|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 65 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: CMS Postano: 03 svi 2012, 21:30 |
|
|
Otvaram temu o CMS paketima kao što su Drupal, Joomla i Wordpress. Da li ih koristite, kakva su vam iskustva? Podelite sa drugim forumašima svoje linkove i trikove, ali i pitanja.
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: CMS Postano: 04 svi 2012, 06:08 |
|
|
Jedna od stvari koju ljudi najčešće žele da sklone sa svake teme je User login. Putem njega svaki posetilac može da zatraži članstvo i pošalje vam generisani mail sa zahtevom, što je u nekim slučajevima nepoželjno. Jer se ni vizuelno ni funkcijski ne uklapa u koncepciju nekih sajtova. U CMS paketu Drupal (verzija 7), to možemo da sprečimo na sledeći način:
Idite na Structure >> Blocks, pronađite gde je u vašoj temi lociran User login, i izaberite sa padajućeg menija None. User login će automatski preći pod Disabled spisak komponenti, i samim tim je van upotrebe. Kako ćete se sada logovati na sajt? Na lokaciju sajta, dodaćete u address bar, /user.
|
|
Vrh |
|
 |
Chorus
|
Naslov: Re: CMS Postano: 06 svi 2012, 00:38 |
|
|
Skoro sve sam ih koristio, no Drupal mi nije nešto legao (ne sjećam se zašto, davno je bilo kada sam ga testirao). Joomla i Wordpress su odlični CMSovi sa velikim zajednicama korisnika, velikim brojem dostupnih pluginova/modula/komponenti, super laki za instalaciju te poprilično sigurni (ako se vrše nadogradnje samog CMSa i instaliranih dodataka).
Što se tiče ostalih, izdvojio bih Umbraco CMS koji se meni osobno jako svidio.Hebeno stabilan i brz, no mana mu je malo manja zajednica korisnika te nedostatak third-party komponenti.
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: CMS Postano: 09 svi 2012, 17:50 |
|
|
Chorus je napisao/la: Skoro sve sam ih koristio, no Drupal mi nije nešto legao (ne sjećam se zašto, davno je bilo kada sam ga testirao). Joomla i Wordpress su odlični CMSovi sa velikim zajednicama korisnika, velikim brojem dostupnih pluginova/modula/komponenti, super laki za instalaciju te poprilično sigurni (ako se vrše nadogradnje samog CMSa i instaliranih dodataka).
Što se tiče ostalih, izdvojio bih Umbraco CMS koji se meni osobno jako svidio.Hebeno stabilan i brz, no mana mu je malo manja zajednica korisnika te nedostatak third-party komponenti. Da, Wordpress je prilično fleksibilan. Drupal sam morao da koristim, nije bila moja ideja... Radeći sam dosta naučio o njemu i nekako mi je postao favorit. Mada realno nije najbolji CMS, to je jasno. Module moraš dodavati za najosnovnije stvari, od editora do petljanja oko izgleda. Što je dosta stupidno. Naravno da želim RTF editor na sajtu...
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: CMS Postano: 09 svi 2012, 19:16 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
- Wordpress je kao Ava Karabatić. Uzmi ili ostavi, nećeš od nje napraviti damu. - Joomla je kao Željko Kerum. U paketu dođe nešto, možeš to iskoristiti za trgovca, možeš i za političara. Eventualno direktor hotela, i to je to.
- Drupal je kao tek rođeno dijete. Možeš ga oblikovati kako poželiš. Ako bude narkoman tvoja greška, ako bude magistar znanosti tvoja zasluga.
Mnoge Drupal živcira jer sve moraju raditi od nule, nema gotovih pakovanja, kao Ava i željko..
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
Chorus
|
Naslov: Re: CMS Postano: 09 svi 2012, 20:09 |
|
|
Čudna usporedba... Wordpress i Joomla su u velikoj prednosti nad Drupalom baš zbog te zajednice korisnika i stotina dostupnih komponenti/plugina. Drupal, s druge strane tih dodataka nema, baš zbog male zajednice, i ako tako nastavi ne piše mu se svijetla budućnost.
Jer, ako netko baš želi CMS krojen po točno njegovim potrebama, bolje mu je razviti (platiti) vlastiti nego raditi za Drupal i ovisiti o Drupalovom kosturu i apdejtima Drupal zajednice...
A što se tiče Ave i Keruma, i Joomla i Wordpress mogu biti i jedno i drugo, sve ovisi o tome kako je vješta osoba koja radi stranicu
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: CMS Postano: 09 svi 2012, 20:16 |
|
|
Kako Drupal nema modula kad ih ima oko tisuću više nego Joomla. I svi besplatni, dok Joomla ima puno komercijalnih. Sa Drupal je teže raditi jer dobiješ lego kockice pa gradi sam što želiš. Joomla i WP imaju gotove dvorce od lego kockica, i slično, ali taj dvorac je poslije teško prilagoditi nekim željama klijenata. Ako te pogodi sa onom zajebanom a ti nemaš diplomu programera.
Drupal zajednica je puno jača što se tiče supporta i pomoći. Ali nemaju lijep forum kao Joomla, pa to možda neke odbija.
Eto napravi mi stranicu u Joomla da imam jednu kategoriju sa mojim fizičkim dućanima (sa Google mapom za svaku adresu-dućan, po artiklu) širom BiH. A da na search imaš opciju listanja svih Google markers u jednoj mapi, i da ti search može raditi na radius distans, i sve ostalo detaljno pretraživanje.
Otegnut ćeš muda da to složiš i napraviš u Joomla, masu editiranja koda dodataka te čeka. U Drupal piece of cake.
|
|
Vrh |
|
 |
Chorus
|
Naslov: Re: CMS Postano: 09 svi 2012, 21:14 |
|
|
Drupal ne da nema više plugina/modula/komponenti nego Joomla, nego nema ni blizu. Ogromna većina toga što si vidio na Drupalovom sajtu su dijelovi koda, APIji za razne stvari... koji krajnjem korisniku ne znače ama baš ništa. Da ih ima toliko koliko ti kažeš, nebi bilo potrebe za tolikim pisanjem vlastitog koda. Što se tiče tih komercijalnih modula kod Joomle, ne vidim u čemu je tu problem, ništa nije besplatno. Tome su i CMSovi namijenjeni, običnim ljudima koji brzo i jeftino žele podignuti site. Hoće neku komponentu za nekretnine, fino je plate 50$, instaliraju, te ako zapnu imaju podršku koju su platili pri kupovini komponente.
Što se zajednice tiče, dijelom si u pravu.Drupal zajednica jest dosta velika, no raštrkana je na 100 sajtova i foruma te nema neke velike kontrole, nema hijerarhiju. Dok, kod Joomle imaš jedan forum (jako lijep) i zajednicu gdje se sve testira, provjerava i kontrolira, na jednom mjestu.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: CMS Postano: 09 svi 2012, 22:16 |
|
|
Sad sam provjerio. Joomla dodataka 9463, Drupal dodataka 10101. Mada nebitno.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: CMS Postano: 09 svi 2012, 22:25 |
|
|
To su sve korisni dodaci. Ako netko ne zna kako da ih koristi druga stvar. Ne moraš ni znati sve napamet, kad zatreba naučiš i znaš za ubuduće. I nisam rekao da Drupal treba više diranja u code, dapače puno manje nego Joomla.
Onaj gore primjer sa Google maps i advanced maps search sam mjesecima za Joomla tražio i mijenjao u code da to namjestim. U Drupal sam to napravio za jedan dan, code nisam ni dirnuo. To "mjesecima" čitaj kao da mi te stvari trebale na raznim stranicama, ne samo jednoj.
Joomla i WP su OK za male stranice. Ali čim nešto kompliciranije dođeš do zida. Sve ovisi što ti klijent poželi. Ako trefi, onda se snalazi.
Da ne idem sad u detalje. Neke stvari u Joomla su mi znale uzeti dane, tjeden i mjesece. Postavi pitanje na support forumu od dodatka, odgovri da će pogledati, čekaj mjesecima. Nigdje rješenja na Google. Nekad sam bio primoram namještati code i sam nađem neko rješenje koje neće da napišu na svom support forumu.
I onda se igraš mjesec dana sa Drupal i skužiš da to što ti uzimalo tjedne i mjesece u Drupal namjestiš za sat vremena. Zar nije da popizdiš.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: CMS Postano: 09 svi 2012, 22:32 |
|
|
Svaka čast na temi a nije li ko mogao napisati o čemu je ovdje riječ da ljudi ne guglaju za svaku stvar. Kako sam shvatio ovo su neki alati za pravljenje web stranica, blogova i slično.
|
|
Vrh |
|
 |
Chorus
|
Naslov: Re: CMS Postano: 09 svi 2012, 23:04 |
|
|
BBC je napisao/la: Sad sam provjerio. Joomla dodataka 9463, Drupal dodataka 10101. Mada nebitno. Znam, provjerio sam prije nego sam napisao prijašnji post, no svejedno sam napisao da Joomla ima više, i stojim iza toga. Drupal sve i svašta računa pod dodatke.Evo, od tih 10.000 dodataka, 5500 ih je u experimentalnoj fazi, što znači da nisu spremni za upotrebu, samo za eksperimentiranje i usavršavanje do gotovog proizvoda. BBC je napisao/la: To su sve korisni dodaci. Ako netko ne zna kako da ih koristi druga stvar. Ne moraš ni znati sve napamet, kad zatreba naučiš i znaš za ubuduće. Da, ja i ti hoćemo.Ali sama poanta CMSova je da ih manje iskusni ljudi mogu instalirati i korisiti, dodavati dodatke i održavati site. Ovo prerasta u onu moj ćaća je jači od tvog ćaće, pa da proglasimo primirje... O ukusima za žene i CMSove se ne raspravlja Lebowski je napisao/la: Svaka čast na temi a nije li ko mogao napisati o čemu je ovdje riječ da ljudi ne guglaju za svaku stvar. Kako sam shvatio ovo su neki alati za pravljenje web stranica, blogova i slično. CMSovi (ilitiga Sustavi za upravljanje sadržajem) su ti gotove besplatne aplikacije za izradu i održavanje webstranica. Postoji više različitih CMSova (Joomla, Drupal, Wordpress), no svi rade na istom principu. Npr. negdje zakupiš hosting, logiraš se, i sa par klikova si instaliraš webstranicu. Sve promjene na stranici (članke, slike, korisnike, galerije, izgled stranice) radiš preko jednostavnog administracijskog dijela. Za Joomlu, odi na http://demo.joomla.org/ i malo pronjuškaj, možeš čak napraviti i testnu stranicu da vidiš kako to izgleda. Drupal službene stranice http://drupal.org, demo sam jedino našao ovdjeWordpress, http://hr.wordpress.org/ službene stranice, demo ovdje
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 00:03 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Svaka čast na temi a nije li ko mogao napisati o čemu je ovdje riječ da ljudi ne guglaju za svaku stvar. Kako sam shvatio ovo su neki alati za pravljenje web stranica, blogova i slično. Ovo i nije tema za laike. Neophodno je makar osnovno predznanje u izradi weba, kao i pratećih tehnologija. HTML, CSS, PHP, etc.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 06:13 |
|
|
Chorus je napisao/la: CMSovi (ilitiga Sustavi za upravljanje sadržajem) su ti gotove besplatne aplikacije za izradu i održavanje webstranica.
Na kraju ispadne da je najfleksibilniji CMS u stvari PHP ili ASP.NET. Nemaš ništa gotovo, ali zato imaš mogućnosti. Meni se od pobrojanih najviše sviđa WordPress. Usput, ima dodataka koliko Drupal i Joomla zajedno. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1249 of 2558 - 48.83%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 09:51 |
|
|
Meni se ništa od toga ne sviđa! Dodavanje raznih ekstenzija na te web cms liči na dogradnju polu izgrađene kuće... Da bi cms koristio ekstenziju od par stotina linija koda obično mora proći na tisuće drugih linija koda zaduženih za učitavanje i prezentaciju ekstenzija.. Danas postoji na tisuće cms-ova što besplatnih što komercijalnih, ali najbolji cms je onaj koji je izgrađen na zahtjev klijenta. @Naša Kvačica, Apsolutno Apsolutno :) se slažem sa prvim redom tvog komentara, samo što bi ja dodao da je ASP.NET framework, dok je PHP jezik, koji isto tako ima kvalitetne framework-ove (Zend, CakePHP,..) i tu je svakako kralj svih web framework-ova Ruby on Rails http://rubyonrails.org/ kojega danas koriste mnogi poznati web servisi..
_________________ 🇭🇷🇧🇦 Spreman, vjeran, zauvijek Domu svome!
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 12:35 |
|
|
Hmmmm..."cms izgrađen na zahtjev klijenta".
Jesi ti svjestan da je većina takvih obično neki nepopularan i vrlo malo korišten CMS. Kako je Open Source licenca uzmu ga i prilagode svojoj tvrtci. Admin panel malo preurede, stave logo tvrtke, sakriju i izmjene neke stvari da ne možeš u source code i Google naći otkud je, i to je to. Naplate ti masno kao da su izradili sve sami od scratch.
Uostalom zašto bi taj bio bolji od onog kojeg rade grupe svjetski vrhunskih programera u jakim CMS zajednicama ?
Pogledaj koje velike institucije i tvrtke se odlučile za Drupal. Možeš krenuti od White House, Economist.com, AT&T, Human Rights Watch, Sanyo, dijelovi BBC, CNN korporacija, FedEX. I masa drugih poznatih. Nije baš šala. Oni su iz nekog razloga mislili da iako im platiti za njih građen CMS kao meni kavu, ipak se odlučili za Drupal.
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 14:06 |
|
|
BBC griješiš,
Prvo softver otvorenog koda ne daje ti uvijek pravo da ga koristiš u komercijalne svrhe bez naknade, naprotiv većina opensource zajednica traži neku nadoknadu za komercijalnu eksploataciju njihova koda. Zato dobro treba gledati licence. Tvrtke koje upravljaju opensource rješenjima uglavnom imaju visok profit od istih, to važi i za joomlu, drupal i sl.
Drugo, tvojim upisom pokazuješ da nisi svjestan težine takvih zahvata koji će imati zadatak sakriti porijeklo koda i nekompatibilnosti sa proširenjima i nadogradnjama koja će se poslije tražiti. To mogu raditi samo idioti ili crackeri.
Treće, zašto custom cms ne bi mogli raditi vrhunski programeri izvan opensource zajednice? Ljudi koji rade cms na zahtjev klijenta itekako su stručnjaci koji razumiju svaki dio koda, za razliku od 'stručnjaka' koji slažu module u joomli i sl cms i nemaju pojma što se dešava u pozadini. Pa onda možemo doći u situaciju da takvi 'stručnjaci' nisu u stanju implementirati željena rješenja, izvršiti optimizaciju koda, postaviti joomlu, wordpress,.. na nginx ili cherooke server.. Na kraju sve ispadne skuplje.
Da pojasnim, opensource rješenja imaju svoje prednosti ali i mane. Joomla, Drupal, WP,.., koliko god bili moćni alati, toliko su i loši jer njih koriste ljudi koji ne razumiju kako taj softver funkcionira. Zaključak, džabe ti vrhunski programeri opensource rješenja, ako nemaš vrhunske ljude koji će sav taj kod implementirati u traženo rješenje.
Moja malenkost je veliki poštovalac softvera baziranog na otvorenom kodu, moja glavni OS je Linux, u svom radu koristim opensource rješenja i iz iskustva sam napisao gore iznešeno. ;)
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 14:33 |
|
|
GPL licenca ti daje za pravo da radiš sa tim što hoćeš. Ako hoćeš staviti da si ga ti napravio, bilo ti po volji. Vlasnici licence samo traže da makneš gdje se oni spominju u code.
Znači možeš uzeti Joomla, Drupal ili bilo koji drugi GPL CMS i skloniti iz code sve gdje se oni spominju i staviti da je CMS napravio Man in Black.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 14:36 |
|
|
Oni koji prave velike CMS-ove zarade od izrade riješenja i web stranica. Jer čitav svijet zna da su dobri programeri i maheri, i uzima njihove usluge. Direktno od CMS ne zarade. CMS im je samo reklama da dobiju klijente i posla.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 14:40 |
|
|
Inače razumijem ja tebe potpuno. Ali ubijediti me nećeš da tvoj CMS može biti imalo bolji od Joomla i Drupal.
Jer ti ga (ili u nekoj tvrtci) programiraš sam. Velike CMS-ove rade grupe vrhunskih programera. Kad ti hacker upadne oni se ujedine i za 3 sata do 1 dan imaš update da zakrpiš rupu. Kad tebi na tvoj custom CMS upadne hacker ja iako sam masno platio tvoj CMS moram čekati kad će se tebi dignuti kita, i hoće li uopće, da promijeniš i nađeš u code da me riješiš tog hackera.
Kao što rekoh na početku, "CMS od tvrtke po željama klijenta" je u većini slučajeva način d aizvuku više novca od naivnog klijenta. Mogu opravdati silne sate posla, a po satu naplaćuju.
Neki dan sam vidio Admin panel od jednog takvog CMS. 3-5 opcija na meniju sa lijeve strane i to je to.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 14:48 |
|
|
I ne miješaj Open Source sa GPL licencom. Velika je razlika.
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 16:11 |
|
|
Ne miješam ja Open Source sa Licencama, mislim da sam to jasno rekao ;) MIT licenca je u ovom slučaju najpoželjnija ;)
Namjenski napravljen CMS sadrži isključivo ono što klijent treba. Npr zašto jedan index.hr, bug.hr, info.ba, klix, pik, dernek, tulumarka, groupon, twitter... nije urađen u joomli, wordpressu isl?? Dati ću odmah odgovor, zato što ne mogu sa tehničke strane zadovoljiti potrebe klijenata i korisnika..
Custom CMS je isto što je u auto industriji izrada trkaćih automobila, na njima se primjenjuje ono što je neophodno i to na način da se uzima najbolja tehnologija, a izbace se sve ostale stvari koje smanjuju performanse, eto slikovito ;) F1, Lamborghini, Rolls Royce ;) su custom cms rješenja, dok su fiat, mazda, opel, mercedes, ta opensource rješenja ;)
|
|
Vrh |
|
 |
Chorus
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 16:15 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Ovo i nije tema za laike. Neophodno je makar osnovno predznanje u izradi weba, kao i pratećih tehnologija. HTML, CSS, PHP, etc. A dobro, potrebno je poznavati barem nešto (makar HTML) ako želiš dorađivati CMS (ili bolje rečeno stranicu) baš po svojim potrebama. No, ako želiš jednostavan sajt za prijateljevu firmu sa par stranica, sve se da uraditi i bez nekog predznanja. Instaliraš CMS, dodaš temu, postaviš izbornike i linkaš na stranice i puniš ih preko editora, to nebi trebao biti problem... Naša Kvačica je napisao/la: Na kraju ispadne da je najfleksibilniji CMS u stvari PHP ili ASP.NET. Nemaš ništa gotovo, ali zato imaš mogućnosti. Nekontam  Po toj logici najbolje auto je hrpa metala ManInBlack je napisao/la: Meni se ništa od toga ne sviđa! Dodavanje raznih ekstenzija na te web cms liči na dogradnju polu izgrađene kuće... Da bi cms koristio ekstenziju od par stotina linija koda obično mora proći na tisuće drugih linija koda zaduženih za učitavanje i prezentaciju ekstenzija.. Danas postoji na tisuće cms-ova što besplatnih što komercijalnih, ali najbolji cms je onaj koji je izgrađen na zahtjev klijenta. @Naša Kvačica, Apsolutno Apsolutno :) se slažem sa prvim redom tvog komentara, samo što bi ja dodao da je ASP.NET framework, dok je PHP jezik, koji isto tako ima kvalitetne framework-ove (Zend, CakePHP,..) i tu je svakako kralj svih web framework-ova Ruby on Rails http://rubyonrails.org/ kojega danas koriste mnogi poznati web servisi.. Potpisujem.Svaka iole ozbiljna tvrtka koja se bavi razvojem piše vlastite CMSove koje onda prilagođavaju i prodaju korisnicima. Nego, hoćemo se sada svađati malo PHP framework-ovima vs ASP.NET? BBC je napisao/la: Pogledaj koje velike institucije i tvrtke se odlučile za Drupal. Možeš krenuti od White House, Economist.com, AT&T, Human Rights Watch, Sanyo, dijelovi BBC, CNN korporacija, FedEX. I masa drugih poznatih. Nije baš šala. Oni su iz nekog razloga mislili da iako im platiti za njih građen CMS kao meni kavu, ipak se odlučili za Drupal.
Pa kakve to veze ima što su se oni odlučili za Drupal?Svi biraju nešto što im paše, evo, Joomlu su odabrali Ebay, UN, Barnes&Noble, General Electric, McDonalds, Ikea... Naravno, neki ga koriste kao osnovnu stranicu, neki za samo neke dijelove sajta. To ne znači ništa i ne daje ni jednom od njih neku prednost.Ja samo govorim da je meni osobno draža Joomla. BBC je napisao/la: Inače razumijem ja tebe potpuno. Ali ubijediti me nećeš da tvoj CMS može biti imalo bolji od Joomla i Drupal.
Jer ti ga (ili u nekoj tvrtci) programiraš sam. Velike CMS-ove rade grupe vrhunskih programera. Kad ti hacker upadne oni se ujedine i za 3 sata do 1 dan imaš update da zakrpiš rupu. Kad tebi na tvoj custom CMS upadne hacker ja iako sam masno platio tvoj CMS moram čekati kad će se tebi dignuti kita, i hoće li uopće, da promijeniš i nađeš u code da me riješiš tog hackera.
Kao što rekoh na početku, "CMS od tvrtke po željama klijenta" je u većini slučajeva način d aizvuku više novca od naivnog klijenta. Mogu opravdati silne sate posla, a po satu naplaćuju.
Neki dan sam vidio Admin panel od jednog takvog CMS. 3-5 opcija na meniju sa lijeve strane i to je to. Nije poanta u tome dali je bolji.Bitno je to što je prilagođeniji njegovom klijentu, više nego što će biti Joomla ili Drupal. To što kažeš da ima samo 3-4 stavki u meniju sa strane, možda je to baš njegov klijent tražio.Sučelje ostalih CMSova mu je prekomplicirano, i čovjek je htio jednostavan izbornik da može dodavati stvari, bez bespotrebnih opcija i mogućnosti. A haker će ti prije srušiti Joomlin ili Drupalov site nego nešto što si sam radio.Zašto?Zato što je njihov kod dostupan, svatko može vidjeti kako stvari rade, plus ako imaš dosta instaliranih dodataka (koje su pisali neiskusni programeri) otvaraju se dodatne sigurnosne rupe.Slična usporedba sa Macom i Windowsima.Mac je platforma sa malim brojem korisnika i nikome nije bilo zanimljivo pisati viruse za nju, dok Windows drži više od 90% tržišta i sav malware je pisan za njih. Btw, administratori, jeli HerceBosna portal Drupal ili nešto vlastito?
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 16:24 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Chorus je napisao/la: CMSovi (ilitiga Sustavi za upravljanje sadržajem) su ti gotove besplatne aplikacije za izradu i održavanje webstranica.
Na kraju ispadne da je najfleksibilniji CMS u stvari PHP ili ASP.NET. Nemaš ništa gotovo, ali zato imaš mogućnosti. Meni se od pobrojanih najviše sviđa WordPress. Usput, ima dodataka koliko Drupal i Joomla zajedno.  Lično uvek radije idem from scratch. Skiciram basic layout na papiru i počinjem od toga. Na žalost u zadnjih par meseci sam dosta aljkav po pitanju programiranja. Konkretno u PHP-u. Tu CMS dođe prilično handy...
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: CMS Postano: 10 svi 2012, 16:24 |
|
|
BBC je napisao/la: Oni koji prave velike CMS-ove zarade od izrade riješenja i web stranica. Jer čitav svijet zna da su dobri programeri i maheri, i uzima njihove usluge. Direktno od CMS ne zarade. CMS im je samo reklama da dobiju klijente i posla. Dakle opet rade custom rješenja, bazirana na tim svojim cms-ovima ;) To je ono što sam već rekao, ljudi poznaju svoj kod i mogu raditi čuda, i to naravno masno naplate ;) S druge strane Mujo iz Sarajeva će uzeti stotinjak KM zato što će instalirati Joomlu i postaviti template za nju, bez da zna kako to sve funkcionira, tj koje su klase odgovorne za izvršavanje određenih funkcionalnosti joomle :) Sutra njegov klijent poželi implementirati umrežavanje sa socijalnim mrežama, Mujo će prevrnuti internet u potrazi za dodatcima i naći će vjerojatno polovično rješenje. S druge strane, ozbiljan programer neće tražiti ekstenzije po netu, nego će sjesti i implementirati oAuth 1 i 2 autorizaciju, i znati će iskoristiti api socijalnih mreža, neće mu JSON biti špansko selo.. ;) Rezultat ce biti onakav kako to klijent očekuje ..
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|