|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 25 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lebowski
|
Naslov: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 19:48 |
|
|
Zadnjih dana kompjuter zaglavi kada pokrenem neku igru, nakon par sekundi igranja. Prvo se ugasi monitor, nestane slike, sve pocrni, nekad nastavi raditi tako što iađe automatski i igre, nekad moram resetirati. Do čega bi moglo biti? Računar normalno radi dok ne pokrenem igru neku. Inače na kartici vidim da su popucali dijelovi, to jest ovih 6 okruglih dijelova što se nalaze na njoj, ne znam ni kako se zovu ni šta rade. Može li biti do napojne? 
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 20:07 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Kondenzatori su crkli. Elektroliti iz njih su iscurili. (u stvari elektrolitna masa) Jeftini su (2-5 KM svih 6 komada) pa odnesi nekome da ih zamijeni.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 20:24 |
|
|
Gdje se mogu nabaviti ti kondenzatori, kome da odnesem-običnom majstoru za tehniku ili?
Popucali svih 5 komada i iz njih viri neka masa, ko dlačice neke.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 20:34 |
|
|
Serviseru TV aparata, oni moraju imati te kondenzatore jer se koriste u svim aparatima. Za mijenjanje mora imati malo bolju Weller stanicu. Imaš naručiti preko interneta, ali ne vjerujem da šalju za BiH.
U biti prestani koristiti PC. Ako kondenzator napravi kratki spoj može ti matična izgoriti. To što se smrzava samo pod opterećenjem je znak da su vrijednosti kondenzatora daleko od dozvoljenih. A čim popucaju više ne smiješ paliti aparat. Ali ako nastaviš koristiti više ga nećeš moći upaliti.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 20:44 |
|
|
Hvala, našao sam i neke informacije na netu, trebaju mi valjda neki SS kondenzatori, čini se da su pucali jedan po jedan do neki dan, nisam obraćao pažnju na to.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 20:46 |
|
|
Imaju li ti kondenzatori probijene nožice kroz ploču. Ili su SMD (Surface Mounted Device).
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 21:21 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 21:32 |
|
|
To su SMD elektrolit kondenzatori. (koliko vidim sa slike) Lakše ih zamijeniti nego one koje idu kroz rupu. To je majstoru 15 minuta posla max. Ako mu dođeš samouvjereno da znaš koliko koštaju i pokažeš prstom što da zamijeni neće ti skupo naplatiti.
Jedan je izgleda ispravan, ali mijenjaš sve odjednom kad već mijenjaš. Jer će i taj uskoro puknuti. I nemoj karticu korisititi dok ne zamijeniš.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 21:35 |
|
|
Nisam ni znao da se grafička može popraviti. Ako joj je barem godinu dana, ja bi u ovoj situaciji vjerojatno otišao kupiti novo računalo. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1218 of 2558 - 47.62%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 21:38 |
|
|
Nije pokvarena. Samo kondenzatori ne filtriraju voltažu pa oscilira previše. Ali može povući neku drugu komponentu za sobom. Ja ovo sam promijenim. Imam doma lemilicu, nađem iste kondenzatore (ili što je već u granicama dozvoljenog za ove +- 10-20%", i zamijenim.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 21:44 |
|
|
BBC je napisao/la: Nije pokvarena. Samo kondenzatori ne filtriraju voltažu pa oscilira previše. Ali može povući neku drugu komponentu za sobom. Ja ovo sam promijenim. Imam doma lemilicu, nađem iste kondenzatore (ili što je već u granicama dozvoljenog za ove +- 10-20%", i zamijenim. Nemam riječi, svaka čast! Koliko se često to uopće dogodi? Od mojih 20tak računala, nijednom nisam imao taj slučaj. Čak i stari Pentium 200mmx radi i dan danas, jedan kolega na njemu igra Age of Empires. 
1218 of 2558 - 47.62%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 21:46 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Koliko se često to uopće dogodi?
Prečesto. Ti kineski elektrolit kondenzatori su tako nekvalitetni i kratkog vijeka. Sami smo krivi, hoćemo jeftino. Apsurd je i kad kupiš najskuplji aparat vrlo vjerojatno će unutra biti isti kondenzatori.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 21:48 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Koliko se često to uopće dogodi?
Od mojih 20tak računala, nijednom nisam imao taj slučaj. Možda nisi gledao. Puno njih samo nabubri i tako dugo ostane prije nego puknu. A to čovjek niti zagleda niti primjeti.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 21:49 |
|
|
BBC je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Koliko se često to uopće dogodi?
Od mojih 20tak računala, nijednom nisam imao taj slučaj. Možda nisi gledao. Puno njih samo nabubri i tako dugo ostane prije nego puknu. A to čovjek niti zagleda niti primjeti. Istina, nisam gledao. Zapravo uopće ne otvaram kućište, tko zna možda su u njemu evoluirale nove vrste. 
1218 of 2558 - 47.62%
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 21:52 |
|
|
Ja sam se jednom prilikom nageo nad jedan ovakav samo ogroman, priključen bio na 230 V, i greškom okrenut naopako, plus-minus.
Čovječe kad je pukao, jebeš petardu. Odmah glavna sklopka u sali iskočila. Srećom onaj gel me u čelo pogodio, ne znam koliko je opasan za oči. Kako to smrdi, to nije normalno.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 21:59 |
|
|
BBC je napisao/la: To su SMD elektrolit kondenzatori. (koliko vidim sa slike) Lakše ih zamijeniti nego one koje idu kroz rupu. To je majstoru 15 minuta posla max. Ako mu dođeš samouvjereno da znaš koliko koštaju i pokažeš prstom što da zamijeni neće ti skupo naplatiti.
Jedan je izgleda ispravan, ali mijenjaš sve odjednom kad već mijenjaš. Jer će i taj uskoro puknuti. I nemoj karticu korisititi dok ne zamijeniš. Koristim taj računar 3,4 dana, skoro sam ga ugasio do sutra pa ću otići kakvom majstoru da mi popravi za dvije marke. Previše samouvjereno?  Predlažem da se otvori podforum za BBC-a i njegove kućne čarolije vezane za računare, kvarove, i ostalo na kojem bi stručnjacima postavljali pitanja iz ove oblasti, popravljali računare a time bi se rasteretile i teme sa Bošnjacima i forum bi prodisao. 
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 22:03 |
|
|
Znaš kako ide. Uvijek ti mijenja transformator i uzme 50-100 KM. Kako da uvijek crkava najskuplji dio. Hebi ga, kuhate blizu TV aparata i para ga ubije.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 23 ožu 2012, 22:12 |
|
|
BBC je napisao/la: Znaš kako ide. Uvijek ti mijenja transformator i uzme 50-100 KM. Kako da uvijek crkava najskuplji dio. Hebi ga, kuhate blizu TV aparata i para ga ubije. Prijatelju su u Tuzli naplatili oko 40 KM zamjenu kondenzatora(čini mi se) na matičnoj, prošle godine. Ne dam toliko para jer je grafička stara 4 godine.
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 24 ožu 2012, 00:43 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Lebowski je napisao/la: BBC je napisao/la: Znaš kako ide. Uvijek ti mijenja transformator i uzme 50-100 KM. Kako da uvijek crkava najskuplji dio. Hebi ga, kuhate blizu TV aparata i para ga ubije. Prijatelju su u Tuzli naplatili oko 40 KM zamjenu kondenzatora(čini mi se) na matičnoj, prošle godine. Ne dam toliko para jer je grafička stara 4 godine. Gle ,ja po slici pretpostavljam da je ovo nvidia 6600 (club 3d),ili neka iz te ili starije serije. Kondenzatore da ti promijeni neće te izać jeftinije od 20-ak maraka. A za te pare možeš uzet polovnu nvidia 7600 gt ,koja radi . Bolje i to nego da se zezaš sa majstorima i servisima.
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 24 ožu 2012, 00:55 |
|
|
8500 GT. Nisam imao nekih problema sa njom iako nije ni tad spadala u vrh grafičkih kartica.
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 24 ožu 2012, 01:00 |
|
|
Lebowski je napisao/la: 8500 GT. Nisam imao nekih problema sa njom iako nije ni tad spadala u vrh grafičkih kartica. Ako sam dobro shvatio ,nisi udaljen previše od HR granice. Da se nać takvih za 100 kn kod nas,da si se javio ranije poslao bi ti ja ati x1600 256mb ,imao sam ju u ladici. www.njuskalo.hr ,pregledaj ovdje.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 24 ožu 2012, 01:28 |
|
|
Kako bi ti poslao, ne razumijem se baš u te kupovine, gledam i na ovoj stranici ima dosta povoljnih, kao i na www.pik.ba. Trebala bi mi i jedna AGP koja valja.
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 24 ožu 2012, 01:31 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Kako bi ti poslao, ne razumijem se baš u te kupovine, gledam i na ovoj stranici ima dosta povoljnih, kao i na http://www.pik.ba. Trebala bi mi i jedna AGP koja valja. Sjetio sam se nečeg duplo boljeg od obje stranice što smo stavili . http://www.bug.hr/forum/Dole imaš dio "oglasnik" . Možeš mi ako želiš napisat odakle si u pp ,pa ću vidjet ako mogu nešto iskombinirat u posredovanju . Počesto sam u BiH gdje imam rodbine. Šta ti treba na kraju ? PCI-e ili AGP ?
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 24 ožu 2012, 01:41 |
|
|
Pa PCI mi treba, AGP da stavim u ovaj računar što upravo koristim, on ima neku integrisanu a bez PCI-E slota.
Komplikovano je to preko posrednika, gledaću da sutra već uzmem kakvu ili da zamijenim kondenzatore, najverovatnije. A i nemaš rodbinu blizu Gračanice. Ima li kakav sistem da se pošalje roba poštom a ja uplatim na tvoj račun pare ili šta slično?
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Problem sa grafičkom Postano: 24 ožu 2012, 01:47 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Pa PCI mi treba, AGP da stavim u ovaj računar što upravo koristim, on ima neku integrisanu a bez PCI-E slota.
Komplikovano je to preko posrednika, gledaću da sutra već uzmem kakvu ili da zamijenim kondenzatore, najverovatnije. A i nemaš rodbinu blizu Gračanice. Ima li kakav sistem da se pošalje roba poštom a ja uplatim na tvoj račun pare ili šta slično? Ima naravno ,pa tako svi i rade. Ovdje je zbilja mala šansa na tom forumu da će te netko preveslat. Jer da bi nešto prodavao moraš imat 6 mjeseci staža minimalno.A nitko neće to da prokocka pa da ga banaju . Ostavit ću ti poruku u inboxu.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 25 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|