HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 lip 2025, 10:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Istraživanja: Inteligencija i europski narodi
PostPostano: 02 lis 2009, 22:12 

Citat:
Istraživanje britanskog profesora: Srbi najmanje inteligentni u Europi

Prema istraživanju kontroverznog engleskog profesora sa Sveučilišta u Ulsteru, Richarda Lynna, najinteligentniji europski narod su Nijemci, dok se na drugom kraju ove ljestvice nalaze Srbi. Lynn je trideset godina pregledavao na tisuće testova inteligencije iz cijele Europe kako bi došao do zaključaka o evoluciji inteligencije, a nemalu pažnju javnosti izazvao je prošle godine, kad je ustvrdio da su muškarci u prosjeku nešto inteligentniji od žena.
Tako su, prema rezultatima tridesetgodišnjeg istraživanja koja je Lynn objavio u svojoj novoj knjizi, a prenosi ih portal Index najinteligentniji europski narodi Nijemci i Nizozemci s prosječnim kvocijentom inteligencije od 107, slijede ih Poljaci (106), Šveđani (104), Talijani (102), Austrijanci i Švicarci (101) i Englezi (100). Lynn je istraživanjem obuhvatio 24 zemlje, a posljednje mjesto zauzimaju Srbi sa skromnim prosječnim kvocijentom inteligencije od 89. Srbija je ujedno jedina od republika bivše SFRJ obuhvaćena istraživanjem.

Samopouzdanje i Srbi

Po količini samopoštovanja prvi na svijetu su - Srbi, a slijede stanovnici Čilea. Hrvati su na osmom mjestu, dok najveći problem sa samopoštovanjem imaju Japanci. Zaključak je to interkontinentalnog psihološkognb istraživanja provedenog na uzorku od 17 tisuća ljudi iz 53 zemlje, koji je objavljen u časopisu Američke asocijacije psihologa, prenosi BBC.
Vijest je objavljena u svim srbijanskim medijima i izazvala je veliku pozornost ali i ponos u ovdašnjoj javnosti.

Međutim domaći stručnjaci smatraju da se prije radi o nekritičnosti i sklonosti mitomaniji.

Po ocjeni sociologa Stjepana Gredelja samopouzdan je čovjek koji za to ima osnove dok je kod Srba prije riječ o inatu ili u ovdašnjem žargonu - drčnosti.
"Drčnost je u suštini negativna samoidentifikacija, po modelu 'mi smo jači jer smo jači', a što, naravno, dovodi do produženja tenzija, agresivnosti i najave novih konflikata.
Inače drčnost je vrsta inata, ali najčešće iracionalnog."Novinar tjednika Vreme Misa Vasić kaže da je Srbima nakon proteklih 15 godina samoobmana jedini spas.

"Mene na izvjestan način veseli ta priča."
"Nekome narodu koji se letimice zaletio za šarlatanskim vođom kakav je Milošević, pa je onda u tom zaletu izgubio četiri rata i sveo svoje granice na one od prije Balkanskog rata, 1912. godine, kad im ništa nije ostalo onda im je jedino preostalo samopouzdanje i samopoštovanje jer očito da neku vrstu motivacije, s nekom psiholokom podlogom moraju živjeti", kaže novinar Vasić.
Inače istraživanja domaćih stručnjaka na istu temu pokazuju da u Srbiji najbolju sliku o sebi imaju zatvorenici, ali i izbjeglice, kik boksači i konzervativci, dok osobe vrlo niskih intelektualnih sposobnosti smatraju da su izrazito pametne.

Netko će možda misliti da namjerno vrijeđam nekoga, ali odmah ću vas preduhitriti i reći da NISAM. Postavio sam zbog istraživanja koje je trajalo punih 30 godina, a u članku se ne govori samo o inteligenciji, nego i o samopoštovanju Srba, koje mi je zapelo za oko i za koje bih se složio.

Čim sam to pročitao, sjetih se Rajvosine teme:"Što cijenite kod Srba..." i prvo što bih rekao je njihovu neustrašivost i neslomljivost. Divim se njihovom stavu koji imaju prema sebi i domovini(mada nije uvijek dobro biti toliko dičan, ipak je u najgorim trenucima jako važno za opstanak). Jednostavno se nikomu ne pogibaju i smjelo odbijaju sve napade. A nekada to samopouzdanje ide u krajnost, pa čak i ne priznaju poraz(što je loša strana te osobine srpskog naroda).

Vrh

Naslov: Re: Istraživanje: Srbi su najmanje inteligentni u Europi
PostPostano: 03 lis 2009, 01:48 

DaniKU je napisao/la:
Citat:
Istraživanje britanskog profesora: Srbi najmanje inteligentni u Europi

Prema istraživanju kontroverznog engleskog profesora sa Sveučilišta u Ulsteru, Richarda Lynna, najinteligentniji europski narod su Nijemci, dok se na drugom kraju ove ljestvice nalaze Srbi. Lynn je trideset godina pregledavao na tisuće testova inteligencije iz cijele Europe kako bi došao do zaključaka o evoluciji inteligencije, a nemalu pažnju javnosti izazvao je prošle godine, kad je ustvrdio da su muškarci u prosjeku nešto inteligentniji od žena.
Tako su, prema rezultatima tridesetgodišnjeg istraživanja koja je Lynn objavio u svojoj novoj knjizi, a prenosi ih portal Index najinteligentniji europski narodi Nijemci i Nizozemci s prosječnim kvocijentom inteligencije od 107, slijede ih Poljaci (106), Šveđani (104), Talijani (102), Austrijanci i Švicarci (101) i Englezi (100). Lynn je istraživanjem obuhvatio 24 zemlje, a posljednje mjesto zauzimaju Srbi sa skromnim prosječnim kvocijentom inteligencije od 89. Srbija je ujedno jedina od republika bivše SFRJ obuhvaćena istraživanjem.

Samopouzdanje i Srbi

Po količini samopoštovanja prvi na svijetu su - Srbi, a slijede stanovnici Čilea. Hrvati su na osmom mjestu, dok najveći problem sa samopoštovanjem imaju Japanci. Zaključak je to interkontinentalnog psihološkognb istraživanja provedenog na uzorku od 17 tisuća ljudi iz 53 zemlje, koji je objavljen u časopisu Američke asocijacije psihologa, prenosi BBC.
Vijest je objavljena u svim srbijanskim medijima i izazvala je veliku pozornost ali i ponos u ovdašnjoj javnosti.

Međutim domaći stručnjaci smatraju da se prije radi o nekritičnosti i sklonosti mitomaniji.

Po ocjeni sociologa Stjepana Gredelja samopouzdan je čovjek koji za to ima osnove dok je kod Srba prije riječ o inatu ili u ovdašnjem žargonu - drčnosti.
"Drčnost je u suštini negativna samoidentifikacija, po modelu 'mi smo jači jer smo jači', a što, naravno, dovodi do produženja tenzija, agresivnosti i najave novih konflikata.
Inače drčnost je vrsta inata, ali najčešće iracionalnog."Novinar tjednika Vreme Misa Vasić kaže da je Srbima nakon proteklih 15 godina samoobmana jedini spas.

"Mene na izvjestan način veseli ta priča."
"Nekome narodu koji se letimice zaletio za šarlatanskim vođom kakav je Milošević, pa je onda u tom zaletu izgubio četiri rata i sveo svoje granice na one od prije Balkanskog rata, 1912. godine, kad im ništa nije ostalo onda im je jedino preostalo samopouzdanje i samopoštovanje jer očito da neku vrstu motivacije, s nekom psiholokom podlogom moraju živjeti", kaže novinar Vasić.
Inače istraživanja domaćih stručnjaka na istu temu pokazuju da u Srbiji najbolju sliku o sebi imaju zatvorenici, ali i izbjeglice, kik boksači i konzervativci, dok osobe vrlo niskih intelektualnih sposobnosti smatraju da su izrazito pametne.

Netko će možda misliti da namjerno vrijeđam nekoga, ali odmah ću vas preduhitriti i reći da NISAM. Postavio sam zbog istraživanja koje je trajalo punih 30 godina, a u članku se ne govori samo o inteligenciji, nego i o samopoštovanju Srba, koje mi je zapelo za oko i za koje bih se složio.

Čim sam to pročitao, sjetih se Rajvosine teme:"Što cijenite kod Srba..." i prvo što bih rekao je njihovu neustrašivost i neslomljivost. Divim se njihovom stavu koji imaju prema sebi i domovini(mada nije uvijek dobro biti toliko dičan, ipak je u najgorim trenucima jako važno za opstanak). Jednostavno se nikomu ne pogibaju i smjelo odbijaju sve napade. A nekada to samopouzdanje ide u krajnost, pa čak i ne priznaju poraz(što je loša strana te osobine srpskog naroda).

Cijela ta tema ide nabolje u ovu kategoriju:
http://www.skepdic.com/tijunk.html

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 10:14 

Šta možemo očekvati po srpskim forumima, kad se ovo piše ovdje?
Osobno smatram da politika, mentalitet i ideologija nemaju veze sa inteligencijom pojedinca. Sigurno ima Srba inteligentnijih od Hrvata, svi smo u suštini ljudi, zar ne..

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 11:16 

Dinara je napisao/la:
Šta možemo očekvati po srpskim forumima, kad se ovo piše ovdje?
Osobno smatram da politika, mentalitet i ideologija nemaju veze sa inteligencijom pojedinca. Sigurno ima Srba inteligentnijih od Hrvata, svi smo u suštini ljudi, zar ne..

Znanstveno istraživanje ima veliki uzorak i kao što vidiš trajalo je punih 30 godina, prema tome neke odlike naroda se mogu izdiferencirati i zabilježiti.

Navedeno istraživanje nije nikakvo amatersko mjerenje, nego znanstveno proučavanje i ne govori se samo o inteligenciji, nego i o samopoštovanju, na koje sam stavio naglasak.

Naravno da smo svi ljudi, ali nismo jednako sposobni, niti bih ja (koji u obitelji imam Srba) vrijeđao nekoga zbog narodnosti. Prema tome ova tema je postavljena da bi se oni koji su shvatili poantu obratili sa argumentima, odnosno ostavili svoj osvrt na napisane retke. Na kraju bilo bi dobro da svi pročitaju uvodni komentar u kojem se ograđujem od bilo kakvih uvreda, a mislim da sam i dosadašnjim djelovanjem pokazao kako se odnosim prema ljudima drugih narodnosti.

Vrh

PostPostano: 04 lis 2009, 07:11 

Mislim da su Balkanci generalno najmanje inteligentni u Europi, ne radi se samo o Srbima. Premale su razlike da bi se mogli usporediti susjedni narodi na taj način, prema nekom drugom istraživanju najmanje inteligentni bi vrlo lako mogli ispasti Hrvati. Mogu se usporediti jedino skupine naroda gdje se vide goleme razlike, npr. Afrikanci će u svakom istraživanju ispasti manje inteligentni od Europljana. Evo jedne karte gdje su vidi prosječni IQ po državama:

slika

Vrh

PostPostano: 04 lis 2009, 10:09 

Evo postavljam kartu na osnovu njegovog istraživanja. Uglavnom se slažem s tobom Star.

slika

colored on continuous scale. IQ: ≤65 70 75 80 85 90 95 100 ≥105 N/A

A na ovoj stranici: http://wapedia.mobi/en/IQ_and_Global_Inequality se mogu pogledati detaljni rezultati njegovog istraživanja, koje je iznio u knjizi " IQ and Global Inequality", koja je nastavaka knjige " IQ and the Wealth of Nations".

Vrh

PostPostano: 04 lis 2009, 20:01 

Zanima me kako je Sjeverna Koreja dospjela među prvih 5, to mi je čudno zbog režima te zemlje, načina života, dostupnosti materijala o znanosti itd. Mislim kako su tamo proveli istraživanje ako jedva tko uspije ući u tu zemlju :neznam

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 04 lis 2009, 20:29 

Mislim da smo mi zakinuti za sve oblike inteligencije osim za jednu koja je i najvaznija a to je prakticna. Pogledajte dicu u Zapadnoj Hercegovinu, dvanaest mu godina ne zna pisati,a zna auto prekucati

Vrh

PostPostano: 04 lis 2009, 20:32 

Za Srbe je to potvrdilo još jedno istraživanje prije nekoliko godina gdje su bili na dnu skupa sa Turcima :zubati, ali koliko se sjećam ni Hrvati nisu puno briljirali, Slovenija je prva od susjednih zemalja. Poboljšati će se slika kad se proširi jeftiniji, brži i dostupan broadband, uvede interaktivno učenje, rastereti trenutno školstvo sa 30 učenika u učionici na 10,15. Puno posla treba ali takve stvari nam za dugoročnu budućnost mogu donesti samo dobro, Zagrebački informatičari su svake godine među prva 3 na svjetskom najtecanju, trebamo inovatore, dinamičnu znanstvenu zajednicu itd. Sve u svemu stanje nije toliko ni loše, čak je i dobro, ali može biti i puno bolje. :palacgore1

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 04 lis 2009, 22:03 

Starfucker226 je napisao/la:
Mislim da su Balkanci generalno najmanje inteligentni u Europi, ne radi se samo o Srbima.
Postoji teorija da bi uzrok tome moglo biti što su komunisti 1945. pobili gotovo sve obrazovane ljude u Hrvatskoj (klasni neprijatelj), kao i desetljeća iseljavanja obrazovanih ljudi, tzv. odljev mozgova.

slika

Vrh

PostPostano: 04 lis 2009, 23:17 

1. IQ je glupost. Ne postoji nešto takvo kao objektivna zbilja.
Ako je to mjerilo izvrsnosti ili intelekta, genij kao Henri Poncare,
jedan od možda 10-15 najvećih matematičara uopće, imao je IQ manji od
100. Toliko o relevatnosti.

2. "nacionalni" ili "državni" IQ je glupost na kub.

Vrh

PostPostano: 05 lis 2009, 13:16 

Hroboatos je napisao/la:

Apsolutno se slažem :palacgore1 tražiti "kolektivni" ili nacionalni IQ je jedna od većih gluposti.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2009, 17:58 

Hroboatos je napisao/la:
1. IQ je glupost. Ne postoji nešto takvo kao objektivna zbilja.

@1. Grijesis.

@2. 101% tocno.

DANI KU, naslov teme je veliko razocarenje na tvoj racun.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2009, 20:19 

Franz Ferdinand je napisao/la:
@1. Grijesis.

@2. 101% tocno.

DANI KU, naslov teme je veliko razocarenje na tvoj racun.

I ja bih se složio, tek kad sam napisao shvatio sam koliko grubo zvuči, ali naslov ne mogu uređivati kao post, tako da ga nisam mogao ispraviti. Ali u jednom od postova sam se ogradio od bilo kakvih loših namjera prema Srbima.I trebao bi glasiti "Južni Slaveni su najmanje inteligentni u Europi, jer su Srbi uzeti kao primjer iz te grupe naroda.

Prvenstveno sam se želio bazirati na samopoštovanje što se tiče Srba, a što se tiče inteligencije na južne Slavene.

No uvidio sam da su se mnogi uvrijedili, što mi nije bila namjera. Još jednom isprika, jer naslov ,priznajem, grubo zvuči. :001_unsure :sad

Vrh

PostPostano: 20 lis 2009, 20:35 

DaniKU je napisao/la:
I ja bih se složio, tek kad sam napisao shvatio sam koliko grubo zvuči, ali naslov ne mogu uređivati kao post, tako da ga nisam mogao ispraviti. Ali u jednom od postova sam se ogradio od bilo kakvih loših namjera prema Srbima.I trebao bi glasiti "Južni Slaveni su najmanje inteligentni u Europi, jer su Srbi uzeti kao primjer iz te grupe naroda.

Prvenstveno sam se želio bazirati na samopoštovanje što se tiče Srba, a što se tiče inteligencije na južne Slavene.

No uvidio sam da su se mnogi uvrijedili, što mi nije bila namjera. Još jednom isprika, jer naslov ,priznajem, grubo zvuči. :001_unsure :sad

Dani ektremisto :ujko :zubati

Vrh

PostPostano: 20 lis 2009, 20:48 

Der_Stürmer je napisao/la:

:no :smajl054

Vrh

PostPostano: 20 lis 2009, 20:59 

DaniKU je napisao/la:

:no :smajl054

Trebao bi promjenit nadimak u daniU :ujko

Ma šalim se naravno znam da nisi takav. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 20 lis 2009, 21:30 

:D :HercegBosanac :palacgore2

Nacionalni ponos, ljubav prema rodu i domovini se lijepo može ukomponirati sa vjerom, brigom i ljubavlju prema drugima. Ali ne treba biti niti slijep, nego svjestan svega što se odvijalo na ovim prostorima i pokušati naći rječnik, način i argumente kojima ćeš se obraćati drugim narodima.

A vrijeđanje, nepodnošljivost i mržnja to nisu...Niti na ovom forumu i ovoj temi ima mjesta za nešto takvo.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2009, 09:58 

DaniKU je napisao/la:

:D :HercegBosanac :palacgore2

Nacionalni ponos, ljubav prema rodu i domovini se lijepo može ukomponirati sa vjerom, brigom i ljubavlju prema drugima. Ali ne treba biti niti slijep, nego svjestan svega što se odvijalo na ovim prostorima i pokušati naći rječnik, način i argumente kojima ćeš se obraćati drugim narodima.

A vrijeđanje, nepodnošljivost i mržnja to nisu...Niti na ovom forumu i ovoj temi ima mjesta za nešto takvo.

nisu srbi glupi, da su glupi ne bi mnogi pouspijevali po zapadu u okruženju u kojemu se traži sirova inteligencija.
ali su zatucani, opsjednuti sobom, pate od primarnih osjećaja koji odražavaju duboku nesigurnost.
inzistiranje na junaštvu, hrabrosti, muževnosti pa i tada kad je do kraja razgolićena istina, potpuno suprotna njihovoj priči oni i dalje inzistiraju na vlastitim mantrama jer ih vjerojatno takva priča i održava na životu.
mislim da prosječan srbin lišen iluzije o vlastitoj snazi ne može funkcionirati kao čovjek.

srbi dakle nisu neinteligenti međutim tu se javlja mnogo osobina koje bi im se mogle prilijepiti.
jedna od njih je licemjerje.
nigdje nisam vidio da u nekoj sredini toliko vrijede dvostruki kriteriji kao kod srba.
još se sjećam njihovih podrugljivih komentara kad je bush posjetio zagreb. ismijavali su strku i doček u zagrebu kao da dočekujemo boga.
a istodobno pred cijelim svijetom pokazuju toliko gadljivu srervilnost ne samo pred medvjedevim nego kad dođe bilo koji ruski činovnik.
rusima koji duđu u srbiju uopće ne treba wc papir obzirom na sklonosti i spremnost koju u tom smislu srbi pružaju.
a sjeća li se tko one bahatosti s početka rata kada su javno palili kuće, crkve, tjerali narod i izjavljivali kako narodi a ne repubilke imaju pravo na samoopredjeljenje.
vrlo brzo su počeli cviliti jer eto neko gađa njihove traktore kamenjem a koliko su suza potrošili na objašnjavanje kako se granice ne mogu mijenjati silom.....
imamo takve primjerke i ovdje, pogedajte onog rogatog misu ili malog cigana i sve će vam biti jasno.

Vrh

Naslov: Re: Istraživanja: Inteligencija i europski narodi
PostPostano: 21 lis 2009, 11:02 

IQ je svakako precijenjen. Da je test rađen u srednjem vijeku, bliski istok bi vjerojatno ispao inteligentniji od Europe.

Ono što određuje bogatstvo i sudbinu naroda nije IQ, pa ni inteligencija (inteligencija se izbjegava u korist protokola), nego mentalitet. Nacije koje imaju naviku istraživanja, učenja i rada će napredovati više od onih koji po cijeli dan piju kavu a misle da sve znaju. To nije ništa novo, još Aristotel je objasnio uzročnost tj. strogu vezu uzroka i posljedice - akcije i reakcije, lijepo objašnjeno u Novom Zavjetu u prispodobi o talentima [Mt 25,14-30], ili skraćeno "kako siješ, tako ćeš i žeti".

Izvlačiti se na IQ je jadno, kao i izvlačiti se na zlu sudbinu, nesretno djetinjstvo, vladu, premijera, predsjednika ili međunarodnu zajednicu. Balkanci bi trebali puno više učiti i raditi, pa bi na nekom sljedećem istraživanju bili "inteligentniji"

1218 of 2558 - 47.62%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2009, 17:19 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ta inteligencija je toliko višeslojna, da ne znam da baš ima načina za izmjeriti ju je kod čovjeka.

Što recimo sa vrhunskim znanstvenikom, koji se recimo nikako ne snalazi u odnosima s drugim ljudima? Recimo da je djetinjast ili da je jako ispodprosječan u socijalnim i društvenim odnosima. Ne razumije ponašanja drugih i sl.

Ili da jedan vrhunski materamtičar, ako ne može razumjeti mnoštvo društvenih procesa ili da se ne može snaći u najobičnijoj nepoznatoj situaciji?

Kako nazvati takve ljude?

Vrh

PostPostano: 02 lis 2010, 10:57 

http://www.youtube.com/watch?v=ItowyYdh8jk
Jesu li Hrvati pametan narod?

Vrh

PostPostano: 02 lis 2010, 14:24 

Inteligencija nema nikakve veze sa nacijom ili rasom, to su rasistički motivirane gluposti.

Vrh

PostPostano: 02 lis 2010, 15:34 

Burruchaga je napisao/la:
Inteligencija nema nikakve veze sa nacijom ili rasom, to su rasistički motivirane gluposti.

Ne slažem se da su gluposti. Jerbo da nisu gluposti danas bi svi narodi i sve rase u svijetu bile jednako razvijene. A to nije slučaj... prema tome.

Vrh

PostPostano: 02 lis 2010, 15:52 

Vuco je napisao/la:
Burruchaga je napisao/la:

Ne slažem se da su gluposti. Jerbo da nisu gluposti danas bi svi narodi i sve rase u svijetu bile jednako razvijene. A to nije slučaj... prema tome.

Puno je zemalja bilo nekad razvijeno,a sad su druge,kasnije ce biti druge zavisi ko je na vlasti, zato su po meni svi narodi isto inteligentni.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: