|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 47 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
lider30
|
Naslov: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 20:22 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25014 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
...za privatne svrhe? Slabo se razumijem i slabo rpatim tematiku.
Recimo nasao sam povoljne opcije sa 512 GB hard diska i 8 GB RAM-a? Je li to premalo u danasnje vrijeme?
Sta je dostatno za jedno prosjecnog privatnog korisnika, za privatne svrhe - par aplikacija se korisiti, internet i slicne stvari.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 20:29 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 4533 Lokacija: Dridska Župa
|
lider30 je napisao/la: ...za privatne svrhe? Slabo se razumijem i slabo rpatim tematiku.
Recimo nasao sam povoljne opcije sa 512 GB hard diska i 8 GB RAM-a? Je li to premalo u danasnje vrijeme?
Sta je dostatno za jedno prosjecnog privatnog korisnika, za privatne svrhe - par aplikacija se korisiti, internet i slicne stvari. Ako nećeš igrat iole zahtjevne igrice ili koristi ga za kopanje kripta to je dosta. Sve ovisi za što ga planiraš koristit.
_________________ Hrvatski Džihad je dielo visokog intelektulnog i moralnog dosega
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 20:39 |
|
|
lider30 je napisao/la: ...za privatne svrhe? Slabo se razumijem i slabo rpatim tematiku.
Sta je dostatno za jedno prosjecnog privatnog korisnika, za privatne svrhe - par aplikacija se korisiti, internet i slicne stvari. Moj mobitel ima 8gb Rama, pa ti vidi sad jel to ima smisla. Ako imaš ostalu periferiju, tipa monitor, miš, tipkovnicu itd i mobilnost ti nije bitna onda uzmi stolno računalo. Am5 platforma od AMD-a CPU: Ryzen 5 7600x 180-200€ Mb: neku od MSI 150€ RAM: ddr5 32g. Cl30-6000 110€ Napajanje: seasonic g12 750w 90€ Kućište: tipa nešto fractal design 90€ Cca 640€ Ako ti kasnije zatreba grafička kupiš naknadno, ako ne, onda koristiš integriranu sa ryzena.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 20:44 |
|
|
horus je napisao/la: lider30 je napisao/la: ...za privatne svrhe? Slabo se razumijem i slabo rpatim tematiku.
Sta je dostatno za jedno prosjecnog privatnog korisnika, za privatne svrhe - par aplikacija se korisiti, internet i slicne stvari. Moj mobitel ima 8gb Rama, pa ti vidi sad jel to ima smisla. Ako imaš ostalu periferiju, tipa monitor, miš, tipkovnicu itd i mobilnost ti nije bitna onda uzmi stolno računalo. Am5 platforma od AMD-a CPU: Ryzen 5 7600x 180-200€ Mb: neku od MSI 150€ RAM: ddr5 32g. Cl30-6000 110€ Napajanje: seasonic g12 750w 90€ Kućište: tipa nešto fractal design 90€ Cca 640€ Ako ti kasnije zatreba grafička kupiš naknadno, ako ne, onda koristiš integriranu sa ryzena. A mislim ako samo planira koristit za pisat, gledat youtube ili filmove realno mu ne treba više od 8, za išta kompleksnije treba.
_________________ Hrvatski Džihad je dielo visokog intelektulnog i moralnog dosega
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 20:48 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25014 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Li Zongren je napisao/la: horus je napisao/la:
Moj mobitel ima 8gb Rama, pa ti vidi sad jel to ima smisla.
Ako imaš ostalu periferiju, tipa monitor, miš, tipkovnicu itd i mobilnost ti nije bitna onda uzmi stolno računalo.
Am5 platforma od AMD-a CPU: Ryzen 5 7600x 180-200€ Mb: neku od MSI 150€ RAM: ddr5 32g. Cl30-6000 110€ Napajanje: seasonic g12 750w 90€ Kućište: tipa nešto fractal design 90€
Cca 640€
Ako ti kasnije zatreba grafička kupiš naknadno, ako ne, onda koristiš integriranu sa ryzena.
A mislim ako samo planira koristit za pisat, gledat youtube ili filmove realno mu ne treba više od 8, za išta kompleksnije treba. Koristenje u skoli (kao profesor) nekih skolskih aplikacija, video konferencije, prezentacije i sl. - ali stvarno nista posebno mimo toga. Naravno i pohranjivanje obiteljskih slika i videa + uobicajene internet stvari. I ne bi trebao biti prevelik i pretezak - dakle radije nesto prijenosno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 20:55 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 45829 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Gledaj IPS zaslon, za tu namjenu dosta i 8gb ako ide jedna pločica lako poslije nadograditi. Neki s ryzen procesorom, ostalo gledaš veličinu koja ti odgovara.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 22:41 |
|
|
lider30 je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
A mislim ako samo planira koristit za pisat, gledat youtube ili filmove realno mu ne treba više od 8, za išta kompleksnije treba.
Koristenje u skoli (kao profesor) nekih skolskih aplikacija, video konferencije, prezentacije i sl. - ali stvarno nista posebno mimo toga. Naravno i pohranjivanje obiteljskih slika i videa + uobicajene internet stvari. I ne bi trebao biti prevelik i pretezak - dakle radije nesto prijenosno. Zaboravio sam ssd, to je još dodatnih 50-60€ za 1tb. Onda ti je ovo što sam na brzinu nabacao skroz ok i biti ćeš miran slijedećih minimalno 4-5 godina
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 22:42 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: horus je napisao/la:
Moj mobitel ima 8gb Rama, pa ti vidi sad jel to ima smisla.
Ako imaš ostalu periferiju, tipa monitor, miš, tipkovnicu itd i mobilnost ti nije bitna onda uzmi stolno računalo.
Am5 platforma od AMD-a CPU: Ryzen 5 7600x 180-200€ Mb: neku od MSI 150€ RAM: ddr5 32g. Cl30-6000 110€ Napajanje: seasonic g12 750w 90€ Kućište: tipa nešto fractal design 90€
Cca 640€
Ako ti kasnije zatreba grafička kupiš naknadno, ako ne, onda koristiš integriranu sa ryzena.
A mislim ako samo planira koristit za pisat, gledat youtube ili filmove realno mu ne treba više od 8, za išta kompleksnije treba. 8gb nije bilo dovoljno prije 5 godina, kamoli danas.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 23:46 |
|
|
horus je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
A mislim ako samo planira koristit za pisat, gledat youtube ili filmove realno mu ne treba više od 8, za išta kompleksnije treba.
8gb nije bilo dovoljno prije 5 godina, kamoli danas. Za najosnovnije stvari je, ja na poslu imam neki prastari komp sa dvi gige rama i čak se na tom smeću da youtube gledat najnormalnije recimo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 23:46 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 8208 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Li Zongren je napisao/la: lider30 je napisao/la: ...za privatne svrhe? Slabo se razumijem i slabo rpatim tematiku.
Sta je dostatno za jedno prosjecnog privatnog korisnika, za privatne svrhe - par aplikacija se korisiti, internet i slicne stvari. Ako nećeš igrat iole zahtjevne igrice ili koristi ga za kopanje kripta to je dosta. Sve ovisi za što ga planiraš koristit. Iz ovoga što je on napisao ništa se nemože zaključiti vezano za igre. Mogao je imati solidnu grafičku karticu s ovako malo RAM-a, ili neimati nikakvu, osim one koja ide uz CPU, i imati preko 20 gigabajta RAM-a. Iako se da zaključiti da nema neku grafičku karticu, svatko tko je spreman uložiti u grafičku uzet će bar laptop koji ima 16 giga RAM-a a to je i minimum za neke igre.
_________________ ESLJP: Konvencija ne jamči jednaku težinu svakog glasa na izborima - Aplikacija je pokušaj promjene ustavne strukture - Nije individualno pravo (toč. 10. i 15. Odluke ESLJP, aplikacija br. 34891/21)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 23:50 |
|
|
|
Nemoj ići ispod 16 gigabajta RAM-a jer su tendencije da i browseri sada jedu RAM, pa iako bi ti trebao da možeš sve i s ovim, ipak nije razlika u cijeni tolika kolika će možda biti u kvaliteti.
Isto tako RAM je, uglavnom, moguće donagraditi, ali malo tko to radi, još ako je podjela loša, tipa 4+4 GB, onda i kad kupiš još jednu RAM počicu od 8 GB dobiješ samo dodatna 4, jer jednu od 4 moraš izvaditi.
Bitan je tu i procesor, iako svi sada uglavnom mogu što ti treba, ima tu i boljih i lošijih.
Iz ovog što si opisao treba ti nešto što će štediti bateriju više nego imati veliki napor na laptop, ali opet preslabi procesor se osjeti u performansama.
_________________ ESLJP: Konvencija ne jamči jednaku težinu svakog glasa na izborima - Aplikacija je pokušaj promjene ustavne strukture - Nije individualno pravo (toč. 10. i 15. Odluke ESLJP, aplikacija br. 34891/21)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 09 kol 2025, 23:53 |
|
|
potocnj je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
Ako nećeš igrat iole zahtjevne igrice ili koristi ga za kopanje kripta to je dosta. Sve ovisi za što ga planiraš koristit.
Iz ovoga što je on napisao ništa se nemože zaključiti vezano za igre. Mogao je imati solidnu grafičku karticu s ovako malo RAM-a, ili neimati nikakvu, osim one koja ide uz CPU, i imati preko 20 gigabajta RAM-a. Iako se da zaključiti da nema neku grafičku karticu, svatko tko je spreman uložiti u grafičku uzet će bar laptop koji ima 16 giga RAM-a a to je i minimum za neke igre. Ma očito mu ne treba za igre nego samo osnovno, realno bi mu 8 giga bilo dosta za to što hoce, no realno nije pretjerano skupo uzeti ni 16 giga, ja sam osrednji laptop sa 16 giga rama svoj platio oko 400 eura.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 12 kol 2025, 08:48 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: potocnj je napisao/la: Iz ovoga što je on napisao ništa se nemože zaključiti vezano za igre.
Mogao je imati solidnu grafičku karticu s ovako malo RAM-a, ili neimati nikakvu, osim one koja ide uz CPU, i imati preko 20 gigabajta RAM-a.
Iako se da zaključiti da nema neku grafičku karticu, svatko tko je spreman uložiti u grafičku uzet će bar laptop koji ima 16 giga RAM-a a to je i minimum za neke igre.
Ma očito mu ne treba za igre nego samo osnovno, realno bi mu 8 giga bilo dosta za to što hoce, no realno nije pretjerano skupo uzeti ni 16 giga, ja sam osrednji laptop sa 16 giga rama svoj platio oko 400 eura. Pricao sam s jos ljudi, svi su suglasni da bi RAM-a trebalo biti barem 16 GB, jer se kupuje laptop/notebook na period od barem nekoliko godina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 12 kol 2025, 09:04 |
|
|
|
Mislim da je ovo nešto što ne treba ni napominjat u ovo vrijeme ali laptop mora imati solid state drive (SSD) umjesto starog hard diska (HDD) koji se vrti i zbog kojeg je svaki kompjuter puno sporiji.
Ti diskovi se sada koriste samo za pohranu podataka, nikako za svakodnevnu upotrebu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:21 |
|
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Srednji Prst
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:30 |
|
|
lider30 je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
Koristenje u skoli (kao profesor) nekih skolskih aplikacija, video konferencije, prezentacije i sl. - ali stvarno nista posebno mimo toga. Naravno i pohranjivanje obiteljskih slika i videa + uobicajene internet stvari. I ne bi trebao biti prevelik i pretezak - dakle radije nesto prijenosno. Današnji minimum ti je 16 rama još od 2020 . Kupi integriranu grafiku i minimum 1 tb ssd .
_________________ DAJ POLETI SOKOLE KROZ BRDA I DOLINE KRŠNE HERCEGOVINE , SREDNJE BOSNE PONOSNE PONESI NA KRILIMA PORUKU DEBILIMA OVO JE ZEMLJA HRVATSKA !
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Srednji Prst
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:31 |
|
|
lider30 je napisao/la: Procesori su živi očaj . Katastrofa , uzmi ryzen obavezno minimum 5 . Ryzen 5 s integriranom grafikom , 16 rama , 1 tb ssd i mirna bosna . Inače živiš u njemačkoj ?
_________________ DAJ POLETI SOKOLE KROZ BRDA I DOLINE KRŠNE HERCEGOVINE , SREDNJE BOSNE PONOSNE PONESI NA KRILIMA PORUKU DEBILIMA OVO JE ZEMLJA HRVATSKA !
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:31 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89665 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ja imam gejmerski laptop sa Nvidijinom grafičkom GE Force RTX 5080, najnoviji Intelov Ultra procesor, 32 giga memorije, i 2 terabajta storage. Ali ne igram igrice odavno. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:34 |
|
|
Srednji Prst je napisao/la: lider30 je napisao/la: Procesori su živi očaj . Katastrofa , uzmi ryzen obavezno minimum 5 . Ryzen 5 s integriranom grafikom , 16 rama , 1 tb ssd i mirna bosna . Inače živiš u njemačkoj ? Treba li neki vrhunski procesor za svakodnevne aktivnosti, obicne aplikacije i kucnu uporabu?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Srednji Prst
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:35 |
|
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89665 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Lider, konzultiraj se sa ChatGPT. Reci šta ti je budžet, šta ti je uporaba. Igraš li igrice. Možeš mu poslati i screen shots par opcija koje se u kupovini nude, i neka ih usporedi i kaže pros i Cons.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Srednji Prst
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:36 |
|
|
lider30 je napisao/la: Srednji Prst je napisao/la: Procesori su živi očaj . Katastrofa , uzmi ryzen obavezno minimum 5 . Ryzen 5 s integriranom grafikom , 16 rama , 1 tb ssd i mirna bosna . Inače živiš u njemačkoj ? Treba li neki vrhunski procesor za svakodnevne aktivnosti, obicne aplikacije i kucnu uporabu? Nije stvar vrhunskog procesora nego slabe integrirane grafike kod slabijih procesora da će ti počet štekat za godinu dana ako ne i prije . Evo dao sam ti link na šta tribaš ciljat .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Srednji Prst
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:37 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Lider, konzultiraj se sa ChatGPT. Reci šta ti je budžet, šta ti je uporaba. Igraš li igrice. Možeš mu poslati i screen shots par opcija koje se u kupovini nude, i neka ih usporedi i kaže pros i Cons. Ja se kužim dosta u djelove kompova . Moja preporuka je ryzen minimum 5 s integriranom grafikom ( ima bolju grafiku nego intel ) , 1 tb SSD i 16 gb rama minimum !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:39 |
|
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Notebook ili laptop Postano: 23 kol 2025, 22:39 |
|
|
Srednji Prst je napisao/la: lider30 je napisao/la: Treba li neki vrhunski procesor za svakodnevne aktivnosti, obicne aplikacije i kucnu uporabu?
Nije stvar vrhunskog procesora nego slabe integrirane grafike kod slabijih procesora da će ti počet štekat za godinu dana ako ne i prije . Evo dao sam ti link na šta tribaš ciljat . Grafička je najbitnija i najskuplja: originalno pravljena za igrice i filmove, a zatim kripto mining i AI treniranja su jako poskupila grafičke jer su glavni compute power. Za laike, grafička kartica (u kombinaciji sa RAM) su vam kao “konji” kod automobila.  Storage (disk) je potpuno nebitan, možeš uvijek imat i eksterni plus Cloud.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|