HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 lip 2025, 13:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Nulovanje električnih instalacija, FID sklopke, i ostalo
PostPostano: 01 lip 2021, 13:14 

Da malo proćaskamo kako ste riješili problem uzemljenja doma u starim stanovima i kućama ? Ili novim svejedno.
Kao prvo volio bih čuti koliko vas koristi PVC cijevi za razvod kablova i instalacije ? A koliko vas ima malterisane i betonirane kablove.

Kroz diskusiju svi možemo nešto novo naučiti. Prije svega kako sačuvati život i imovinu zbog požara.

Vrh

Naslov: Re: Nulovanje električnih instalacija, FID sklopke, i ostalo
PostPostano: 01 lip 2021, 20:41 

Evo jedan primjer. Puno raznih "savjeta", tip nije riješio svoj problem. Valjda je zvao električara prije nego je poginuo.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=254257

Obratite pozornost da mu probleme pravili aparati sa metalnom šasijom, znači treći Ground / Earth pin na utikaču. Dok aparati sa plastičnom šasijom nisu izazivali nikakve neželjene efekte (2 pins na utikaču).
On je ako sam dobro shvatio radio nulovanje (ili nuliranje, kako se već zove nebitno) utičnica na principu pravljenja mosta između faze i Earth, komadićem žice, direktno u utičnicama (nekim, ne svim ?).

Ono što je on kroz restartanje i gašenja aparata krivo shvatio kao nedostatak napona, i struje je u biti bio overvoltage, prekomjeran napon. Pretpostavljam da je u domu negdje imao prekid Neutral (Nula) linije. Kad aparati dobiju prekomjeran napon isto se gase i resetiraju pa ga to prevarilo.

I kako je nulirao direktno u utičnicama sa mostom, negdje je šasija aparata pravila zatvoreno strujno kolo, negdje ne.
Obično kad se dogodi prekid Neutral, nula linije bilo bušenjem, bilo uslijed pregrijavanja kontakta, ili bilo šta drugo, to se mora primjetiti. Aparati će biti pod prekomjernim naponom (3 faze), što je standard, ali korisnik to primjeti. Osigurači neće iskakati naravno.
Dok već ovi fenomeni, nešto radi, nešto ne radi, nešto radi nekad, nešto ne, ukazuje na to da on pored čistog prekida Neutral linije negdje i nekad ima, negdje i nekad nema, strujno kolo jer mu Earth žica služi kao Neutral, nula.

Sve u svemu tip je jako i sretan da je živ.

Povisok napon na nuli zbog daljine do trafostanice, otpor i napon preko njega, ne mislim da je jer bi svi u zgradi imali iste probleme.
Takve stvari ljudi osjete dok se tuširaju i koriste metalne slavine, (u nekim situacijama) ali nije dovoljno da gasi i restarta toliko kućanskih aparata.

Ako sam dobro sve shvatio iz tog šturog opisa.
Prekid Nule mu se dogodio ne blizu kontrolne table sa osiguračima i brojilom struje, već negdje u sredini stana. I moguće da je imao u kupatilu i preko vodovodnih cijevi uzemljeno.
Taj mix mostova faze i Earth u utičnicama je pravio fenomene (plus ima 3 faze), nekad dobro, nekad ne. Nekad, i negdje je Earth zatvarala strujno kolo (i služila kao Neutral što ne smije), nekad i negdje ne. Kad ljudi to već rade onda je bolje to odjednom uraditi na baš svim utičnicama bez kalkuliranja kakav aparat ćeš gdje uštekavati u budućnosti. Ili ne raditi nikako.

Vrh

PostPostano: 01 lip 2021, 21:03 

Ovaj profesor je na praktičnim primjerima slične fenomene objasnio.
Ljudi koriste odvijač za ispitivanje napona zato ne znaju o čemu se radi. Potrebno je sa multimetrom izmjeriti napone. Naravno ne ide preko tereta, aparata jer zauzme utičnicu. Ali ima drugih načina.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 10:02 

Ovo "nulovanje" se koristi previše slobodno, nekad znači ispravno i propisno uzemljenje, nekad ne.
Primjer kako može završiti ako se radi nulovanje, i Nula (Neutral) doživi potpun prekid. Skoro uvijek smrtni rezultat.

Teško biti pametan kako da rade ljudi kojima novčana situacija ne dozvoljava ni blizu razvaljivanje zidova, podova, plafona i ostalo da provuku novi kabel sa uzemljenjem.
Cijevi radijatora i slično nisu nikakvo rješenje prvo zbog potencijala, a drugo opet moraš sve razvaljivati.

Ne znam, onako. Ja osobno bih se usudio nulovati jer bih imao potpunu kontrolu nad mojom instalacijom i znao sve spojeve pregledati. Pa i pri bušenju koristiti detektor za fazu. Miševi grizu izolaciju ali nisam čuo da su u stanju pregristi Neutral žicu.

Ne bih savjetovao nulovanje (ni u kom slučaju) osobama koje nemaju sliku, i inspekciju, nad čitavom mrežom instalacije i osobama koje daju priučenim prijateljima da im rade električarske poslove.

Citat:
Kad sam se kupio kucu nula i zemlja su bili spojeni zajedno. I kad sam ugradio bojler(kuca nije imala WC), resim da rastavim nulu i uzemljenje. Tom prilikom sam prirucnom metodom izmerio uzemljenje i bilo je oko 18-19oma. Neki su mi predlagali da ostavim svezano, al na srecu nisam poslusao...
Za manje od mesec dana otkaci mi se nula na krovu, i na obe rupe na uticnici je svetleo ispitivac. Da su bile spojene nula i zemlja neko bi se jako gadno proveo ako bi probao da pusti vodu, ili ne Bog da se to desilo dok se neko tusirao.
Druga jos gora po meni stvar je da pukne nula izmedju dve bandere negde, ako je monofazni sistem negde vucen, ili i ako je trofazni a nisu sve faze isto opterecene sva struja uz ulice ce probati da ode u zemlju kroz tvoje uzemljenje. A u ovom slucaju ni fid ne moze da pomogne...
Tako da ako neko mene pita, uzemljenje zesebno, i onda ne moras puno da razmisljas. Ako mozes da ga dobijes da bude par oma super, ako ne dovoljno je skoro pa bilo kakvo i FID dok se stvar ne resi kako treba.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 10:16 

Taj gore primjer nema nikakve veze sa prespajanjem nule i zemlje u utičnicama, ali princip je sličan.
Mislim čak da nema veze ni sa nulovanjem u glavnom panelu na ulazu. Prekid Nula žice će u svim situacijama završiti tako. A tuširati, kupati se ne možeš da ne diraš metal koji iako ne potpuno je dovoljno u zemlji preko metalnih cijevi uzemljen da te struja ubije.

Možda je mislio da FID sklopka ne bi prekinula struju u slučaju nesreće u kupatilu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: