HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 sij 2025, 01:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 55 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Klima
PostPostano: 19 lip 2013, 13:37 

Koja marka klime je najbolja i da je cijenom prihvatljiva, do cca 1000 kaemova? :D
Naravno, bitno je i da ne ''vuce'' mnogo el.energije :zubati ... Citam da energetska klasa A razred najmanje trosi el.energije... Vivax i Quadro u pocetku da eliminiram.. Ne dolazi u obzir...

Vrh

Naslov: Re: Klima
PostPostano: 19 lip 2013, 13:55 

Samdung ili LG su najbolji izbor, a ni slučajno nemoj pomišljati na one skupe njemačke, Haier mislim da se zovu, precijenjeno smeće...

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 14:08 

Zar Haier nije Kineski?! Pisalo negdje da je to Kineska marka... :neznam A ljudi tu marku hvale i neku Mideu isto... A sto se tice LG-a, u tu marku se totalno razocarah.. Jbt, lcd se pali 2 minute, dvd takodjer.. Samsung je dobar al je skup... :wacko

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 14:18 

Kineski je, ali dobar im je marketinški trik, stvarno zvuči švapski :zubati
Bitno je i koliki ti je stan bura, jel za tvoju cijenu se dobivaju samo ove slabije jedinice, odnosno 3,5 kW...

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 14:30 

Treba mi za dvije sobe, nekih cca 30-ak kvadrata... Ne namjeravam citav stan hladiti :zubati
Mislim da bi ta od 3.5kw bila sasvim dovoljna ili od 2.5kw za te kvadrate....ili se varam... :neznam

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 14:35 

3,5 kW je bolje, iz razloga što će trošiti manje struje i manje se habati jer neće biti potrebe da radi na maksimumu kapaciteta...
Kako su te dvije sobe postavljene? To također zna biti problematično, u jednoj sobi frižider, a u drugoj se smanji za pola stupnja...

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 14:38 

Iz jedne se ulazi u drugu, spojene su..

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 14:42 

Kakvav crni klima aparat. Sjeti se kako je lijepo bilo u Jugoslaviji bez klima aparata. Pitaj roditelje.

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 14:46 

BBC je napisao/la:
Kakvav crni klima aparat. Sjeti se kako je lijepo bilo u Jugoslaviji bez klima aparata. Pitaj roditelje.

Dosadan si, razguli

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 16:05 

Za one koji hoće da udvostruče cifru na svom mjesečnom računu za struju, klima uređaj se čini kao odlično riješenje. :zubati

Šalu na stranu, sad ozbiljno za šta će ti klima uređaj kada možeš spustiti temperaturu u svom domu i na sasvim da kažem prirodan način.

Evo šta treba da uradiš: Otvori prozore i polu-zatvori roletne u onom dijelu kuće u kome sunce najviše udara (otvorri roletne samo toliko da se ne "ugušiš"), dok na drugom kraju kuće gdje sunce manje udara tu otvori prozore i otvori roletne. Kada sunce pređe na drugu stranu onda uraditi isto sve samo obrnuto što je dovoljno da snizi malo temperaturu. To je dovoljno s obzirom na to da bilo kakva drastična razlika između temperature unutar doma sa jedne strane i temperature napolju s druge je štetna za zdravlje.

Kada već moraš kupovati istu onda kupi Beko klimu od 500 KM ili s obzirom da ti je budžet za kupovinu klime čak 1000 KM onda zašto okolišati, dovoljno je samo reći LG.

Cijene su šarene, imaš klima uređaje od 200 KM pa sve do 2000-3000 KM. Od 200 KM su ti manje poznate marke, dok za 300-400 KM možeš naći italijanski DeLonghi, a za oko 500 KM pa nadalje možeš naći Beko, za 1000 KM možeš naći Samsung, LG i druge zvučne Korejce, dok čak za 2000-3000 KM možeš naći Mitsubishi klimu. :zubati

Što se tiče LG i Samsunga možeš ih naći i za čak 200-300 KM ako je riječ o starijem modelu koji je na sniženju do isteka zaliha i slično, kao i recimo DeLonghi klimu za recimo 600 KM pošto sve to zavisi od modela, klase itd, ne toliko do samog brenda, jer sve već navedene marke su kvalitetne, neke standardno, a neke i više od kvaliteta.

I da ponovim, nemoj praviti ogromnu razliku između vanjske i unutrašnje temperature ne samo zbog mogućih eventualnih zdravstvenih poteškoća već i zbog uštede električne energije kao i zbog održavanja klime. Da pojasnim: kada hoćeš da se baš pravo rashladiš, a napolju je jako toplo onda klima uređaj radi pod većim naponom i samim tim više "sisa" struje, a i više privlači razne mikro-čestice, bakterije i prašinu tako da na taj način ranije ćeš morati u servis nego inače.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2013, 11:33 

Oooo, zahvaljujem gospodine Rus na opsirnom odgovoru. :zubati

Sto se tice klime, ja osobno ju ne podnosim :zubati ali s obzirom da ljeti bude (kao sad) nenormalno vruce, pogotovo navece, a isto tako zimi na prelazu 4 -5 mjesec kad zohari ugase grijanje a temperatura u stanu 9-10 stepeni, odlicih da je kupim...
E sad, zanima me, koju snagu klime da uzmem za otprilike 30-ak kvadrata a da ne ''sisa'' puno struje? Od 3.5kw ili 4.5kw( valjda ova postoji :sega )... Ova od 4.5kw bi trebala manje trosit jer je jaca i brze zagrije...Tako kazu.. :neznam

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 18:06 

Kako bi sad klima dobro dosla.... :wacko

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 18:08 

Pa kupi je. :zubati

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 18:11 

Vladimir RUS je napisao/la:
Pa kupi je. :zubati

Pa eto planiram, sljedeci tjedan vjerovatno...Samo ne znam koju snagu..3.5kw ili 4.5kw :neznam

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 18:23 

bura je napisao/la:
Oooo, zahvaljujem gospodine Rus na opsirnom odgovoru. :zubati

Sto se tice klime, ja osobno ju ne podnosim :zubati ali s obzirom da ljeti bude (kao sad) nenormalno vruce, pogotovo navece, a isto tako zimi na prelazu 4 -5 mjesec kad zohari ugase grijanje a temperatura u stanu 9-10 stepeni, odlicih da je kupim...
E sad, zanima me, koju snagu klime da uzmem za otprilike 30-ak kvadrata a da ne ''sisa'' puno struje? Od 3.5kw ili 4.5kw( valjda ova postoji :sega )... Ova od 4.5kw bi trebala manje trosit jer je jaca i brze zagrije...Tako kazu.. :neznam

To je glupost. Jaca mora vise trositi, ne znam kakva im je to logika, osim ako jednostavno bezobrazno ne lazu. Naravno, ne mora vise trositi, ako je ne odvrnes do daske, tako da zapravo svaka klima trosi unoliko koliko je ti odvrnes (kao frizider, bojler itd...). To sto brze zagrije znaci da ima jaci grijac, sto opet znaci da u startu povuce vise struje, dok slabijoj treba vise vremena, dakle ista stvar to dodje. Jedino sto ti jaca brze ugrije/rashladi al to je to. Sve ti pise, ova max. moze potrositi 3.5 kw po satu, a ova jaca 4.5 kw/h (sto def. nije bas naj. opcija za grijanje, ni jedna).

Sto se energije tice imas oznake (od rastrosnijih, prema stedljivijima) C, B, A, A+, A++... I to je jedino na sto trebas obratiti paznju, samo trebas znati da ekonomicniji uredjaji u startu i kostaju vise.

I da ti dam smjernicu koliko je to, ako bi bilo ukljuceno veci dio dana... Npr. ja se grijem na grijalicu koja trosi ukupno 2.4 kw/h... sad, kad raspalim sve grijace, to bude jako, jako toplo, al racun za struju mi tad nikad nije ispod 180 - 200 KM. A te klime kao sto vidis trose osjetno vise.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 18:26 

Ti kao moja supruga. Tražila na net-u novu perilicu sa sušilicom zajedno, i danima gledala te oznake A,B,C ++ neki ***, filteri, ušteda, eko ovo-ono. Pa mi došla sa prijedlogom skoro 1500 €. Pošizio sam. Odmah sam uložio veto na zaštitu bračnog interesa i rekao joj da me boli *** za okoliš. Na kraju sam spustio na 400 €, kriza je.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 18:30 

Samo kazem sta je jedina smjernica i dokaz da neki uredjaj po datoj jedinici vremena trosi manje el. energije od drugog, a to su te oznake. Ti uredjaji su, kako sam vec napisao, u startu bitno skuplji, pa sad koliko se to isplati ne bih znao. Ovisi valjda koliko se koristi, pa se kroz odredjeno vrijeme isplati.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 18:39 

Ima tu dosta foluške. Ušteda par Centi u struji mjesečno, ponekad je i veća potrošnja.
Glupo mi nekoga savjetovati pored Interneta. Odeš na Amazon, ukucaš što tražiš i čitaš recenzije privatnih ljudi. Najobjektivnije i najbolje, svi drugi će slagati.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 18:46 

BBC je napisao/la:
Ima tu dosta foluške. Ušteda par Centi u struji mjesečno, ponekad je i veća potrošnja.
Glupo mi nekoga savjetovati pored Interneta. Odeš na Amazon, ukucaš što tražiš i čitaš recenzije privatnih ljudi. Najobjektivnije i najbolje, svi drugi će slagati.

A sta je Amazon nego internet? I sta ti sad radis nego savjetujes, pa ako se iko u sve petlja to si ti :zubati ? Pa ljudi, logika je jednostavna, ako ima oznaku od vise wati, znaci da vise trosi, nema tu neke mudrosti. A ne suprotno kako ovi trgovci covjeku muljaju (cuj jaci trosi manje :zubati ) I naravno, ako ima kontrolu, moze se smanjiti, pa ce manje trositi.

Sto se foluske tice, to sad ti bacas ovdje, kako ti to znas da je veca potrosnja... mozda je, mozda nije (a tesko da je, jer je rijec o novijoj tehnologiji). Poznate firme to tesko da rade, a na kraju ako i rade ti kao kupac imas pravo traziti novac natrag za svaki proizvod koji ima nedostatke.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 19:12 

Ne mora uvijek značiti da više troši ako piše više kWh.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 19:46 

Koji su to uredjaji?

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 19:54 

To što piše na njoj je koliko koristi max. Ako je grijač/hlađenje tehnički modernije i optimizirano prije dostigne željenu temperaturu i poslije dugo vremena manje troši od one na kojoj piše manje kWh.
Čak i dok dolazi do te temperature može manje trošiti od nekog na kojem piše manje. Nema pravila, treba provjeravati. Trgovac će ti uvaliti ono što mu na lageru dugo stoji.

Sve ti je do Energy Efficiency Ratio, ne znam kako se kaže na hrvatskom.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 19:59 

Isuse. A sta sam ja citavo vrijeme pisao?

Kakve jebote ima veze hoce li prije ili poslije postignuti zeljenu temeperaturu? Ti ko i ovi trgovci. Na svakom se uredjaju obvezno mora nevesti potrosnja po jedinici vremena, i to su wati, kilovati, i to je to. Toliko uredjaj trosi. Amen.

A ovo sto ti ne znas prevesti na hrvatski su razredi (energetski) o kojim sam ja govorio covjeku, a onda si se ti ubacio s pricom o svojoj zeni, i sad diplas isto...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 20:05 

Kažem ti još jednom. To što piše kWh ne znači da aparat toliko troši. I što ako toliko i troši kad je velika razlika u temperaturi, a manje platiš jer "pametnije" radi. Ti gledaš vrijednosti u jednoj trenutnoj jedinici vremena (sada), ali treba gledati čitavo vrijeme dok aparat radi.

Vrh

PostPostano: 22 lip 2013, 20:10 

BBC je napisao/la:
Kažem ti još jednom. To što piše kWh ne znači da aparat toliko troši. I što ako toliko i troši kad je velika razlika u temperaturi, a manje platiš jer "pametnije" radi. Ti gledaš vrijednosti u jednoj trenutnoj jedinici vremena (sada), ali treba gledati čitavo vrijeme dok aparat radi.

pa daj covjece, obrazlozi... po cemu to, kako? :neznam

Svi mi prdimo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 55 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.