ako ga ima - šta je vama na duši odnosno kako se sociološki intimno naši ljudi deklariraju doli Iz mog osobnog iskustva (koje je na malom uzorku ljudi i nije mjerodavno) svi imoćani koje sam upoznao su se deklarirali kao hercegovci. Mogu to usporedit sa livnjacima, sve koje znam se deklariraju ko hercegovci, a vidimo da se širi novi trend da su livnjaci bosanci. Vaša zapažanjna ovu "vječnu" dilemu... Zanimljivo da srbi koji uvijek svojataju hrvatske gradove gotovo nikad (odnosno rijetko) svojataju gradove po Hercegovini. ![slika](https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fwww.kroatiehetland.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F12%2Fimotski-1.jpeg&f=1&nofb=1&ipt=cdd22de91ec0aacb72ffbd7294cea91da8367085ecbccf107c3ae2bc69133b9d&ipo=images)
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Haram
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 10:28 |
|
|
Ja sam glasao za ijedno-i-drugo. Ne samo zato sto je veoma tesko ocijeniti te regionalne zaebancije - vec zato sto mi je to toliko blizu da je gotovo pa nemoguce da nema uticaja iz obadvije regije.
Eto npr. i ja poticem iz jednog takvog podrucja za koje neki kazu da je Hercegovina, neki da je Bosna, neki da je obadvoje, a neki cak spominju i Sandzak u sirem smislu rijeci. Sto i nije glupo jer je grad prije rata ucestvovao redovno u takozvanim "Mosi-igrama" (sport) koje su tako preimenovane. Prije su se zvale "sandzacke igre". Bilo je tu gradova poput Prijepolja, Sjenice, ali i Cajnica, Pljevalja itd.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zahumlje
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 10:38 |
|
|
Već se raspravljalo na ovom forumu o tome. Nema planine ni rijeke između administrativne Dalmacije i Hercegovine južno od Dinare. Ta umjetna granica postoji preko 300 godina i ostavilo je traga među ljudima s obje strane granice u svemu. To što je dio župe Imote ostao pod Turcima je povijesna nepravda pa je danas nazivamo imotska bekija. Također sami Delmati su s područja Duvna, odatle i naziv Duvno (Dlmno). Zbog Turaka je danas bihaćki kraj Bosna, što nikad nije bio. Na svim kartama se zove Turska Hrvatska, a sve do Neretve Turska Dalmacija (Türkische Dalmatien). Niti jedan Imoćanin se ne deklarira Hercegovcem, naprotiv jasno daju do znanja da su Dalmatinci. Obiđi Imotski pa upitaj. Prevelika je ostavština Mlečana u Imotskoj krajini. Hercegovina ti je malo u Srbiji, dobar dio Crne Gore i sve do Neretve. Ovo ostalo se pohercegovilo. Sva sreća pa se ne deklariraju Svetosavcima. Samo pazi glavu kad ih upitaš jesu li Hercegovci. Pozdrav braći Posušanima i Gruđanima. Vratit će se kući laste. Cijeli taj prostor iza Dinare sve do Prevlake je jedno veliko "i".
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Haram
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 10:41 |
|
|
Da, kao sto je zbog Mlecana Dalmacija danas Hrvatska a Istra zahvaljujuci komunistima i Jugoslaviji.
Zna to tako biti kad se historija poigra s ljudima - sto cesto cini.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zahumlje
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 10:42 |
|
|
Da, zato je bitno utrpati BiH u EU i mirna Bosna.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Haram
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 10:43 |
|
|
Zahumlje je napisao/la: Da, zato je bitno utrpati BiH u EU i mirna Bosna. Da, i ja tako mislim. Teska srca. Ali to bi bilo najbolje za ljude dole.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zahumlje
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 10:47 |
|
|
Cijeli potez od Slovenije preko Hrvatske i BiH do Crne Gore treba biti jedan blok. Ako ništa barem HR+BiH+Slo, iako su sve nabrojane 4 države prozapadno orjentirane. Dan danas se osjeti granica istočnog i zapadnog rimskog carstva
Ako ćemo realno, najbolje nam je bila pozicija nesvrstanih zbog toga što smo tu gdje jesmo, ali Jugoslavija je bila loše vođena i osuđena na propast pretjeranim srbovanjem.
Sad u ovom aftermathu, treba doći nazad sebi i gledati iznad etnoprepucavanja, što bi prvi Hrvati trebali mudrije procesirati, pošto su se samo fukare obogatile u BiH i stvoriti bastion zapada (kakv god da jeste, tu smo stranu izabrali).
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 10:49 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60313 Lokacija: DAZP HQ
|
Uz granicu s posuške i imotske strane su zaseoci s istim prezimenima, dugo nisam tuda prošao, ali ostalo mi je u sjećanju da tablu Bage imaš s obje strane granice i još par sela.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zahumlje
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 10:52 |
|
|
Imaš puno istih prezimena s obje strane svugdje. Imaš prezimena iz bekijskog kraja po Istri, Vojvodini, gdje god te volja pa nije Hercegovina. Za vrijeme AU, Dalmacija je naselila srednju Bosnu. Imaš ljude koji su bježali iz turskog carstva u (cezarovu) Dalmaciju pa se vratili i nazivaju Sesari. Ljudi su bježali iz BiH od Turaka svuda.
No, 300 godina granice je učinilo svoje. Ja ne mogu Posušane zvat Dalmatincima, oni su Hercegovci, ja to poštujem. Niti mogu Duvnjake koji doslovno nose ime po Delmatima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 11:05 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60313 Lokacija: DAZP HQ
|
Zahumlje je napisao/la: Imaš puno istih prezimena s obje strane svugdje. Imaš prezimena iz bekijskog kraja po Istri, Vojvodini, gdje god te volja pa nije Hercegovina. Za vrijeme AU, Dalmacija je naselila srednju Bosnu. Imaš ljude koji su bježali iz turskog carstva u (cezarovu) Dalmaciju pa se vratili i nazivaju Sesari. Ljudi su bježali iz BiH od Turaka svuda.
No, 300 godina granice je učinilo svoje. Ja ne mogu Posušane zvat Dalmatincima, oni su Hercegovci, ja to poštujem. Niti mogu Duvnjake koji doslovno nose ime po Delmatima. Pa naravno da je granica bitna, ona je napravila regionalnu podjelu, negdje uvijek ide ta granica. Meni je žena Križevčanka pa nekad kaže da je prigorka, nekad da je podravka, a nije realno nijedno ni drugo. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zahumlje
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:16 |
|
|
Brane je napisao/la: S obzirom na česte sporove/provokacije u vezi Grada Imotskog i njegovog geografskog statusa u regiji Dalmaciji ili podregiji Hercegovini.
Drago mi je da smo rasčistili kompleksnost vještačke granice između Dalmacije i Hercegovine, uz napomenu; Hercegovina nije podregija.To je jedina provokacija na ovoj temi. Ljude uz granicu najviše definira sama granica.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
tetejac
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:26 |
|
|
Ne znam šta su al gangaju ko ludi Ja sam ih smatrao i smatram Hercegovcima.
_________________ Idi kući maži supe
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Gazda
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:30 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2020, 16:23 Postovi: 3862 Lokacija: Stolni grad
|
Nisu ni Dalmatinci ni Hercegovci već Imoćani, a Posušje, Grude i Kočerin su Imotska krajina, kao što ni Metkovćani nisu Dalmatinci ili Dubrovčani.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Croato
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:32 |
|
|
Dalmacija. Pogledajte kako izgleda gradska jezgra Imotskog. Podsjeća li vas na arhitekturu gradova u Dalmaciji ili Hercegovini? https://www.google.com/search?q=Imotski ... -wiz-serp4Imoćani ne govore ja, nego da ili e i ne koriste brojne turcizme koje koriste Hercegovci nego talijanizme.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Gazda
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:35 |
|
|
Haram je napisao/la: Da, kao sto je zbog Mlecana Dalmacija danas Hrvatska a Istra zahvaljujuci komunistima i Jugoslaviji.
Zna to tako biti kad se historija poigra s ljudima - sto cesto cini. Miješaš babe i žabe. Dalmacija i Istra su kroz čitavu povijest bili većinski hrvatski/slavenski i prije komunista i poslje, dok je Bihać s dolaskom Turaka potpuno promijenio strukturu stanovništva.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Croato
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:37 |
|
|
Zahumlje je napisao/la: Niti jedan Imoćanin se ne deklarira Hercegovcem, naprotiv jasno daju do znanja da su Dalmatinci. Obiđi Imotski pa upitaj. Prevelika je ostavština Mlečana u Imotskoj krajini. Tako je. To je kao da Hercegovcu kažeš da je Bosanac, s tim da je to i bliže nego Imoćaninu da je Hercegovac jer su Bosanac i Hercegovac ista država i otprilike podjednako vrimena su bili pod Turcima što je utjecalo i na iste riči (turcizme), recepte, hranu itd.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zahumlje
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:40 |
|
|
tetejac je napisao/la: Ne znam šta su al gangaju ko ludi Ja sam ih smatrao i smatram Hercegovcima. Ojkaju i u Sinju. Nema kulturološke granice između Dalmacije i Hercegovine. Kažu Talijani: Ista faca, ista raca.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Gazda
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:45 |
|
|
U anketi je trebalo biti ponuđeno i nijedno ni drugo, jer po meni nisu ni Dalmatinci ni Hercegovci, s tim da bi ja rekao da ih više Dalmatinaci smatraju Hercegovcima odnosno stavljaju ih u isti koš kakav god kolokvijalan naziv bio. Isto vrijedi i za druge krajeve redom ljudi iz Bosne ili Slavonije će ih smatrati Hercegovcima prije nas.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Croato
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:51 |
|
|
Smatrat će ih Hercegovcima oni koji smatraju Samoborce Slovencima. Oni koji ne znaju.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Gazda
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:52 |
|
|
Ali interesantno kako su Grude, Posušje pa i taj sjeverozapad Širokog što spada pod tu imotksu krajinu povijesno(do trenutka kad su razdvojeni između mlečana i turaka) puno poduzetnije i uspješnije od samog Imotskog, dok imamo gro uspješnih firmi u Hercegovci pa i pojedinaca u kojim i brojni Imoćani rade ja baš ne znam puno jakih firmi u Imotskom, one koje i jesu tamo uspješne većinom su Hercegovačke.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
tetejac
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 13:53 |
|
|
Zahumlje je napisao/la: tetejac je napisao/la: Ne znam šta su al gangaju ko ludi Ja sam ih smatrao i smatram Hercegovcima. Ojkaju i u Sinju. Nema kulturološke granice između Dalmacije i Hercegovine. Kažu Talijani: Ista faca, ista raca.Bio sam na postrojavanju Imotske bojne, pjevalo se većinom o Hercegovini, Hercegovcima itd…. I gangalo se na veliko al opet o Hercegovcima i Hercegovini ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
_________________ Idi kući maži supe
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Croato
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 14:00 |
|
|
Gazda je napisao/la: Ali interesantno kako su Grude, Posušje pa i taj sjeverozapad Širokog što spada pod tu imotksu krajinu povijesno(do trenutka kad su razdvojeni između mlečana i turaka) puno poduzetnije i uspješnije od samog Imotskog, dok imamo gro uspješnih firmi u Hercegovci pa i pojedinaca u kojim i brojni Imoćani rade ja baš ne znam puno jakih firmi u Imotskom, one koje i jesu tamo uspješne većinom su Hercegovačke. Imoćani imaju turistički kameni mletački grad, kao što imaju i Makarani, Omišani itd. Brojna jezera, Makarsku rivijeru, povezanost s cilom Splitsko-dalmatinskom županijom... Okrenuti su turizmu. I ne znam Imoćane da toliko rade u Hercegovini s obzirom kolike su plaće u BiH, a kolike u Hrvatskoj. Skoro duplo manje.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zahumlje
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 14:43 |
|
|
tetejac je napisao/la: Zahumlje je napisao/la: Ojkaju i u Sinju. Nema kulturološke granice između Dalmacije i Hercegovine. Kažu Talijani: Ista faca, ista raca.
Bio sam na postrojavanju Imotske bojne, pjevalo se većinom o Hercegovini, Hercegovcima itd…. I gangalo se na veliko al opet o Hercegovcima i Hercegovini ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) Kad je dobar dio Imotske bojne momci iz Posušja, Gruda i Širokog pa čak i iz Cima. Multiregionalna bojna i brigada. To je sve stara župa Imota do Širokog, iz ranog srednjeg vijeka, jedna od starih hrvatskih župa i na to smo jako ponosni. To je naše. Mi smo Dalmatinci, ali današnja Hercegovina do Širokog je naša. Nema ti gange u Gackom i Foči, ganga nije hercegovačka, nego dalmatinskozagorska-zapadnohercegovačka + Duvno, Livno. Ganga/rera/ojkavica. (Imade na dva mjesta izgleda tamo) Dok prije shvatiš da su ljudi od Sinja do Metkovića i Livna do Gabela Polja jedan narod, jedan mentalitet, bit će ti lakše. Kakve veze ima Posušanin s Gackom, Fočom ili Bilećom? Bliži je on čoviku iz Tugara točno poviše i između Omiša i Splita, da ne govorimo Imoćaninu. Oni su Hercegovci, mi Dalmatinci, al najprije smo kraj granice. I uzalud ti trud, pajdo. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zahumlje
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 14:45 |
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zahumlje
|
Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ?? Postano: 08 tra 2024, 14:50 |
|
|
Nemoj da te šokira dalmatinsko pjevanje o (zapadnoj) Hercegovini. Mi to svojatamo kao hrvatsko. Nema nama bližeg brata od čovjeka preko granice.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|