|
|
Stranica: 1/11.
|
[ 256 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:20 |
|
|
Citat: Skandal u školskom rečniku: Srbi su "đikani" i "genetski četnici"
Rečnik bosanskog jezika koji se preporučuje kao literatura u školama i na fakultetima FBiH pun je pogrdnih izraza na račun Srba i pravoslavaca.
U školskom rečniku autora Dževada Jahića reč „đikan“ tumači se kao „seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porekla koji je genetski četnik“. Kao primer se navodi rečenica: "Poklaše nas đikani".
Tumačenje reči „balvangrad“ pežorativno je predstavljeno za naselja poput Sokoca, Han Pijeska, Pala i Rogatice, a pridev „balvangradski“ koristi se za mentalitet. Tako se opisuje kao „sirov, dinarski, uglavnom onaj pravoslavni ruralni u Bosni“, a kao primer podrugljivog korišćenja navode se primeri „balvangradski intelektualci“ ili „balvangradska revolucija“, uz dodatak u zagradi - Karadžići, Ostojići, Mladići i slično.
U rečniku nema reči „ustaša“, a „četnik“ nije predstavljen kao pripadnik pokreta već „srpske vojske koja je kroz historiju počinila velike zločine nad bošnjačkim stanovništvom“, a „četnikuša“ je „pripadnica srpske vojske“, ali i „Srpkinja u Bosni sklona nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti“.
Dok je u Rečniku srpskog jezika reč „džihad“ predstavljena kao islamski verski rat protiv muslimana, u Školskom rječniku bosanskog jezika to je „rat za odbranu vere“. Za Aladžu, džamiju u Foči, autor za primer daje rečenicu: „Vrhunac četničkoga divljaštva i katunskoga primitivizma je rušenje Aladže u Foči.“ Za reč „granatirati“ primer je rečenica: „Četnici su granatirali čitavu Bosnu, mučki, zločinački, da tome zločinu nema premca u novijoj istoriji“, a primer za reč klati je „četnici kolju“.
Mirjana Vlaisavljević, profesor na katedri za srpski jezik na banjalučkom Filozofskom fakultetu, kaže da se „rečnik ne pravi preko kolena“, već da u njegovom radu učestvuju brojni saradnici, koji su naverovatnije dobili smernice za ovakvo definisanje rečnika.
- Ovako otrovno štivo, sa ratno-huškačkom retorikom, godi samo otrovnom uhu. Sigurna sam da bošnjački narod ovo nije zaslužio, a pitam se gde bi stigli kada bi i Srbi na ovakav način napisali školski rečnik - kaže Vlaisavljevićeva.
Školski rečnik koristi se u FBiH, ali i u školama u RS koje imaju nacionalnu grupu predmeta po planu i programu Unsko-sanskog, Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:24 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Pod hitno zabraniti u svim hrvatskim županijama i općinama. Jesu li oni normalni ?
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
granica
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:30 |
|
|
BOLEEESNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Jel ima kakav izvor za ovu tvrdnju?
_________________ Recte facti fecisse merces est.
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:34 |
|
|
Oni misle da će ovim da stvore buduće patriote, i da je to pozitivno za "odbranu Bosne". Kao što lud čovek nije svestan da je lud, tako je ni oni ne vide problem u ovome. Naredne generacije će im biti sve luđe i luđe, mada sam u dilemi da li ih u tom ludilu treba ometati, pošto će se takvo psihičko stanje nacije najviše njima obiti o glavu.
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:35 |
|
|
granica je napisao/la: BOLEEESNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Jel ima kakav izvor za ovu tvrdnju? Pročitao danas u Blicu.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:36 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Oni misle da će ovim da stvore buduće patriote, i da je to pozitivno za "odbranu Bosne". Kao što lud čovek nije svestan da je lud, tako je ni oni ne vide problem u ovome. Naredne generacije će im biti sve luđe i luđe, mada sam u dilemi da li ih u tom ludilu treba ometati, pošto će se takvo psihičko stanje nacije najviše njima odbiti o glavu. Ja nemam tih dilema. Ovakvi su najkorisniji. Moj stav je da se treba na sve moguće načine izolirati od njihovog utjecaja a oni neka budu ekstremni i šovinisti, to je poželjno.
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:45 |
|
|
I ja naginjem tome, ali onda treba maksimalno ulagati u policiju i obaveštajne službe da se ne ponove teroristički napadi kao u Zvorniku.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:46 |
|
|
To nek oni sami rade. Vehabije su rušitelji Bejha.
|
|
Vrh |
|
 |
granica
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:51 |
|
|
Seselj, Ma to je fakat gadno. Nema sta.
Opet, volio bih vidjeti kakav izvor, iliti citat, nesto. Nesto drugo osim Blica.
Blic je ipak..ono..
Podjimo od toga da je zaist aistina, takve stvari su produkt podjele svega i svacega na tri dijela. Onda se svako kenja svom toru u mozak onako kako hoce.
Ili ono. Ovi ovdje likuju zato sto u Srebrenici nedaju bosnjackoj djeci da uce bosanski jezik, dok istovremeno na drugoj temi proklinju gradonacelnika Novog Travnika sto nece da potpise dokumente koji nisu na bosanskom jeziku.
Gdje god covjek da pogleda, dupli arsini, smrad.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:56 |
|
|
Da prevedem sa arapsko-bošnjačkog:
- Sad ću ja malo zatrolati da se o ovome ne priča i napisati da su sva 3 naroda ista kao Bošnjaci.
Viđu me neno, jesam ja tvoj vrijedni musliman bošnjak. Jesam li neno allaha ti ?
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 13:58 |
|
|
BBC je napisao/la: To nek oni sami rade. Vehabije su rušitelji Bejha. Ni mene ne zanima me da li će vehabije da se raznose ili rešetaju po Sarajevu i Zenici, problem je što u BiH postoji sloboda kretanja između entiteta i kantona.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:00 |
|
|
Za svaki takav napad će im negdje džamija izgoriti ili povratnici biti napadnuti. Ako Bošnjaci misle da im to nije problem nek im gledaju kroz prste.
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:02 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 21695 Lokacija: među zvijezdama
|
Jooj što lažu ovi iz Blica. Užas. Pa nisam ja pisala rječnik. Uostalom i ako je istina, Karmelo ti ne brini. Ja ću se pobrinuti da za tebe i Dzoniku se uvede riječ salonski četnik. Nije fer da vi budete sa bezimenim, chatnikom, chuburom i oostalim ljaksama u istom rangu. Sad ce njima Sarajka potresnu notu poslati  BBC ce bit u tom rječniku pak cetnik u nastanku. 
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:02 |
|
|
Gospodin Aga i Matema isto ce biti viserangirani. Kakav je to molim lijepo način? 
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:03 |
|
|
Nezgodno vam ovo čitati Bošnjaci, zar ne ? Nezgodno kad se pojavi u javnosti pa vas sramota kako nisko ste pali, kao životinje. A inače znam da vas nije sram sve dok kafiri ne saznaju za ovakve stvari.
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:04 |
|
|
granica je napisao/la: Seselj, Ma to je fakat gadno. Nema sta.
Opet, volio bih vidjeti kakav izvor, iliti citat, nesto. Nesto drugo osim Blica.
Blic je ipak..ono..
Podjimo od toga da je zaist aistina, takve stvari su produkt podjele svega i svacega na tri dijela. Onda se svako kenja svom toru u mozak onako kako hoce.
Ili ono. Ovi ovdje likuju zato sto u Srebrenici nedaju bosnjackoj djeci da uce bosanski jezik, dok istovremeno na drugoj temi proklinju gradonacelnika Novog Travnika sto nece da potpise dokumente koji nisu na bosanskom jeziku.
Gdje god covjek da pogleda, dupli arsini, smrad. Velika je razlika između postova na nekom forumu i udžbenika za decu u osnovnoj školi.
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:05 |
|
|
Guposti totalne :)
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
granica
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:07 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: granica je napisao/la: Seselj, Ma to je fakat gadno. Nema sta.
Blic je ipak..ono..
Gdje god covjek da pogleda, dupli arsini, smrad. Velika je razlika između postova na nekom forumu i udžbenika za decu u osnovnoj školi. Naravno, ali nisam to ni poredio, vec cisto ukazao na sustinu problema. Drugo, fakat bi to volio vidjeti. Imam udzbenik 7 razreda koji se zove "Nas Jezik", dakle cak ni "Bosanski jezik", testova ima i na cirilici. Tu su price Grigora Viteza, Branka Copica, ali i bosnjackih autora. Ni traga svemu tome o cemu govori Blic.
|
|
Vrh |
|
 |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:08 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Jooj što lažu ovi iz Blica. Užas. Pa nisam ja pisala rječnik. Uostalom i ako je istina, Karmelo ti ne brini. Ja ću se pobrinuti da za tebe i Dzoniku se uvede riječ salonski četnik. Nije fer da vi budete sa bezimenim, chatnikom, chuburom i oostalim ljaksama u istom rangu. Sad ce njima Sarajka potresnu notu poslati  BBC ce bit u tom rječniku pak cetnik u nastanku.  Nisam ni sumnjao da ćeš biti ponosna kako ste "nam ga šuknuli" u ovom rečniku.
|
|
Vrh |
|
 |
granica
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:09 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Jooj što lažu ovi iz Blica. Užas. Pa nisam ja pisala rječnik. Uostalom i ako je istina, Karmelo ti ne brini. Ja ću se pobrinuti da za tebe i Dzoniku se uvede riječ salonski četnik. Nije fer da vi budete sa bezimenim, chatnikom, chuburom i oostalim ljaksama u istom rangu. Sad ce njima Sarajka potresnu notu poslati  BBC ce bit u tom rječniku pak cetnik u nastanku.  Ne mogu jednostavno ni ja nekako da vjerujem u sve to. Barem sudeci po udzbeniku koji ja posjedujem. Ali opet, nebi ne ni previse zacudilo.
|
|
Vrh |
|
 |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:13 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Jooj što lažu ovi iz Blica. Užas. Pa nisam ja pisala rječnik. Uostalom i ako je istina, Karmelo ti ne brini. Ja ću se pobrinuti da za tebe i Dzoniku se uvede riječ salonski četnik. Nije fer da vi budete sa bezimenim, chatnikom, chuburom i oostalim ljaksama u istom rangu. Sad ce njima Sarajka potresnu notu poslati  BBC ce bit u tom rječniku pak cetnik u nastanku.  Nisam ni sumnjao da ćeš biti ponosna kako ste "nam ga šuknuli" u ovom rečniku. Ti si mi titami najdraži od svih prekodrinskih srba na forumu. Zato protest! Ne mogu podnijeti da tebe i chatnika izjednače. Nema šanse.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:14 |
|
|
Prosto ne mogu da veruju da su postali narod šovinista. Da se ne lažemo. Znaju oni sve to, i jako su sretni da su takvi, samo im nezgodno kad izađe u javnost.
|
|
Vrh |
|
 |
granica
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:20 |
|
|
Imam skolski udzbenik bosanskog jezika. Sedmi razred. Zove se "Nas jezik" i koncipiran je tako da bi tako nesto normalno trebalo biti prihvatljivo svakom u BiH.
Naravno, fasistima bi mozda bilo premalo saovnica i kokardi, ali to je vec odavno poznat fenomen i na to ustvari uopste ne treba obracati paznju. Siguran sam da ima i bosnjackih sovinista kojima je taj udbzenik isuvise "vlaski".
Opet, ne iskljucujem mogucnost da postoji ova gadost o kojoj pise Blic. Ali bih ipak volio vidjeti kakav dokaz.
|
|
Vrh |
|
 |
granica
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:29 |
|
|
BTW u 8 od 9 austrijskih pokranija djeca s prostora BiH, Srbije i Hrvatske, pohadjaju zajednicku nastavu na maternjem jeziku.  Hrvatska djeca u najmanjem broju pohadjaju tu nastavu. No dobro, zato uce bozicne pjesmice doma.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Školski rječnik bosanskog jezika Postano: 20 lis 2015, 14:30 |
|
|
Ne razumijem taj arapsko-bošnjački nekad. Gubiš se.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|