HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 lip 2025, 12:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kompartmentalizacija kao indikator inteligencije
PostPostano: 29 tra 2015, 16:53 

Primjetio sam (empirijski jelte) da je inteligencija osobe često pozitivno vezana uz nivo "kompartmentalizacije". Riječ je o mogućnosti analiziranja i zaključivanja o pitanjima i temama kirurškom preciznošću, odnosno gdje se u obzir uzimaju faktori striktno vezani uz tu temu. Dakle bez kontaminacije odlučivanja/rezoniranja zbog vlastitog ideološkog sustava ili opsjednutosti određenim pitanjima koja se onda provlače kroz svaku temu.

Imate onu o luđaku koji je uvjeren da mu psihijatar na svakom crtežu crta ženski spolni organ.

Konkretno što se tiče te pojave kod pitanja koja nas zanimaju, kod određenih ljudi se vidi baš ta nemogućnost razlikovanja specifičnosti odnosa i sustava u BiH, naspram RH.

Ili na primjer kod ljudi koji su se zaljubili u neku političku ideologiju (nakon jednog semestra na politologiji) i onda svaku temu provlače kroz prizmu te ideologije.

Inteligentnim ljudima nije potreban neki set uputa i uvjerenja za refleksno ispaljivanje i primjenu u svakoj situaciji. Odnosno, naučite kako razmišljati, a ne što razmišljati.

http://mozgovium.blogspot.com.au/2012/09/kompartmentalizacija.html

Kao i uvijek, TL:DR

Vrh

Naslov: Re: Kompartmentalizacija kao indikator inteligencije
PostPostano: 29 tra 2015, 17:33 

Ja nešto slično koristim kod odnosa s ljudima. Recimo, neki su za ozbiljne političke razgovore, neki za krkanluk (uglavnom niži ešalon hadezeovaca :zubati ), neki za prijateljstvo, itd.

Uglavnom, sa svakim drugačiji diskurs i drugačiji prag tolerancije gluposti.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2015, 17:51 

To je možda malo drukčije (nešto kao Venn diagram) čuvanje raznih skupina prijatelja dalje jedni od drugih kako ne bi došlo do kolizije svjetova :D

Ako si na primjer iz šljakerskog kvarta otišao u neko "elitno" društvo (novčano i intelektualno), a voliš i jedne i druge prijatelje, i rado provodiš vrijeme s jednima i drugima, ali dvije skupine uopće ne smiju doći u kontakt jer rezultat nikako neće biti dobar (po tebe).

Kompartmentalizacija u tom smislu je način razgovora i ponašanja s jednom i drugom grupom. Ja sam više ciljao na analitički dio - danas ću sagledati svari koliko god objektivno iz vizure Hrvata iz RH/Hrvata iz BiH/Srbina iz RH/Srbina iz BiH/Bošnjaka iz BiH/nacionaliste/liberala/religiozne osobe/liberala itd.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2015, 18:52 

Ministry of Sound je napisao/la:
To je možda malo drukčije (nešto kao Venn diagram) čuvanje raznih skupina prijatelja dalje jedni od drugih kako ne bi došlo do kolizije svjetova :D

Ako si na primjer iz šljakerskog kvarta otišao u neko "elitno" društvo (novčano i intelektualno), a voliš i jedne i druge prijatelje, i rado provodiš vrijeme s jednima i drugima, ali dvije skupine uopće ne smiju doći u kontakt jer rezultat nikako neće biti dobar (po tebe).

Kompartmentalizacija u tom smislu je način razgovora i ponašanja s jednom i drugom grupom. Ja sam više ciljao na analitički dio - danas ću sagledati svari koliko god objektivno iz vizure Hrvata iz RH/Hrvata iz BiH/Srbina iz RH/Srbina iz BiH/Bošnjaka iz BiH/nacionaliste/liberala/religiozne osobe/liberala itd.

Prvenstveno na ovo sam i mislio, zato sam i napisao ono o diskursu i toleranciji na glupost i zatucanost. S time je povezan i analitički dio, jer i jedno i drugo zapravo proizlazi iz multidimenzionalnosti osobe.

Moj konkretan primjer za sve skupa bi bila rasprava na forum hr o Lex Perković. Budući da sam stvar pokušao sagledati stručno (i moji stavovi su kasnije valorizirani u nekim međunarodnim stručnim krugovima, što je bio konkretan benefit), odmah sam došao u sukob s većinom tamošnje desničarske ekipe.

Čak su me neki (i to najozbiljnije) proglasili Nobilom osobno. :zubati

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: