|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 41 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Tuta
|
Naslov: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 15:36 |
|
|
Kako Hrvati percipiraju Bošnjake i Srbe, kako Bošnjaci percipiraju Hrvate i Srbe, a kako Srbi percipiraju Bošnjake i Hrvate? Pitanje za forumaše.
|
|
Vrh |
|
 |
Audrey
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 15:41 |
|
Pridružen/a: 19 tra 2016, 11:56 Postovi: 888 Lokacija: Stockholm - Banja Luka
|
Uopce ne razmisljam da li je neko Srbin, Hrvat ili Bosnjak. U svakom zitu ima kukolja. Ako si covjek, covjek si. Ako nisi, daleko ti kuca od mene bila. Jednostavno.
_________________ “To write well and to speak well is mere vanity if one does not live well."
– Bridget of Sweden (1303-1373)
|
|
Vrh |
|
 |
Tuta
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 15:49 |
|
|
Naravno. Ali nisi valjda lišena generalizacija? Ne poznajem čovjeka koji ne generalizira, što nije loša stvar.
|
|
Vrh |
|
 |
Audrey
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 15:56 |
|
Pridružen/a: 19 tra 2016, 11:56 Postovi: 888 Lokacija: Stockholm - Banja Luka
|
Tuta je napisao/la: Naravno. Ali nisi valjda lišena generalizacija? Ne poznajem čovjeka koji ne generalizira, što nije loša stvar. Ne volim generalizacije, ali naravno da niko nije lisen toga pa ni ja. Predrasude imam, nazalost. Elem, bude mi uvijek drago kada mi ljudi na validan nacin dokazu suprotno od generalne pretpostavke. Nije problem biti u krivu, problem je kada si covjek to ne umije priznati.
_________________ “To write well and to speak well is mere vanity if one does not live well."
– Bridget of Sweden (1303-1373)
|
|
Vrh |
|
 |
Tulkas
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 16:10 |
|
|
Hmm. Uglavnom su mi najodbojniji (bez obzira iz kojeg naroda) oni koji, kada je raznoliko drustvo, pocnu s onim , jaooo ko nas bre/ba..... A kad su nasamo sa svojima onda kenjaju do neba o drugima. Sto se tice opceg stava o Srbima, odnosno Bosnjacima.. Cuj i jedni i drugi koji su provodili politiku unistenja moga naroda ( a i dalje zele isto) mogu dobiti samo metak.
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
 |
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 16:39 |
|
Pridružen/a: 21 stu 2015, 18:34 Postovi: 3516 Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
|
Ovo je 300 puta prežvakana tema.
_________________ Robi lopove vrati bodove!
|
|
Vrh |
|
 |
Hunter
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 16:41 |
|
|
A da li ste nekad uhvatili sebe kako o "svom narodu" govorite i pišete kao da ste ga dobili na benzinskoj pumpi kao poklon, jer ste natankovali više od 10 litara supera?
Moj narod, kako to gordo zvuči... A možda si ustvari ti narodov? Da li narod može da se poseduje? Ili se biva deo nečega, razumom, mentalitetom, navikom, nuždom...
Ako me nešto nervira na ovim našim prostorima (i ta kovanica me nervira) onda je to horsko "mi". Gde je nestalo ono "ja"? Da li ste nekada branili nešto u šta verujete a da ste pritom bili potpuno sami? Da li ponekad primetite da vam je mišljenje istovareno pred kuću kao kubik šljunka. Oćeš nećeš, ili misliš kao mi ili nisi naš. Shvatam da je to u pojedinim sredinama ubitačno teško eskivirati, jer ti zadire u svaki segment života. Zato mi je i drago što živim u višenacionalnoj sredini.
Malograđanština je nešto što sablažnjava svaku palanku, ali bar te uniformne čoporizacije nema da ne smeju da te vide u pogrešnoj ulici. Da pričaš sa pogrešnim ljudima a da to nisu psovke i podjebavanja. Ima raznih nacionalnih mikseva, crkvi, konfesija sa manje nekretnina, komunista nostalgičara, ima jednostavno mesta za pluralizam u samoodređenju. Samopoštovanje nam nije usko vezano za pripadnost narodu, baš zbog te razuđenosti po pitanju etniciteta.
|
|
Vrh |
|
 |
Amiđa
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 16:58 |
|
Pridružen/a: 11 tra 2016, 17:17 Postovi: 7747 Lokacija: Сарај Чадор
|
Hrvate percipiram kao prepotentne i umisljene. To se odnosi na ono gledanje s visoka, Europa, uljudba i tako dalje. O Srbima ne trebam dalje elaborirati.
_________________ Skidanje okova je imperativ.
Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.
The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.
Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..
|
|
Vrh |
|
 |
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 18:19 |
|
Pridružen/a: 21 stu 2015, 18:34 Postovi: 3516 Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
|
Elaboriraj, zanima nas.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 18:25 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 42141 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Pojedince prije svega percepiram kao osobe i individue a ako misliš na skupine ljudi to je već druga stvar jer masa se obično ponaša po mentalitetu koji je usađen.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
Amiđa
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 18:27 |
|
Pridružen/a: 11 tra 2016, 17:17 Postovi: 7747 Lokacija: Сарај Чадор
|
Mislim da je tvoja percepcija Bosnjaka jasna. Stoga nema razloga da prduckas o individualnostima.
_________________ Skidanje okova je imperativ.
Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.
The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.
Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 18:40 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 42141 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Amiđa je napisao/la: Mislim da je tvoja percepcija Bosnjaka jasna. Stoga nema razloga da prduckas o individualnostima. Ti si slika i prilika Bošnjaka, nemamo potrebe šta više objašnjavati. S ljudima se priča ljudski sa živinama živinski.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 19:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61855 Lokacija: DAZP HQ
|
Amiđa je napisao/la: Hrvate percipiram kao prepotentne i umisljene. To se odnosi na ono gledanje s visoka, Europa, uljudba i tako dalje. O Srbima ne trebam dalje elaborirati. kako da ne budemo prepotentni, nas 4-5 milijuna napada ove godine titulu prvaka Europe u nogometu.  iako, ti mješaš prepotentnost s dominantnošću. prosto smo stvoreni da dominiramo komšilukom, takve nas Bog stvori- dominantne. nema susjeda kojem nismo s vojskom kročili u zemlju. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 20:08 |
|
|
Ja otkada čitam fra duduove upise razmišljam da se pokatoličim.
O Hrvatima je Vojvoda Šešelj najtačnije sročio:
"Hrvati su fini, gospodstven narod, pristojni, komunikativni, humani."
A mislili ste da će biti neka pljuvačina, xo, xo.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 20:14 |
|
|
Leeroy Jenkins je napisao/la: Ja otkada čitam fra duduove upise razmišljam da se pokatoličim.
Krstim te u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Tvoje novo ime je Zdeslav.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 20:15 |
|
|
Daj neko lepse ime, Ante.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 20:21 |
|
|
Leeroy Jenkins je napisao/la: Daj neko lepse ime- Ante. Ante tek može od unuka, pa nadalje. S unukom je proces kroatizacije završen i tek onda može s biblijskim imenima. Dotad za sebe i sinove biraš između: Domagoj, Tugomir, Višen, Borna, spomenuti Zdeslav, Berislav, Krešimir, Zvonimir, Višeslav, Branimir, Hrvoje, Držislav, Mislav, Muncimir, Ninoslav, Tihomir, Trpimir, Vitomir, Vjekoslav, Vjenceslav, Kazimir, Tvrtko, Ratimir itd. Kao što vidiš, možeš izroditi cijelu nogometnu momčad, sve s klupom i tribinama. 
|
|
Vrh |
|
 |
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 20:24 |
|
|
Branimir je i Štulić pa neće da ima ništa sa Hrvatima. Mora neko historijski potvrđeno hrvatsko ime kao što je Ante. dudu je napisao/la: Kao što vidiš, možeš izroditi cijelu nogometnu momčad, sve s klupom i tribinama.  A potom rekonkvista. 
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 22:35 |
|
|
Srbe gledam kao soon to be Hrvate. Bosnjake ko Turke. Eto.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
 |
KiM
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 22:43 |
|
|
Ja na te gledam kao na malog nedoraslog, poluretardiranog vucka za Olimpijadu 84.
Da si dovoljno kao mali posisao, bio bi na visokoj razini dudua i Robbia.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 22:46 |
|
|
KiM je napisao/la: Ja na te gledam kao na malog nedoraslog, poluretardiranog vucka za Olimpijadu 84.
Da si dovoljno kao mali posisao, bio bi na visokoj razini dudua i Robbia. Istine radi, najprije PCM, pa tek onda ova boranija iza njega. 
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 22:48 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 21675 Lokacija: među zvijezdama
|
Leeroy Jenkins je napisao/la: Ja otkada čitam fra duduove upise razmišljam da se pokatoličim.
A mislili ste da će biti neka pljuvačina, xo, xo. Dudu treba poslati na bliski istok kao misionara da širi vjeru kristovu  Šalu na stranu, ima sposobnost da i kad preuveličava i glumi prepotenciju radi to sa stilom.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 22:50 |
|
|
Rekao bih da sam neodoljiv i šarmantan, ali opet, ta Hrvat sam, zar mogu biti drukčiji?!
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 22:52 |
|
|
KiM je napisao/la: Ja na te gledam kao na malog nedoraslog, poluretardiranog vucka za Olimpijadu 84.
Da si dovoljno kao mali posisao, bio bi na visokoj razini dudua i Robbia. Postoje 4 neminovne faze koje tebe i nasu pravoslavnu bracu cekaju u procesu prelaska u Hrvate: 1.negiranje 2.ljutnja 3.tugovanje 4.prihvacanje Sudeci po tvojim upisima na drugoj si fazi. Al budi bez brige kad napokon postanes Hrvat sve ce bit lakse. Ja sam dobar covjek i vidio sam ovo stotine puta, nista ti necu zamjeriti pisi sta oces, samo znaj kad se sloze jednom kockice - sahovnica buraz.
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: Kako percipiramo druge narode? Postano: 11 svi 2016, 22:54 |
|
|
dudu je napisao/la: Rekao bih da sam neodoljiv i šarmantan, ali opet, ta Hrvat sam, zar mogu biti drukčiji?! Ala volim retoricka pitanja. 
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|