'Sa 179 godina sam najstariji čovjek na svijetu. Izgubio sam svaku nadu da ću umrijeti!'
Svako malo u svijetu neki starac, ili netko njemu blizak željan slave, obznani da je najstariji čovjek. Mahashta Murasi, indijski obućar, novi je primjer dugovječnosti.
Kako piše Star Media, on je rođen 1835., ima 179 godina. Navodno svoju dob može potkrijepiti i dokumentima - rodnim listovima i ostalim identifikacijskim ispravama. Tvrdi da je rođen u Bangaloreu 6. siječnja 1835. i da se 1903. preselio u Varanasi, gdje i sad živi. Radio je sa cipelama sve do 1957. i umirovljenja u svojoj 122. godini...
- Toliko sam poživio da su mi i praunuci odavno mrtvi - reče vremešni Murasi. "Izgleda da me smrt zaboravila, još sa 150 sam izgubio svaku nadu da ću umrijeti, kao da sam besmrtan" - dodaje Indijac i napominje da ga to čak može i usrećiti.
Ako se njegova dob doista i pokaže točnom, to je za Guinnessovu knjigu rekorda, kao i za cjelokupnu povijest, jer dosad nijedno ljudsko biće nije poživjelo toliko, gotovo 180 godina.
Puno stvari se još ima za objasniti. Mi smo u biti živi zbog nesporazuma koji majka Priroda ima sama sa sobom. Kad unesemo hranu u želudac organizam i kiselina je napadnu jer je uljez, strano tijelo, da je izbace van. Očito ni majka Priroda nije uvijek logična i prepametna.
Naslov: Re: Koliki životni vijek mogu dostići ljudi?
Postano: 02 svi 2014, 21:00
Pantelija...
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
Postano: 02 svi 2014, 22:26
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
dudu je napisao/la:
intersantnije pitanje je koliko bi se dalo produziti 20-te, odnosno mladost.
Jos se ne zna zasto starimo, al sve stari i sve propada. Sve sto ima pocetak ima i svoj kraj. Mislilo se da su uzrok tzv. slobodni radikali i steta koju oni cine ali izgleda da ipak nije tako, ber tako eksperimenti sa zivotinjama pokazuju.
Gledao sam to u BBC-evom dokumentarcu i izgleda da jedina stvar sto produzuje zivot (pa tako i mladost) je nizak unos kalorija, i u biti dijelom gladovanje, jer onda organizam ubaci u nizu brzinu pa duze traje.
Bas sam ovo gledao.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
Postano: 02 svi 2014, 23:24
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17438 Lokacija: יום טוב
Mar-kan je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:
zna se. skraćuju se telomere koje upravljaju odgovorom stanica na stres i rastom.
A zašto se skraćuju?
zato jer je popravak telomera ograničen. (telomere su "kape" na krajevima kromosoma.) a ograničen je zato što one sadrže ponavljajuće sekvence nukleotida, a tu može doći do skraćenja ili preskakanja kod replikacije. osim toga, smnajuje se i aktivnost telomeraze koja popravlja krajeve.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Postano: 02 svi 2014, 23:30
ZGabriel je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
A zašto se skraćuju?
zato jer je popravak telomera ograničen. (telomere su "kape" na krajevima kromosoma.) a ograničen je zato što one sadrže ponavljajuće sekvence nukleotida, a tu može doći do skraćenja ili preskakanja kod replikacije. osim toga, smnajuje se i aktivnost telomeraze koja popravlja krajeve.
Zašto se smanjuje aktivnost telomeraze npr.?Koja sila pokreće sve te procese?
Postano: 02 svi 2014, 23:32
Mar-kan je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:
e da to znam, imala bih Nobelovu nagradu.
znamo ti i ja tko je to sve isprogramirao, ali znanstvenog objašnjenja još nema.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Postano: 02 svi 2014, 23:38
ZGabriel je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
znamo ti i ja tko je to sve isprogramirao, ali znanstvenog objašnjenja još nema.
Ne zna se da li mozda starimo sto teleomeraza usporava (nista se ne zna a kamo li da je takvo sta dokazano), ili teleomeraza usporava zato sto starimo, kao sto sve usporava. Prije ce biti ovo drugo.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
Postano: 02 svi 2014, 23:48
Aztec je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:
Ne zna se da li mozda starimo sto teleomeraza usporava (nista se ne zna a kamo li da je takvo sta dokazano), ili teleomeraza usporava zato sto starimo, kao sto sve usporava. Prije ce biti ovo drugo.
Postano: 02 svi 2014, 23:51
Aztec je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:
TELOmeraza.
zna se da je količina telomeraze bitno manja u odraslim stanicama nego u mladim. također se zna da se broj mutacija u DNA povećava sa svakom diobom. telomeraze se sastoje od ponavljajućih sekvenci koje po nekim istraživačima određuju broj dioba stanice. duže telomeraze - više dioba.
Postano: 03 svi 2014, 00:10
ZGabriel je napisao/la:
Aztec je napisao/la:
TELOmeraza.
zna se da je količina telomeraze bitno manja u odraslim stanicama nego u mladim. također se zna da se broj mutacija u DNA povećava sa svakom diobom. telomeraze se sastoje od ponavljajućih sekvenci koje po nekim istraživačima određuju broj dioba stanice. duže telomeraze - više dioba.
Dobro, telomeraza. I je manja je, al opet kazem ne zna se da li to utjece na starenje, ili je to samo jos jedna od mnogih posljedica starenja. Nista nije dokazano da su krace telomere odgovorne za brze starenje, kao ni da su tome uzrok mutacije koje nastaju kako diobom a tako i djelovanjem slobodnih radikala. Jednostavno, ne zna se, a kamo li da ima kakvih dokaza.
Postano: 03 svi 2014, 00:15
Aztec je napisao/la:
Dobro, telomeraza. I je manja je, al opet kazem ne zna se da li to utjece na starenje, ili je to samo jos jedna od mnogih posljedica starenja. Nista nije dokazano da su krace telomere odgovorne za brze starenje, kao ni da su tome uzrok mutacije koje nastaju kako diobom a tako i djelovanjem slobodnih radikala. Jednostavno, ne zna se, a kamo li da ima kakvih dokaza.
:rolajz ma naravno.
guglaj "telomeres and aging" pa ćeš naći.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.