|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 19 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 06 stu 2012, 18:47 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
http://www.vecernji.hr/auti/pametno-gas ... nak-471678Kako smanjiti izdatke za gorivo Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto gorivaDva vozača mogu istu dionicu za upravljačem istog automobila i u istim vremenskim uvjetima prevaliti s potrošnjom goriva koja se razlikuje čak i do dvadeset posto Gasite motore kad znate da ćete stajati duže od 20 sekundi Svojim stilom vožnje možemo pridonositi sigurnosti prometa ili biti opasnost na cesti, možemo popravljati ili kvariti raspoloženje drugim vozačima, ali možemo i – štedjeti gorivo. I to ne malo. Istraživanja pokazuju da razlika u potrošnji između vozača istih automobila na istoj dionici i u istim vremenskim uvjetima može doseći čak i 20 posto! A to danas, kada je mnogima svaka litra skupa, nije zanemarivo. Vrijedi, stoga, razmotriti vlastite vozačke navike i pokušati usvojiti barem poneku od onih koje predlažu naši stručnjaci. Kuna po kunaOni, pak, koji odluče iskušati sva pravila štedljivog ponašanja za upravljačem mogli bi se vrlo ugodno iznenaditi. Procjenjuje se, naime, da ekonomična vožnja štedi od 20 do 30 posto goriva. – To potvrđuju i praksa i sva naša ciljana testiranja. Proizlazi da uz rigorozno pridržavanje savjeta o ekonomičnoj vožnji tijekom godine, ako prevaljujemo prosječnih 15.000 kilometara, na gorivu možemo uštedjeti između 2000 i 3500 kuna – kaže glasnogovornik Hrvatskog autokluba Alan Vojvodić. – Odnosno, na sto prevaljenih kilometara racionalnom vožnjom možemo uštedjeti između jedne i dvije litre goriva, što će reći da nam u džepu na svakih sto kilometara ostaje desetak, dvadesetak kuna. Osim toga, štedljivija vožnja način je da i u krizi ostanemo mobilni. Po potrošnji goriva se, recimo, vidi da se mnogi odriču automobilske vožnje kad god im ona nije neophodna. No, čak ni uštede i mobilnost nisu jedini razlozi zašto vrijedi voziti racionalno. Takva vožnja čuva i prirodu, jer se smanjuje emisija CO2, a povećava i sigurnost prometu. Ili, drugim riječima, ekonomična vožnja štedi novac, čuva prirodu i živote – poručuje. Nježno s papučicomKoliko su, pak, uštede u izravnoj vezi s brzinom kojom vozimo, lako je mjerljivo. Ako se, primjerice, na cestama koje to dopuštaju vozi brzinom između 45 i 55 kilometara, goriva će dostajati za čak 40 posto dužu dionicu nego da smo vozili 80 km na sat.Za autoput te preporučene brzine, dakako, ne vrijede, a ekonomična vožnja na brzim cestama podrazumijeva što manje ubrzavanja i usporavanja, te brzinu koja po mogućnosti ne prelaziti 100 km/h. – Općenito je pravilo: s papučicom za gas uvijek nježno. Ona je među glavnim ‘krivcima’ za potrošnju. Stoga je jedan od savjeta koji valja zapamtiti: vožnja bez naglih ubrzanja i kočenja – savjetuje A. Vojvodić. 7 zlatnih savjeta koje treba slijediti1. Ubrzavajte i kočite ravnomjerno, bez naglih trzajaOdržavajte konstantnu brzinu kad god je to moguće jer svako usporavanje i ubrzavanje povećava potrošnju goriva. Kada morate zaustaviti, kočite ravnomjerno, bez naglih trzaja, a na isti način i ubrzavajte. 2. Redovito provjeravajte tlak u gumamaTlak u gumama valja redovito provjeravati. Ako je 25 posto niži nego je potrebno, trenje raste deset posto, a tim i potrošnja dva posto. Gume napušite na tlak 0,1 bar viši od onog za puno opterećenje. 3. Klima samo kad je zaista vruće, a servis ne preskakatiKlimatizacijski uređaj uključite samo kad vam je uistinu vruće. Klima povećava potrošnju. Automobil, pak, servisirajte redovito da bude u "eko i sigurnosnoj formi" jer i to pomaže štedjeti gorivo. 4. Gasite motor kad god stajete dulje od 20 sekundiGorivo troši svako zaustavljanje i kretanje, pa ako je na semaforu crveno, usporavajte iz daljine – možda se upali zeleno kad priđete. Kad god znate da ćete stajati dulje od 20 sekundi, ugasite motor. 5. Otvoreni prozori povećavaju otpor i "gutaju" gorivoIzbjegavajte kratke vožnje automobilom, a prozori pri većim brzinama obvezno neka budu zatvoreni. Otvoreni prozori tijekom vožnje, naime, povećavaju dinamički otpor, pa se troši više goriva. 6. U višu brzinu na nižem broju – okretajaPrebacujte u višu brzinu na nižim okretima, kod benzinaca je to između 2000 i 2500 okretaja/min, kod dizelaša na 2000 okretaja/min. Krenite čim pokrenete motor, ne zagrijavajte ga u praznom hodu. 7. Valja razmotriti opcije kao što su bicikl, tramvaj...Ušteda može početi već kupnjom ako se odlučite za automobil s manjom potrošnjom. No, podsjećamo, opcija su i druga prijevozna sredstva poput bicikla, tramvaja...
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 06 stu 2012, 18:49 |
|
|
Zanimljivo, ja sam stalno živio u zabludi da današnji jaki motori najviše goriva štede na cestama van grada 70-90 km/h. Lagani cruising u najvećoj brzini, bez oscilacija na pedalu gasa. Svi govore da gradska vožnja najviše troši pa mi nije jasno ovo povećano u tekstu ? Da nisu pogriješili. Ili se 45-55 km/h više ne računa kao "gradska vožnja".
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 06 stu 2012, 19:38 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Ja često osjetim razliku potrošnje na relaciji primjerice LJ-ZG a pogotovo LJ-Teslić. Neki dan sam umjerenom vožnjom stigao u Teslić sa malo manje od pol tanka, kad sam se vraćao potrošio gotovo 4/5 tanka.
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 06 stu 2012, 19:39 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Da se nadovežem, palo mi je i na pamet, da nije do kvalitete benzina?
|
|
Vrh |
|
|
//AMG
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 06 stu 2012, 19:56 |
|
|
BBC je napisao/la: Zanimljivo, ja sam stalno živio u zabludi da današnji jaki motori najviše goriva štede na cestama van grada 70-90 km/h. Lagani cruising u najvećoj brzini, bez oscilacija na pedalu gasa. Svi govore da gradska vožnja najviše troši pa mi nije jasno ovo povećano u tekstu ? Da nisu pogriješili. Ili se 45-55 km/h više ne računa kao "gradska vožnja". Mislim da nisi bio u zabludi, prošli tjedan mi je u posjed došao Mercedes E 420 CDI ( nekih 310 KS), i siguran sam da je poprilično manje trošio na autocesti ( gurneš ga u 6. i držiš do nekih 2500 okretaja), i na magistrali( isto tako ideš na nekih 80- 100 km/h u 5. brzini) nego li po gradu, a svi znamo da gradska vožnja znači prva druga, druga prva, i tako ukrug.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 06 stu 2012, 19:56 |
|
|
Može biti do goriva. Tankaj na OMV crpkama, svi kažu da oni ne dodaju vodu u gorivo. Nemoj kod onih privatnika koji imaju 1-2 pumpe.
Ali sam primjetio da udari vjetra znaju potrošiti puno. Jednom sam se spuštao od Zagreba do Splita puhalo uglavnom sprijeda i tad sam baš primjetio kako kazaljka brzo tone, a na autocestama prije te relacije sve normalno.
|
|
Vrh |
|
|
//AMG
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 06 stu 2012, 20:22 |
|
|
Kad smo već kod vjetra, može se uštedjeti gorivo ako vozite iza drugog vozila kad puše vjetar, jer auto ispred ostavlja iza sebe zonu nižeg tlaka pa se i potrošnja smanjuje. Samo mislim da se ne može baš nešto posebno tako uštedjeti kad su ispred mali automobili, al kad je ispred vas šleper onda bi to već i dalo nekog boljeg rezultata. Samo što je to poprilično opasna tehnika štednje.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 06 stu 2012, 20:25 |
|
|
Baš nam ova EU pomaže. Sad će potpuno sjebati prodaju Diesel vozila i morat će svi voziti benzince. Samo neke glupe zakone i zabrane donose više se uopće nikakav Diesel neće isplatiti. Idioti glume aristokrate dok im poslovi sele u Aziju i države po EU doslovce pred kolapsom.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 06 stu 2012, 20:27 |
|
|
Možda vi bolje znate od nas amatera. Koja tehnika je najbolja da se izgori sva garež sa određenih dijelova motora ? Recimo imaš Diesel vozilo a nemaš puno prilika da ga istjeraš na autocestu.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 08 sij 2013, 16:02 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8416 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
BBC je napisao/la: Zanimljivo, ja sam stalno živio u zabludi da današnji jaki motori najviše goriva štede na cestama van grada 70-90 km/h. Lagani cruising u najvećoj brzini, bez oscilacija na pedalu gasa. Svi govore da gradska vožnja najviše troši pa mi nije jasno ovo povećano u tekstu ? Da nisu pogriješili. Ili se 45-55 km/h više ne računa kao "gradska vožnja". pa nije poanta samo na brzini. više je tu stani-kreni, šaltaj, koči, semafor pa stani, pa kreni, pa skreni itd. ja umjerenom brzinom 70-90 na otvorenom smanjim potrošnju i do 50%. Samo laganini vožnja. I na autoputu čišćenje usisne i izduvne grane.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 08 sij 2013, 16:04 |
|
|
BBC je napisao/la: Možda vi bolje znate od nas amatera. Koja tehnika je najbolja da se izgori sva garež sa određenih dijelova motora ? Recimo imaš Diesel vozilo a nemaš puno prilika da ga istjeraš na autocestu. rastavljanje usisne i izduvne grane
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 09 sij 2013, 20:33 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: BBC je napisao/la: Zanimljivo, ja sam stalno živio u zabludi da današnji jaki motori najviše goriva štede na cestama van grada 70-90 km/h. Lagani cruising u najvećoj brzini, bez oscilacija na pedalu gasa. Svi govore da gradska vožnja najviše troši pa mi nije jasno ovo povećano u tekstu ? Da nisu pogriješili. Ili se 45-55 km/h više ne računa kao "gradska vožnja". pa nije poanta samo na brzini. više je tu stani-kreni, šaltaj, koči, semafor pa stani, pa kreni, pa skreni itd. ja umjerenom brzinom 70-90 na otvorenom smanjim potrošnju i do 50%. Samo laganini vožnja. I na autoputu čišćenje usisne i izduvne grane. Jebi ga, gusto naseljeno pa nakrkali onih "50" znakova po cestama. Gdje god neka kuća ima. Baš si zgodno digao temu. Počeo motor biti bučan i pitam se šta mu je, danas promijenim ulje i kao maca tih. Hebeni dizelaši, benzinca možeš voziti na pola doze ulja niti je glasan motor, niti problema sa tim.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 09 sij 2013, 20:47 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25857 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Vrijedi pripomenuti i metode ekonomičnog konzumiranja alkohola. Zašto piti litru punoga stomaka kad se na poluprazan stomak efekti osjećaju nakon 3.0 decilitra??! Neki kažu da to nije najzdravije ali ako je nekome do zdravlja onda taj i neće stalno piti litarske količine...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 10 sij 2013, 10:14 |
|
|
BBC je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: pa nije poanta samo na brzini. više je tu stani-kreni, šaltaj, koči, semafor pa stani, pa kreni, pa skreni itd.
ja umjerenom brzinom 70-90 na otvorenom smanjim potrošnju i do 50%. Samo laganini vožnja. I na autoputu čišćenje usisne i izduvne grane.
Jebi ga, gusto naseljeno pa nakrkali onih "50" znakova po cestama. Gdje god neka kuća ima. Baš si zgodno digao temu. Počeo motor biti bučan i pitam se šta mu je, danas promijenim ulje i kao maca tih. Hebeni dizelaši, benzinca možeš voziti na pola doze ulja niti je glasan motor, niti problema sa tim. a tako ti je i kad ideš od splita do dubrovnika. tek poslije opuzena nemaš više tako mnogo neseljenih mjesta. ali i u naseljenom se može voziti 70. dašta, ja mijenjam ulje na 10.000 pa do 15.000. to se svede uglavnom na jednom godišnje, a na ambalaži piše da može do 30.000. s tim da uvijek nadolijem još jedan litar (manje-više) u toku godine. i to uglavnom pred tehnički. http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... nt&land=DE
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 10 sij 2013, 18:28 |
|
|
Zašto na hrvatskom jeziku nema izraz "nagaziti plin do daske" ?
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 10 sij 2013, 18:31 |
|
|
BBC je napisao/la: Zašto na hrvatskom jeziku nema izraz "nagaziti plin do daske" ? Zato kaj gas nije plin nego papučica kojom kontroliraš brzinu...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 10 sij 2013, 18:50 |
|
|
Ne postoji nikakva papučica koja se zove "gas". Već se očevi hrvatskog jezika malo navozali i razvozali a nisu uspjeli naći pametnu zamjenu.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 10 sij 2013, 18:57 |
|
|
Nemoj da Srbeki počnu za šta sve Hrvati mogu nać jezičnu zamjenu.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Pametno s gasom: Ekonomična vožnja štedi 30 posto goriva Postano: 10 sij 2013, 19:05 |
|
|
Najgluplja hrvatska riječ su "kopačke". Kad to rasčlaniš, izanaliziraš dođe ti da povratiš. Ali eto, nekad davno neka "mudra" glava to izvalila i ostalo u opticaju.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 19 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|