HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 pro 2024, 15:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ] 

RH treba biti
Predsjednička država 28%  28%  [ 5 ]
Parlamentara država 56%  56%  [ 10 ]
Banovina / Kraljevina 17%  17%  [ 3 ]
Ukupno glasova : 18
Autor/ica Poruka
 Naslov: Milanovićev put ka državnom udaru
PostPostano: 31 lis 2024, 12:09 

Kao građanin Republike Hrvatske, duboko sam zabrinut zbog smjera u kojem predsjednik Zoran Milanović vodi našu zemlju. Hrvatska je parlamentarna država kojom upravlja vlada izabrana od strane saborske većine, a ne predsjednička republika gdje predsjednik ima izvršne ovlasti nad svim aspektima vlasti.

Predsjednik Milanović, prvi put nakon vremena Franje Tuđmana, čini se da pokušava diskvalificirati vladu i preuzeti njene ovlasti, uključujući one Ministarstva obrane. To je opasan put koji može dovesti do narušavanja ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske i pretvoriti našu demokraciju u predsjedničku tiraniju, slično onoj u Srbiji pod vodstvom Aleksandra Vučića.

Zanimljivo je kako je tijekom svoje premijerske karijere, Milanović strogo zahtijevao poštivanje Ustava. Sada, čini se da je spreman zanemariti iste one ustavne odredbe koje je nekada branio. Predsjednik ima svoj Ured koji se financira iz državnog proračuna i u kojem bi trebao obavljati svoje dužnosti, a ne pokušavati upravljati institucijama koje nisu u njegovoj nadležnosti.

Oružanim snagama zapovijeda Glavni stožer Oružanih snaga RH, sastavljen od stručnih i profesionalnih vojnih osoba. Predsjednik Republike ima ulogu vrhovnog zapovjednika, ali u mirnodopskim uvjetima njegova uloga je više ceremonijalna i politička. Ministarstvo obrane, koje je pod nadležnošću vlade i odgovara Saboru, upravlja vojnim resursima i osigurava njihovo financiranje.

Hrvatska nije u ratnom stanju, stoga predsjednik nema razloga preuzimati operativne ovlasti nad vojskom. Njegovi pokušaji da "radi što hoće" unutar Ministarstva obrane su protivni ustavnim odredbama i predstavljaju prijetnju demokratskom sustavu koji je uspostavljen zalaganjem Ivice Račana i drugih koji su se borili za parlamentarnu demokraciju.

Ako dopustimo da predsjednik preuzme ovlasti koje mu ne pripadaju, riskiramo da se pretvorimo u predsjednički sustav gdje je moć koncentrirana u rukama jedne osobe. To bi bilo suprotno vrijednostima za koje smo se borili i koje smo uspostavili kao temelj naše države.

Stoga je važno da svi budemo svjesni ovih opasnosti i da se založimo za očuvanje ustavnog poretka Republike Hrvatske. Predsjednik mora poštivati granice svojih ovlasti i surađivati s vladom u interesu svih građana, umjesto da radi na podrivanju demokratskih institucija.

Vrh

Naslov: Re: Milanovićev put ka državnom udaru
PostPostano: 31 lis 2024, 13:19 

Svakome tko voli (trenutnog) Milanovića više nego Plenkovića pa bi zbog toga predsjedničku državu, napomenuo bih Mesića i Josipovića prije toga. Neće predsjednik nužno biti onaj kojega podržavaš.

Za mene, konkretno, moć treba biti fokusirana, i ja bih najviše volio da se riješimo posve uloge Predsjednika, da nam Premijer dobije i njegovu ulogu, ali da se neke vojne ovlasti ograniče, u smislu da premijer ne može na svoju ruku objaviti rat.

Besmisleno je da je formalno glavni čovjek u državi Predsjedni, tj. drži najvišu funkciju, a drugi do njega, Premijer, drži stvarnu vlast.

I uštedilo bi se na taj način.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2024, 13:37 

MiB je napisao/la:
Kao građanin Republike Hrvatske, duboko sam zabrinut zbog smjera u kojem predsjednik Zoran Milanović vodi našu zemlju. Hrvatska je parlamentarna država kojom upravlja vlada izabrana od strane saborske većine, a ne predsjednička republika gdje predsjednik ima izvršne ovlasti nad svim aspektima vlasti.

Ne vodi on ništa nego mu je proradio Kadijevićev damar starog titinog jna-gardiste i nastavlja sa svojim šankerskim forama dok može, a vidi i sam da neće dugo.

Čak predvidljivo i očekivano i da mu je Partija iznad svega, Država je tu usput i slučajno ali očito da je u zvijezdama bilo zapisano da će JNA ćato blokirati misije za NATO. :D

Vrh

PostPostano: 31 lis 2024, 13:41 

bumbar92 je napisao/la:
Ne vodi on ništa nego mu je proradio Kadijevićev damar starog titinog jna-gardiste i nastavlja sa svojim šankerskim forama dok može, a vidi i sam da neće dugo.

Čak predvidljivo i očekivano i da mu je Partija iznad svega, Država je tu usput i slučajno ali očito da je u zvijezdama bilo zapisano da će JNA ćato blokirati misije za NATO. :D

Možda se more udobrovoljiti ćatu tako da dopuste Hrvatskoj vojsci sudjelovanje u EUFOR misijama? :yes

Vrh

PostPostano: 31 lis 2024, 13:56 

potocnj je napisao/la:
bumbar92 je napisao/la:

Možda se more udobrovoljiti ćatu tako da dopuste Hrvatskoj vojsci sudjelovanje u EUFOR misijama? :yes

nije to zapelo samo na EUFORu, zamračenje i mržnja su dublji i teško premostivi.

nema tu dobre volje na sa jedne strane, zato nek se kolo okreće.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2024, 14:18 

Uz dužno poštovanje (makar ja nisam glasao za Milanovića) ali neke stvari nisu činjenično točne.
Nisam pravnik pa neću ulazit preduboko u ustavno-pravne norme.

OSRH je vojni sustav
MORH je civilni sustav

Ministar Obrane je civilna osoba bez ikakva vojnog statusa (iako je branitelj) kao i ministar turizma ili ministrica kulture itd.
Predsjednik RH je aktivna vojna osoba sa činom Stožernog Generala (najvišim činom u OSRH) posao mu je da zapovjeda OSRH.

'ko što bumbar reče najbolje bi bilo da se dogovore i raspodijele i izmjene Ustav generalno, a ne parcijalno kao do sad što je i uzrok ovih nesuglasica.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2024, 14:28 

Citat:
OSRH je službeni naziv za HV

Glavni stožer je združeno tijelo ustrojeno u okviru Ministarstva obrane. Nadležno je za razvoj, ustrojavanje, opremanje, uvježbavanje i funkcioniranje prvog strateškog postroja (stalno spremne snage) i drugog strateškog postroja (pričuva). Na čelu Glavnog stožera je načelnik Glavnog stožera koji je nadređen zapovjedništvima, postrojbama i ustanovama OS RH, a u miru odgovora vrhovnom zapovjedniku za Plan uporabe OS i vojne elemente borbene spremnosti. Načelnik Glavnog stožera odgovara ministru obrane za provedbu zapovijedi i izvješćuje ga o provedbi.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2024, 15:13 

MiB je napisao/la:
Citat:
OSRH je službeni naziv za HV

Glavni stožer je združeno tijelo ustrojeno u okviru Ministarstva obrane. Nadležno je za razvoj, ustrojavanje, opremanje, uvježbavanje i funkcioniranje prvog strateškog postroja (stalno spremne snage) i drugog strateškog postroja (pričuva). Na čelu Glavnog stožera je načelnik Glavnog stožera koji je nadređen zapovjedništvima, postrojbama i ustanovama OS RH, a u miru odgovora vrhovnom zapovjedniku za Plan uporabe OS i vojne elemente borbene spremnosti. Načelnik Glavnog stožera odgovara ministru obrane za provedbu zapovijedi i izvješćuje ga o provedbi.

:palacgore1
Tako je točno!
Samo što je taj zakonski akt ili podzakonski potpuno ništavan jer je u suprotnosti s Ustavom, dakle ne vrijedi ništa sve dok u Ustavu stoji članak Predsjednik je vrhovni zapovjednik OSRH.
Stipe Mesić se nije htio odreći zapovjedanja OSRH iako su ga Račan i šestorka tražili, zato je ostao taj članka Vrhovni zapovjednik.

Mislim da je čak Milanovićeva Vlada zadnje izglasala te ništavne zakone o OSRH dok je bio Kotromanović ministar, glupa Kolinda nije reagirala.

To je šira tema improvizacije u RH kad VladiRH nešto nebi bilo po njihovom, a nisu imali 2/3 za izmjenu Ustava oni bi izglasali novi zakon bez obzira što je suprotan Ustavu.

Generalnim izmjenama Ustava bi se moglo doć do rješenja problema.
U Ustavu stoji da RH nesmije u saveze s bivšim Jugo Republikama, a Slovenija, Crna Gora su u NATO savezu s nama (ne znam jel Makedonija isto)

Privitak/ci:
Ustav Republike Hrvatske 2.png
Ustav Republike Hrvatske 2.png [ 47.89 KiB | Pogledano 1642 put/a. ]
Ustav Republike Hrvatske 1.png
Ustav Republike Hrvatske 1.png [ 13.54 KiB | Pogledano 1662 put/a. ]

PostPostano: 31 lis 2024, 17:26 

Kuha Zoka, prijeti ljudima koji su 90tih nosili glavu u torbi, dok je on svoju guzicu izvukao i sada glumi vrhovnog zapovjednika.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2024, 17:39 

Ništa on ne glumi. Po hrvatskom ustavu je on vrhovni zapovjednik. HDZ pokušava maiden napravit i mobilizirat nas za istočni front ko topovsko za Bruxelles. Nećete razbojnici!

Vrh

PostPostano: 31 lis 2024, 17:47 

MiB je napisao/la:
Kuha Zoka, prijeti ljudima koji su 90tih nosili glavu u torbi, dok je on svoju guzicu izvukao i sada glumi vrhovnog zapovjednika.

To je istina, svaka čast Anušiću na hrabrosti i požrtvovnosti mogo je komotno preko Mađarske do ZG, al je odlučio ostati.

Međutim sad je ministar Obrane i mogao je naći i nekog sposobnijeg za trgovinu oružjem od sina od gen. Basarca (ne ulazeći u samu kontraverzu Basarca starijeg u Oluji sektor sjever).
Citat:
Broj zaposlenih prema satima rada u 2023. godini je 15, što je povećanje od 7,14% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni prihodi u 2023. godini iznosili su € 14,44 mil., što je povećanje od 58,62% u odnosu na prethodnu godinu. U 2023. godini poslovni subjekt ostvario je neto dobit od € 2,90 mil., što je smanjenje od 20,06% u odnosu na prethodnu godinu.

Kako uopće stojimo sa BH i Srbima po prodaji oružja ??

Vrh

PostPostano: 31 lis 2024, 17:57 

Rika sv Vida je napisao/la:
Ništa on ne glumi. Po hrvatskom ustavu je on vrhovni zapovjednik. HDZ pokušava maiden napravit i mobilizirat nas za istočni front ko topovsko za Bruxelles. Nećete razbojnici!

rika bolan, imaš uvijek priziv savjesti i lansiraš odjeb mobilizaciji, opusti se u demokraciji si :D

Vrh

PostPostano: 04 stu 2024, 14:29 

Vau neko redikula dragana primorca uzima zaozbiljno =))

Veliki Hrvati ne poznaju Ustav Republike Hrvatske i nije im jasno zašto sin vojne lekarke ne može zapovjedati Hrvatskom vojskom.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2024, 14:37 

Vrhovni zapovjednik nema baš nikakvu ulogu u miru, taj dio ustav ni ne pokriva, osim što kaže da je sukreator vanjske politike.

I odlično da je tako jer bi zaustavio svako naoružavanje OSRH, a ovako je samo komentator koliko i mi.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2024, 15:08 

Poanta je da vlada ne može zapovjedat vojsci, predsjednik je Ustavom određen kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske (ilitiga Vrhovnik).

Ministarstvo obrane ima planske, usmjeravajuće, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani (sukladno zakonu)-zapovjedne nema.

Plenkiju strašno smeta razdioba vlasti i htio bi imat sve poluge moći u svojim rukama, što predstavlja napad na osnove demokratskog uređenja i posredno i državni udar.

Poziv Damira Primorca da časnici Hrvatske Vojske odbiju poslušnost Vrhovniku je za hapšenje jer je to poziv na rušenje ustavnog poretka i samim time čin veleizdaje (Kazneni zakon čl.340.).

Vrh

PostPostano: 04 stu 2024, 18:25 

Radićevac

Privitak/ci:
Screenshot_2024-11-04-16-34-50-504_com.twitter.android-edit.jpg
Screenshot_2024-11-04-16-34-50-504_com.twitter.android-edit.jpg [ 308.9 KiB | Pogledano 789 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 04 stu 2024, 19:27 

Nije mu teško osmislit taktiku, plenki i njegovi trabanti se namištaju na volej.

Bio bi red da napokon HB Hrvati pokažu samosvijest i prestanu bezpogovorno podržavat HDZ kandidata. Primorac ne smi zucnit o HB Hrvatima.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2024, 19:40 

maradot je napisao/la:
Radićevac

Ovakve parole nemaju nikakvo upotrebljivo značenje, ovo puše mali Ivica i Marica.
Hrvatska je donijela odluku da bude članica NATO kako bi se zajedno sa moćnim saveznicima štitila od najezda podivljalih hordi sa istoka.
Da ne bi kao kroz cijelu povijest bila predzidje i vapila za pomoći kakao u borbi nebi potpuno nestala.
Što se naša civilizacija brani dalje od naših granica to bolje, kao i da je u
obranu civilizacije uključeno što više moćnih sila.
Civilizacija nam je posrnula iznutra, još ako se prepustimo pojedinačnoj borbi,svako za sebe, sa neprijateljima iz vana, onda nam svima skupa nema pomoći.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2024, 23:00 

Dok je bia premijer, drugačije je govoria.

Neka pridsidnika. Ne smi premijer imat sve poluge vlasti.

Neka nas Milanović drži dalje od rata. Neka drugi spašavadu planet. Mi smo svoje odbojevali, a rane i nakon 30 godina ližemo. Dosta smo mi tuđih bitaka vodili. Ne će nitkog spasit kontingent HV.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2024, 23:33 

Tragedija bi bila da su sve poluge vlasti u rukama jedne stranke tj. jednog čovjeka.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2024, 07:09 

Dosta smo mi ratovali naokolo.

Galicija iz ww1 je puna hrvatskih kostiju, a za što?
Ajd oko Soče je bar imalo smisla.
Ovo ostalo...

U ww2 je oko Staljingrada ratovala 369. pojačana pukovnija (NDH nije objavila rat SSSRu, to su bili dobrovoljci, u sklopu Wermachta).
Ona je imala tri bojne, iz Sarajeva, Varaždina i Zagreba, oko 4 tisuće ljudi sveskupa.
https://hr.wikipedia.org/wiki/369._poja ... _pukovnija
Sudbina tih ljudi je krajnje tragična...

Vrh

PostPostano: 05 stu 2024, 10:11 

Ceha je napisao/la:
Dosta smo mi ratovali naokolo.

Galicija iz ww1 je puna hrvatskih kostiju, a za što?
Ajd oko Soče je bar imalo smisla.
Ovo ostalo...

U ww2 je oko Staljingrada ratovala 369. pojačana pukovnija (NDH nije objavila rat SSSRu, to su bili dobrovoljci, u sklopu Wermachta).
Ona je imala tri bojne, iz Sarajeva, Varaždina i Zagreba, oko 4 tisuće ljudi sveskupa.
https://hr.wikipedia.org/wiki/369._poja ... _pukovnija
Sudbina tih ljudi je krajnje tragična...

Šteta bi bilo ne spomenuti i podvig Hrvata sa Napoleonom.

"Naime, toliko je bilo povjerenje Napoleona u Hrvate, da su kod ulaska u Moskvu, s Napoleonom ušli samo Hrvati. A kad se je morao povući iz Moskve, toliko su se žrtvovali za njega, da je u svojoj kratkoj poslanici – čestitci napisao ne samo ono poznato: “Da mi je sto tisuća Hrvata, pokorio bih cijeli svijet”, nego cjelovito, slijedeće:

” Hrvati,

Jučer sam se osobno uvjerio u vašu hrabrost,
Stekli ste slavu i neumrlu čast,
Ja nikad nisam imao hrabrijih i boljih vojnika,
Hrvati, to su najbolji vojnici svijeta,
Kada bih imao samo sto tisuća Hrvata,
Pokorio bih cijeli svijet!
Hrvat ne treba biti ratnik,
Hrvat – jest ratnik!”"

Povedu li nas u napad na Rusiji, Kamala i naši NATO "prijatelji" ("partneri", "saveznici", "strateški saveznici"), biti će to po četvrti put. A osobito povjerenje stranci će nam iskazati, kada Hrvatima daju čast, da budu u prvom redu kada se krene u juriš, a zadnji pri epskom povlačenju... Oni koji preostanu.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2024, 10:15 

zaba1111 je napisao/la:
maradot je napisao/la:
Radićevac

Ovakve parole nemaju nikakvo upotrebljivo značenje, ovo puše mali Ivica i Marica.
Hrvatska je donijela odluku da bude članica NATO kako bi se zajedno sa moćnim saveznicima štitila od najezda podivljalih hordi sa istoka.
Da ne bi kao kroz cijelu povijest bila predzidje i vapila za pomoći kakao u borbi nebi potpuno nestala.
Što se naša civilizacija brani dalje od naših granica to bolje, kao i da je u
obranu civilizacije uključeno što više moćnih sila.
Civilizacija nam je posrnula iznutra, još ako se prepustimo pojedinačnoj borbi,svako za sebe, sa neprijateljima iz vana, onda nam svima skupa nema pomoći.

Tebe ćemo poslat onda

Nije Rusija horda sa istoka, jasni su naše obaveze i prava u NATO-u

Vrh

PostPostano: 05 stu 2024, 11:52 

Dobro, jasno nam je što je Milanovic htio reći, bacit šuplju na koju će pasti Ivice i Marice.
Ali što si ti htio reći to nije poznato.
Jesi li htio nešto reći?

Vrh

PostPostano: 05 stu 2024, 20:21 

zaba1111 je napisao/la:
Dobro, jasno nam je što je Milanovic htio reći, bacit šuplju na koju će pasti Ivice i Marice.
Ali što si ti htio reći to nije poznato.
Jesi li htio nešto reći?

Nikakvo čudo da nisi kapacitet shvatit

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.