HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 pro 2024, 21:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Tradicionalno društvo Hrvata BiH
PostPostano: 27 ruj 2023, 20:27 

U zadnje se vrijeme dosta zanimam za tradicionalno društvo, odgoj, moralne norme i život Hrvata u BiH te što nas čini takvima kakvi smo
Pa bih htio pitat druge forumaše(pogotovo starije) o njihovim iskustvima odrastajući u nekoj tradicionalnoj sredini
Recite što god želite o ovom, ispod su vam neka pitanja za referencu

Kakav je bio odgoj? Kakve su bile kazne? Jeste li bili gladni? Kakav je bio otac, kakva majka, kakvi braća i sestre, rođaci? Koji su bili tabui u razgovoru? Što se smatralo nedopustivim ponašanjem?
Kako je funkcionirao plemenski sustav?
Kako se kroz godine mijenjalo obiteljsko uređenje(od WW2 na ovamo)?
Jeste pomagali jedan drugom?
Isto tako, kako je funkcionirala dinamika između dva spola, brak, rasprave i odgoj djece? Što je jedan par htio od drugog te što ih je držalo skupa? Utjecaj okoline, religije?
Uloga crkve? Uloga baka, djedova?
Rad djece?
Kakva su bila sijela/prela?

Isto tako, kako su bile uređene financije u višegeneracijskoj obitelji? Kako se preživljavalo u besparici? Jel bilo zajmova i kredita?

Slobodno ispričajte neke karakteristične priče o ljudima iz vaših sela i krajeva
Također ako imate neku knjigu o ovome ili neke članke, bilo bi super ako bi mogli podijelit

Nije tema samo za Hrvate BiH, slobodno neka i pripadnici druga dva naroda iznesu svoja gledišta na njihov tradicijski način života. Lijepo bi bilo vidit razlike između naših tradicionalnih načina života da možemo iz toga više razumijet naš vlastiti način života

Vrh

Naslov: Re: Tradicionalno društvo Hrvata BiH
PostPostano: 27 ruj 2023, 21:53 

Ti ga baš uopći kume.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2023, 15:26 

Sva pitanja su ti fundamentalno pogrešna jer dolaze od strane dubokog mislioca, osobe koja rezonira, planira, razmišlja i ima unutarnji glas. Možda si pod dojmom današnjih filmova koji se fokusiraju na neku dvorsku elitu negdje.

Naši preci, do prije možda tri generacije su imali više sličnosti s orangutanima, nego sa mnom ili tobom danas. To su ljudi koji su egzistirali kao nakupina nagona, refleksa i ponavljanja nekih osnovnih vještina preživljavanja koje su se prenosile po inerciji.

Život je bio ekstremno jeftin. Ljudi su posjedovali fond od možda 500 riječi max. Djeca su bila mali radnici. Ideja "ljubavi" kako je mi danas doživljavamo nije postojala. Surov, težak život. Ja čitam neka sjećanja mog starog iz 1950ih i djeluje mi ko neki svijet iz 18 stoljeća. Pričao sam sa babama i didama rođenim početkom 20og stoljeća. To ti je brale skroz drukčiji species. Ne znam kako sve to opisati. Reduciraj život na neke bazične funkcije gdje samo spavaš, radiš na polju, jedeš, jebeš i na latinskom odslušaš seoskog autoriteta.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2023, 11:36 

Dat ću i ja doprinos priča mojih starih, ako izostavimo izvanredne okolnosti rat, epidemije i sl. osim tehnologije nema neke prevelike razlike.

estoyAqui je napisao/la:
Kakav je bio odgoj?

Bolji nego danas, jer je bilo više komunikacije...

estoyAqui je napisao/la:
Kakve su bile kazne?

Bila je šiba, al to se koristilo rijetko, više je služila za prevenciju/zastrašivanje djece.

estoyAqui je napisao/la:
Jeste li bili gladni?

Moji nisu, al nažalost bilo je gladni prije svega zbog rata(ova) ili tvrdoglavosti gazde, al uvijek se pomagalo sirotinji.

estoyAqui je napisao/la:
Koji su bili tabui u razgovoru?

Ne znam na šta misliš...
estoyAqui je napisao/la:
Što se smatralo nedopustivim ponašanjem?

Nepoštovanje hijerarhije, korištenje tuđim bez dozvole, nepoštivanje Isusa i svetaca

estoyAqui je napisao/la:
Kako je funkcionirao plemenski sustav?

Isto ko i sada, svako misto je biralo/imalo glavara (pošten, iskusan/stariji miroljubiv birale su ga familie)

estoyAqui je napisao/la:
Kako se kroz godine mijenjalo obiteljsko uređenje(od WW2 na ovamo)?

Čuj bio je teror (srba) žandara nakon WW1 a nakon WW2 još veći od (rusofila) komunista... sam možeš zaključit.

estoyAqui je napisao/la:
Isto tako, kako je funkcionirala dinamika između dva spola, brak, rasprave i odgoj djece?

Puno bolje jer su ljudi bili većinom iz istog kraja i nije bilo sukoba tradicije

estoyAqui je napisao/la:
Što je jedan par htio od drugog te što ih je držalo skupa? Utjecaj okoline, religije?

Ljubav i sve ostalo...

estoyAqui je napisao/la:
Uloga crkve? Uloga baka, djedova?

Iskustvo života i savjeti, poznavanje likarija i bolesti.

estoyAqui je napisao/la:
Rad djece?

Toga nije bilo po Hercegovini, osim ako ne računaš neke zanimacije kao čuvanje ovaca/krava/koza i sl.
Istina je da su muški počinjali radit ranije 16-17 god. (ko i danas obrtnici) al ne samo zbog obitelji, nego i zbog sebe da ima koju paru.

estoyAqui je napisao/la:
Kakva su bila sijela/prela?

Klasika ko i danas u konobi/kleti/kafiću zajebancija i tako to...

estoyAqui je napisao/la:
Isto tako, kako su bile uređene financije u višegeneracijskoj obitelji? Kako se preživljavalo u besparici? Jel bilo zajmova i kredita?

Tada novac nije bio toliko važan, nego isa (zemlja) i blago (životinje)

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2023, 11:37 

Zamisli koje je umijeće i kordinacija potrebna za izgradit ovakve gradove

Dubrovnik
slika

Zadar
slika

Šibenik
slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje