HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 kol 2025, 13:04.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Naši dragi roditelji, što su dobro, a što loše procijenili ili savjetovali?
PostPostano: 23 lis 2020, 08:59 

Bit ću u problemima ako mi stari zaviri na forum (a tu i tamo čita), ali što se može.

Trezveno, i sa distancom, možete li navesti neka roditeljska predviđanja koja su se pokazala jako točnim, ili pak katastrofalno pogrešnim. Također, i njihovo usmjeravanje vas kao osobe, ako može i nešto što vam je pomoglo, a nešto što je odmoglo?

Dobra predviđanja - Odlazak iz YU dok je u nekim sferama bila na nekom optimističnom vrhuncu (kasne 80-te)
Loša predviđanja - U 70im, između Pittsburgha, Minhena i Sarajeva odabrao Sarajevo

Dobro usmjeren - Poštuj obiteljsko ime, to je kredit/uteg koji se prenosi generacijama
Loše usmjeren - Djevojke vole fine i kulturne dečke :smijeh :ucelo

Vrh

Naslov: Re: Naši dragi roditelji, što su dobro, a što loše procijenili ili savjetovali?
PostPostano: 23 lis 2020, 09:11 

odmah ovo zadnje potvrđujem, budi dobar i pristojan bit će ti dobro na zemlji. žao mi je onih kojima je to izgradilo karakter i koje danas gaze i kidišu sa svih strana.

Vrh

Naslov: Re: Naši dragi roditelji, što su dobro, a što loše procijenili ili savjetovali?
PostPostano: 23 lis 2020, 09:41 

Odmoglo mi je gotovo sve!

Nemoj nikada lagati! (Svi lažu, svi. Poljuljano mi je generalno povjerenje u ljude. Više puta sam išla za svoju štetu ustručavajući se da izustim laž, ma kako ona bila sitna i nebitna, a da ne govorim to što se i dan danas ustručavam lažovima sasuti sve u lice)
Poštuj starije! (Čovjek/žena, što su stariji, to su pokvareniji. I te kako znaju iskoristiti mladost, neiskustvo i naivnost)
Nemoj da si sebična, nisi sama na ovom svijetu! (E, tu su se već svi okoristili iz moje uže i šire okoline, a ja zauzvrat nisam dobila ni hvala)

Bojali smo se roditelja, familije, komšija, učitelja, policije.... pa i predsjednika kućnog savjeta!

Mnogi su roditelji moje generacije ,,vukli djecu unazad,, Nemoj ovo, nemoj ono, pazi šta radiš, pazi kako se ponašaš, prećuti, pusti to... Kazna za ovo, kazna za ono, nikada nisi u pravu... A, jesu nam i prijetili, ucjenjivali nas, strašili, kažnjavali, tukli, sputavali i napravili velike budale od nas!

Maltretiranje je takođe bilo sastavni dio dobrog odgoja. Dječaci zbog loših ocjena - šišanjac na nulu, bušenje fudbalske lopte, šamari, vojnički kaiš po dupetu, vučenje za uši, gađanje papučom, izvini se komšiji što nisi pozdravio, stotinjak vrsta zabrana i kažnjavanja. Cijelo djetinjstvo na sudu i robiji.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 13:03 

Uradili su što su mogli, bilo je grešaka ali im ne zameram, jer su moji roditelji. A otac i majka se poštuju.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 13:04 

dudu je napisao/la:
odmah ovo zadnje potvrđujem, budi dobar i pristojan bit će ti dobro na zemlji. žao mi je onih kojima je to izgradilo karakter i koje danas gaze i kidišu sa svih strana.

Što si bolji to te više gaze. Definitivno se na ovom svijetu taj savjet "budi dobar" ne isplati. Ne da se ne isplati nego najebeš žešće.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 13:43 

Planina je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Što si bolji to te više gaze. Definitivno se na ovom svijetu taj savjet "budi dobar" ne isplati. Ne da se ne isplati nego najebeš žešće.

U startu pogrešno formulisano (i percpirano). Biti popustljiv na svoju štetu nikad ne vodi dobrom.

Zastupaj sebe, ali ne radi nečasne stvari.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 13:45 

To sam pokušao objasniti nekima, ali ne shvaćaju, vode se doslovno onom "tko tebe kamenom ti njega kruhom", i "okreni i drugi obraz". Pogubno.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 13:48 

Ministry of Sound je napisao/la:

Što je suprotno od fin i kulturan, grub i nekulturan? Što to u praksi znači? Pitanje za vas iskusnjare.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:00 

Planina je napisao/la:

Što je suprotno od fin i kulturan, grub i nekulturan? Što to u praksi znači? Pitanje za vas iskusnjare.

Pitaj dudua i Robija, oni su veliki zavodnici.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:01 

Planina je napisao/la:

Postoje devojke koje su ništa osim nevolje, i devojke sa kojima se može planirati nekakav zajednički život.

Nije svaka (lepa) devojka premija, niti za svaku vredi raditi, posvetiti joj pažnju, naučite da birate i tražite bolje od jeftinog snošaja u prenoćištu za 20 Evra.

Jer onda i vi vredite 20 Evra.

Ništa nije lepše od braka koji je protkan međusobnom pažnjom i poštovanjam supružnika, i decom koja u takvom braku stasavaju u nove, uravnotežene i prijatne ljude.

Ako hoćete da imate posla sa Bogom, prvo morate da raskinete sve ugovore (i dogovore) sa đavolom.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:04 

Planina je napisao/la:

frajer, zajeban, misteriozan, nedokučiv, zločest, buntovnik, nepredvidiv, ali pravedan.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:05 

Ti si premlad Planina da donosiš takve sudove.

Evo, ja sam bio uvijek fin, kulturan i pristojan. I ovdje sam uglavnom takav. :D

Mislim da je to dobro. Zadovoljan sam kako se stvari odvijaju a približavam se 50.

Da objasnim to kroz primjer. Netko je dobio od nekog 10 k € a netko drugi je poklonio 10 k € nekom.

Za prvog ćete reći da je pametan, sretnik.

Za drugog da je budala i glupan.

E tako i ja, nisam nikad stalno nešto očekivao od ljudi oko sebe nego sam se trudio da dajem, koliko god to bilo i kako god to ispalo. Neki su možda nezadovoljni, neki imaju loše mišljenje o meni, možda ali mene to ne dira jer znam da sam dao sve od sebe. Od drugih nisam imao očekivanja pa nisam razočaran i frustriran kao većina ljudi.

E sad, to sam vidio u svojih roditelja i to su mi dobro usadili.

Nekad se znam nasadit jer su mi svi pozitvni dok ne dokažu suprotno. Dok je kod većine ljudi obratno. Izbjegavam ih i sve 5.

Uglavnom, recept za sreću i životu. Evo i ovdje na forumu ima ljudi koji su stalno neki k. ogorčeni i uokolo mene isto. Ima ih imućnih, dakle novac nije rješenje.

Dajite vrijeme i trud oko sebe bez zadrške i vratit će vam se u obliku vašeg psihičkog mira. Najmanje.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:14 

podrinje je napisao/la:
Planina je napisao/la:

Postoje devojke koje su ništa osim nevolje, i devojke sa kojima se može planirati nekakav zajednički život.

Nije svaka (lepa) devojka premija, niti za svaku vredi raditi, posvetiti joj pažnju, naučite da birate i tražite bolje od jeftinog snošaja u prenoćištu za 20 Evra.

Jer onda i vi vredite 20 Evra.

Ništa nije lepše od braka koji je protkan međusobnom pažnjom i poštovanjam supružnika, i decom koja u takvom braku stasavaju u nove, uravnotežene i prijatne ljude.

Ako hoćete da imate posla sa Bogom, prvo morate da raskinete sve ugovore (i dogovore) sa đavolom.

Opet. Nepopravljiv.Želja za potomstvom je prirodno urođena kod svake žene, a to da li će brak opstati i da li će žena (koja u suštini sama određuje broj potomaka) ostati u braku, rađati ili će pobjeći glavom bez obzira samo do muškarca, muža. Koliko znam žena, koje su rodile jedno dijete i ustanovile da se njihov muškarac ne nosi dobro s ulogom supruga, oca djeteta, pije, kocka ili ima druge poroke....pa su svjesno odbacile i samu pomisao o proširenje porodice, jer su uvidjele ,,grešku,, E, sada neke i dalje ostaju u tom nesrećnom braku iz različitih razloga. a neke imaju lavovsko srce, okrenu se i odu. Muškarcima je inače teško priznati krivicu.
Prijatno iznenađenje od Junuza!

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:19 

Tata mi je reko, "se.x pre braka nikako".....trebas biti nevin i cedan sa zenom.

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:34 

K:M je napisao/la:
Tata mi je reko, "se.x pre braka nikako".....trebas biti nevin i cedan sa zenom.

Ne moraš biti nevin, ali se pre braka sa budućom suprugom (više nego preporučljivo) trebaš očistiti od greha odlaskom na ispovedi, i zajedno s njom okrenuti novi list u životu.

I uličarka koja čeka sledećeg mušteriju ima pravo na carstvo Božije, kao i ti. Ali samo po Božijoj milosti, i iskrenom pokajanju.

Ustani, i ne greši više.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:42 

podrinje je napisao/la:

Ne moraš biti nevin, ali se pre braka sa budućom suprugom (više nego preporučljivo) trebaš se očistiti od greha odlaskom na ispovedi, i zajedno s njom okrenuti novi list u životu.

I uličarka koja čeka sledećeg mušteriju ima pravo na carstvo Božije, kao i ti. Ali samo po Božijoj milosti, i iskrenom pokajanju.

Ustani, i ne greši više.

Vidi, krsten sam i bio sam neki kakav takav vjernik, 2 x godisnje u crkvi i par marki darovnica, ali u kolovozu 95 kad sam se zenio, pop mi trazio 200 dem, dok je placa bila 100 dem....ja mu reko "teraj se", i od tad ih zamrzao, ono bas jako.
Ti mi trazis 2 mjesecne place, da mi stavis krunice na glavu, i vodis oko oltara, tko mecku 10 min....pa ne mere.

Brak mi propade posle 13 god. Zlobnici bi rekli za "200 marki". Ako je, da je ista valjao bio bi do groba.

Trazim reprizu. Bez popova, razme se, moze hodza, il fratr.....

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:53 

podrinje je napisao/la:

Ne moraš biti nevin, ali se pre braka sa budućom suprugom (više nego preporučljivo) trebaš se očistiti od greha odlaskom na ispovedi, i zajedno s njom okrenuti novi list u životu.

Ustani, i ne greši više.

Vidi, krsten sam i bio sam neki kakav takav vjernik, 2 x godisnje u crkvi i par marki darovnica, ali u kolovozu 95 kad sam se zenio, pop mi trazio 200 dem, dok je placa bila 100 dem....ja mu reko "teraj se", i od tad ih zamrzao, ono bas jako.
Ti mi trazis 2 mjesecne place, da mi stavis krunice na glavu, i vodis oko oltara, tko mecku 10 min....pa ne mere.

Brak mi propade posle 13 god. Zlobnici bi rekli za "200 marki". Ako je, da je ista valjao bio bi do groba.

Trazim reprizu. Bez popova, razme se, moze hodza, il fratr.....

Ja se nisam ženio, ali razumem situaciju. Ko je zaista posegao za Sinom božijim morao je shvatiti da su to sve ljudi od krvi i mesa, sa svojim manama nalik mojim i tvojim, jedna od mana je i pohlepa.

Ništa gore kad čovek zbog lošeg sveštenika zamrzi i sopstvenu veru, pa odbaci krv Božijeg jedinca koja je za nas prosuta. Sve će doći i proći, dobra vremena i loša vremena, i drugovanje i samovanje, ako sa tom ženom nisi mogao u slozi da poštuješ Boga, onda je dobro što je otišla.

Ja od svoje supruge (bude li to volja Božija) očekujem da prvo ljubi i živi za Gospoda Boga, pa onda za našu decu, pa onda za mene kao njenog muža. Nismo se mi našli da zajedno pokorimo svet, da komšiluk navedemo na govorkanja, već da zajedno živimo u zavetima koja nam Bog propisuje. To je brak koji Bog blagosilja, drugo neće ići.

Zato i kažem, nisam zatvorio vrata svakoj ženi već samo ženi koja Boga neće (a sve drugo hoće). Sa takvom nema sreće, nema budućnosti i nema istinske životne radosti.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 15:02 

- "tko na tebe rukom, ti na njega bokserom"
- "tko ti podmetne nogu, obje mu slomi"

Vrh

PostPostano: 26 lis 2020, 11:44 

svakog roditelja treba posmatrati u kontekstu vremena, uvjeta i okoline u kojima je rastao i formirao se kao osoba, tako da se ne ne može davati neka generalna ocjena za roditelje jer su činili ovo ili ono. Nije isto odrastati u nekom škutorskom selu u žešćem siromaštvu i prema tom kraju nemilosrdnom komunizmu, ili recimo u blagostanju i nekom razvijenijem (u to vrijeme) mjestu. Jedina stvar koja se apsolutno zahtjeva od svakog roditelja neovisno o kontekstu je ljubav. Količina ljubavi koju si primio kao dijete nemjerljivo utječe na tvoj razvoj i pravac u kojem ćeš se razvijati. Tu ne smije biti greške, a sad je li ti ćaća iz svog neznanja nešto loše savjetovao ili usmjerio, nadoć ćeš ti sam kroz život i sazrijeti. Ali nedostatak ljubavi u djetinjstvu se ne može nadomjestiti ničim...

Vrh

PostPostano: 26 lis 2020, 17:24 

carles je napisao/la:
svakog roditelja treba posmatrati u kontekstu vremena, uvjeta i okoline u kojima je rastao i formirao se kao osoba, tako da se ne ne može davati neka generalna ocjena za roditelje jer su činili ovo ili ono. Nije isto odrastati u nekom škutorskom selu u žešćem siromaštvu i prema tom kraju nemilosrdnom komunizmu, ili recimo u blagostanju i nekom razvijenijem (u to vrijeme) mjestu. Jedina stvar koja se apsolutno zahtjeva od svakog roditelja neovisno o kontekstu je ljubav. Količina ljubavi koju si primio kao dijete nemjerljivo utječe na tvoj razvoj i pravac u kojem ćeš se razvijati. Tu ne smije biti greške, a sad je li ti ćaća iz svog neznanja nešto loše savjetovao ili usmjerio, nadoć ćeš ti sam kroz život i sazrijeti. Ali nedostatak ljubavi u djetinjstvu se ne može nadomjestiti ničim...

Ne samo u kontekstu vremena, već i ljudske kratke pameti. Koja je univerzalna.

Može da te izvadi razvijeno, dobrostojeće društvo ako su ti roditelji krš i solidno su te sjebali kao ličnost, ipak imaš institucije države na raspolaganju, relativno lak put do zaposlenja, devojke ne biraju krimose u kapuljačama već perspektivne momke, trebalo bi da si OK iako oštećen.Ako ni toga nema, ako je država pukla... Ako je mitingovanje i jeftini verbalni nacionalizam order of the day... onda je tvoj život, kako je onomad napisao Danilo Kiš, jedna mračna odiseja... I potraga za smislom sa neizvesnim ishodom. Tu nema romantične ljubavi koja može da te iskupi, jer te niko takvog ni neće, pred tobom je rvanje sa divovima iz epskih spevova, sačuvanim na glinenim pločicama. Tebe čeka Sizifova stena, da je gurneš na drugu stranu brega, i baciš pogled na neku sasvim drugu panoramu na život, od onog što ti je servirano... Što od budala, što od klošara, što od neznalica.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2020, 19:19 

Šta čitam grdna rano. Čuj glumi budalu i imat ćeš uspjeha sa ženama.
Je ako ti je 16 godina, ali već kad uđeš u godine kada treba tražiti ženu kao doživotnog partnera onda ćeš kao budala naći samo budalu.

Stvar je vrlo jednostavna, treba se držati temeljnih vrednota i tako proći zemaljski hod. Znači, kao što je moj did uvijek govorio najveće blago je zdravlje i poštenje, tome dodati, ljubav, ponašanje, marljivost, odgovornost, dostojanstvo i još štogod od davna poznato i promovirano kroz krščanstvo i to je recept. Dakle muško mora biti muško i hrabro i odavažno braniti svoje pravedne interese, i po pitanju sebe i obitelji i domovine i svijeta u cjelini.

Kao što June kaže da je uvijek bio fin i pristojan, također i ja. Ne mogu si dozvoliti da gradim strahopoštovanje, koje zapravo i nije nikakvo poštovanje nego lažno podilaženje koje ima rok trajanja samo dok se ima određena moć.
Zato političari kad padnu s vlasti ne pate zbog smanjenja primanja nego ne mogu podnijeti da ih ljudi preko noći više ne doživljavaju i ne cijene.
Zato treba graditi ugled na trajnim vrednotama. Međutim većina ljudi se povodi samo za strahopoštovanjem, ali brate ako si se izgradio i duhovno i materijalno, kao što kaže moja tetka, šta će ti alaša.
To se da primijetiti i na forumu, ovi neki viđeniji predvode trendove, a alaša ih slijedi. Tako sam npr ja, ali i June, mada on bez prave podloge u realnosti i suprotno od mene, često bili sami protiv svih, tako usamljene mnogi su nas doživljavali nemoćnim, pogotovo što smo uvijek bili i pristojni, tako su se mnogi osilili i krenuli u napad, međutim nijedan nije dobro prošo niti se usudio ponovo.

Tako da rođo, drži se vrednota koje ti je did govorio, a biti fin i pristojan nije nikako povezano sa biti mlakonja koji ne zna za sebe.
Pogledaj malo oko sebe, vidjet ćeš da zloća i krkanluk nisu trajno nikome donijeli dobro, pogotovo ne dobru ženu.
Za imati dobru ženu trebaš biti dobro muško, a to pored već navedenog znači da znaš za sebe, da poštuješ druge i da se nametneš na način da ona ne smije ni pomisliti na zlo i nepravdu, kamoli na iskorištavanje jer će te svako žensko iskorištavati do granice do koje dozvoliš, a što joj više ugađaš to će te manje cijeniti. Što ne nikako ne znači da ne trebaš biti dobar muž, naprotiv, nego ne smiješ dozvoliti bezobrazluk i nepravdu, tu moraš biti strog i biti u stanju kao muško i kao pametan čovjek obrazložiti i time nametnuti svoj ispravan stav. Isto tako i prihvatiti ako ti se obrazloži tvoj pogrešan stav. A zato je potrebno biti bez kompleksa...

Evo ti žena s foruma zgabi, sa mnom se često svađala, ali jasno je da žena ima vrijednost, intelekt i vjerujem i dobar izgled, mislim da bi bila dobra i žena i majka, zar misli neko da bi takvu ženu mogao zbariti jeftinim forama glumeći zajebanog, frajera. Pametna žena bi se samo nasmijala, a kad bi se zajebala i udala nikad takvog nekoga ne bi cijenila i taj brak ne bi nikako mogao dobro funkcionirati, bez obzira na bilo kakve tehnike ne bi bilo načina da takav muškarac sexualno zadovolji takvu žene, naprosto jer ga ne bi cijenila.

E sad zašto je ona ipak i dalje, sama, zato što većina muškaraca, ma koliko glumili budale, su šonje koje nemaju muda za pravu ženu, nego glumljenjem budale zapravo traže tuke jer se s njima mogu lakše nositi.
Tako da možemo na kraju zaključiti, ako ti je stalo da imaš ženu da valja moraš i ti biti da valja

Vrh

PostPostano: 26 lis 2020, 19:33 

zaba1111 je napisao/la:
Stvar je vrlo jednostavna, treba se držati temeljnih vrednota i tako proći zemaljski hod.

Ogroman broj ljudi nema pojma što je život i što je njegova svrha.
Glavna stvar, bit, srž roditeljskog odgoja jeste da se usadi klica vjere, u onolikoj mjeri koliko roditelj zna i umije. Iz te klice, prije ili kasnije se nadograde te temeljne vrijednosti.
Njihove loše procjene su one koje su uzrokovane nepoznavanjem sistema, koji je u odredjenoj mjeri i njih oblikovao.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2020, 19:53 

Da, kad bolje razmislim osim usađene klice vjere i osjećaja za pravdu i poštenje roditelji nas i nisu nešto previše odgajali niti su puno razgovarali s nama.
Djeca su roditelje doživljavali kao ljude iz drugog vremena koji ne razumiju suvremeno doba, međutim i u takvim okolnostima, kad su usađene temeljne vrijednosti, moglo se držati nekakvog ispravnog smjera po vlastitom nahođenju.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: