|
|
Stranica: 1/4.
|
[ 97 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Brane
|
Naslov: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 12:03 |
|
|
Stari Hit pjesma iz '90i, ali ova tema je više posvećena smrti Jugoslavije u Hrvatskoj. Thompsonov koncert u Zagrebu na Hipodromu sa 600.000 ljudi na 1100-u obljetnicu kralja Tomislava je zapečatio jedno poglavlje Hrvatske Povijesti. Naravno riječ je o vremenu tiranije i zatiranja svega hrvatskog u projektu zvanom Jugoslavija. Tema je kompleksna da u jednom postu sve obuhvatim, pa ću se samo referirat na trenutne aktere koji su priznali kapitulaciju Jugoslavije odnosno samu ideju Jugoslavije i svega onoga što ona predstavlja. Danas je VL napravio intervju Dragana Markovine o njegovom osobnom iskustvu trenutne situacije u Hrvatskoj odnosno o njegovom osobnom manifestu, gdje priznaje da Jugoslavija i ideja Jugoslavije je umrla. Kao ključni dokaz tome je dao podatak i koncert Thompsona u Zagrebu di se skupilo 600.000 ljudi koji bez obzira na sve su totalna suprotnost idejI Jugoslavije.  Citat: Markovina snimljen kako govori da je jako pogriješio u odnosu prema svojim neistomišljenicima, ljudima koji su imali drugačije mišljenje od njegovoga u temama kojima se bavi, tako i kada se radi o koncertu Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu. Interesantno je što se sve dogodilo početkom lipnja, a snimke su se Markovininih izjava pojavile tek sada. I odmah privukle veliku pozornost. Citat: zaista mislim da razina isključivosti koju sam gajio i bijesa, frustracije zbog svega što se dogodilo ovdje definitivno nije bila smislena te je mene kao osobu dovela u situaciju u kojoj sam se prema ljudima koji ne misle isto kao i ja ponašao kao da su neprijatelji a ne naprosto ljudi kao i ja ili svi mi. Apsolutno mi nije drago što sam bio takav, to je moje najiskrenije uvjerenje u kojem nemam nikakav problem da to kažem. Kolko sam ja skužio ubiti Markovina govori svojim istomišljenicima da je ideja Jugoslavije umrla i da se trebaju okrenut svojim životima i stvaranju, a da on osobno se želi posvetit pisanju o drugim stvarima. Intervu nije zaključan pa možete sve pročitat: https://www.vecernji.hr/vijesti/markovi ... ji-1879447
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 12:09 |
|
|
Markovina o medijima koji napadaju Thompsona i njegovu publiku. Citat: Lijepiti etikete nekome, da je fašist jer ide na neku glazbu, ili da meni netko govori da mrzim Hrvatsku zato što sam ljevičar i neke stvari me iz prošlosti živciraju, nešto je što mislim da kao društvo trebamo korigirati.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kiler
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 14:24 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 8502 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
|
Jugoslavija će biti živa sve dok se ne provede lustracija.
Ako su umrli političari koji su bili na dužnostima u SFRJ, lustrirati treba njihovu djecu, zetove, nevjeste, unuke , praunuke i tek tada možemo reći da je ideja "Juge" nestala zauvijek.
_________________ Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 15:07 |
|
|
|
Nevjerujem da ima više od 1% Hrvata koji bi podržavali ili zagovarali neku novu jugoslaviju. Razni Markovine, Jakovine, i Ante Tomići su debela manjina samo im mediji iz nekog razloga daju mnogo prostora.
Pogotovo među mlađima, ja mislim da nema apsolutno nikoga tko bi podržavao nekakvu novu Jugoslaviju.
Čini mi se da ni bar 60%-70% Srba nebi nikakve Jugoslavije više radili, samo Veliku Srbiju na hrvatskoj zemlji bi ih preko 90%
Može se komotno reć da je ideja Jugoslavije na smetlištu gdje i pripada
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503 2025/2026 - 14,366
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 16:40 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 29423 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ovo je meni pravo dobra pjesma. 
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 16:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Ta “bliskost” s ostalim južnim Slavenima danas nema toliko smisla, kada imaš
- EU koja predstavlja slično ujedinjenje, bazirano na civilizacijskim sličnostima - mladi svi pričaju odličan engleski, tako da ne vidi se zašto bi ti neki Makedonac ili čak Slovenac bio puno bliži od Mađara - sa Slovencima i Makedoncima ustvari pričaš engleski a ne srpskohrvatski, znači jezična spona više nije jugoslavenska - Srbi i Muslimani su nam najbliži, ali ono što nas zanima od Srba i Muslimana (kulturna razmjena, hrana, radnici) ionako dolazi i za to nije potrebna zakednička država - nitko be želi uvozit tuđe probleme, zajednička država značila bi da su ovi Vučićevi prosvjedi u Hrvatskoj, kao i da je sami Vučić u Hrvatskoj - Hrvatska je naprosto bogatija, nitko takav se ne želi ujedinjavati s manje razvijenima
Ovo sve, čak i ako zanemarimo povijest ratova i sukoba.
Kultura se razmjenjuje, tipa muzika, tu nema prepreka.
Jedini izuzetak kada bih podržao Jugoslaviju je tipa kada bi nas Italija napala, ali pod daleko čišćim uvjetima nego 1918. No, kad ti nečija čizma dođe- talijanska, srpska, ruska… taj obično smatra da je to njegovo, tako da tu nema nekog dobitka.
Hrvatska je originalno ušla u Jugoslaviju svojom voljom (u školi nam lažu da se desila neka prevara), ili bi ostala bez Dalmacije koja je praktički Zagrebu dala ultimatum “talijanski brodovi dolaze, preostalo je par dana, vi ako nećete u Jugoslaviju idemo mi” i Zagreb kojem se nije žurilo u Jugoslaviju je zbog Dalmatinaca kojima se jako žurilo, bio prisiljen ući po ubrzanom postupku, što su srpski nacionalisti iskoristili za hegemoniju, što ćemo kasnije naučiti.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 16:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Također, nacionalizmi jugoslavenskih naroda naprosto postoje, i protiv toga se ne može niti treba boriti.
Jugoslavenska ideja podrazumijeva pravljenje neke “prosvijećene elite” koja bi se kao odrekla svaka svog nacionalizma i onda to nametnula milom i silom populaciji.
Taj eksperiment je već isproban.
Ne radi.
Jednostavnije je biti odvojen i nema takvih problema.
A tko se hoće družit sa Srbima, Makedoncima, slušati njihovu muziku, ići u Beograd preko vikenda - pa nitko mu ne brani.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 17:00 |
|
|
|
Prije kad su ljudi bili nepismeni i nisu pričali engleski, ostatak Europe je izgledao “udaljeniji” kulturno.
Pa je onda bilo “daj šta daš”, povezat ćemo se s ovima okolo koje razumijemo.
Kad znaš engleski , onda su ti Europljani puno manje “stranci”.
Ja osobno ne doživljavam Mađare ili Rumunje ništa dalje nego Slovence i Makedonce. Engleski pričam jednako sa svima njima. Bugari? Pa i oni su južni Slaveni.
Dapače, ako ćemo pričati o kulturnim sub-regijama Europe, u zadnje vrijeme se priča ne o Jugoslavenima nego o “Balkan people”, a tu ulaze i Albanci, Rumunji, Grci itd. Pa čak i Turci.
Sve to skupa relativizira, obesmišljava i smanjuje smisao onom starom političkom jugoslavenstvu. A još uža tema je elita koja je u tom razdoblju profitirala. Ona se dijelom prebacila na hrvatstvo i tu je također taj problem riješen.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 17:06 |
|
|
kiler je napisao/la: Jugoslavija će biti živa sve dok se ne provede lustracija.
Ako su umrli političari koji su bili na dužnostima u SFRJ, lustrirati treba njihovu djecu, zetove, nevjeste, unuke , praunuke i tek tada možemo reći da je ideja "Juge" nestala zauvijek. Zašto bi proganjao obitelji koje su bile netko i nešto generacijama, i u svim sistemima? Uvijek se javlja ta ideja da treba pobiti elitu iz prošlog režima. Revolucija francuskog tipa ti nije put do jače nacije. Pa sami Tuđman i Čović su prešli iz jednog režima u drugi. Najjači igrači.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 17:38 |
|
|
|
Moja originalna opservacija. Ja bih Hrvate u devedesetima podijelio na 3 grupe:
A) Hrvatski “folk” nacionalisti, koji su u Domovinskom ratu “na terenu” izborili samostalnost SR Hrvatske, smatraju da su “stvorili Hrvatsku” (iako je postojala SR Hrvatska sa 90% ovlasti) i zahtijevaju da su elita i da preuzmu sve konce u novoj samostalnoj Hrvatskoj.
B) Hrvati koji su bili po dužnosti i profesiji dio jugoslavenskog režima, prije toga austrougarskog itd, i prelaze sada na moderni hrvatski nacionalizam kao bolji sistem, u smislu real politike. Spremni su ustupiti velik dio svojih pozicija grupi A i s njima raditi, ali ne sve. Dolazi do suradnje u Domovinskom ratu, ali i prirodnog sukoba grupa A i B oko podjele “resursa” i pozicija. Radikali grupe A zahtijevaju puritanstvo i sve za sebe, smatraju da moraju “voditi Hrvatsku”. Grupa B je kadrovski jača, jer su višegeneracijska elita, i ne može ih se tek tako istjerati jer su po meritumu bitni i nezaobilazni, kao kadrovi. Grupa A dobija benefite, povlastice, vojne penzije, i mnogi se promoviraju u nove članove elite (dosta Hercegovaca). Tu je onda bilo dosta natezanja (hejt na nove članove elite, optužba starim da su “jugoslavenčine”, hejt na Hercegovce, prigovaranje braniteljima na povlastice, zahtjev branitelja da “vode Hrvatsku jer su ju stvorili” i osjećaj da im je “oteta”), ali vremenom se to stabiliziralo, izmiješalo brakovima i postalo novo normalno. To je prirodni proces koji je uzeo vremena, po meni zagrebački brakovi su odradili glavnu stvar, kao što je i stoljetna praksa u Europi i svijetu kad se ujedinjuju suprostavljeni faktori, treba vremena da brakovi odrade svoje i da ono što te iritiralo i bilo strano postane ti dio obiteljskog stabla.
Ovo je ustvari puno općenitija pojava. To je klasično natezanje poslije promjene režima. Nismo ni po čemu posebni u svijetu. Treba stvar u tom kontekstu gledati.
C) Zagriženi Jugoslaveni, kojima nema pomoći osim izumiranja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kiler
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 17:47 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 8502 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Robbie MO je napisao/la: kiler je napisao/la: Jugoslavija će biti živa sve dok se ne provede lustracija.
Ako su umrli političari koji su bili na dužnostima u SFRJ, lustrirati treba njihovu djecu, zetove, nevjeste, unuke , praunuke i tek tada možemo reći da je ideja "Juge" nestala zauvijek. Zašto bi proganjao obitelji koje su bile netko i nešto generacijama, i u svim sistemima? Pa sami Tuđman i Čović su prešli iz jednog režima u drugi. Najjači igrači. Dodaj još i Alijicu. O tome ti i pišem. Još uvijek nismo izašli iz klasnog društva, nasljeđivanja po uspravnoj liniji.
_________________ Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 17:52 |
|
|
|
Jedini koji bi stvarno Jugoslaviju su propali Muslimani. Oni bi sutra 80-90% pristali. Makedonci, Srbi, Crnogorci, manje-više. Ostali ni govora.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 17:55 |
|
|
kiler je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
Zašto bi proganjao obitelji koje su bile netko i nešto generacijama, i u svim sistemima?
Pa sami Tuđman i Čović su prešli iz jednog režima u drugi. Najjači igrači.
Dodaj još i Alijicu. O tome ti i pišem. Još uvijek nismo izašli iz klasnog društva, nasljeđivanja po uspravnoj liniji. Nije do naslijeđivanja. Ne radi se o prezimenu, nepotizam samo na osnovu krvi je odvratan. Nego, ozbiljni ljudi, kadrovi, imaju statističku tendenciju da budu višegeneracijski. Nešto kao japanski majstori za mačeve, višegeneracijski biznis. Ljudski kadrovi su najvažniji resurs (gledaj određene nacije kako se nakon rata brzo oporave), i to treba uvijek gledati sačuvati, inače nova fanatična neiskusna ekipa rezultira u nečemu kao talibanski režim. Ili ideja da pobiješ kapitaliste i menadžere, i daš radnicima tvornice da sami vode tvornicu. To ne radi u praksi. Rješenje je uvijek u miješanju, u nekom omjeru, da bi se održao prijenos znanja. Naravno da ima naguravanja koliko taj omjer treba iznositi, a na kraju se sve to ionako stopi ženidbama. Narodi koji svako malo pobiju svoju elitu, kreću od nule, i ne dozvoljavaju razvoj drzavništva. Giljotinu možeš raditi na kirurški preciznim mjestima poput Filozofskog fakulteta ZG (tamo možeš komotno “potamanit” sve), ali ne i na ostalima.  Na ostalim mjestima gledaš sačuvati što je moguće više zdravog kontinuiteta i prijenosa znanja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 19:39 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ta “bliskost” s ostalim južnim Slavenima danas nema toliko smisla, kada imaš
- EU koja predstavlja slično ujedinjenje, bazirano na civilizacijskim sličnostima - mladi svi pričaju odličan engleski, tako da ne vidi se zašto bi ti neki Makedonac ili čak Slovenac bio puno bliži od Mađara - sa Slovencima i Makedoncima ustvari pričaš engleski a ne srpskohrvatski, znači jezična spona više nije jugoslavenska - Srbi i Muslimani su nam najbliži, ali ono što nas zanima od Srba i Muslimana (kulturna razmjena, hrana, radnici) ionako dolazi i za to nije potrebna zakednička država - nitko be želi uvozit tuđe probleme, zajednička država značila bi da su ovi Vučićevi prosvjedi u Hrvatskoj, kao i da je sami Vučić u Hrvatskoj - Hrvatska je naprosto bogatija, nitko takav se ne želi ujedinjavati s manje razvijenima
Jedini izuzetak kada bih podržao Jugoslaviju je tipa kada bi nas Italija napala, ali pod daleko čišćim uvjetima nego 1918. No, kad ti nečija čizma dođe- talijanska, srpska, ruska… taj obično smatra da je to njegovo, tako da tu nema nekog dobitka.
Hrvatska je originalno ušla u Jugoslaviju svojom voljom (u školi nam lažu da se desila neka prevara), ili bi ostala bez Dalmacije koja je praktički Zagrebu dala ultimatum “talijanski brodovi dolaze, preostalo je par dana, vi ako nećete u Jugoslaviju idemo mi” i Zagreb kojem se nije žurilo u Jugoslaviju je zbog Dalmatinaca kojima se jako žurilo, bio prisiljen ući po ubrzanom postupku, što su srpski nacionalisti iskoristili za hegemoniju, što ćemo kasnije naučiti. Ovisi kako definiraš riječ prevera. Svi Hrvati koji su gajili oduševljenje prema Jugoslaviji su na to gledali idealistički kao zajednicu bratskih naroda slične povijesti i krvi gdje će se uzajamno poštovati interesi i graditi neka zajednička budućnost. Mi smo se u AU opekli s Mađarima i Austrijancima zbog njihovih imperijalnih pretenzija i nikom nije padalo ni na pamet da će Srbi ispasti 10x gori od navedenih a pri tome za razliku od AU neće donjeti ništa za uzvrat. Nitko se Robbie nije nadao srpskim žandarima , apsolutističkom Kralju Alexandru i proširenoj Srbiji u praksi. Tako da nije netočno kad se kaže da smo prevareni, druga stvar što su naši bili naivčine pa povjerovali Srbima ajmo se mi bre pvro ujedinit pa ćemo se dogovorit, a Srbi jedini imali organiziranu vojsku i državu a mi gologuzani. Dobro nismo bili gologuzani ali je tragično da nitko tu silnu vojsku Kraljevskog Domobranstva nije 1918, ustrojio kao Hrvatsku vojsku i poslao ih na granice Hrvatske,ako ništa samo da sjede i čuvaju nas od pretenzija. Mi smo tada bili sposobni imati svoju državu ali nismo imali povjesnu ličnost dovoljno zrelu za situaciju. Šteta što Stjepan Radić nije bio malo stariji pa da nas je tada poveo putem seljačke republike.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 19:45 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: kiler je napisao/la: Jugoslavija će biti živa sve dok se ne provede lustracija.
Ako su umrli političari koji su bili na dužnostima u SFRJ, lustrirati treba njihovu djecu, zetove, nevjeste, unuke , praunuke i tek tada možemo reći da je ideja "Juge" nestala zauvijek. Zašto bi proganjao obitelji koje su bile netko i nešto generacijama, i u svim sistemima? Uvijek se javlja ta ideja da treba pobiti elitu iz prošlog režima. Revolucija francuskog tipa ti nije put do jače nacije.Pa sami Tuđman i Čović su prešli iz jednog režima u drugi. Najjači igrači. Revolucija Francuskog tipa je doslovno katapultirala Francusku na svjetsku pozornicu zato što su istrošene i zakržljale elite uklonjene i zamjenje novima koje su dovele državu do neslućenih visina. Nije lijep način kako su ih uklonili, ali jebiga brutalna vremena a i ludi Robespierre... Republikanizam, prava građana, ukidanje feudalizma, znanost, razum, napredak u tehnici i vojski, napoleon i njegov kodeks. Svugdje se elite mjenjaju samo tobože u Hrvata mora jašit komunistička elita dovijeka... kako da ne... Nama je prijeko potrebna politička osuda prošle države i sviju koji su tom sistemu služili, bez iznimke. Ili tvrdiš da su Hrvati retardirani i nisu sposobni generirati novu elitu i ex drugovi su nam vrhunac? To bi bilo zaista žalosno
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 19:47 |
|
|
weasel je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
Zašto bi proganjao obitelji koje su bile netko i nešto generacijama, i u svim sistemima?
Uvijek se javlja ta ideja da treba pobiti elitu iz prošlog režima.
Revolucija francuskog tipa ti nije put do jače nacije.
Pa sami Tuđman i Čović su prešli iz jednog režima u drugi. Najjači igrači. Revolucija Francuskog tipa je doslovno katapultirala Francusku na svjetsku pozornicu zato što su istrošene i zakržljale elite uklonjene i zamjenje novima koje su dovele državu do neslućenih visina. Nije lijep način kako su ih uklonili, ali jebiga brutalna vremena a i ludi Robespierre... Republikanizam, prava građana, ukidanje feudalizma, znanost, razum, napredak u tehnici i vojski, napoleon i njegov kodeks. Svugdje se elite mjenjaju samo tobože u Hrvata mora jašit komunistička elita dovijeka... kako da ne... Nama je prijeko potrebna politička osuda prošle države i sviju koji su tom sistemu služili, bez iznimke. Ili tvrdiš da su Hrvati retardirani i nisu sposobni generirati novu elitu i ex drugovi su nam vrhunac? To bi bilo zaista žalosno Ne preko noći, treba otprilike jedna generacija. To vrijeme je otprilike točno sada isteklo. I opet, definiraj šta su “režimski ljudi”? Jedno je dijete političara, a drugo je dijete sveučilišnog profesora kemije koji je imao partijsku knjižicu oportunistički kao danas strani pasoš.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 19:47 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 4984 Lokacija: Dridska Župa
|
weasel je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
Uvijek se javlja ta ideja da treba pobiti elitu iz prošlog režima.
Revolucija francuskog tipa ti nije put do jače nacije.
Pa sami Tuđman i Čović su prešli iz jednog režima u drugi. Najjači igrači. Revolucija Francuskog tipa je doslovno katapultirala Francusku na svjetsku pozornicu zato što su istrošene i zakržljale elite uklonjene i zamjenje novima koje su dovele državu do neslućenih visina. Republikanizam, prava građana, ukidanje feudalizma, znanost, razum, napredak u tehnici i vojski, napoleon i njegov kodeks. Svugdje se elite mjenjaju samo tobože u Hrvata mora jašit komunistička elita dovijeka... kako da ne... Nama je prijeko potrebna politička osuda prošle države i sviju koji su tom sistemu služili, bez iznimke. Ili tvrdiš da su Hrvati retardirani i nisu sposobni generirati novu elitu i ex drugovi su nam vrhunac? To bi bilo zaista žalosno Revolucija je također dovela i do terora, revolucionarnog ekcesa, year zero gluposti, dok relativno umjereni Napoleon nije stabilizirao sitaciju i opet djelomično vratio reakciju na vlast. Iako sama revolucija je definitivno bila dobra stvar dugoročno, s time da je Francuze period konstannog ratovanja demografski jako oštetio dugoročno, i zato počinju kaskati za švabama.
_________________ Be radical, have principles, be absolute, be that which the bourgeoisie calls an extremist: give yourself without counting or calculating, don't accept what they call ‘the reality of life'
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 19:50 |
|
|
weasel je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ta “bliskost” s ostalim južnim Slavenima danas nema toliko smisla, kada imaš
Hrvatska je originalno ušla u Jugoslaviju svojom voljom (u školi nam lažu da se desila neka prevara), ili bi ostala bez Dalmacije koja je praktički Zagrebu dala ultimatum “talijanski brodovi dolaze, preostalo je par dana, vi ako nećete u Jugoslaviju idemo mi” i Zagreb kojem se nije žurilo u Jugoslaviju je zbog Dalmatinaca kojima se jako žurilo, bio prisiljen ući po ubrzanom postupku, što su srpski nacionalisti iskoristili za hegemoniju, što ćemo kasnije naučiti. Ovisi kako definiraš riječ prevera. Svi Hrvati koji su gajili oduševljenje prema Jugoslaviji su na to gledali idealistički kao zajednicu bratskih naroda slične povijesti i krvi gdje će se uzajamno poštovati interesi i graditi neka zajednička budućnost. Mi smo se u AU opekli s Mađarima i Austrijancima zbog njihovih imperijalnih pretenzija i nikom nije padalo ni na pamet da će Srbi ispasti 10x gori od navedenih a pri tome za razliku od AU neće donjeti ništa za uzvrat. Nitko se Robbie nije nadao srpskim žandarima , apsolutističkom Kralju Alexandru i proširenoj Srbiji u praksi. Tako da nije netočno kad se kaže da smo prevareni, druga stvar što su naši bili naivčine pa povjerovali Srbima ajmo se mi bre pvro ujedinit pa ćemo se dogovorit, a Srbi jedini imali organiziranu vojsku i državu a mi gologuzani. Dobro nismo bili gologuzani ali je tragično da nitko tu silnu vojsku Kraljevskog Domobranstva nije 1918, ustrojio kao Hrvatsku vojsku i poslao ih na granice Hrvatske,ako ništa samo da sjede i čuvaju nas od pretenzija. Mi smo tada bili sposobni imati svoju državu ali nismo imali povjesnu ličnost dovoljno zrelu za situaciju. Šteta što Stjepan Radić nije bio malo stariji pa da nas je tada poveo putem seljačke republike. Hrvati jesu u jednu ruku bili prevareni, ali Hrvatska država osim nekakvog Zagreb fildžana nije bila moguća, imaš talijane u Vrlici, raspalu vojsku, užasnu situaciju u državi, i još imaš Srbe s vojskom koji su u pobjednickom zanosu i miljenici zapada. Vidimo kako su Madžari prošli koji su išli vodit ratove nakon ww1.
_________________ Be radical, have principles, be absolute, be that which the bourgeoisie calls an extremist: give yourself without counting or calculating, don't accept what they call ‘the reality of life'
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 19:55 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: weasel je napisao/la: Ovisi kako definiraš riječ prevera. Svi Hrvati koji su gajili oduševljenje prema Jugoslaviji su na to gledali idealistički kao zajednicu bratskih naroda slične povijesti i krvi gdje će se uzajamno poštovati interesi i graditi neka zajednička budućnost.
Mi smo se u AU opekli s Mađarima i Austrijancima zbog njihovih imperijalnih pretenzija i nikom nije padalo ni na pamet da će Srbi ispasti 10x gori od navedenih a pri tome za razliku od AU neće donjeti ništa za uzvrat.
Nitko se Robbie nije nadao srpskim žandarima , apsolutističkom Kralju Alexandru i proširenoj Srbiji u praksi.
Tako da nije netočno kad se kaže da smo prevareni, druga stvar što su naši bili naivčine pa povjerovali Srbima ajmo se mi bre pvro ujedinit pa ćemo se dogovorit, a Srbi jedini imali organiziranu vojsku i državu a mi gologuzani.
Dobro nismo bili gologuzani ali je tragično da nitko tu silnu vojsku Kraljevskog Domobranstva nije 1918, ustrojio kao Hrvatsku vojsku i poslao ih na granice Hrvatske,ako ništa samo da sjede i čuvaju nas od pretenzija.
Mi smo tada bili sposobni imati svoju državu ali nismo imali povjesnu ličnost dovoljno zrelu za situaciju. Šteta što Stjepan Radić nije bio malo stariji pa da nas je tada poveo putem seljačke republike.
Hrvati jesu u jednu ruku bili prevareni, ali Hrvatska država osim nekakvog Zagreb fildžana nije bila moguća, imaš talijane u Vrlici, raspalu vojsku, užasnu situaciju u državi, i još imaš Srbe s vojskom koji su u pobjednickom zanosu i miljenici zapada. Vidimo kako su Madžari prošli koji su išli vodit ratove nakon ww1. To bi bio baš baksuz i peh, nakon 1000 godina čekanja države, da te rasparčaju ko Trianon čim se AU raspadne i bude još gore. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 19:58 |
|
|
|
Ma Mađara je bilo 30% u onom što su oni htjeli. Nisu imali šanse.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503 2025/2026 - 14,366
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 19:59 |
|
|
|
Hrvatska i jest bila rasparčana u Prvoj Jugoslaviju, ali paradoksalno, dok god nije povučena međunarodna granica, dok god se radilo o unutarnjim granicama, bilo je nade za ujedinjenje kroz politički pritisak i ono se provelo, s izuzetkom HB.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 20:00 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Ma Mađara je bilo 30% u onom što su oni htjeli. Nisu imali šanse. Nije baš 30%, ali da no da se nisu bahatili nakon rata mogli su zadržati dio transilvanije i juga slovačke što je bilo planirano do njihovog majmuniranja i ulaska rumunja u Budimpeštu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 20:01 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
Hrvati jesu u jednu ruku bili prevareni, ali Hrvatska država osim nekakvog Zagreb fildžana nije bila moguća, imaš talijane u Vrlici, raspalu vojsku, užasnu situaciju u državi, i još imaš Srbe s vojskom koji su u pobjednickom zanosu i miljenici zapada. Vidimo kako su Madžari prošli koji su išli vodit ratove nakon ww1.
To bi bio baš baksuz i peh, nakon 1000 godina čekanja države, da te rasparčaju ko Trianon čim se AU raspadne i bude još gore.  Da, i takva raspačana Hrvatska bi 100% bila Hitlerov vazal i opet bi popušili u ww2, i to bi bilo to.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 20:02 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Rika sv Vida je napisao/la: Ma Mađara je bilo 30% u onom što su oni htjeli. Nisu imali šanse. Nije baš 30%, ali da no da se nisu bahatili nakon rata mogli su zadržati dio transilvanije i juga slovačke što je bilo planirano do njihovog majmuniranja i ulaska rumunja u Budimpeštu. Rumunji i Slovaci su ušli u Budimpeštu? Onda Trianon i ne čudi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Zbogom Jugoslavijo Postano: 26 srp 2025, 20:02 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Moja originalna opservacija. Ja bih Hrvate u devedesetima podijelio na 3 grupe:
A) Hrvatski “folk” nacionalisti, koji su u Domovinskom ratu “na terenu” izborili samostalnost SR Hrvatske, smatraju da su “stvorili Hrvatsku” (iako je postojala SR Hrvatska sa 90% ovlasti) i zahtijevaju da su elita i da preuzmu sve konce u novoj samostalnoj Hrvatskoj.
B) Hrvati koji su bili po dužnosti i profesiji dio jugoslavenskog režima, prije toga austrougarskog itd, i prelaze sada na moderni hrvatski nacionalizam kao bolji sistem, u smislu real politike. Spremni su ustupiti velik dio svojih pozicija grupi A i s njima raditi, ali ne sve. Dolazi do suradnje u Domovinskom ratu, ali i prirodnog sukoba grupa A i B oko podjele “resursa” i pozicija. Radikali grupe A zahtijevaju puritanstvo i sve za sebe, smatraju da moraju “voditi Hrvatsku”. Grupa B je kadrovski jača, jer su višegeneracijska elita, i ne može ih se tek tako istjerati jer su po meritumu bitni i nezaobilazni, kao kadrovi. Grupa A dobija benefite, povlastice, vojne penzije, i mnogi se promoviraju u nove članove elite (dosta Hercegovaca). Tu je onda bilo dosta natezanja (hejt na nove članove elite, optužba starim da su “jugoslavenčine”, hejt na Hercegovce, prigovaranje braniteljima na povlastice, zahtjev branitelja da “vode Hrvatsku jer su ju stvorili” i osjećaj da im je “oteta”), ali vremenom se to stabiliziralo, izmiješalo brakovima i postalo novo normalno. To je prirodni proces koji je uzeo vremena, po meni zagrebački brakovi su odradili glavnu stvar, kao što je i stoljetna praksa u Europi i svijetu kad se ujedinjuju suprostavljeni faktori, treba vremena da brakovi odrade svoje i da ono što te iritiralo i bilo strano postane ti dio obiteljskog stabla.
Ovo je ustvari puno općenitija pojava. To je klasično natezanje poslije promjene režima. Nismo ni po čemu posebni u svijetu. Treba stvar u tom kontekstu gledati.
C) Zagriženi Jugoslaveni, kojima nema pomoći osim izumiranja. Opservacija opservacije, A i C grupacije si točno opservirao ali si promašio sa B grupacijom koja ne postoji. Hrvatsko društvo je imalo mnogo slojeva i staleža i svakakvog kupusa što se vidjelo jasno u novinama, političkom životu ali i samim izborima tj glasovima za stranke u AU i Kraljevini Jugoslaviji. Od dolaska komunista na vlast 1945-te godine, imaš takav lom u društvu od kojeg se mi nismo do danas oporavili. Oni su svakog tko je protiv njih pobili, protjerali zatvorili i tako je u društvu oblikovano samo 2 struje... Ona prokomunistička ( od liberala do tvrdolinijaša) i svih ostalih koji ih mrze ( mačekovci, radičevci, pravaši, ustaše, plemići, svečenstvo, seljaštvo, itd) Dakle Tito i ekipa su doslovno okaštrili Hrvatski politički život do te mjere da su samo njihovi ostali unutar tog uskog partijski odobrenog spektra. Ustaše su pobili, radićevce pohapsili, stare austrougarce i pravaše također iako su oni dobrim djelom isti ljudi kao prve 2 skupine. Eh da čak su pobili i predratne Jugoslavene zato što su oni bili ljubitelji rojalističke a ne titoističke jugoslavije. Taj neki sloj kojeg ti spominješ koji služi sve režime ne postoji, barem u elitama. Postojao je od davnina do 1945-te godine. Imaš masu primjera di je netko služio cara i napadao Srbiju na mačvi 1915 da bi kasnije služio Karađorđeviće i Jugoslavensku vojsku. Ali toga kasnije nema, brutalan rez. Ti si primjetio samo da se bivša jugoslavenska elita koja je došla iz spektra ljudi koja je podržavala komunsite preobukla u Hrvatski kaput i sad su oni kao neutralni. To su robbie sve odreda komunjare, povlašteni sinovi i kćeri crvene partijske buržoazije koja nikad nije htjela Hrvatsku i koju je Tuđman natjerao u HDZ i jedva ih nagovorio da mu se pridruže. Takvi bi stali na stranu Beograda i Jugoslavije 100 od 100 puta da Miloševićevska velikosrpska politika nije uzela primat i ostavila 0 mjesta za sve koji nisu etnički Srbi. A što se tiće A skupine oni sa svakim pravom traže vlast u državi, bez njih je ne bi ni bilo. Ti ljudi su svojim životima branili samostalnost. Da nije bilo ZNG i 40 tisuća gardista mi bi prošli ko Ukrajina ili Katalonija, ugasili bi nas ko cigaretu a tih tobožnjih 90% autonomije koju ti spominješ bi Srbi iskoristili kao toalet papir. Hrvatska nije postojala u pravom smislu riječi prije 1990-te godine, to je bila jugoslavenska gubernija i administrativna pokrajina Jugoslavije gdje su Srbi imali 50% vlasti.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|