HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 vel 2025, 18:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Moj kompozitni indeks fitnessa i zdravlja (za muškarce i žene)
PostPostano: 06 sij 2014, 11:08 

Zvijezda vodilja u sastavljanju ovog indeksa je bila želja da se napravi najbrži i najjednostavniji način testiranja najvećeg broja ljudi, a koji bi objedinio parametre kardiovaskularnog zdravlja i snage, a da je za to potrebno što manje opreme i nikakve intervencije profesionalnih trenera i doktora.

Moje reference su bavljenje sa ovom problematikom nekih 15-ak godina, prijateljstva i intervjui sa trenerima, sportašima, maratoncima, desetine knjiga, programa, preuzeti standardi iz vojnih i medicinskih ustanova i sl.

Dakle, ovdje nema ništa revolucionarno, i za svaku od ovih 6 vježbi ili načina mjerenja ste sigurno već čuli, ali način na koji su objedinjene daje punu sliku. Idealno bi ih bilo kompletirati svih 6, ali ako niste u mogućnosti, onda napravite barem prve dvije.

Za svaku mjeru ću dati raspon i za muške i žene. Ovi rasponi za svaku ocjenu su dovoljno široki da bi obuhvatili barem 80% populacije između 20 i 45 godina. Dakle, ovo nije za sportaše, ali ako dobijete rezultat iznad 4.5, sigurno možete ići na dalju provjeru i malo više granularnu tabelu, da vidimo kako kotirate unutar tih top 10-15% ljudi kojim pripadate.

Idemo redom:

1. Puls (otkucaj srca po minuti dok mirujete):

Ova jednostavna mjera u sebi sadrži ogromne informacije o vašem kardiovaskularnom sistemu, razini masnoće i mnogo toga čega. Što niže (ali ne ispod 40 otkucaja), to bolje:

Ocjena 5: Muški: 50-55, Ženske: 55-60

Ocjena 4: Muški: 56-65, Ženske: 61-68

Ocjena 3: Muški: 66-75, Ženske: 69-76

Ocjena 2: Muški 76-85, Ženske: 77-85

Ocjena 1: Muški i ženske: 85+

2. Postotak tjelesne masnoće:

Svrha ovoga je da učini beskorisnim razne manipulacije i fiksaciju oko raznih mjera koje su fiksirane na odnos visine i težine (npr. BMI, ili oduzimanje 100 od visine u CM), koje su u potpunosti beskorisne. Jedino što je relevantno je % masnog tkiva u tjelu, što nam govori sve o razini fitnessa, aktivnosti, kardiovaskularnog sistema, pa i estetskog dojma. Da bi se ovo izmjerilo, potrebna je sprava koja pomalo podsjeća na kliješta, kojom se mjeri masnoća na prsima, stomaku i na nogi. Umjesto toga je moguće probati i elektronsku vagu koja kroz stopala šalje elektronički impuls, i onda na osnovu vremena koje je impulsu potrebno da prođe kroz vaše tijelo pravi obračun o udjelu masnoće u tjelesnoj kompoziciji:

Ocjena 5: Muški: 7-12%, Ženske: 15-20%

Ocjena 4: Muški: 13-16%, Ženske: 21-24%

Ocjena 3: Muški: 17-21%, Ženske: 25-29%

Ocjena 2: Muški 22-27%, Ženske: 30-35%

Ocjena 1: Muški: 27%+, Ženske: 35%+

3. Trčanje/jogging 5km

Ovo bi trebalo biti korektor za izvjesne anomalije pod broj 1 i 2, koje možda i postoje kod žgoljavijih ljudi, čiji relativno pristojan izgled prikriva probleme sa konverzijom kisika, krvotoka i pluća. Idealno bi bilo ovo ne raditi na pokretnoj traci, koja olakšava trud za barem 10-20%. Ne, ovo nije toliko strašno koliko izgleda jer većina ljudi hoda brzinom od otprilike 6km na sat.

Ocjena 5: Muški: 24 min, Ženske: 27min

Ocjena 4: Muški: 25-28 min, Ženske: 28-32 min

Ocjena 3: Muški: 29-34 min, Ženske: 33-38 min

Ocjena 2: Muški 35-40 min, Ženske: 39-44 min

Ocjena 1: Muški: 41 min+, Ženske: 45 min+

4. Sklekovi

Sklekovi su klasika zbog jednostavnosti, a i čest su kriterij za prijam u vojsku itd. pa se uzimaju kao proxy i tjelesne snage, prikladne težine i kako je raspoređena, i djelomično kardiovaskularnog sistema

Ocjena 5: Muški: 25+, Ženske: 13+

Ocjena 4: Muški: 18-24, Ženske: 8-12

Ocjena 3: Muški: 12-17, Ženske: 4-7

Ocjena 2: Muški 6-11, Ženske: 2-3

Ocjena 1: Muški: 0-5, Ženske: 0-1

5. Čučnjevi

Mjera ukupne snage, raspoređenosti kila, jačine noga, leđa i kardiovaskularnog sistema. Kao mjera, koriste se ne apsolutne težine u kg, nego postotak vlastite težine kako bi sve bilo u proporcijama.

Potrebno je kompletirati 5 čučnjeva, spuštanje do paralele. Postotak označava % vlastite težine, a u ukupnu težinu se uračunava i štap, čija je težina oko 20kg.

Ocjena 5: Muški: 90%+, Ženske: 75%+

Ocjena 4: Muški: 80-90%, Ženske: 65-75%

Ocjena 3: Muški: 65-80%, Ženske: 50-65%

Ocjena 2: Muški: 50-65% , Ženske: 35-50%

Ocjena 1: Muški: 25-50%, Ženske: 10-35%

6. Bench

Mjera snage gornjeg dijela tijela (grudni koš, ruke i ramena), raspoređenosti težine itd. Isto kao i sa čučnjevima kao mjera, koriste se ne apsolutne težine u kg, nego postotak vlastite težine kako bi sve bilo u proporcijama.

Potrebno je kompletirati 5, spuštanje štapa do prsa. Postotak označava % vlastite težine, a u ukupnu težinu se uračunava i štap, čija je težina oko 20kg.

Ocjena 5: Muški: 90%+, Ženske: 75%+

Ocjena 4: Muški: 80-90%, Ženske: 65-75%

Ocjena 3: Muški: 65-80%, Ženske: 50-65%

Ocjena 2: Muški: 50-65% , Ženske: 35-50%

Ocjena 1: Muški: 25-50%, Ženske: 10-35%

Interpretacija:

Zbrojite ocjene i podijelite sa 6:

4.5-5.0: Bez sumnje ste u top 10% opće populacije i možete se smatrati atletom, i potražiti neke druge skale prilagođene toj populaciji.

4.0-4.5: Odličan rezultat, sigurno u top 20% populacije, uz ne više od 3 mjeseca vježbe i pažnje prehrani se može u elitu

3.0-4.0: Malo iznad prosjeka opće populacije za navedene godine.

2.0-3.0: Malo ispod prosjeka, treba obratiti pažnju na aktivnosti u kojem ste dobili 2 ili manje. Ukoliko ste dobili dobre ocjene za otkucaje srca i postotak tjelesne masnoće, moglo bi se reći da ste iznad 3.0 gledajući neki ukupan dojam.

1.0-2.0: Pomalo zabrinjavajuće, i definitivan znak da treba otići na doktoru na opći pregled.

1.0 - Najniža moguća ocjena, no sa obzirom da je raspon za jedinicu u ovim aktivnostima jako širok, problem je ukoliko ste pri samom dnu na većini pokazatelja, i tu ne treba ni okolišati ni odugovlačiti, nego nešto pod hitno mijenjati.

Vrh

Naslov: Re: Moj kompozitni indeks fitnessa i zdravlja (za muškarce i žene)
PostPostano: 06 sij 2014, 11:25 

ajmo ko će se prvi pohvalit da je 5.0 ? :D

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 13:06 

Mene je i čitanje ovoga umorilo :zubati

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 14:23 

Ministry of Sound je napisao/la:
Dakle, ovo nije za sportaše, ali ako dobijete rezultat iznad 4.5, sigurno možete ići na dalju provjeru i malo više granularnu tabelu, da vidimo kako kotirate unutar tih top 10-15% ljudi kojim pripadate.

daj ako znaš stavi tu neku tabelu za malo dublju provjeru :zubati

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 14:29 

Mogu adaptirati ovaj indeks i za ljude koji se ozbiljno bave trčanjem i teretanom, ali mislim da za to nema potrebe, osim ako se za to ne izjasni velik broj ljudi. Puls i BF% se ne trebaju mijenjati, za 5km malo oboriti vrijeme ili uvesti kategoriju 10km ili polumaraton sa rasponom vremena. Za sklekove sve iznad 30-ak ne daje neku ogromnu dodatnu informaciju (samo 30 je dovoljno barem za bazični test ulaska u neke specijalne jedinice vojske - no to je samo prva stepenica). Za čučnjeve i bench - osobe koje mogu podići do 150% svoje težine su iznimno jake i visoko iznadprosječne ukoliko se uzima u obzir populacija teretane.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 14:43 

ja sam specifičan slučaj jer mi prsa i noge odskaču od ostatka tijela ( noge jer sam uživljen u treniranje vertikalnog odraza, a prsa jer sam znao ko sumanut pumpat sklekove kad ne bi znao šta ću sa sobom ),
po izgledu se to ne zamjeti previše al na benchu i čučnju mogu bez greške više puta izbacit svoju težinu, pa te zato pitam nešto opsežnije jer mi bench i čučanj baš leže :zubati

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 14:50 

Pantagana je napisao/la:
ja sam specifičan slučaj jer mi prsa i noge odskaču od ostatka tijela ( noge jer sam uživljen u treniranje vertikalnog odraza, a prsa jer sam znao ko sumanut pumpat sklekove kad ne bi znao šta ću sa sobom ),
po izgledu se to ne zamjeti previše al na benchu i čučnju mogu bez greške više puta izbacit svoju težinu, pa te zato pitam nešto opsežnije jer mi bench i čučanj baš leže :zubati

Težine su u funtama (2.2 = 1kg), a "BW" je naravno body weight. Ovo je za osobe ozbiljno posvećene dizanju u teretani (ovaj nivo ozbiljnosti i jačine često poništi kardiovaskularnu dobit). Napomena da su ovo standardi za 1 rep max, a ja zahtijevam 5.

slika

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 15:06 

Ja sam završio na 4. Ali, mislim da je već prvi parametar dovoljan i precizan, jer ova analiza ne uzima u obzir godine, a velika je razlika u HR kad si mlađi i kao stariji. Recimo, siguran sam da sa svojim stanjem spadam u 10 % svoje generacije, a po ovom ne.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 15:10 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ja sam završio na 4. Ali, mislim da je već prvi parametar dovoljan i precizan, jer ova analiza ne uzima u obzir godine, a velika je razlika u HR kad si mlađi i kao stariji. Recimo, siguran sam da sa svojim stanjem spadam u 10 % svoje generacije, a po ovom ne.

Obuhvata sigurno jer sam uzeo raspone sa stručnih tabela koje su napravljene za sva doba, gdje ih uglavnom stavljaju u raspone od 5 godina. No sve sam ih proširio u ovim rasponima koje sam ja napravio kako bi obuhvatili skoro sve između 20 i 45.

Nakon 45 ovaj moj indeks ne vrijedi za većinu ljudi, jer mnoge navedene vježbe nisu praktične zbog zglobova.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 15:14 

Dao si si truda, dosta kvalitetno napravljeno, mada nije za sportaše.

Napravi nešto i za atlete.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 15:27 

daj malo pojasni ovaj dio s benchom i čučnjevima. kolko točno dižem?

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 15:42 

dudu je napisao/la:
daj malo pojasni ovaj dio s benchom i čučnjevima. kolko točno dižem?

Ako hoćeš 5, dižeš 90%+ tjelesne težine (ne zaboravi uključiti i štap sa 20kg), 5 reps.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 15:47 

Ni ja ne kužim. Kako to izračunavaš čučnjeve?

Uglavnom 25 sklekova i 5 čučnjeva mogu napraviti. :001_cool

:laugh

Aha znači kad radiš čučanj moraš još na sebe dodati 90% vlastite tjelesne mase?

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 15:49 

doc je napisao/la:
Ni ja ne kužim. Kako to izračunavaš čučnjeve?

Uglavnom 25 sklekova i 5 čučnjeva mogu napraviti. :001_cool

:laugh

Aha znači kad radiš čučanj moraš još na sebe dodati 90% vlastite tjelesne mase?

Ako si 100kilaš, nabaci 90kg (štap i po 35kg sa svake strane), i napravi 5, ali bez varanja, spuštanje do paralele.

Da dodam ako nije jasno, ovih 6 stvari se ne mora odraditi odjednom, to su pojedinačni testovi.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 16:04 

E,sad moram naći one tabele iz vojske da uporedim sa tvojim tabelama,s tim što u vojnim postoje tri grupe spremnosti:
M-minimalna
B-bojeva
S-specijalci

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 16:06 

Mar-kan je napisao/la:
E,sad moram naći one tabele iz vojske da uporedim sa tvojim tabelama,s tim što u vojnim postoje tri grupe spremnosti:
M-minimalna
B-bojeva
S-specijalci

Da, samo ne zaboravi da su ove moje tabele prilagođene za opću populaciju. Pripadnici vojske (profi, ne ročnici) bi valjda trebali biti u nekih top 10-20% opće populacije (spec. postrojbe možda top 0.5%)

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 16:10 

Ministry of Sound je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
M-minimalna
B-bojeva
S-specijalci

Da, samo ne zaboravi da su ove moje tabele prilagođene za opću populaciju. Pripadnici vojske (profi, ne ročnici) bi valjda trebali biti u nekih top 10-20% opće populacije (spec. postrojbe možda top 0.5%)

Da,to me i zanima,kolika je razlika između ova 2 standarda.Imao sam negdje i JNA knjižicu sa normama za oficire i podoficire,pa ako netko nabasa na internetu...

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 16:40 

Nešto sam si sredio koljeno (ligamente), tako da sad ne mogu ovo odraditi, ali dosta toga sam radio zadnjih mjeseci (trčanje, sklekovi svaki dan, itd.) i rekao bih da sam oko 4.0.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 16:43 

SDB je napisao/la:
Nešto sam si sredio koljeno (ligamente), tako da sad ne mogu ovo odraditi, ali dosta toga sam radio zadnjih mjeseci (trčanje, sklekovi svaki dan, itd.) i rekao bih da sam oko 4.0.

I ti, pa nije loše. Nego, u koju skupinu upadamo, po rezultatu u dvije? :D

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 17:04 

Jesu li sklekovi u minuti ili koliko ih možeš u komadu? I jesi li siguran za srce? Nekakav zlatni standard je 70, većina populacije ima i brži ritam, a za ove brojke oko 60 i ispod treba razviti anomaliju, tzv. športsko srce, to imaju ili profesionalni športaši ili oni koji trče ili plivaju solidne dionice na dnevnoj bazi.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 17:11 

Sklekovi u komadu, prsa da dotaknu pod, ali nekom normalnom dinamikom bez varanja da se držiš na podu ili uzdignut po nekoliko sekundi. Za srce sam 100% siguran.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 17:21 

1) PULS oko ocjene 4
2) POSTOTAK TJELESNE MASE oko ocjene 4
3) TRČANJE oko ocjene 4 i 5 nešto između
4) SKLEKOVI ocjena 5
5) ČUČNJEVI ocjena 5
6) BENCH ocjena 5

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 18:04 

Svidja mi se kako je ovo poslozeno i mislim da su parametri realni i dobri za vecinu populacije odnosno rekreativce.
Veri gud :palacgore1

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 18:52 

Zanimljivo kako je to sve individualno. Ja sam npr godinama intezivno radio sklekove, trbušnjake, čučnjeve i još par nekih vježbica. Sklekova sam mogao oko 40 i ma koliko se trudio, ma koliko vježbao nisam više mogao. A trbušnjaka sam u početku mogao oko 50 da bih na kraju u cugu mogao da odradim preko 2000 komada. Uvijek sam se pitao zašto mi baš sklekovi ne leže...

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 19:22 

Za ovo ostalo nemam pojma, al sklekova mislim da mogu odraditi oko 100. Nikad mi se nije dalo probavati, al odradim jedno 15 - 20 sklekova s odrazom da mogu pljesnuti dlanovima pa da se docekam na ruke.

I mislim da je 45 otkucaja u minuti daleko ispod normale i da je to presporo te da se to stanje naziva bradikardija koja moze biti itekako opasna.

EDIT: vidim da u vrhunskih sportasa to ne mora biti tako. Kod nekog biciklista je cak samo 28 otkucaja u minuti!

Svi mi prdimo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: