|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
estoyAqui
|
Naslov: Nedostatak zemljaštva s druge strane granice - HBŽ<->Cetinska Krajina Postano: 20 stu 2023, 19:02 |
|
|
Neki dan sam bio s jednim prijateljem Imoćaninom i primijetio sam kako imamo hrpu toga zajedničkog Znali smo obojica sve zajedničke reference na Prosjake i sinove, Nezavisne intelektualce, Matu Bulića, govor, kultura itd Isto tako smatramo se zemljacima, našim ljudima. Unatoč tome, on neće reć da je Hercegovac, a ja neću reć da sam Dalmatinac Osim toga smo u svemu isti
Onda sam razmišljao i spalo me pitanje zašto se isto tako ne poistovjećujemo s ljudima iz Cetinske krajine? Mislim smatramo se mi bliskima s ljudima u Cetinskoj krajini, ali isto kao s ljudima u Slavoniji ili Lici Ljudi sličnih korijena kao mi, sličnih običaja, ali koje ne poznajemo na dubljoj razini Ne znam jel itko u Duvnu radi u nedjelju harambašiće ili jel itko u Hrvacama radi zlivaču ili rendaču petkom Najviše ovo čudi činjenicom da je većina ljudi iz HBŽ porijeklom iz Cetinske krajine, da je to najbliže mjesto u Hrvatskoj iz Livna i TG itd Isto tako Cetinska krajina je ujedinjenija s ostatkom Dalmacije u identitetu, dok je HBŽ po osjećaju identiteta bliži Hercegovini
Baš zbog toga mislim da bi bio važan tunel kroz Kamešnicu, jer bi povezao dvije slične sredine i ujedinio ih u njihovom identitetu te bi tvorili jednu cjelovitu sredinu Svejedno bi nam bilo oćemo li na kavu u Sinj ili Livno, oćemo li pecat na Cetini ili Buškom Blatu, oćemo li se pentrat na Svilaju ili Cincar... Jedva čekam dan kad se taj tunel napravi
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Nedostatak zemljaštva s druge strane granice - HBŽ<->Cetinska Krajina Postano: 20 stu 2023, 19:05 |
|
|
Sam si odgovorio, fizicka odjeljenost. U Imotskom je granica najobičnija crta koja ne ide nikakvom fizičkom zaprekom.
|
|
Vrh |
|
|
Flamel
|
Naslov: Re: Nedostatak zemljaštva s druge strane granice - HBŽ<->Cetinska Krajina Postano: 20 stu 2023, 19:24 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 17:40 Postovi: 1996 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
U jednom slučaju se radi o prirodnoj barijeri, a u drugom slučaju su graničnu crtu morali određivati topovskim hicem.
I u ranom srednjem vijeku su Posušje i Grude bile dio Imote, dok su Cetina i Hlivno (otprilike današnji HBŽ) imale zasebne identitete.
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
Vrh |
|
|
Segrt Hlapic
|
Naslov: Re: Nedostatak zemljaštva s druge strane granice - HBŽ<->Cetinska Krajina Postano: 21 stu 2023, 07:59 |
|
Pridružen/a: 09 lis 2023, 12:05 Postovi: 721 Lokacija: Hercegovje
|
Područje Imotske krajine i današnje Zapadne Hercegovine je Zahumlje. Točnije, cijeli potez od Imotskog do Širokog je stara hrvatska župa Imota, Široki Brig se nekako najviše udaljio iz te priče, no danas kad kažeš Imotska bekija (ostatak), misliš na prostor do Gruda s Grudama. Nošnje su identične, narod je isti. Kartografi označavaju prostor današnje Zapadne Hercegovine kao Turska Dalmacija. Uzmemo li u obzir da je naziv Dalmacija došao od plemena Delmata (ovčara) s glavnim gradom Delminijumom gdje je danas Livno, jasno je da je područje današnje Zapadne Hercegovine postalo Hercegovinom prodorom Turaka zapadno. Osmanlije su proširile naziv Bosne sjeverozapadno i Hercegovine zapadno. Hercegovina ugrubo obuhvaća zemlje istočno od Neretve, Staru Hercegovinu u CG i komadić Srbije na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore. Ova nova Hercegovina je posljedica povijesnih okolnosti, današnji zapadnohercegovački teritorij nije bio inkorporiran u venecijanske zemlje sporazumom, da jeste, Dalmacija bi išla do Širokog. Niti si ti Hercegovac 1/1, niti je on Dalmatinac 1/1. Prosjaci i sinovi su serija po stvarnom liku iz Imotske krajine. Iskreno me čudi što te čudi povezanost Imotske krajine i ZHŽ, no koliko znam odrastao si u Zagrebu.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Nedostatak zemljaštva s druge strane granice - HBŽ<->Cetinska Krajina Postano: 21 stu 2023, 09:02 |
|
|
Segrt Hlapic je napisao/la: Područje Imotske krajine i današnje Zapadne Hercegovine je Zahumlje. Točnije, cijeli potez od Imotskog do Širokog je stara hrvatska župa Imota, Široki Brig se nekako najviše udaljio iz te priče, no danas kad kažeš Imotska bekija (ostatak), misliš na prostor do Gruda s Grudama. Nošnje su identične, narod je isti. Kartografi označavaju prostor današnje Zapadne Hercegovine kao Turska Dalmacija. Uzmemo li u obzir da je naziv Dalmacija došao od plemena Delmata (ovčara) s glavnim gradom Delminijumom gdje je danas Livno, jasno je da je područje današnje Zapadne Hercegovine postalo Hercegovinom prodorom Turaka zapadno. Osmanlije su proširile naziv Bosne sjeverozapadno i Hercegovine zapadno. Hercegovina ugrubo obuhvaća zemlje istočno od Neretve, Staru Hercegovinu u CG i komadić Srbije na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore. Ova nova Hercegovina je posljedica povijesnih okolnosti, današnji zapadnohercegovački teritorij nije bio inkorporiran u venecijanske zemlje sporazumom, da jeste, Dalmacija bi išla do Širokog. Niti si ti Hercegovac 1/1, niti je on Dalmatinac 1/1. Prosjaci i sinovi su serija po stvarnom liku iz Imotske krajine. Iskreno me čudi što te čudi povezanost Imotske krajine i ZHŽ, no koliko znam odrastao si u Zagrebu. Da Dubrovčani nisu protjerali Mletke iz zaleđa i da Turci nisu varali oko određivanja granice u Imotskom... Sve bi to Hrvatska bila, nema prirodne granice na tom području.
|
|
Vrh |
|
|
Segrt Hlapic
|
Naslov: Re: Nedostatak zemljaštva s druge strane granice - HBŽ<->Cetinska Krajina Postano: 21 stu 2023, 09:18 |
|
Pridružen/a: 09 lis 2023, 12:05 Postovi: 721 Lokacija: Hercegovje
|
|
Vrh |
|
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Nedostatak zemljaštva s druge strane granice - HBŽ<->Cetinska Krajina Postano: 22 stu 2023, 02:26 |
|
|
Ne čudi me zemljaštvo Imtskog i ZHŽ, već zemljaštvo Imotskog i HBŽ Tu je zapravo vece pitanje o zemljastvu izmedu ZHŽ i HBŽ Duvnjaci se svakako smatraju produzetkom ZHŽ-a, ali tog istog osjecaja nema u Livnu i Kupresu Iako se Kupresaci i Livnjaci generalno uopceno smatraju Hercegovcima, ipak se za nekog iz ZHŽ kaze da je Hercegovac. Isti takav izraz ne postoji za Bosanca u HBŽ(možda u Duvnu ne) što je zanimljivo
|
|
Vrh |
|
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Nedostatak zemljaštva s druge strane granice - HBŽ<->Cetinska Krajina Postano: 22 stu 2023, 02:28 |
|
|
Reći će se recimo: iz Srednje Bosne, iz Krajine itd
|
|
Vrh |
|
|
nesorta
|
Naslov: Re: Nedostatak zemljaštva s druge strane granice - HBŽ<->Cetinska Krajina Postano: 22 stu 2023, 13:44 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Neki dan sam bio s jednim prijateljem Imoćaninom i primijetio sam kako imamo hrpu toga zajedničkog Znali smo obojica sve zajedničke reference na Prosjake i sinove, Nezavisne intelektualce, Matu Bulića, govor, kultura itd Isto tako smatramo se zemljacima, našim ljudima. Unatoč tome, on neće reć da je Hercegovac, a ja neću reć da sam Dalmatinac Osim toga smo u svemu isti
Onda sam razmišljao i spalo me pitanje zašto se isto tako ne poistovjećujemo s ljudima iz Cetinske krajine? Mislim smatramo se mi bliskima s ljudima u Cetinskoj krajini, ali isto kao s ljudima u Slavoniji ili Lici Ljudi sličnih korijena kao mi, sličnih običaja, ali koje ne poznajemo na dubljoj razini Ne znam jel itko u Duvnu radi u nedjelju harambašiće ili jel itko u Hrvacama radi zlivaču ili rendaču petkom Najviše ovo čudi činjenicom da je većina ljudi iz HBŽ porijeklom iz Cetinske krajine, da je to najbliže mjesto u Hrvatskoj iz Livna i TG itd Isto tako Cetinska krajina je ujedinjenija s ostatkom Dalmacije u identitetu, dok je HBŽ po osjećaju identiteta bliži Hercegovini
Baš zbog toga mislim da bi bio važan tunel kroz Kamešnicu, jer bi povezao dvije slične sredine i ujedinio ih u njihovom identitetu te bi tvorili jednu cjelovitu sredinu Svejedno bi nam bilo oćemo li na kavu u Sinj ili Livno, oćemo li pecat na Cetini ili Buškom Blatu, oćemo li se pentrat na Svilaju ili Cincar... Jedva čekam dan kad se taj tunel napravi Po čemu je HBŽ "Po osjećaju identiteta" bliže Hercegovini nego Bosni. Po onome što ja vidim i znam a znam veće posebnosti u odnosu na ostatak Bosne ima USK. Ja takve teorije vidim kao "neslani snobizam". Baš za poželjeti biti Hercegovac.
|
|
Vrh |
|
|
Croato
|
Naslov: Re: Nedostatak zemljaštva s druge strane granice - HBŽ<->Cetinska Krajina Postano: 22 stu 2023, 14:41 |
|
|
Mi Imoćani smo neki svoj mikrosvit. Prije svega Imoćani. Hercegovci su nam najbliži mentalitetom, ali smo u širem smislu, povijesno, arhitektonski, kužinom, vokabularom itd. Dalmatinci. Ni mi nismo pretjerano povezani s Cetinskom krajinom, а i daleko je. Do Sinja je iz Imotskog kao do Mostara.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|