HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 srp 2025, 22:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sve je bilo cisto u granatiranju Knina
PostPostano: 15 sij 2012, 15:51 

Britanski i americki casnici: "Sve je bilo cisto u granatiranju Knina. Uspjesnost gadjanja Hrvatske vojske
u akciji "Oluja" bila bi veliki izazov za najkompetetnije NATO snage."

Jucer je Haaski sud dao dostupnim javnosti studiju britanskih i americkih visokih casnika, o djelovanju
Hrvatske vojske, posebice topnistva, tijekom oslobodilacke akcije "Oluja".

Posebno znacajno kod ove studije je cinjenica da su je spomenuti casnici izradili trazeci status
Prijatelja suda (amicus curiae) za drugostupanjski proces protiv generala Ante Gotovine i
generala Mladena Markaca, a ne kao eksperti obrane, odnosno tuziteljstva.
slika

Studija o djelovanju Hrvatske vojske ima vise dijelova a izradili su je Laurie R. Blank (profesorica
medjunarodnog humanitarnog prava na Pravnom fakultetu Sveucilista Emory), Bill Boothby (general,
zamjenik direktora Pravne sluzbe britanskog zrakoplovstva RAF), Geoffrey S. Corn (profesor
prava na South Texas College, Houston, Texas, umirovljen brigadir americke vojske), William
J. Fenrick (visoki pravni savjetnik ICTY-a ,Haaski sud od 1994. do 2004.), profesor C H B
Garraway (pravni casnik vojske ujedinjenog kraljevstva za ratno pravo), Dean Donald J.
Guter (dekan najstarijega pravnog fakulteta na Sveucilistu South Texas, umirovljeni kontra-
admiral Mornarice SAD), Walter B. Huffman (general bojnik vojske SAD, pravni savjetnik
zapovjednika tijekom Pustinjske oluje), Eric Talbot Jansen (profesor ratnog prava na
Sveucilistu Brigham Young, bio zapovjednik medjunarodnog pravnog odjela vojske SAD),
Mark E. Newcomb (pravni savjetnik u Mornarici SAD), Thomas J. Roming (bojnik, sluzio
kao glavni odvjetnik vojske SAD), bojnik Raymond C. Ruppert (dugogodisnja aktivna
sluzba u artiljerijskim jedinicama vojske SAD, casnik i kasnije pravnik), Gary Solis (28
godina casnicke i zapovjednicke sluzbe u artiljeriji pomorske pjesadije US Marine Corps,
akademska karijera u UK i SAD).

Vec iz ovoga popisa autora jasno je da se radi o vrlo strucnoj studiji o cijim dijelovima
cemo sire izvijestiti u posebnim prilozima. Osnovni zakljucak njezinog pravnog dijela
je vrlo jasan i glasi:

Prijatelji suda sa stovanjem traze da Zalbeno vijece prihvati ovaj podnesak prema pravilu
74 Pravilnika o postupku i dokaznom materijalu i ponovno razmotri i odbaci nalaze o
nezakonitim topnickim napadima tijekom akcije "Oluja".

Iz ekspertnoga dijela studije koja se bavi samo uporabom topnistva, a koji potpisuje
Robert H. Scales, general bojnik americke vojske s vise od 45 godina operativnog,
taktickog i akademskog iskustva, izdvajamo nekoliko zakljucaka:

Prema sudu, oko 6% granata palo je izvan "prostora 200 metara" od sredista mete.
Dakle, 94% granata je pogodilo cilj.

Cak i za najkompetetniju NATO opremu, planiranje i izvrsenje, traziti da se postigne
94% pogodaka (u uvjetima bez izvidjaca i promatranje ucinaka) bio bi vrlo tezak izazov.

Ako se prihvati svjedocenje sudskog vjestaka Andrewa Lesliea da je prihvatljiva pogrjeska
prve granate od 400m, u slucaju Knina, izvan tog podrucja pala je samo 1 granata, od njih 900.

Ove zakljucke u vlastitim podnescima potvrdjuju i generali americke vojske, general pukovnik
Wilson A. Shoffner i general Ronald H. Griffit.

/ D.J.L., M.M.

/hkv.hr

Vrh

Naslov: Re: Sve je bilo cisto u granatiranju Knina
PostPostano: 15 sij 2012, 18:15 

uh... nisam ovo vidila..postamo isto ili slično...ma nema veze...vijest je odlična.. :zubati

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 06:47 

Ako su Britanci stali na hrvatsku stranu, jasno je koliko je sati. Očito je da će ta opskurna optužba pasti na drugostupanjskom suđenju.

slika

pričešćene demonstracije
od vinotočnica do vinotočnica
svjetlošću krv časna
vijekom navikli trpeć
nasljeđivat pogrda balkana.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 08:34 

i ovo sve dolazi kratko prije EU referenduma, hm.

ako nema "prekomjernog/neselektivnog granatiranja Knina", onda pada teza i o UZP-u?

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 12:46 

Tu nema nikakvih teza,tu je trebalo izjednaciti napadaca i zrtvu.To ce se uraditi i u Bosni,teza je ,bio je gradzanski rat.Ljudi su nevini.Koliko je dobio godina za Vukovar,i koliko je bilo zrtava,sve je to farsa,koja se koristi upoliticke svrhe.Treba Hrvate odobrovoljit radi ulaska u uniju.Ko nas ista pita,nadzite ijednog politicara koji ambasadoru iz unije, ili Amerike smije reci ne,osim pokojnog PREDSJEDNIKA.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 15:00 

Jasno da nije bilo prekomjernog granatiranja Knina, pa u tom se gradu odma nakon operacije moglo normalno vratiti životu. Moja mater je jedna od prvih išla tamo nakon oslobođenja jer je radila u Županiji Zadarsko-Kninskoj tada, išla je tamo helikopterom i to su prelazili preko još uvijek neprijateljskog teritorija sjeverno od Knina .

Granate su pale tamo gdje su bili vojnici tzv. Krajine. Nigdje drugdje, a pošto ih je ionako većina kako vojnika tako i civilia pobiglo prije operacije granate su de-facto pale samo na par posljednjih utvrda i ništa drugo.

Čisto političko suđenje za izjednačavanje Vukovara i Knina , agresora i žrtve .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 15:13 

kakvo izjednačavanje Vukovara i Knina kada nitko nije odgovarao za prekomjerno granatiranje Vukovara, dok za Knin imamo nepravomoćnu presudu u kojoj su osuđeni politički vrh i generali.

žrtva postaje agresor, a agresor žrtva ili bude amnestiran.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 15:23 

Croat je napisao/la:
kakvo izjednačavanje Vukovara i Knina kada nitko nije odgovarao za prekomjerno granatiranje Vukovara, dok za Knin imamo nepravomoćnu presudu u kojoj su osuđeni politički vrh i generali.

žrtva postaje agresor, a agresor žrtva ili bude amnestiran.

Priznajem, još bolje sročeno.

Smiješne kazne za Ovčaru onoj trojki, a ovima 24 i 18 godina . Haška pravda u punom svjetlu .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 15:29 

volio bih da tu "hašku pravdu" osjete Ameri i Briti.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 15:35 

Croat je napisao/la:
volio bih da tu "hašku pravdu" osjete Ameri i Briti.

Za Amere sumnjam da će je ikad osjetiti , ali ona britanska gamad bi mogla sljedeća biti na tapeti :zubati .
Ima vrlo lijepih snimki o tome kako su postupali Britanci sa civilima u Iraku i Afganistanu.
Otprilike ko Mussolini sa Etiopljanima, pobunjenici /teroristi upucaju jednog Britanca, ovi naprave diviziju koja ode u neki kvart i poubija pola stanovnika tog kvarata za odmazdu :D .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 16 sij 2012, 21:17 

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.