|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 28 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
doc
|
Naslov: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 01:49 |
|
|
Ponukan kontroverzama oko uvođenja dvojezičnosti u Gradu heroju, a i nekim osobnim iskustvima otvaram ovu temu. Prije nekog vremena sam boravio u Baranji. I bio u selu Zmajevac koje je većinski mađarsko. U općini Kneževi Vinogradi. I usput pojeo odličnog šarana na rašljama i pio vrhunsko vino u Vinariji Josić. Isplati se posjetiti. Velika preporuka. Uglavnom pri šetnji selom sam primjetio mnoštvo natpisa na mađarskom jeziku. Na dućanima, zgradama, spomenicima, u prozorima kuća su bile pretpostavljam (ipak je to mađarski pa nikad ne znaš sa sigurnošću  ) ispisane riječi božićnih pjesama. Uglavnom simpatično i drugačije. Onda se pokrenula tema oko ćirilićnih natpisa u Vukovaru. Mišljenja sam da bi na službenim institucijama trebalo koristiti jedino hrvatski jezik i samo latinicu. Nemam ništa protiv korištenja drugačijih pisama u privatnom smislu. Kao i učenja i korištenja drugih jezika. To jest temeljno ljudsko pravo. Pravo da čovjek očuva i govori jezik kojim su govorili njegovi preci, služi se pismom kojim su pisali. Uostalom govorenje više od jednog jezika oplemenjuje duh čovjeka, obogaćuje zajednicu u kojoj živi, može biti most prema dugim zajednicama. Tu naravno i spada pravo na učenje jezika kao dodatnog predmeta u školama gdje za to ima interesa. Rad kulturnih ustanova i udruga posvećenih očuvanju i promociji jezika i kulture. Ali po mom mišljenju na javnim ustanovama i u službenoj uporabi ne bi trebalo biti drugih jezika i pisama osim hrvatskog jezika i latinice. Jezik bi trebao spajati, a ne razdvajati. Kao i pismo. Kako može u hrvatskom društvu funkcionirati Mađar koji ne zna da na tabli piše Dom zdravlja nego mu to treba pisati na mađarskom. Ili Srbin koji ne vlada latinicom nego mu je temeljna pismenost na ćirilici. Prema tome uporaba jedino hrvatskog i latinice bi pospješila integraciju manjina u hrvatsko društvo i bila nastavak poznatog hrvatskog melting pota. Mnogobrojni Hrvati su ponosni na svoje češko, slovačko, mađarsko, njemačko, poljsko podrijetlo. I lijepo je da govore jezikom svojih predaka ali njihova budućnost (i Hrvata slovačkog podrijetla i Slovaka) je dok ne odluče drugačije u Hrvatskoj i na prvom mjestu mora biti upotreba hrvatskog jezika i latinice kako bi se uspješno funkcioniralo u tom društvu (kako reče dudu nebi bilo zgoreg tu upotrebu standarda gurnuti niz grlo i nekim našim Hrvatima iz određenih regija. Nikog neću imenovati Međimurci.  ) Da ne govorim da bi upotreba ćirilice dala Hrvatskoj izgled neke propale istočnoeuropske bivše komunističe zemlje kad je ona propala srednjoeuropska bivša komunistička zemlja. Odredbu o uporabi manjinskih jezika i pisama smatram reliktom prošlosti i smatram da bi u Ustav trebalo uvesti da je u Republici Hrvatskoj u upotrebi hrvatski jezik i latinično pismo. Vaša mišljenja?
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 01:49 |
|
|
Morao sam otvoriti neku temu. Vidi me Sayuri uspio sam! 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 07:38 |
|
|
|
Ko je ikad vidio Bosnu na mapi u ovome prepoznaje bošnjačku unitarističku priču. Da da, znam da Hrvatska nije isto što i Bosna, ali priča je ko preslikana. Nevješto prikrivena nasilna asimilacija... blah.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 09:31 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Metemma je napisao/la: Ko je ikad vidio Bosnu na mapi u ovome prepoznaje bošnjačku unitarističku priču. Da da, znam da Hrvatska nije isto što i Bosna, ali priča je ko preslikana. Nevješto prikrivena nasilna asimilacija... blah. Pa kao što kažeš nije priča ista, RH je nacionalna država Hrvata, BiH je država triju konstitutivnih naroda.  Inače i u Srbiji i u RSu se više piše hrvatskom gajicom nego srpskom vukovom čirilicom tako da ne vidim nasilne asimilacije, uzmimo još u obzir da većina Srba u Hrvatskoj po popisu još iz 2001.g. govori hrvatskim jezikom kao materinjim i možemo zaključiti da je uistinu čirilica nepotrebna te predstavlja puku provokaciju SDSSovaca  .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 13:09 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Protiv sam ovog o čemu govori doc u uvodnom upisu. Živio etnopluralizam, smrt etnocentrizmu! 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 13:15 |
|
|
|
hoćemo li u europi za službeni engleski ili pak njemački njih je više...
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sandalj
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 14:29 |
|
Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04 Postovi: 1877 Lokacija: Stara Hercegovina
|
|
Postavlja se pitanje na koji se to način ugrožava Hrvatska ukoliko se recimo u općinama gdje Srbi ili Italijani čine 20% stanovništva postave dvojezični natpisi?
_________________ Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)
Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 17:57 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Protiv sam ovog o čemu govori doc u uvodnom upisu. Živio etnopluralizam, smrt etnocentrizmu!  Znači ti nisi za E pluribus unum. Tvoj ideal je iz jednog mnogo?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 18:00 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Metemma je napisao/la: Ko je ikad vidio Bosnu na mapi u ovome prepoznaje bošnjačku unitarističku priču. Da da, znam da Hrvatska nije isto što i Bosna, ali priča je ko preslikana. Nevješto prikrivena nasilna asimilacija... blah. Pa kao što kažeš nije priča ista, RH je nacionalna država Hrvata, BiH je država triju konstitutivnih naroda.  Inače i u Srbiji i u RSu se više piše hrvatskom gajicom nego srpskom vukovom čirilicom tako da ne vidim nasilne asimilacije, uzmimo još u obzir da većina Srba u Hrvatskoj po popisu još iz 2001.g. govori hrvatskim jezikom kao materinjim i možemo zaključiti da je uistinu čirilica nepotrebna te predstavlja puku provokaciju SDSSovaca  . Da, RH nacionalna, BiH tronacionalna, samo kazem da je ublehaska prica slicna. Ako je situacija takva kakvom je opisujes, onda RH mora pod hitno da preduzme mjere za revitalizaciju cirilice i ocuvanje svoje kulturne bastine, sto kulturna bastina jedne od njenih nacionalnih manjina, ex konstitutivnih naroda, nesumnjivo jeste.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 18:04 |
|
|
Sandalj je napisao/la: Postavlja se pitanje na koji se to način ugrožava Hrvatska ukoliko se recimo u općinama gdje Srbi ili Italijani čine 20% stanovništva postave dvojezični natpisi? Ne ugrožava. Nije u tome stvar. Po meni je francuska ideja političke nacije dobra. Uz to što je imigracija loša. Ali smatram da se ljude ne treba odvajati kao manjine. Svi trebaju ravnopravno sudjelovati u javnim poslovima. Pravi primjer je recimo da danas imamo tri ministra u Vladi koji su Srbi, a kad je formalno u Vladi bila srpska stranka imali smo jednog potpredsjednika koji je bio Srbin. Od manjinskih zastupnika nikakva korist za manjine samo za etnobiznismene koji se predstavljaju da ih predstavljaju. Uporaba jednog jezika i pisma simbolizira upravo to. Jednu političku naciju u kojoj svi ravnopravno sudjeluju. Kao što mislim da se ljudi i ponašaju u stvarnom životu. Samo politički ustroj to ne prati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 18:17 |
|
|
|
Uporaba jednog jezika i pisma zasigurno ne simbolizira jednu naciju u kojoj svi ravnopravno sudjeluju, inace bi svi ravnopravno mogli da koriste svoj jezik i pismo.
Ovo su ataturkovske ideje, proglasio jednu naciju da bi krsio prava Jermena, Kurda i inih. Pokusali Madjari svojevremeno.
U stvarnom zivotu se ljudi prilagodjavaju i asimiluju, jer je to prirodno, posebno kod naroda tako slicnih po jeziku kao sto su Srbi i Hrvati. Sto nije opravdanje za krsenje necijih prava.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 18:27 |
|
|
|
Ni isto. Nikako. Ako imaš narod koji je najbrojniji, a nije ni većina u svojoj zemlji i tlači ostale i istrebljava ih vs narod koji prima sve ostale i asimilira ih u većinsko stanovništvo tako da potomak prognanog irskog grofa ili mađarskog izbjeglice može biti predsjednik ravnopravno sa starosjediocima.
Dvojezičnost na napisima i službenoj uporabi nije pravo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 18:30 |
|
|
doc je napisao/la: Ni isto. Nikako. Ako imaš narod koji je najbrojniji, a nije ni većina u svojoj zemlji i tlači ostale i istrebljava ih vs narod koji prima sve ostale i asimilira ih u većinsko stanovništvo tako da potomak prognanog irskog grofa ili mađarskog izbjeglice može biti predsjednik ravnopravno sa starosjediocima. Drugo ne iskljucuje prvo. Citat: Dvojezičnost na napisima i službenoj uporabi nije pravo. Prema zakonima RH jeste. No dobro, nastavi pricu kako zabrana upotrebe pisma ustvari znaci da su svi ravnopravni 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 18:34 |
|
|
|
Prvo - ne isključuje ali jel današnja RH u rangu sa nekadašnjom Mađarskom ili Turskom ako uvede jedino latinicu? To je tvoja teza?
Drugo. Zakoni su tu da se mjenjaju. To nije općeprihvaćeno civilizacijsko načelo poput toga da svi građani nevezano o nacionalnosti ako su državljani moraju imati opće pravo glasa.
Ovo je stvar izbora i većina zemalja ga ne preferira.
I jesu ravnopravni. Svi jednako dobivaju papire na latinici i svima jednako piše na tabli Zdravstvenog osiguranja HZZO.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 18:39 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Zadar1993 je napisao/la: Pa kao što kažeš nije priča ista, RH je nacionalna država Hrvata, BiH je država triju konstitutivnih naroda.  Inače i u Srbiji i u RSu se više piše hrvatskom gajicom nego srpskom vukovom čirilicom tako da ne vidim nasilne asimilacije, uzmimo još u obzir da većina Srba u Hrvatskoj po popisu još iz 2001.g. govori hrvatskim jezikom kao materinjim i možemo zaključiti da je uistinu čirilica nepotrebna te predstavlja puku provokaciju SDSSovaca  . To kako se ljudi izjasne na popisu u ovom slučaju nije pretjerano relevantno ,dominantno je mišljenje još uvijek da su srpski i hrvatski jedan jezik ,pa nije bitno ,ali radi konformizma kažeš hrvatski. Da ne kažem da ima i onih koji se izjasne Hrvatima iako žive i osjećaju se kao Srbi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 12 vel 2013, 18:42 |
|
|
A i meni je ćirilica estetski ružna u javnoj upotrebi. Možda je stvar navike. Sjećam se kad sam gledao onaj Football factory pa je Englez bio u Zagrebu pa ode do Beograda. Kaže ovo je baš dah Istočne Europe, i sve je na tom čudnom pismu. Nemam pojma šta tu piše. Treba i na imidž zemlje pazit. A ćirilica se turistima koji dolaze u Hrvatsku čini čudnom i asocira nešto nazadno. Odmah se stvori slika grofa Drakule i nekog motela gdje ljudima režu udove.  Meni je ovo smješno. Poštujem njihovu odluku ali ćirilica nije dio Hrvatske (kao ni glagoljica u tom smislu. Lijepo ju je znat ali neće bit u službenoj upotrebi). Ipak smo mi dio civiliziranog svijeta pa makar i na periferiji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MIR
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 13 vel 2013, 03:13 |
|
|
|
Pa barem u ex-Yugi ima izbora i može se izabrati i jezik i pismo i zemlju i uredjenje i sve što ti srce poželi!
Tukaj je Zlovenija ako voliš polke i deklice, бре Цпбија и чирилица (bre Srbija i čirilica) Macedonijata i фета сирење на кирилица (feta sir na čirilici) čooče Crna Gora (Montenegro) Akullore në rrugën e Kosovës (sljadoled na Kosova način) Hrvatska Latinica na Dalmatinski, Zagorski, Lički, Istrijanski ili neki drugi način, a ako hoš sve imati zajedno, e to ti je u Be-Ha! Pa izaberi 'ko Džula krušaka, ali nema: "Piši-ću, kaki-ću"!
| Privitak/ci: |

Lako je kraljici.jpg [ 48.86 KiB | Pogledano 4691 put/a. ]
|
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 13 vel 2013, 12:13 |
|
|
doc je napisao/la: Prvo - ne isključuje ali jel današnja RH u rangu sa nekadašnjom Mađarskom ili Turskom ako uvede jedino latinicu? To je tvoja teza? Ove tvoje teorije su u najboljoj tradiciji te dvije zemlje, Turske danas i Madjarske prije 100 godina. Citat: Drugo. Zakoni su tu da se mjenjaju. To nije općeprihvaćeno civilizacijsko načelo poput toga da svi građani nevezano o nacionalnosti ako su državljani moraju imati opće pravo glasa.
Ovo je stvar izbora i većina zemalja ga ne preferira. Postoji nesto sto se zove stecena prava, i sto se bez prijeke potrebe ne ukida. Postoje i civilizacijski standardi. Citat: I jesu ravnopravni. Svi jednako dobivaju papire na latinici i svima jednako piše na tabli Zdravstvenog osiguranja HZZO. Pravi Bosnjo, ljubi ga majka  doc je napisao/la: A i meni je ćirilica estetski ružna u javnoj upotrebi. Možda je stvar navike. Sjećam se kad sam gledao onaj Football factory pa je Englez bio u Zagrebu pa ode do Beograda. Kaže ovo je baš dah Istočne Europe, i sve je na tom čudnom pismu. Nemam pojma šta tu piše. Treba i na imidž zemlje pazit. A ćirilica se turistima koji dolaze u Hrvatsku čini čudnom i asocira nešto nazadno. Odmah se stvori slika grofa Drakule i nekog motela gdje ljudima režu udove. Meni je ovo smješno. Poštujem njihovu odluku ali ćirilica nije dio Hrvatske (kao ni glagoljica u tom smislu. Lijepo ju je znat ali neće bit u službenoj upotrebi). Ipak smo mi dio civiliziranog svijeta pa makar i na periferiji.Ako si ti dio civiliziranog svijeta s ovakvim naci stavovima, onda si na teskoj periferiji...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 13 vel 2013, 12:24 |
|
|
Ja u Francuskoj ili Njemačkoj nigdje nisam vidio javne natpise na turskom i arapskom, a ti narodi u nekim četvrtima zasigurno prelaze 50% Dvojezičnost u ovolikom obujmu kakvu traže Srbi Vukovara sam vidio sam u Južnom Tirolu, no tamo uistinu svaki kamen govori: Ovo je Austrija 
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 13 vel 2013, 12:26 |
|
|
volvoks je napisao/la: Ja u Francuskoj ili Njemačkoj nigdje nisam vidio javne natpise na turskom i arapskom, a ti narodi u nekim četvrtima zasigurno prelaze 50% Dvojezičnost u ovolikom obujmu kakvu traže Srbi Vukovara sam vidio sam u Južnom Tirolu, no tamo uistinu svaki kamen govori: Ovo je Austrija  Prelazis na moju stranu? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 13 vel 2013, 12:29 |
|
|
Metemma je napisao/la: volvoks je napisao/la: Ja u Francuskoj ili Njemačkoj nigdje nisam vidio javne natpise na turskom i arapskom, a ti narodi u nekim četvrtima zasigurno prelaze 50% Dvojezičnost u ovolikom obujmu kakvu traže Srbi Vukovara sam vidio sam u Južnom Tirolu, no tamo uistinu svaki kamen govori: Ovo je Austrija  Prelazis na moju stranu?  Ako smatraš da ja smatram kako svaki kamen u Vukovaru viče ovo je Srbija, onda da  Nivo dvojezičnosti koji smatram primjerenim je onaj koji imaju Gradišćanski Hrvati, table na ulazu u selo i dvojezične škole...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 13 vel 2013, 12:30 |
|
|
Pa oko cega se bjese ti i ja ono ne slazemo? Sa Doc Efendijom mi je jasno 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 13 vel 2013, 14:50 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
doc je napisao/la: Znači ti nisi za E pluribus unum.
Tvoj ideal je iz jednog mnogo? Pa u načelu E pluribus plures, s primjenom na svaku specifičnu situaciju i okolnost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 13 vel 2013, 15:27 |
|
|
Srbeki šta reći. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Latinica kao jedino službeno pismo u RH Postano: 13 vel 2013, 15:28 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: doc je napisao/la: Znači ti nisi za E pluribus unum.
Tvoj ideal je iz jednog mnogo? Pa u načelu E pluribus plures, s primjenom na svaku specifičnu situaciju i okolnost. Zanimljivo.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: goran2hr i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|