|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 31 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hercegovac91
|
Naslov: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 07 lip 2025, 15:57 |
|
|
_________________ Ljubi mi Te svaki kucaj srca I duše mi svaki topli dah, I pod hladnim ljubit će Te grobom Moj mrtvački pepeo i prah!
|
|
Vrh |
|
 |
Hercegovac91
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 07 lip 2025, 16:25 |
|
|
Nadam se da će Hrvati sada napokon izvjesiti svoje zastave.
_________________ Ljubi mi Te svaki kucaj srca I duše mi svaki topli dah, I pod hladnim ljubit će Te grobom Moj mrtvački pepeo i prah!
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 05:21 |
|
|
Treba nam novi praznik 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 08:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61889 Lokacija: DAZP HQ
|
Nije li ovo albanski blagdan?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 08:31 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26961 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
5. lipnja je već zauzet jer to je već jedan povjesni hrvatski dan, nažalost premalo eksploatiran a ima potencijala. https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot- ... ralj/33303
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
kiler
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 10:02 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7751 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
dudu je napisao/la: Nije li ovo albanski blagdan? Kopiramo ruske povijesne nazive i albanske praznike. 
_________________ Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
|
|
Vrh |
|
 |
dunno
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 11:23 |
|
|
Ima kod Albanaca, pa se onda i Vučić dosjetio 2020. uvesti dan srpske zastave 15.09.
Kasnimo par godina, ali dobro...
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 11:53 |
|
|
dudu je napisao/la: Nije li ovo albanski blagdan? Mnoge zemlje imaju takav praznik , nije to uopće nešto orginalno. Albania: Celebrates its Flag Day on November 28, commemorating the declaration of independence in 1912. Argentina: Observes Flag Day on June 17, the anniversary of the death of Manuel Belgrano, who designed the current flag. Armenia: Commemorates the adoption of its national flag on June 15, 2006. Australia: Celebrates Flag Day on September 3, the day the Australian flag was first flown. Canada: Celebrates National Flag of Canada Day on February 15, marking the inauguration of the Canadian flag in 1965. Greece: Celebrates Flag Day on October 27, commemorating the start of the "No" uprising in 1940. Russia: Celebrates Day of the National Flag on November 22, marking the adoption of the flag on that date. Turkmenistan: Celebrates Flag Day on February 19. Ukraine: Celebrates Day of the National Flag on August 23. United States: Observes Flag Day on June 14, the day the Continental Congress adopted the flag in 1777. United Arab Emirates: Celebrates Flag Day on March 2, commemorating the establishment of the nation. Flag Day - Wikipedia National days Flag Day (Albania) Flag Day (Argentina) Flag Day (Australia) National Flag of Canada Day. Armed Forces Flag Day, celebrated in India. Flag Day (Mexico) Day of the National Flag (Russia) Day of the National Flag (Ukraine) Inače, formalni predlagač je zastupnik Andro Krstulović Opara, a slavit će se u spomen na sastavljanje Jelačićeve banske zastave, koja je kasnije služila kao prauzor svim drugim zastavama. Orginal ove zastave još uvijek postoji i izlaže se u posebnim prilikama. Nedavni simpozij u HAZU-u, doduše više o grbu nego o zastavi, ali vrlo stručno, znanstveno, s autoritetom i, najvažnije, s puno novih spoznaja o temi do koji je došlo u posljednjih desetak godina. Dosta se ustaljenih i dotad nepobitnih činjenica promijenilo. Naprimjer, sam nastanak grba pomaknut je još nekoliko desetljeća u prošlost, također tumačenje same stilizacije i značenja grba mi se čini vrlo, vrlo zanimljivim, a o čemu sam prvi puta čula na ovom skupu. Samo ću reći da nam je grb izgleda i po svemu sudeći stilizirana tvrđava, odnosno štit, a ne "šahovnica" i to iz doba kad smo bili antemurale christianitatis, toliko da vas navučem da pogledate...
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 13:02 |
|
|
Inače, još jedan štiklec, koji bi mogao biti posebno zanimljiv ljudima na Forumu. Ispada da je jedan od grbova na "zvjerinjaku" konstruiran prema uzoru na Gospu Olovsku, odnosno prema crkvi u Olovu. Više o tome od 42. minute. A ni grb Istre nije (samo) ono što ste mislili. I da, Ceha, nakon Gospe Olovske pomislih na tebe  Al' ajd, priznaj, da ovo nisi znao.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 13:32 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26961 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Zanimljivo. Heraldički promatrano simbol Gospe Olovske se nalazi na samom kraju grba. To je simbolička potvrda Cehine teze da je naše sve do crkve u Olovu, tj na kraju hrvatskog prostora.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 14:29 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61889 Lokacija: DAZP HQ
|
Olovo Olovo Bit ćeš opet Hrvatovo
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 14:36 |
|
|
snowflake je napisao/la: Inače, još jedan štiklec, koji bi mogao biti posebno zanimljiv ljudima na Forumu. Ispada da je jedan od grbova na "zvjerinjaku" konstruiran prema uzoru na Gospu Olovsku, odnosno prema crkvi u Olovu. Više o tome od 42. minute. A ni grb Istre nije (samo) ono što ste mislili. I da, Ceha, nakon Gospe Olovske pomislih na tebe  Al' ajd, priznaj, da ovo nisi znao. Pa to je fer granica 
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 14:36 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Zanimljivo. Heraldički promatrano simbol Gospe Olovske se nalazi na samom kraju grba. To je simbolička potvrda Cehine teze da je naše sve do crkve u Olovu, tj na kraju hrvatskog prostora. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 14:37 |
|
|
dudu je napisao/la: Olovo Olovo Bit ćeš opet Hrvatovo Povratak matici 
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 15:19 |
|
|
Bližimo se vremenu kada će se promijeniti sadašnja službena zastava RH i Hrvatima vratiti najdraža šahovnica.
_________________ 🇭🇷🇧🇦 Spreman, vjeran, zauvijek Domu svome!
|
|
Vrh |
|
 |
weasel
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 08 lip 2025, 20:55 |
|
|
MiB je napisao/la: Bližimo se vremenu kada će se promijeniti sadašnja službena zastava RH i Hrvatima vratiti najdraža šahovnica. reject zološki vrt embrace tradition 
_________________ Ubi’st nostrum imperium?
|
|
Vrh |
|
 |
iprodano
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 09 lip 2025, 11:05 |
|
|
weasel je napisao/la: MiB je napisao/la: Bližimo se vremenu kada će se promijeniti sadašnja službena zastava RH i Hrvatima vratiti najdraža šahovnica. reject zološki vrt embrace tradition  Dodao bih samo manji bijeli križ u gornjem lijevom uglu na crvenoj boji.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 09 lip 2025, 12:00 |
|
|
Meni je zvjerinjak ok, to je zasatava pod kojom je išla Oluja i pod kojom se vodio skoro cijeli rat.
E sad, nije baš da je heraldički ispravna, ali to je drugi par rukava... A i grb bi trebao započet s bijelim prvim poljem.
|
|
Vrh |
|
 |
Eminencija
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 09 lip 2025, 13:29 |
|
|
snowflake je napisao/la: dudu je napisao/la: Nije li ovo albanski blagdan? Mnoge zemlje imaju takav praznik , nije to uopće nešto orginalno. Albania: Celebrates its Flag Day on November 28, commemorating the declaration of independence in 1912. Argentina: Observes Flag Day on June 17, the anniversary of the death of Manuel Belgrano, who designed the current flag. Armenia: Commemorates the adoption of its national flag on June 15, 2006. Australia: Celebrates Flag Day on September 3, the day the Australian flag was first flown. Canada: Celebrates National Flag of Canada Day on February 15, marking the inauguration of the Canadian flag in 1965. Greece: Celebrates Flag Day on October 27, commemorating the start of the "No" uprising in 1940. Russia: Celebrates Day of the National Flag on November 22, marking the adoption of the flag on that date. Turkmenistan: Celebrates Flag Day on February 19. Ukraine: Celebrates Day of the National Flag on August 23. United States: Observes Flag Day on June 14, the day the Continental Congress adopted the flag in 1777. United Arab Emirates: Celebrates Flag Day on March 2, commemorating the establishment of the nation. Flag Day - Wikipedia National days Flag Day (Albania) Flag Day (Argentina) Flag Day (Australia) National Flag of Canada Day. Armed Forces Flag Day, celebrated in India. Flag Day (Mexico) Day of the National Flag (Russia) Day of the National Flag (Ukraine) Inače, formalni predlagač je zastupnik Andro Krstulović Opara, a slavit će se u spomen na sastavljanje Jelačićeve banske zastave, koja je kasnije služila kao prauzor svim drugim zastavama. Orginal ove zastave još uvijek postoji i izlaže se u posebnim prilikama. Nedavni simpozij u HAZU-u, doduše više o grbu nego o zastavi, ali vrlo stručno, znanstveno, s autoritetom i, najvažnije, s puno novih spoznaja o temi do koji je došlo u posljednjih desetak godina. Dosta se ustaljenih i dotad nepobitnih činjenica promijenilo. Naprimjer, sam nastanak grba pomaknut je još nekoliko desetljeća u prošlost, također tumačenje same stilizacije i značenja grba mi se čini vrlo, vrlo zanimljivim, a o čemu sam prvi puta čula na ovom skupu. Samo ću reći da nam je grb izgleda i po svemu sudeći stilizirana tvrđava, odnosno štit, a ne "šahovnica" i to iz doba kad smo bili antemurale christianitatis, toliko da vas navučem da pogledate... Sto puta smo tupili da je tvrdjava tu na ovom forumu
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
 |
Eminencija
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 09 lip 2025, 13:31 |
|
|
Zvjerinjak je etabliran
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
 |
weasel
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 10 lip 2025, 16:30 |
|
|
Ceha je napisao/la: Meni je zvjerinjak ok, to je zasatava pod kojom je išla Oluja i pod kojom se vodio skoro cijeli rat.
E sad, nije baš da je heraldički ispravna, ali to je drugi par rukava... A i grb bi trebao započet s bijelim prvim poljem. To stoji, pobjednička koja se vijorila s Kinske tvrđave. Ali znaš i sam ta je ta povijesna zastava s povijesnim grbom iz 1990 penicilin za sve jugiće, velikosrbe i općenito mrzitelje Hrvatske državnosti. Kao lakmus papir, tko se ne osmjehne kad ju vidi, sumnjiv je
_________________ Ubi’st nostrum imperium?
|
|
Vrh |
|
 |
dunno
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 10 lip 2025, 16:39 |
|
|
Meni je nekako previše gola bez krune, a i proporcije grba su premale u odnosu na trobojnicu, djeluje previše improvizirano. Po mojem nekom ukusu, čisto sa estetske strane:
1. Herceg Bosna 2. Zvjerinjak 3. Ta iz '90.
|
|
Vrh |
|
 |
Flamel
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 10 lip 2025, 16:47 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 17:40 Postovi: 2107 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
Grb SR Hrvatske je također imao prvo bijelo polje.
A "Ustaški"/endehazijski je imao uokvireno U iznad.
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 11 lip 2025, 00:44 |
|
|
weasel je napisao/la: Ceha je napisao/la: Meni je zvjerinjak ok, to je zasatava pod kojom je išla Oluja i pod kojom se vodio skoro cijeli rat.
E sad, nije baš da je heraldički ispravna, ali to je drugi par rukava... A i grb bi trebao započet s bijelim prvim poljem. To stoji, pobjednička koja se vijorila s Kinske tvrđave. Ali znaš i sam ta je ta povijesna zastava s povijesnim grbom iz 1990 penicilin za sve jugiće, velikosrbe i općenito mrzitelje Hrvatske državnosti. Kao lakmus papir, tko se ne osmjehne kad ju vidi, sumnjiv je Možemo uvesti i svečanu zastavu 
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Povijesni dan u Saboru! Usvojen Dan hrvatske zastave! Postano: 11 lip 2025, 00:45 |
|
|
Flamel je napisao/la: Grb SR Hrvatske je također imao prvo bijelo polje.
A "Ustaški"/endehazijski je imao uokvireno U iznad. Da.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|