Dat ću i ja doprinos priča mojih starih, ako izostavimo izvanredne okolnosti rat, epidemije i sl. osim tehnologije nema neke prevelike razlike.
estoyAqui je napisao/la:
Kakav je bio odgoj?
Bolji nego danas, jer je bilo više komunikacije...
estoyAqui je napisao/la:
Kakve su bile kazne?
Bila je šiba, al to se koristilo rijetko, više je služila za prevenciju/zastrašivanje djece.
estoyAqui je napisao/la:
Jeste li bili gladni?
Moji nisu, al nažalost bilo je gladni prije svega zbog rata(ova) ili tvrdoglavosti gazde, al uvijek se pomagalo sirotinji.
estoyAqui je napisao/la:
Koji su bili tabui u razgovoru?
Ne znam na šta misliš...
estoyAqui je napisao/la:
Što se smatralo nedopustivim ponašanjem?
Nepoštovanje hijerarhije, korištenje tuđim bez dozvole, nepoštivanje Isusa i svetaca
estoyAqui je napisao/la:
Kako je funkcionirao plemenski sustav?
Isto ko i sada, svako misto je biralo/imalo glavara (pošten, iskusan/stariji miroljubiv birale su ga familie)
estoyAqui je napisao/la:
Kako se kroz godine mijenjalo obiteljsko uređenje(od WW2 na ovamo)?
Čuj bio je teror (srba) žandara nakon WW1 a nakon WW2 još veći od (rusofila) komunista... sam možeš zaključit.
estoyAqui je napisao/la:
Isto tako, kako je funkcionirala dinamika između dva spola, brak, rasprave i odgoj djece?
Puno bolje jer su ljudi bili većinom iz istog kraja i nije bilo sukoba tradicije
estoyAqui je napisao/la:
Što je jedan par htio od drugog te što ih je držalo skupa? Utjecaj okoline, religije?
Ljubav i sve ostalo...
estoyAqui je napisao/la:
Uloga crkve? Uloga baka, djedova?
Iskustvo života i savjeti, poznavanje likarija i bolesti.
estoyAqui je napisao/la:
Rad djece?
Toga nije bilo po Hercegovini, osim ako ne računaš neke zanimacije kao čuvanje ovaca/krava/koza i sl.
Istina je da su muški počinjali radit ranije 16-17 god. (ko i danas obrtnici) al ne samo zbog obitelji, nego i zbog sebe da ima koju paru.
estoyAqui je napisao/la:
Kakva su bila sijela/prela?
Klasika ko i danas u konobi/kleti/kafiću zajebancija i tako to...
estoyAqui je napisao/la:
Isto tako, kako su bile uređene financije u višegeneracijskoj obitelji? Kako se preživljavalo u besparici? Jel bilo zajmova i kredita?
Tada novac nije bio toliko važan, nego isa (zemlja) i blago (životinje)