Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 26330 Lokacija: Heartbreak Hotel
Mi smo u školi učili da je Kupres dobio ime po latinskom Cuprum, što znači bakar, s obzirom na nekadašnja nalazišta te rude na tom lokalitetu. Znači, Kupres i Cipar su sinonimi, što je dodatni argument za istovjetnu budućnost BiH i te zemlje.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
Jest jako čudno , i zato treba možda probati sa sledećim okvirom pokušavanja odgonetanja , npr.u CG postoji Durmitor , ali postoje i vrhovi Pirlitor , kao i Visitor na Komovima(Cg takođe).
Nekako imam osećaj(možda grešim) da je Kupres reč iz 2 dela Ku-pres ili Kup-res.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
Da samo treba zati jel su postojala nalazišta bakra tamo jer mi je sumnjivo da ima bakra na tolikoj visini , a sa druge strane može biti nešto "crveno" u smislu da se na Kupresu npr. u jesen vegetaija zacrveni i slično.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.