|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 13 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
lider30
|
Naslov: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 00:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24051 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Dakle, provedena je anketa među 3.000 menadžera za ljudske resurse iz velikih svjetskih kompanija u 20 zemalja. Ovo je lista prvih 20 najcjenjenijih sveučilišta. Ne mora značiti da su ovo najbolja, ali korporacije najviše vole ekipu sa slijedećih sveučilišta: Citat: 1. University of Oxford (Velika Britanija) 2. Harvard University (SAD) 3. University of Cambridge (Velika Britanija) 4. Stanford University (SAD) 5. Massachusetts Institute of Technology (SAD) 6. Princeton University (SAD) 7. Columbia University (SAD) 8. Yale University (SAD) 9. California Institute of Technology (SAD) 10. University of Tokyo (Japan) 11. Technical University Munich (Njemačka) 12. University of California, Berkeley (SAD) 13. University College London (Velika Britanija) 14. University of Toronto (Kanada) 15. University of Edinburgh (Velika Britanija) 16. École Polytechnique ParisTech (Francuska) 17. H.E.C. Paris (Francuska) 18. Hong Kong University of Science and Technology (Hong Kong) 19. École Normale Supérieure Paris (Francuska) 20. Australian National University (Australija)
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 01:55 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
Najpriznatije rangiranje sveučilišta je ovo: http://www.timeshighereducation.co.uk/w ... -rankings/I moji su tu, visoko.
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 04:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Mislim da su rang-liste za sveučilišta besmislena, barem znam iz nekoliko branši da se više gleda fakultet nego sveučilište, a ima i nekoliko bizarnih primjera gdje su više ljudi čuli za fakultet nego za matično sveučilište (npr. Wharton (U Penn.), Kellogg (Northwestern) itd.) U SAD su najmjerodavniji US News (za sve) i Bloomberg/Businessweek (za biznis, ekonomiju i sl). http://grad-schools.usnews.rankingsandreviews.com/best-graduate-schools. Sa obzirom da na forumu imamo pravnika: http://grad-schools.usnews.rankingsandreviews.com/best-graduate-schools/top-law-schools/law-rankings?int=e5db0bCitat: 1. Yale 2. Harvard 3. Stanford 4. Columbia 5. U of Chicago 6. NYU 7. UPenn 8. Virginia 9. UC - Berkeley 10. U of Michigan 11. Duke 12. Northwestern 13. Cornell 14. Georgetown 15. U of Texas 16. Vanderbilt 17. UCLA 18. USC 19. U of Minnesota 20. Washington (St. Louis)
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 12:33 |
|
|
Reputacija je jedno, a rangiranje po nekim parametrima (kao što je citiranost) je nešto drugo. Iz perspektive zapošljavanja, važnija je reputacija, to je jasno, ali iz akademske perspektive, istraživanja i slično, važnije su neke druge stvari. Što se tiče prava, Yale je tradicionalno na vrhu, što je posebno interesantno budući da imamo Hrvata koji je godinama profesor tamo (dobar njima, ali ne i Vladi RH). http://www.law.yale.edu/faculty/mirjandamaska.htm
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 12:41 |
|
|
Većina CEO-ova velikih američkih tvrtki je studirala na nekom nepoznatom sveučilištu u Kanzasu, Nebraski ili Indijani.
Eventualno poslije odu na poslijediplomski na Harvard ili MIT.
Iznenađuju me tri francuska sveučilišta na Liderovoj listi. Dosta su anglocentrične te liste, ne znam koliko opravdano.
Čudi me što nema njemačkih sveučilišta gotovo nikad na listi.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 12:52 |
|
|
Sve te liste su anglocentrične, to nije nikakva novost. Što se studija tiče, pravo se i ne može učiti odmah, nego tek nakon što se prođe college, a ekonomistima je najvažniji MBA koji opet dolazi nakon što se prošla undergraduate razina.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 14:40 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
SDB je napisao/la: Reputacija je jedno, a rangiranje po nekim parametrima (kao što je citiranost) je nešto drugo. Iz perspektive zapošljavanja, važnija je reputacija, to je jasno, ali iz akademske perspektive, istraživanja i slično, važnije su neke druge stvari. Što se tiče prava, Yale je tradicionalno na vrhu, što je posebno interesantno budući da imamo Hrvata koji je godinama profesor tamo (dobar njima, ali ne i Vladi RH). http://www.law.yale.edu/faculty/mirjandamaska.htmZa MBA škole imaš i jedno i drugo, vrlo je transparentno, no u ovom rang-listama je dosta toga subjektivno (bazirano na percepciji), no jedna objektivna stvar je Intellectual capital (objašnjeno ispod): http://www.businessweek.com/articles/2012-11-15/the-complete-2012-business-schools-rankingCitat: The Intellectual Capital Rank is based on a review of faculty research published over a five-year period in 20 top academic journals, and faculty books reviewed in the New York Times, the Wall Street Journal, and Bloomberg Businessweek over the same period.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Jopa
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 14:48 |
|
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 14:54 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: SDB je napisao/la: Reputacija je jedno, a rangiranje po nekim parametrima (kao što je citiranost) je nešto drugo. Iz perspektive zapošljavanja, važnija je reputacija, to je jasno, ali iz akademske perspektive, istraživanja i slično, važnije su neke druge stvari. Što se tiče prava, Yale je tradicionalno na vrhu, što je posebno interesantno budući da imamo Hrvata koji je godinama profesor tamo (dobar njima, ali ne i Vladi RH). http://www.law.yale.edu/faculty/mirjandamaska.htmZa MBA škole imaš i jedno i drugo, vrlo je transparentno, no u ovom rang-listama je dosta toga subjektivno (bazirano na percepciji), no jedna objektivna stvar je Intellectual capital (objašnjeno ispod): http://www.businessweek.com/articles/2012-11-15/the-complete-2012-business-schools-rankingCitat: The Intellectual Capital Rank is based on a review of faculty research published over a five-year period in 20 top academic journals, and faculty books reviewed in the New York Times, the Wall Street Journal, and Bloomberg Businessweek over the same period. Publiciranje je bitan kriterij kod svih obuhvatnijih rangiranja. Na svjetskoj razini, problem s time je da se favoriziraju fakulteti/sveučilišta s engleskog govornog područja. Sva ta rangiranja su dobar pokazatelj, a nikako Sveto pismo. Jedna stvar koja im je zajednička, međutim, je da hrvatskih sveučilišta nema nigdje, ili se vrte oko 500. mjesta.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 15:41 |
|
|
SDB je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Za MBA škole imaš i jedno i drugo, vrlo je transparentno, no u ovom rang-listama je dosta toga subjektivno (bazirano na percepciji), no jedna objektivna stvar je Intellectual capital (objašnjeno ispod): http://www.businessweek.com/articles/2012-11-15/the-complete-2012-business-schools-rankingPubliciranje je bitan kriterij kod svih obuhvatnijih rangiranja. Na svjetskoj razini, problem s time je da se favoriziraju fakulteti/sveučilišta s engleskog govornog područja. Sva ta rangiranja su dobar pokazatelj, a nikako Sveto pismo. Jedna stvar koja im je zajednička, međutim, je da hrvatskih sveučilišta nema nigdje, ili se vrte oko 500. mjesta. I jesu i nisu - sa MBA od top 5 američkih sveučilišta (pogotovo Harvard ili Stanford), možeš dobiti bjanko ček otprilike svugdje u svijetu, a na kraju krajeva, to je vjerojatno i najvažnije.
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 17:16 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: SDB je napisao/la: Publiciranje je bitan kriterij kod svih obuhvatnijih rangiranja. Na svjetskoj razini, problem s time je da se favoriziraju fakulteti/sveučilišta s engleskog govornog područja.
Sva ta rangiranja su dobar pokazatelj, a nikako Sveto pismo. Jedna stvar koja im je zajednička, međutim, je da hrvatskih sveučilišta nema nigdje, ili se vrte oko 500. mjesta.
I jesu i nisu - sa MBA od top 5 američkih sveučilišta (pogotovo Harvard ili Stanford), možeš dobiti bjanko ček otprilike svugdje u svijetu, a na kraju krajeva, to je vjerojatno i najvažnije. Kao što si rekao, i da i ne. U svim rangiranjima imaš istih par sveučilišta koja se vrte na vrhu i imaju takav ugled da bi se ljudi s njih zapošljavali sve i da ne postoje rang liste. Doduše, o MBA na Harvardu sam čuo svašta, ali ajde, nećemo sad u to ulaziti.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 19:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Neki moji studiraju vani, izmedju ostalog i pravo. I tako ja s njim malo pricam i dodjosmo do rimskog prava, covjek, student prava prvi put cuje za rimsko pravo!? Onda smo usli malo dublje u pricu i onda sam shvatio da oni nemaju ni sociologiju, ni povijesti... ma divotica. A sta ti je to, pita on mene... Ja sam stvarno uvjerenja da je lakse studirati na tim prestiznim sveucilistima nego u ovoj nasoj divljini, gdje se pored izuzetno obimnog gradiva moras natezati sve od teta iz studentske pa do profesora i njihove samovolje do cistog bezobrazluka.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Najbolja sveučilišta u svijetu Postano: 04 stu 2013, 19:15 |
|
|
Ministry je vjerojatno u pravu za MBA i slično, no ja bih dodao njekoliko stvari:
* US News rangiranje je zadnjih godina dovedeno u pitanje i sami Amerikanci su radili sasma drugačije popise glede uspjeha studija. Jedno je ugled kad imaš na katedri Nobelovce, a on s eni ne pojavi. Bolje ćeš naučiti na nekom normalnom studiju i biti operativniji.
* popisi jesu anglocentrični, no, po meni koji imam prama njima neku averziju (ne dubinsku, nego me iritiraju qrčenjem) generalno-realni. Tko god je pratio bilo što novo odkriveno u fizici, matematici, medicini i fiziologiji, raznim poljima tehnike...zna da je preko 90% iz SAD, a nešto i iz UK. Nijemci, do Hitlera no. 1., a i ostali, jednostavno nisu ti koji "gone napredak" spoznajama i izumima.
* tzv. društvene i humanističke znanosti su nešto drugo. To je u dobroj mjeri njemačka prćija, iako je dosadna analitička filozofija dominirajuća. Nietzsche, Heidegger, Spengler, .. i njihovi patuljci kao Foucault, Derrida,.. su i dalje veliki teutonski terminatori.
*točno je da je većina glavešina u ekonomiji (CEOs) s manje poznatih sveučilišta, a posebno glavonje u vojsci (Auburn u Georgiji)
* Britanci su zanimljivi- imaju talente, no brzo odu u SAD ako se pokažu. Privuku ih velikim parama, dosta njih.
* sumarno, do Hitlera su bila 3 svjetska jezika: francuski, njemački i engleski, a anglojezična sveučilišta nisu bila bogzna što, osim nekih iznimaka (u 19. st. su američka oblikovana po njemačkom modelu, oko 1870-1880). Engleski je ostao jedini svjetski jezik, no dominacija u naobrazbi je postala još izrazitija.
Glede prirodnih znanosti, mislim da se može reći da odkad su Nijemci prestali biti vodeći, nema radikalnih proboja. Ima jakih poboljšanja, napose u primjeni u tehnici (poluvodiči, računala,..) no novih paradigmi kao do 1930ih, istinski novih- nema.
No, i puno je ovo s DNK, računalima, laserima, .....
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 13 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|