|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 8 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Slobodne i poduzetničke zone u Republici Hrvatskoj Postano: 28 vel 2013, 17:22 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Nije mi jasno je li ministarstvo ili gradovi/županije određuju povlastice u zonama. Također me zanima je li ijedna zona daje apsolutni maksimum povlastica koje dozvoljavaju EU pravila, ili se još cjenkaju. Mislim da pod hitno treba ići do maksimuma. Također treba prepisati (ako nisu već - neću da ispada da izmišljam toplu vodu) jednu dobru stvar iz Indije - a to je da investitor dobija sve potrebne dozvole kroz jednu agenciju i to sve u paketu. Ako je političare strah da će tako devalvirati investiranje u cijeloj Hrvatskoj, onda neka barem to dopuste Vukovaru. U ovoj atmosferi gdje se svaka zemlja grebe za svaki investitorski dolar/euro, valja probati ovo, ako nisu već. Nema garancija, ali kako kažu - you do not want do die wondering. http://zone.mingorp.hr/slobodne/index.htmSramotno je da mnoge stranice ovih slobodnih zona uopće nisu u funkciji.  Citat: The maximum amount of corporate tax exemption based on investment is 50% of the total expenditures on new investment for large entrepreneurs, 60% for and medium size and 70% for small size entrepreneurs.
The investment expenditures which qualify for aid are:
purchase of parcels ownership or perpetual usufruct rights purchasing or own fabrication of fixed assets development and modernization of existing fixed assets the purchase intangible assets associated with technological transfer through the acquirement of patents, licenses, know-how or technical knowledge, in case of entrepreneurs other the small and medium size the investment expenditures can be increased maximum up to 50%.
The condition for consumption of the aid is conducting business activity and sustaining fixed assets for at least 5 years for large entrepreneurs, 3 years small and medium size entrepreneurs.
The maximum amount of corporate tax exemption based on the creation of new jobs is 50% of the total value of two-year labor costs resulting from hiring of new employees for large entrepreneurs, 60% for and medium size and 70% for small size entrepreneurs.
Large entrepreneur must keep newly created work places for a period of time not shorter than 5 years, for small and medium size entrepreneurs 3 years.
The tax exemptions mentioned above are given only for activity concocted within the boundaries of the Zone.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Slobodne i poduzetničke zone u Republici Hrvatskoj Postano: 28 vel 2013, 18:14 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
|
Zadarska zona Crno, jedna od najvećih u državi bi trebala imati sve povlastice za poduzetnike, jedino je zajebancija tu sa dozvolama iz središta za gradnju potrebne infrastrukture, a i Gaženica nam se blokira koja treba ići paralelno s tim tako da.....
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slobodne i poduzetničke zone u Republici Hrvatskoj Postano: 28 vel 2013, 18:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
Pa ide se trkom do samog dna, odnosno maksimalno dozvoljenih povlastica (po EU pravilima). Treba probati (ako nisu već), jer ako ne ponudimo mi, ponudit će Bugari, Česi, Slovaci, Poljaci, Mađari i sl. Kao natječaj gdje pobjeđuje onaj tko ponudi najveće dozvoljene povlastice i olakšanja. Da nismo u EU, trebali bi doslovno napraviti eksteritorijalnu free SEZ u kojoj ne vrijede ni zakoni ni porezi RH.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Slobodne i poduzetničke zone u Republici Hrvatskoj Postano: 28 vel 2013, 18:23 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Ministry of Sound je napisao/la: Pa ide se trkom do samog dna, odnosno maksimalno dozvoljenih povlastica (po EU pravilima). Treba probati (ako nisu već), jer ako ne ponudimo mi, ponudit će Bugari, Česi, Slovaci, Poljaci, Mađari i sl. Kao natječaj gdje pobjeđuje onaj tko ponudi najveće dozvoljene povlastice i olakšanja. Da nismo u EU, trebali bi doslovno napraviti eksteritorijalnu free SEZ u kojoj ne vrijede ni zakoni ni porezi RH. Kažem ti, mnoge su lokalne zajednice odradile dobar posao (na stranu toga ima i masa lokalnih zajednica koje su samo proglasile gospodarsku zonu i ništa nisu učinile za poduzetnike pa im se te iste zone gase sada), ali konstantno postoji ta zafrkancija sa birokracijom državne uprave, izdavanjem dozvola itd.... Da ne govorim o tome da se postavljaju neprijateljski spram određenih lokalnih zajednica.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slobodne i poduzetničke zone u Republici Hrvatskoj Postano: 28 vel 2013, 18:46 |
|
|
|
Dakle to treba oteti iz lokalnih ruku i uspostaviti samo jednu agenciju koja će umjesto samog investitora koordinirati sa svim tim razinama, tako da se investitor ne mora zajebavati sa velikim brojem ministarstava, općina, agencija i sl, nego sve srediti preko jedne agencije. Funkcionira li to već tako?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Slobodne i poduzetničke zone u Republici Hrvatskoj Postano: 28 vel 2013, 18:54 |
|
|
|
Ne funkcionira. Nešto takvo u natruhama uvode ovi Kukurikavci sa "Zakonom o kapitalnim investicijama" nešto tako ... Uglavnom postojalo bi neko središnje državno tijelo za velike investicije kojima bi svi na nižim razinama od lokalne preko županijske bili podređeni...
Velika investicija ima neki prag, spekulacije su cca 100 mil eura. Otprilike ...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slobodne i poduzetničke zone u Republici Hrvatskoj Postano: 28 vel 2013, 19:03 |
|
|
PCM je napisao/la: Ne funkcionira. Nešto takvo u natruhama uvode ovi Kukurikavci sa "Zakonom o kapitalnim investicijama" nešto tako ... Uglavnom postojalo bi neko središnje državno tijelo za velike investicije kojima bi svi na nižim razinama od lokalne preko županijske bili podređeni...
Velika investicija ima neki prag, spekulacije su cca 100 mil eura. Otprilike ... Zvuči kao dobar zakon, mada razumijem i strah onih koji su protiv. Kada čujemo riječ "investitor" svi pomislimo na lijepe nove tvornice, a problem je u tome što ćeš najvjerojatnije prvo privući tzv. "rent seekere", odnosno "investitore" koji žele monopol nad infrastrukturom i komunalijama, minimalna ulaganja uz maksimalan povrat i stabilne prihode. U svim zemljama "investitori" prvo zgrabe krave muzare: telekome, elektroprivrede, ceste, zračne luke, vodovode, zemlju, krupne banke i sl.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Slobodne i poduzetničke zone u Republici Hrvatskoj Postano: 28 vel 2013, 19:49 |
|
|
|
mnoge zone rade, a mnoge su pokrenute samo zbog izvlačenja sredstava od države, upravo se radi revizija, i čini mi se da će mnoge općine vraćati sredstva u proračun, jer su od otvaranja poduzetničkih zona, uspjeli oformiti rukovodeća mjesta, koja uredno beru plaću, a zone su obične livade i pustopoljine. u hrvatskoj je iluzorno pričati o investicijama, pa kod nas je glavni strah naroda da će netko zaraditi, zamisli, investitor bi zaradio, ma to je bogohulno. pogledaj samo dubrovnik, ekipa potroši oko 40 milijuna eura za otkup zemlje, obogatili su mnoge dubrovčane, i sad 15-tak džabalebaroša organizira referendum da zaustavi projekt. baš me zanima, ako uspiju u tome, šta će reći gradski oci, kad dobiju s nekog međunarodnog suda zahtjev za povrat novca investitorima, hoće li ova ekipa proletera učestvovati u povratu... stvarno je ministar vrdoljak u pravu, moraš biti kreten da bi uložio novac u hrvatsku ili lopov, pa ti ovakvo društvo dobro dođe kao praona...
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 8 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|