|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 27 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
MiB
|
Naslov: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 05 ožu 2025, 15:46 |
|
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26 Postovi: 18346 Lokacija: Drina je na granici!
|
Ovdje na forumu, ali i drugdje mogu se pročitati stereotipi regionalnog karaktera o Hrvatima. Često se bez ikakvih činjenica iznose lažne optužbe na račun onih iz druge regije ili mjesta. Osobno ulazim u rasprave i konflikt sa takvim osobama.
Kakvi stereotipi vladaju u vašim krajevima o Hrvatima iz drugih mjesta i obrnuto?
_________________ Znam Da nekima Smeta
|
|
Vrh |
|
 |
zrtvasvihrezimaa
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 14 svi 2025, 22:03 |
|
|
MiB je napisao/la: Ovdje na forumu, ali i drugdje mogu se pročitati stereotipi regionalnog karaktera o Hrvatima. Često se bez ikakvih činjenica iznose lažne optužbe na račun onih iz druge regije ili mjesta. Osobno ulazim u rasprave i konflikt sa takvim osobama.
Kakvi stereotipi vladaju u vašim krajevima o Hrvatima iz drugih mjesta i obrnuto? U pravilu to ne rade obrazovaniji i oni sa kvalitetnim životnim iskustvom. U Hercegovini sam sretao likove koji nisu mrdnuli iz svog kamenjara al znaju da su "bolji od Bosanaca".
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 14 svi 2025, 22:12 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 41706 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Baš suprotno, obično ljudi iz urbanih sredina imaju stereotipe, pogotovo ti obrazovaniji na društvenim znanostima koji za sebe smatraju da imaju kvalitetnije životno iskustvo jer žive u gradu u stanu od tridesetak kvadrata.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
zrtvasvihrezimaa
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 14 svi 2025, 23:09 |
|
|
daramo je napisao/la: Baš suprotno, obično ljudi iz urbanih sredina imaju stereotipe, pogotovo ti obrazovaniji na društvenim znanostima koji za sebe smatraju da imaju kvalitetnije životno iskustvo jer žive u gradu u stanu od tridesetak kvadrata. Može biti i takvih, ali u suštini griješiš. Ljudi u većim gradovima su ipak navikli na različitost i drugačije.
|
|
Vrh |
|
 |
Zapadni
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 14 svi 2025, 23:11 |
|
|
Znam da sam sreo ograničene glave i u gradu i na selu.
|
|
Vrh |
|
 |
dreamteam
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 15 svi 2025, 19:09 |
|
|
Meni je uvijek bila interesantna predrasuda o Purgerima. Da su to nekakvi fini dečki, mekušci, tako reći piz*e. A i Srbi su do zadnjeg rata imali tu predrasudu samo su je još sa Purgera prenosili na kompletan hrvatski narod. Uglavnom sam kroz vlastito iskustvo više pizdastih muškaraca sreo na jugu ( i među Hercegovcima) nego među Purgerima.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 15 svi 2025, 19:16 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 41706 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
zrtvasvihrezimaa je napisao/la: daramo je napisao/la: Baš suprotno, obično ljudi iz urbanih sredina imaju stereotipe, pogotovo ti obrazovaniji na društvenim znanostima koji za sebe smatraju da imaju kvalitetnije životno iskustvo jer žive u gradu u stanu od tridesetak kvadrata. Može biti i takvih, ali u suštini griješiš. Ljudi u većim gradovima su ipak navikli na različitost i drugačije. Kako da ne, evo počevši od tebe ti si prvi krenuo sa stereotipom na temi o kamenjarcima. Vìše stereotipa imaju ljudi u gradu prema ljudima sa sela nego obratno. Pogotovo je to izraženo u BiH kod Sarajlija, ali i u Mostaru rođeni i te fore.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 15 svi 2025, 19:20 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Meni je uvijek bila interesantna predrasuda o Purgerima. Da su to nekakvi fini dečki, mekušci, tako reći piz*e. A i Srbi su do zadnjeg rata imali tu predrasudu samo su je još sa Purgera prenosili na kompletan hrvatski narod. Uglavnom sam kroz vlastito iskustvo više pizdastih muškaraca sreo na jugu ( i među Hercegovcima) nego među Purgerima. Većina Zagrepčana danas ionako ima porijeklo s juga. Taj stereotip su razvili Srbi i gurali kroz kinematografiju, u biti većina stereotipa je nastala za vrijeme Juge.
|
|
Vrh |
|
 |
pajac
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 16 svi 2025, 09:18 |
|
|
Evo koji su meni stereotipi o Hrvatima poznati.
Dalmatinci-lijeni i puni sebe.
Hercegovci-ultranacionalisti i ultrareligiozni.
Zagorci-debeljuškasti, svadljivi.
Slavonci-bećari.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 16 svi 2025, 09:27 |
|
|
Hercegovci - lopovi, ustaše Bosanci - glupi Zagorci - pijandure
|
|
Vrh |
|
 |
Roko987
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 16 svi 2025, 09:39 |
|
Pridružen/a: 25 stu 2024, 14:26 Postovi: 470 Lokacija: Herceg-Bosna
|
daramo je napisao/la: Baš suprotno, obično ljudi iz urbanih sredina imaju stereotipe, pogotovo ti obrazovaniji na društvenim znanostima koji za sebe smatraju da imaju kvalitetnije životno iskustvo jer žive u gradu u stanu od tridesetak kvadrata. Najgora je prva generacija “Mostaraca”. Smatraju se vrijednijim od nemostaraca. Kompleksi peru punim.
_________________ Sred je srca moga Hercegovina, kolijevka je Srednja Bosna i Posavina ponosna
|
|
Vrh |
|
 |
Roko987
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 16 svi 2025, 09:51 |
|
Pridružen/a: 25 stu 2024, 14:26 Postovi: 470 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Bosanci - biju ženu, alkoholičari, zvat ih da rade građevinu za malo para ZHŽ - ratni profiteri, prevaranti
_________________ Sred je srca moga Hercegovina, kolijevka je Srednja Bosna i Posavina ponosna
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 16 svi 2025, 10:13 |
|
|
Roko987 je napisao/la: daramo je napisao/la: Baš suprotno, obično ljudi iz urbanih sredina imaju stereotipe, pogotovo ti obrazovaniji na društvenim znanostima koji za sebe smatraju da imaju kvalitetnije životno iskustvo jer žive u gradu u stanu od tridesetak kvadrata. Najgora je prva generacija “Mostaraca”. Smatraju se vrijednijim od nemostaraca. Kompleksi peru punim. To je karakteristično za cijelu BiH i tri starije urbane sredine Sarajevo, Mostar, a evo srpski forumaši kažu i za BL. Stanovnici tih gradova sami vjeruju da vrijede više jer su rođeni ili doselili u te gradove. Dovoljno tipa pogledati komentare na klixu za Sarajevo, kod njih je to izraženije.
|
|
Vrh |
|
 |
Zapadni
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 16 svi 2025, 10:39 |
|
|
Meni su ljudi u bh. gradovima prepotentniji od ljudi u gradovima Hrvatske i Srbije na temelju osobnog iskustva. Mislio sam da su "urbani" Hrvati plafon po pitanju toga, sve dok nisam vidio "gradsku" "raju" u vilajetu.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 16 svi 2025, 12:23 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Meni je uvijek bila interesantna predrasuda o Purgerima. Da su to nekakvi fini dečki, mekušci, tako reći piz*e. A i Srbi su do zadnjeg rata imali tu predrasudu samo su je još sa Purgera prenosili na kompletan hrvatski narod. Uglavnom sam kroz vlastito iskustvo više pizdastih muškaraca sreo na jugu ( i među Hercegovcima) nego među Purgerima. Stvar je što su Srbi glupi, da ne kažem primitivni. Ti će se busati, izjavljivati očito, prijetiti... A onda kad dobe po piksi će kmečati zašto oni. Većina Purgera će rješavat stvari na finjaka dok se ne prijeđe crta. Takvi često znaju biti sjevernjaci, ono AU škola. Imaš vic o Međimurcima, sve fino, dok ne završiš u škrinji 
|
|
Vrh |
|
 |
horus
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 16 svi 2025, 19:48 |
|
|
Ceha je napisao/la: dreamteam je napisao/la: Meni je uvijek bila interesantna predrasuda o Purgerima. Da su to nekakvi fini dečki, mekušci, tako reći piz*e. A i Srbi su do zadnjeg rata imali tu predrasudu samo su je još sa Purgera prenosili na kompletan hrvatski narod. Uglavnom sam kroz vlastito iskustvo više pizdastih muškaraca sreo na jugu ( i među Hercegovcima) nego među Purgerima. Stvar je što su Srbi glupi, da ne kažem primitivni. Ti će se busati, izjavljivati očito, prijetiti... A onda kad dobe po piksi će kmečati zašto oni. Većina Purgera će rješavat stvari na finjaka dok se ne prijeđe crta. Takvi često znaju biti sjevernjaci, ono AU škola. Imaš vic o Međimurcima, sve fino, dok ne završiš u škrinji  Pravi Purgeri koje sam upoznao su bili solidni, nemam šta negativno reći. Čak imam nekoliko u široj obitelji. Mada neki purgeri ne će priznati ove sa Šestina da su pravi Purgeri. 
|
|
Vrh |
|
 |
Zapadni
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 16 svi 2025, 21:18 |
|
|
Purgeri starosjedioce Trnja zovu seljacima. Ali kad prođem kroz Trnje... kužim 
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 17 svi 2025, 16:34 |
|
|
horus je napisao/la: Pravi Purgeri koje sam upoznao su bili solidni, nemam šta negativno reći. Čak imam nekoliko u široj obitelji. Mada neki purgeri ne će priznati ove sa Šestina da su pravi Purgeri.  Pa taj dio je nekoć bio selo  Postoje jasne granice Starog Zagreba, samo kaj je Purgera realno malo. Kaj je i normalno, AU zg je imao 40k stanovnika, ovaj ima 800, 20 puta više...
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 17 svi 2025, 16:35 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Purgeri starosjedioce Trnja zovu seljacima. Ali kad prođem kroz Trnje... kužim  Kad je prije to bilo selo 
|
|
Vrh |
|
 |
horus
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 17 svi 2025, 18:44 |
|
|
Ceha je napisao/la: horus je napisao/la: Pravi Purgeri koje sam upoznao su bili solidni, nemam šta negativno reći. Čak imam nekoliko u široj obitelji. Mada neki purgeri ne će priznati ove sa Šestina da su pravi Purgeri.  Pa taj dio je nekoć bio selo  Postoje jasne granice Starog Zagreba, samo kaj je Purgera realno malo. Kaj je i normalno, AU zg je imao 40k stanovnika, ovaj ima 800, 20 puta više... Točno gornji i donji grad, na jugu maksimalno do današnje vukovarske, mada neki tvrde da je fajrunt bio već ispod kolodvora. Ne istoku je bio kvatrić , zapadu Britanac, zaboravio sam dokle je išlo na sjeveru. Znam da je bilo selo, zato se Stari dao gore pokopati a ne na Mirogoju.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 17 svi 2025, 19:14 |
|
|
horus je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pa taj dio je nekoć bio selo  Postoje jasne granice Starog Zagreba, samo kaj je Purgera realno malo. Kaj je i normalno, AU zg je imao 40k stanovnika, ovaj ima 800, 20 puta više... Točno gornji i donji grad, na jugu maksimalno do današnje vukovarske, mada neki tvrde da je fajrunt bio već ispod kolodvora. Ne istoku je bio kvatrić , zapadu Britanac, zaboravio sam dokle je išlo na sjeveru. Znam da je bilo selo, zato se Stari dao gore pokopati a ne na Mirogoju. Pa da  Kolodvor je bio međa, ovo dole, realno nije bio grad  Na sjeveru ne znam ni ja, možda je Morogoj međa...
|
|
Vrh |
|
 |
horus
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 17 svi 2025, 19:57 |
|
|
Ceha je napisao/la: horus je napisao/la: Točno gornji i donji grad, na jugu maksimalno do današnje vukovarske, mada neki tvrde da je fajrunt bio već ispod kolodvora. Ne istoku je bio kvatrić , zapadu Britanac, zaboravio sam dokle je išlo na sjeveru. Znam da je bilo selo, zato se Stari dao gore pokopati a ne na Mirogoju. Pa da  Kolodvor je bio međa, ovo dole, realno nije bio grad  Na sjeveru ne znam ni ja, možda je Morogoj međa... mislio sam na prvu da je bila zvijezda, ali nekako mi ne štima. Kako god, očito sam predugo živio u Zagrebu.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 17 svi 2025, 20:57 |
|
|
horus je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pa da  Kolodvor je bio međa, ovo dole, realno nije bio grad  Na sjeveru ne znam ni ja, možda je Morogoj međa... mislio sam na prvu da je bila zvijezda, ali nekako mi ne štima. Kako god, očito sam predugo živio u Zagrebu. To je i meni bila prva asocijacija, ali da, ipak bi trebalo ići malo sjevernije 
|
|
Vrh |
|
 |
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 18 svi 2025, 13:45 |
|
|
Hercegovci - ferengiji Bosanci - glupi Dalmatinci - temperamentni i primitivni Ličani - dobročudni seljaci Istrijani - umišljeni da su miteleuropljani i bolji od svih ostalih Zagorci - pijandure Slavonci - nezdravo se hrane
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Stereotipi Hrvata o Hrvatima Postano: 18 svi 2025, 14:43 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Hercegovci - ferengiji Bosanci - glupi Dalmatinci - temperamentni i primitivni Ličani - dobročudni seljaci Istrijani - umišljeni da su miteleuropljani i bolji od svih ostalih Zagorci - pijandure Slavonci - nezdravo se hrane Istrani nisu umišljeni da su srednjeuropljani, već da su Digići 
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|