HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 srp 2025, 22:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ovisnost o...
PostPostano: 12 pro 2011, 07:29 

Kocka je stara ko i prostitucija.

slika
Potresna ispovijest: 'U kladionici sam izgubio milijun kuna, posao i obitelj'

'Tek kada bih uplatio listić osjećao bih se mirnije. Rasla su i dugovanja, pa sam počeo novac za klađenje posuđivati i od prijatelja, ali i kamatara. Prošao sam pakao i mogu reći da je kockanje možda i gora ovisnost od droge i alkohola', svjedoči 38-godišnjak.

"Kockanje je danas veliki društveni problem koji još uvijek nije na pravi način tretiran. Kladionice, automat klubovi, casina i slična mjesta su legalni i zakoniti, ali su sa druge strane donijeli i probleme o kojima se danas ne govori i stavlja ih se pod tepih", kaže Goran Kezić iz Udruge za borbu protiv ovisnosti Ne ovisnost.

S ulaganjima rasli dugovi

Ovisnosti o kockanju, koja se smatra gotovo jednakom kao i ovisnost o drogama, rezultirala je velikim brojem uništenih obitelji. Jedan od takvih primjera je 38-godišnji Slavonac koji se već godinu dana liječi kroz psiho socijalni program odvikavanja koji je provodi u Terapeutskoj zajednici Vrbica.

"Ušao sam u svijet kocke prije desetak godina, sa dolaskom kladionica u Hrvatsku. Ispočetka čak i nisam imao neki interes za njih, ali sam na nagovor prijatelja otišao uplatiti listić i tako je sve počelo. Bavio sam se sportom pa sam bio i donekle upućen, a da stvar bude gora na početku su me krenuli i dobitci. Tada čovjek sebi u glavi stvori sliku da se kladi sa njihovim novcem što je velika greška. Ulozi su na početku bili minimalni, po deset kuna, ali su oni vremenom rasli.

Zatvorio sam se dodatno u sebe pa sam i vrijeme kod kuće, iako sam oženjen i imam dijete, provodio prateći rezultate i tražeći razne informacije. Sve sam to nekako skrivao od obitelji kojoj nisam želio priznati da imam problem. Situacija je postajala sve gora i sve ozbiljnija, a ja više nisam imao načina da se izvučem iz toga. Imao sam lijep posao i odličnu plaću koji sam izgubio zbog klađenja. Lijegao sam sa kombinacijama u glavi i budio se sa novim. Listići i kladionica postali su mi najvažniji u životu", svjedoči 38-godišnjak.

Usporedo su s ulaganjima rasli i dugovi.

Prošao sam pakao

"Sve je eskaliralo prije dvije godine kada sam bez ikakve grižnje savjesti na listić stavljao i po deset tisuća kuna. Tek kada bih uplatio listić osjećao bih se mirnije. Rasla su i dugovanja pa sam počeo novac za klađenje posuđivati i od prijatelja, ali i kamatara. Kada sve stavim na papir mislim da sam izgubio oko milijun kuna, možda čak i više. Pokušavao sam i razgovarati sa psihijatrima, ali nisam imao snage učiniti taj zadnji korak i krenuti na liječenje. Na kraju sam došao do zida, više nisam imao kamo. Priznao sam sve obitelji i krenuo na liječenje.

Trenutno sam u programu resocijalizacije i pokušavam vratiti povjerenje obitelji. Kuća nam je pod hipotekom jer smo digli kredit da vratimo moje nastale dugove. Posla nema, ali sam ipak sretan - riješio sam se zla zauvijek. Samo osobe koje su došle do zida imaju snage otići u izolaciju. Prošao sam pakao i mogu slobodno reći da je kockanje možda i gora ovisnost od droge i alkohola", ispovijest je Slavonca koji je na putu da se vrati u normalan život i koji često svoja iskustva prenosi zainteresiranim građanima.

Teška bolest koja se mora liječiti

Marina Kotrla Topić, psihologinja iz Društva za pisihološku pomoć Sunce iz Osijeka, kaže da je kockanje ozbiljna ovisnost i teška bolest koja se mora liječiti.

"Iako do sada nisu rađena nikakva ozbiljna istraživanja, smatra se da oko milijun ljudi u Hrvatskoj kocka od kojih je oko 5 posto patoloških kockara. Ta brojka se penje i do 150.000 građana koji su ovisni o kocki, htjeli to priznati ili ne", zaključila je Kotrla Topić.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

Naslov: Re: Ovisnost o...
PostPostano: 13 pro 2011, 11:20 

uf nema goreg... pa eto u najmanju ruku tu je sa ovisnosti od droge i alkohola...

Vrh

PostPostano: 13 pro 2011, 19:35 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Imao sam prilike biti u doticaju s pasioniranim kockarima i mogu reći da je ovisnost o kocki, nešto najteže na svijetu. Možda je još gore osobama, koje s njima, jer žive prolaze kalvariju.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2011, 20:49 

Zlo i naopako...

Ko se skine sa kocke, kao da je pobedio na olimpijadi :palacgore1

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 12:05 

rece mi jedan kockar gore je se druzit sa kockarom nego sa narkomanom... :zubati :dragobojic

Vrh

PostPostano: 01 sij 2012, 20:54 

Eto nekima novogodišnje odluke. :blushing

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 14:51 

Reklo bi se dobra vijest, jer su ljudi racionalni, i sukladno krizi, režu i "kućni budžet" za kockanje...

Citat:
Kriza lomi kladionice: Uspostavlja se Uprava za igre na sreću u FBiH

Kriza u Bosni i Hercegovini zahvatila je sve pore društva pa i organizatore igara na sreću. Teze da u kriznim vremenima raste broj ovisnika o kocki, ipak u ovom slučaju ne stoji.

Kriza se osjeti

- Nažalost, ne možemo reći kako nismo osjetili krizu jer je ona osjetna u poslovanju, ali trudimo se da to naši zaposlenici, kao i igrači koji koriste usluge naše kladionice, ne osjete - potvrdili su nam u Sportskoj kladionici BET Live, jednoj od vodećih po broju zaposlenih u Bosni i Hercegovini koje, kako navode, najviše smeta činjenica što u Federaciji BiH poduzeća, koja organiziraju igre na sreću, ne izmiruju obveze prema državi po osnovu raznih vrsta javnih prihoda, a čak su se pojavila i poduzeća koja nisu legalna te kao takva remete rad i red u ovoj branši.

Ni u Republici Srpskoj situacija nije bolja. Ekonomska kriza tolika je da se sve manje stanovnika RS-a odlučuje uplatiti loto listić ili tiket u kladionici, navodi Glas Srpske.

Kladioničari u RS-u upozoravaju da su pune sportske kladionice kod nas samo privid pravog stanja, jer su igrači koji su ranije uplaćivali 15 ili 20 maraka, sada spremni po listiću koji popunjavaju najviše uložiti marku ili dvije.

Novi zakoni

- Mnogi stanovnici popunjavaju i nekoliko listića po pola marke, što ranije nije bio slučaj - ističu kladioničari.

Novim Zakonom o igrama na sreću u Federaciji BiH (a uskoro se očekuje i pooštrenje kriterija u Republici Srpskoj) bit će propisan drukčiji način plaćanja fiksnih naknada, ustanovljena obveza uplate mjesečne naknade u iznosu pet posto od ukupnog prometa kazina, kladionica i automat klubova.

To znači da će priređivači biti obvezni u proračun izdvojiti pet posto od svake uplate igrača za sudjelovanje u bilo kojoj od igara na sreću.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 19:52 

Nije tu kriva kocka toliko koliko je kriva i sama ljudska podsvjesna pohlepa, jer treba znati kada treba stati. Nazalost nemaju svi iste "reflekse" kad je u pitanju samo-kontrola, posto neki shvate da su u problemu tek kada upadnu u kockarske dugove pa zatim u svijet droge, kamatara i kada im se porodica pocne raspadati, a neki (a nazalost rijetki su takvi) odmah shvate da je to samo "igra", a ne vise od igre i tako se i ponasaju i to na nacin da uplacuju male novcane iznose tipa od 0.5 KM do 2 KM. Ja sam licno u samom startu skontao i sebi predocio neku vrstu vizije da od toga nema nista i da je to samo i iskljucivo igra, tako da sam uplacivao kladionicu iskljucivo sa ciljem da bi uzivao u igri i to na nacin da sam uplacivao 2 KM, ponekad cak i 1 KM, a na kraju i 0.5 KM sedmicno i to sa ciljem da ne bih dzaba blejao isped televizora i gledao utakmicu, a uporedo sa tim vodio sam i statistiku koliko sam trosio na kocku i izracunao sam cifru od oko 100 KM godisnje, sto me svrastavalo u male kockare.

Kockari se dijele na dvije grupe: male kockare (mada u praksi ne postoji termin mali kockar, jer kockar je kockar, ali kod malih kockara velika je vjerovatnoca da ce se "izlijeciti", posto je rijec o takozvanim rekreativnim kockarima, a takvih je uglavnom 99 posto) i velike kockare (kod velikih kockara je problem to sto ne znaju da stanu i takvo slicno ponasanje imaju i recimo zavisnici o herionu u podmakloj fazi zloupotrebe narkotika i drugih teskih droga, posto veliko kockanje nije samo strast, vec i psihicka bolest koja djeluje na covjeka jako psihoaktivno i takvim ljudima, nazalost, najcesce, nema pomoci, jer ce oni, na kraju zaduziti i svoju imovinu, kako bi trosili na kocku i takvo ponasanje najcesce dovodi cak i do tragicnih slucajeva, jer kada veliki kockar (citaj teski kockar) shvati da je zaduzio i sebe i svoju porodicu i upao u goleme kockarske dugove zavrsava cak i samoubistvom. Zato naravoucenije glasi, prestani i prije nego sto pomislis da si u problemu, jer bolje je da ti kontrolises kocku dok jos mozes, nego da kocka kontrolise tebe i tvoj zivot.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 23:27 

Ovisnost o...materijalnom.Ljudi su ovisni o puno toga-markiranoj robi,autima,ženama kao sexualnom predmetu,drogi,alkoholu,cigaretama...

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 23:44 

Mar-kan je napisao/la:
Ovisnost o...materijalnom.Ljudi su ovisni o puno toga-markiranoj robi,autima,ženama kao sexualnom predmetu,drogi,alkoholu,cigaretama...

Možda najgora ovisnost , kada zaborave i druge stvari, one ne materijalne .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 03 sij 2012, 20:49 

Ministry of Sound je napisao/la:
Reklo bi se dobra vijest, jer su ljudi racionalni, i sukladno krizi, režu i "kućni budžet" za kockanje...

Nije dobra vijest jer su kladionice u BiH uglavnom u vlasništvu Hrvata. :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.