|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
MiB
|
Naslov: Gaslighting Postano: 13 svi 2025, 12:17 |
|
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26 Postovi: 18184 Lokacija: Drina je na granici!
|
Gaslighting je oblik podmukle psihološke manipulacije u kojemu počinitelj sustavno plasira neistinite ili iskrivljene informacije kako bi žrtvu naveo da posumnja u vlastito pamćenje, opažanje i razum, što s vremenom može dovesti do gubitka samopouzdanja, osjećaja stvarnosti i pojačane ovisnosti o manipulatoru. Psychology Today
Rječnik Merriam-Webster definira ga kao „psihološku manipulaciju osobe, obično tijekom duljeg razdoblja, koja žrtvi narušava sigurnost u vlastite misli, percepciju ili sjećanja i tipično rezultira konfuzijom, gubitkom samopoštovanja te ovisnošću o počinitelju“. merriam-webster.com
Pojam potječe iz britanske kazališne drame Gas Light (1938.) i njezine filmske adaptacije, u kojima muškarac namjerno prigušuje plinske svjetiljke u kući, a zatim uvjerava suprugu da zamišlja promjene rasvjete, čime je dovodi do sumnje u vlastiti razum. britannica.com
_________________ Znam Da nekima Smeta
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Gaslighting Postano: 13 svi 2025, 12:18 |
|
|
Dakle, "lud si", "šta ti je", "nisi normalan", "liječi se", "bolesnik", "psihopata" i sl. Je li vam to govore i brinete li o mentalnom zdravlju?
|
|
Vrh |
|
 |
Brane
|
Naslov: Re: Gaslighting Postano: 13 svi 2025, 12:23 |
|
|
MiB je napisao/la: Dakle, "lud si" Ja ovo smatram komplimentom.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Gaslighting Postano: 13 svi 2025, 12:28 |
|
|
Osobno sam bio izložen i naučio sam se nositi sa tim. Nosim to kao svoj mali Križ.
|
|
Vrh |
|
 |
VBA2024
|
Naslov: Re: Gaslighting Postano: 13 svi 2025, 12:33 |
|
|
Bio izložen. Gaslighting je gadan.
_________________ IQ based discrimination ftw
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Gaslighting Postano: 13 svi 2025, 12:37 |
|
|
Brane je napisao/la: MiB je napisao/la: Dakle, "lud si" Ja ovo smatram komplimentom. - Bivši partner može koristiti etikete (“lud si”, ..) kako bi smanjio vlastiti osjećaj krivnje ili zadržao kontrolu. - Bivši prijatelj ponekad projicira vlastite nesigurnosti. U oba slučaja, njihovo ponašanje često je odraz njihove unutarnje borbe, a ne “dokaz” tvoga poremećaja.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Gaslighting Postano: 13 svi 2025, 12:40 |
|
|
Lako je predstaviti se kao žrtva, ima li netko tko provodi gaslighting?
Je li dopušteno gaslightati npr. muslimane ili Srbe? Političke neistomišljenike? Navijače drugog nogometnog kluba?
|
|
Vrh |
|
 |
Brane
|
Naslov: Re: Gaslighting Postano: 13 svi 2025, 12:43 |
|
|
MiB je napisao/la: Osobno sam bio izložen i naučio sam se nositi sa tim. Nosim to kao svoj mali Križ. Misliš na poslovnom ili privatnom planu. Poslovno je to postao standard u korporacijama i sl. manje firme su još lišene toga. Recimo ja sam s HRT imao spor oko preplate HRT Pretplate, iako sam ja 100% tehnički u pravu, oni izmišljaju nekakve teze da su oni u pravu. Privatno e to je već druga priča, prepostavljam većinom kod rastave braka i skrbi oko djece, moj prika je s tim imao problema. Pa je na kraju našao nekakav kompromis.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Gaslighting Postano: 13 svi 2025, 12:51 |
|
|
U mene je privatne naravi i imalo je gotovo katastrofalne posljedice. Srećom izronio sam iz vrtloga, ali rekao bih da još plivam okolo njega 
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Gaslighting Postano: 13 svi 2025, 12:56 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Lako je predstaviti se kao žrtva, ima li netko tko provodi gaslighting? Nemam takav nagon. Svi koji me znaju osobno, isto tako znaju kako biranim riječima iznosim mišljenje o drugima, ili najčešće se ne bavim psihološkim karakteristikama drugih. Međutim znatno sam snizio prag tolerancije, pa se pojedini iznenade kada ima otvoreno kažem ono što vjerovatno ne očekuju od mene.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|