|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 35 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Aztec
|
Naslov: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 21 lip 2014, 21:16 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Kupujem cesto online, placam svojim PayPal racunom a to mi obicno donese neko od mojih iz "bijelog svijeta", ponajvise iz EU. E sad, razmisljam kako dobiti povrat poreza (tzv. VAT) iz EU. Caka je u tome, sto, kao sto rekoh to mi donosi rodbina koja ima drzavljanstvo u EU, odnosno nisu stranci, medjutim, ja sam to platio kao stranac, a roba napusta EU? Zna li ko sta vise o tome?
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 21 lip 2014, 21:19 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Mislim da ta osoba mora reći da roba ide vani pa na granici na izlazu to pokazati i uknjižiti. (tad ne plati PDV) Inače će dobiti kaznu. Ali nisam siguran.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 21 lip 2014, 21:26 |
|
|
Ne bi trebala dobiti kaznu, jedino sto nece dobit (tj. JA  lovu natrag). I trebala bi dobiti povrat poreza (al od trgovca, naknadno, tj. izvrse povrat na nacin kako je roba i kupljena). Stvar je u tome sto kako vidim traze na granici na carini putovnicu kao dokaz da osoba nije drzavljanin EU, i tu je problem. Medjutim roba opet ide van EU i kupljena (placena) je od stranca (mene), samo mi je drugi donose. Za takav slucaj nista ne mogu naci na netu (jer mnoge te radnje nazivno i ne dopustaju placanje van te odredjene zemlje, al de facto moze, jer lova je lova, je l).  Dakle, porez je vec placen prilikom kupnje. Govorimo o povratu.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 09:00 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 21675 Lokacija: među zvijezdama
|
Aztec je napisao/la: Kupujem cesto online, placam svojim PayPal racunom a to mi obicno donese neko od mojih iz "bijelog svijeta", ponajvise iz EU. E sad, razmisljam kako dobiti povrat poreza (tzv. VAT) iz EU. Caka je u tome, sto, kao sto rekoh to mi donosi rodbina koja ima drzavljanstvo u EU, odnosno nisu stranci, medjutim, ja sam to platio kao stranac, a roba napusta EU? Zna li ko sta vise o tome? Autobusi za Sarajevo idu svaki dan iz Njemačke ( velikih gradova ) AT, Skandinavije i sl. Moj ti je savjet da se dogovoriš sa vozacima koji će ti uz malu nadoknadu donijeti naručenu robu a i ti ćeš takodje biti u plusu. Svi imaju bosanske putovnice. Potrebno je navesti adresu vozača ( privremenu ili stalnu u EU ), ime i prezime i broj pasoša. A ti robu mozeš platiti čime zeliš .. Račun trazi neka bude izdat na njegovo ime. Sve pojedinosti oko naplate vozači obavljaju i uz odredjenu nadoknadu, odnosno nešto umanjeniji iznos ti dobiješ povrat novca. To ti je po mom mišljenju najednostavniji način. Sve drugo je komplikovanije. A oslobodices i familiju od transportiranja i nikom se nećeš morati moliti za usluge. Ne znam koliko tačno uzimaju vozači, mislim da ovisi o vrijednosti robe i koliko puta naručuješ. I nemaš straha da će te zakinuti, jer to je njima dodatna zarada s kojom vlasnik linije nema ništa, diskretni su i pošteni. A medjusobno poznanstvo je dobra preporuka takodje. Pa se povezi, raspitaj preko poznanika i sl.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 09:38 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Predpostavljam da ti svi dolaze sa autobusom? Najlakša procedura je u UK i ako izlaziš iz zemlje avionom prema EU (doduše, ni to više ne funkcionira jer je odredište Hrvatska koja je sada u EU, pa nema povrata). No princip je i dalje isti. Kupiš proizvod u prodavnici, a sve veće imaju kiosk gdje ti srede formular za povrat PDV-a. Na aerodromu imaš odjel porezne uprave (jasno označen, VAT Refund). Tu im priložiš račun, formular, uz naravno putovnicu i avio kartu. Lik udari pečat, i onda ovisno o načinu povrata novca, mogu ti vratiti na kreditnu karticu, račun ili možeš produžiti dalje u jedan od biroa za razmjenu novca koji ti mogu isplatiti u gotovini. Sa obzirom da ovo fercera za aerodrome, možda je isti princip na velikim autobuskim ili želježničkim kolodvorima. Citat: VAT refund - How do I claim VAT back on my purchases?
If you live outside the EU and are planning to take your purchases out of the EU within three months, you can claim back VAT paid on most of your purchases at Selfridges. You must not have spent longer than 365 days in the EU over the past two years, and the total spend at Selfridges must be over £50
You can make a claim by filling in a VAT 407 form at the Customer Services areas in our stores:
London Oxford Street Services Lounge (Lower Ground Floor)
Birmingham Information Desk (Level 4)
Manchester Trafford Centre Personal Shopping (Ground Floor)
Manchester Exchange Square Information Desk (Lower Ground Floor)
When you are leaving the UK, please take your VAT 407 form to UK customs at the airport for validation (you will be expected to have your purchases ready to show them). Send the validated form back to us and we will be able to issue your refund directly onto your payment card or into your bank account. You can also take your validated form to the refund booth at the airport for an immediate cash refund.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 09:44 |
|
|
Pa Aztecu treba rupa neka u proceduri jer je naveo da SVA familija ima EU putovnice ( sigurno HR )
Znači kao što si i sam naveo to ne fercera. Mada je postupak tačan. Zato sam napisala da se dogovori sa vozačem na nekoj stalnoj liniji prema Sarajevu i od povrata neka mu naplati svoj dio usluge.
I taj Formular dobija cim navede da roba IDE van EU.
Opet ga vozač neka popuni svojim podacima naravno.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 09:53 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Pa valjda neko ima BiH ili neku drugu putovnicu. Ako imaju samo EU (RH i druge), onda ne vidim rupu. Inače je čudno da povrat PDV-a ne vrijedi za građane EU čak i ako idu van EU. U Australiji svako ima povrat PDV-a, sve dok je odredište van zemlje. Jedan prijatelj kinez je ciganio jer je kupovao najskuplje laptope kad je putovao, dobivao povrat 10% na aerodromu, i onda po povratku vraćao laptop Apple-u koji su imali praksu reklamacije (sa povratkom 100% cijene) unutar 2 ili 4 tjedna. Mislim da je tako "zaradio" preko 2.000 dolara.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 10:02 |
|
|
Ne znam na osnovu čega kod vas vraćaju naknade ako iznose robu iz drzave no ovdje to nije slučaj ..
Jedini povrat moze ostvariti osoba sa putovnicom trećih zemalja van EU.
To je zakonski regulirano.
Zato ja bez carine mogu uvesti Auto iz Njemačke recimo sa minimalnim taksama kao da sam ga u AT kupila.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 13:25 |
|
|
Hvala na (ne)pomoci.  Salim se... Kao sto rekoh, te osobe imaju samo strana drzavljanstva, jer su se morali odreci drugih. Rijec je o AT (mislim da imaju samo AT drzavljanstvo), Njemacka, Kanada (gdje je jos veci porez, i to dobro). To je ugl. to. Dakle, tu je problem, da oni imaju drzavljanstvo BiH ili eventualno RH to bi ja tako i rijesio. Putuje se autom, avionom... A Sarajka, to za vozace je prekomplicirano i previse zajebancije (plus svaki put dati lovu vozacu (a nece oni to raditi za sitnicu, tako da je to skuplja pita nego tepsija slucaj)) osobito sto ja to cesto kupujem pa moji to donesu kad se tog nakupi kad dolaze itd.. A i kao sto rekoh nekad uzimam i iz zemalja preko "Bare". U RH ne kupujem jer tamo isto za vecinu toga nema mogucnosti online kupnje. A Ministre, to sto ti kazes za Australiju i meni je to logicno i da bi tako trebalo i biti. Jer ovako postoji mogucnost da te dvaput oporezuju. Jednom u zemlji di si stvar kupio, pa gdje uvozis tu platis carinu i onda ti na to sve skupa jos sloze i PDV. Nema logike. Ali izgleda tako je kako je (tj. nista bez strane putovnice), opet mi je puno isplativije (i bolji izbor) nego kupovati u BiH ili RH. A sta da se radi.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 14:26 |
|
|
Mislio sam da bi mogao nešto iskemijati sa Kanadom, ali sam provjerio da i oni povrat PDV-a dozvoljavaju samo strancima. Tako da Australija ostaje iznimka što se tiče povrata PDV-a, dozvoljeno i turistima i domaćim. Doduše, kod nas je samo 10%, pa ni ušteda nije kao u Europi gdje je iznad 20%.
Vas u BiH baš deru što se tiče elektronike i ostalih stvari, često je jeftinije naručiti pa čak platiti i poštarinu, ali niko ne želi preuzeti rizik da će otvoriti i opaliti carinu na to.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 14:47 |
|
|
Da, ista stvar i kod njih. A evo poslao sam im mail s opisom situacije (jer roba napusta Kanadu a placena je od osobe koja nema kanadsko prebivaliste), pa da vidimo sta ce reci. Da je glupo, je. Al to je vjerovatno iz razloga jer se pretpostavlja da ti uopce ne bi mogao ni platiti, tj. kupovati iz druge drzave a navesti kanadsku adresu za dostavu. I da, marze trgovaca su ovdje sramota. A osobito za elektroniku. Evo mail. Citat: Hi!
Please, I have one question on which I could not find the answer on Internet. I'm ordering online things (clothes and such) from Canada, but I live in Europe and I'm paying via my Pay Pal account, BUT, the merchant does not ships to my country and because of that I have placed order to my cousins address in Canada, and she will bring to me that clothes that I bought and payed for.
Now, I was wondering is there any way so that I could get tax refund, because the merchandise is leaving Canada, and I could possibly pay taxes twice, once in Canada and another time in Europe (Bosnia and Herzegovina), which shouldn't be right. I saw that person who is claiming such tax refund can't be Canada resident, which my cousin is, but I am not, and is there any way of tax refund to me considering above described situation and the fact that clothes that is bought in Canada is bought by non resident (me) online and that things are leaving Canada in 2 months period. My cousin is only bringing that stuff to me.
Thanks,
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 14:58 |
|
|
Mi u AU masovno naručujemo iz SAD, jer je sve 30-50% jeftinije, a ovdje pri uvozu ne opaljuju carinu. No sa obzirom da neke prodavnice ne isporučuju u AU (jer globalni brendovi žele zadržati mogućnost diskriminiranja po cijeni ovisno od zemlje), otvorila se i firma u SAD koja primi tvoj paket i onda ga proslijedi tebi. Sa obzirom na razliku u cijenama, itekako se isplati. O njima sam čuo dosta dobrog, nisu nikoga zakinuli, pa možda probaj ovo. Čak uštediš došta na poštarini jer možeš konsolidirati nekoliko pošiljki u jednu (oni ti drže jedan paket dok ne stignu drugi). http://www.myus.com/
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 15:02 |
|
|
Hvala. Super je i to znati. Ali opet je problem poreza tu.  A samo ce mi bezveze uzeti proviziju za slanje plus postarina. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 15:07 |
|
|
Apropos carina u BiH, jedino rješenje koje vidim je naručivanje proizvoda iz EU na adresu u RH. Unutar EU nema carinjenja (doduše nema ni povrata PDV-a, ali opet bi trebalo biti jeftinije nego u BiH). Onda iz RH autom dovesti u BiH, ako ne dolaziš sa punim gepekom, ne bi trebalo biti problema.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 15:11 |
|
|
Nije direktno vezano za temu, ali apropos cijena za high-end Adobe softver (gdje kao ne bi trebalo biti razlika u cijenama između različitih zemalja jer je u pitanju download). Jeftinije je kupiti povratnu avio-kartu Sydney-Los Angeles i platiti si nekoliko noći u hotelu, tamo kupiti Adobe ColdFusion, nego ga kupiti u Australiji.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 15:14 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Apropos carina u BiH, jedino rješenje koje vidim je naručivanje proizvoda iz EU na adresu u RH. Unutar EU nema carinjenja (doduše nema ni povrata PDV-a, ali opet bi trebalo biti jeftinije nego u BiH). Onda iz RH autom dovesti u BiH, ako ne dolaziš sa punim gepekom, ne bi trebalo biti problema. Sve ja to znam Ministre  , tako i radim gdje postoji mogucnost slanja u RH kad nesto kupujem iz EU. Mozes onda cak dobiti i povrat poreza jer moji u RH (za razliku od ovih drugih) imaju naravno i BiH drzavljanstvo, pa kad dolaze u BiH mogu traziti povrat s BiH putovnicom (samo sto je niko nema)  . Ili ja kad idem u RH to pokupim, a ja imam obje. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 15:20 |
|
|
Eto ti biznisa, uvozi ajfonove i preprodaji na pik.ba
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 15:24 |
|
|
haha, tetka mi je jednom tako nesto govorila (i za tehniku, a i za odjecu po snizenjima... Da mi ona donese - pa je onda prodavati Amerima i inim po punim cijenama + gdje nemaju te radnje preko e baya i sl., ma da se svasta nesto)... Al nemam zivaca za to, bar zasad. Vjerovatno i bolje nego Pik. 
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 15:55 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 16:48 |
|
|
Opet za nerezidente i osobe koje putuju.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 17:21 |
|
|
Prije kupovine raspitaj se sa prodavačem dali skida PDV pošto si kupac van EU. Imaš na to pravo ukoliko si van EU. Ukoliko skida PDV onda naruči od njega i odmah nakon narudžbe mu reci da si naručio od njega i da ti skine PDV ako već nije. Tako ćeš izbjegnuti dvostruko oporezivanje (kada je u pitanju PDV) i bićeš oporezovan po tom pitanju samo od strane države u koju robu uvoziš + carina.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 17:37 |
|
|
Ne moze skinuti kad je to vec uracunato u cijenu. Kupnja se u pravilu i ne moze vrsiti placanjem iz druge drzave (sto ja radim) plus roba se dostavlja u tu zemlju, gdje je i trgovina. Tako da ne vidim sto bi mi a i kako bi skinuli porez. Ne moze (ne smije) tebi trgovac samoinicijativno skidati porez. To i nije njihovo da ti skidaju/vracaju jer je to drzavni novac, koji ide drzavi, ne trgovcu, pa ti samo drzava to moze dopustiti/vratiti.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 18:05 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 18:24 |
|
|
Citat: "For dispatch to countries outside of the EU, VAT will not be charged." Dakle, ja narucujem, al se ta robe nigdje ne izvozi, ne salje u inozemstvo od trgovca (jer on i ne daje takvu mogucnost) vec se salje u domicilnoj zemlji i kako bi sad tu meni porez odbili meni nije jasno. To sto ce to meni donijeti tetka, rodjak itd. ne igra ulogu. Ovi s Amazona salju direkt u inozemstvo, pa onda umanje za PDV. Valjda je u tome stvar. Poslao sam upit Carinskoj upravi sto sam pejstao gore pa cemo vidjeti sta ce reci.
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Povrat poreza (VAT) iz EU Postano: 22 lip 2014, 22:36 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17438 Lokacija: יום טוב
|
Aztec je napisao/la: Kupujem cesto online, placam svojim PayPal racunom a to mi obicno donese neko od mojih iz "bijelog svijeta", ponajvise iz EU. E sad, razmisljam kako dobiti povrat poreza (tzv. VAT) iz EU. Caka je u tome, sto, kao sto rekoh to mi donosi rodbina koja ima drzavljanstvo u EU, odnosno nisu stranci, medjutim, ja sam to platio kao stranac, a roba napusta EU? Zna li ko sta vise o tome? ako želiš povrat poreza, na granici moraš ovjeriti formular koji dobiješ od prodavača/dućana. oni će ti sljedeći put vratiti pdv, ali računaj na to da moraš platiti i porez i carinu u BiH. primjer iz pre-EU Hrvatske: netko je na slovenskoj granici predao formular za povrat poreza, iznos je bio preko dopuštenih 1000 kuna i Slovenci odmah javljaju susjedima da im stiže roba za carinjenje. nema šanse da se prošvercaš bez plaćanja. za online narudžbe limit je bio 160 kn. nekad se dogodi da i skuplje narudžbe prođu, a nekad otvore i mali paket. pa ti računaj šta ti se više isplati. platiti pdv prodavaču ili i pdv i carinu "svojima". (u Hrvatskoj je to prije EU bilo cca 40 % od vrijednosti robe.)
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
I know who I am 'cause I know who You are.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|