HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 pro 2024, 15:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 780 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kupres
PostPostano: 19 kol 2009, 20:17 

DaniKU je napisao/la:
dudu je napisao/la:
:evotigana

Šalim se ja malo :palacgore2 , cijenim svaku tvoju pohvalu i drago mi je kad opaziš da sam postavio novosti o Kupresu i to popratiš komentarom. :zivili :yes

jedna od dražih tema jer je vrlo živopisna. budem i ja skinuo neke vijesti s tomislavcitya.

Vrh

PostPostano: 20 kol 2009, 06:35 

dudu je napisao/la:

jedna od dražih tema jer je vrlo živopisna. budem i ja skinuo neke vijesti s tomislavcitya.

Hvala ti legendo :palacgore1 .
Tako i treba, samo naprijed :smajl007

Vrh

PostPostano: 22 kol 2009, 06:40 

Skijaši u ulozi ekologa

U organizaciji ski kluba „Stožer“ i uz sudjelovanje ski kluba „Striž“ iz Tomislavgrada danas su mladi skijaši kao i njihove starije klupske kolege u akciji čišćenja staze na terenima sportsko rekreativnog centra stožer vrana.

slika
Članovi Ski kluba "Sožer" u akciji

Ovoj akciji se odazvalo 30 članova ski kluba „Stožer“ iz Kupresa i 20 članova ski kluba „Striž“ iz Tomislavgrada.Ova akcija je dio ljetnog programa čiji je cilj edukativno djelovanje na mlađe članove kluba , a ujedno se želi doprinjetii boljoj pripremi terena za nadolazeću sezonu skijanja.Ono što je na neki način razočaralo je činjenica da je ipak nešto manji odaziv starijih članova kluba, što se može prepisati sezoni godišnjih odmora i činjenici da bi neki privatni iznajmljivači soba željeli tijekom 3 mjeseca sezone pune sobe i apartmane a za uzvrat ne bi htjeli sami tomu doprinijeti.

Izvor: http://www.kupreskiradio.com/?go=article&id=1250854792

Vrh

PostPostano: 22 kol 2009, 06:42 

Unatoč blagoj zimi i recesiji ulagači u Stožer ne odustaju

Boraveći na terenima sportskog rekreativnog centra "Stožer- Vrana" iznenadili smo se kad smo zatekli 50 radnika u poslu izgradnje lani započetog hotela , što je bio povodo za razgovor sa jednim od vlasnika centra gospodinom Miljenkom Mandžom ,pitali smo ga kako to da unatoč lošoj prošlogodišnjoj sezoni oni ipak nastavljaju ulaganja?

slika

Gospodin Miljenko nam je rekao da je Kupres još uvijek ne otkriven što se tiče potencijala i da oni žele kompletirati ponudu.
Nije samo zima ono što je orijentacija njihovog ulaganja nego se ponuda treba protegnuti na cijelu godinu.Projekt ski centra „Stožer“ je podijeljen u više faza pa tako je ove godine u drugoj fazi plan da se do polovice Prosinca završi hotel pored restorana „Kupreška kuća“ čiji će kapacitet biti 120 ležaja.Uz spomenuti hotel do istog vremena je potrebno i postaviti postrojenje za umjetno zasnježivanje staze u dijelu u kojem ponajprije nestane snijega,što znači postavljanje najmanje 4 topa za umjetni snijeg na donjem djelu staze a ukoliko bude moguće taj broj povećati i na veći dio staze.Kako je istaknuo Miljenko ovu sezonu žele dočekati daleko spremnije nego prošlu te sa punom ponudom izići na turističko tržište.

Izvor: http://www.kupreskiradio.com/?go=article&id=1250855416

Vrh

PostPostano: 22 kol 2009, 07:09 

DaniKU je napisao/la:
Unatoč blagoj zimi i recesiji ulagači u Stožer ne odustaju

Boraveći na terenima sportskog rekreativnog centra "Stožer- Vrana" iznenadili smo se kad smo zatekli 50 radnika u poslu izgradnje lani započetog hotela , što je bio povodo za razgovor sa jednim od vlasnika centra gospodinom Miljenkom Mandžom ,pitali smo ga kako to da unatoč lošoj prošlogodišnjoj sezoni oni ipak nastavljaju ulaganja?

Gospodin Miljenko nam je rekao da je Kupres još uvijek ne otkriven što se tiče potencijala i da oni žele kompletirati ponudu.
Nije samo zima ono što je orijentacija njihovog ulaganja nego se ponuda treba protegnuti na cijelu godinu.Projekt ski centra „Stožer“ je podijeljen u više faza pa tako je ove godine u drugoj fazi plan da se do polovice Prosinca završi hotel pored restorana „Kupreška kuća“ čiji će kapacitet biti 120 ležaja.Uz spomenuti hotel do istog vremena je potrebno i postaviti postrojenje za umjetno zasnježivanje staze u dijelu u kojem ponajprije nestane snijega,što znači postavljanje najmanje 4 topa za umjetni snijeg na donjem djelu staze a ukoliko bude moguće taj broj povećati i na veći dio staze.Kako je istaknuo Miljenko ovu sezonu žele dočekati daleko spremnije nego prošlu te sa punom ponudom izići na turističko tržište.

Svaka cast.

Vrh

PostPostano: 24 kol 2009, 19:57 

Franz Ferdinand je napisao/la:

Svaka cast.

Hvala. :zivili

Vrh

PostPostano: 24 kol 2009, 20:01 

Vjerojatno je dosta vas čulo za pokrenuti projekt o kojem možete više pročitati u sljedećem članku. Izuzetno mi je drago što je pobijedila upravo slika koja prikazje ljepotu Kupreškog polja.

Umjetnička galerija BiH
Jurkićeva "Visoravan u cvatu" pobjednik izbora

Najznačajnije djelo eminetnog bh. slikara Gabrijela Jurkića "Visoravan u cvatu", pobjednik je “izbora” koje su organizirali Studio Lisica i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine.
U okviru projekta "Pogledaj me: Izbori", koji je počeo 7. augusta posjetioci novopokrenute web stranice Umjetničke galerije BiH imali su priliku između 10 slikara i njihovih djela izabrati jedno djelo koje će biti izloženo u Galeriji.

Kanidati za koje se moglo glasati su: Vojo Dimitrijević, Behudin Selmanović, Gabrijel Jurkić, Roman Petrović, Đoko Mazalić, Petar Šain, Bekir Misirlić, Ismet Mujezinović, Jovan Bijelić, Branko Radulović.

Projekt i izložba "Pogledaj me: Izbori" direktno poziva društvo da preispita vlastiti stav prema umjetničkom blagu Bosne i Hercegovine.

Ujedno ovim projektom se promovira i web stranica Galerije, www.ugbih.ba.

Putem ove web stranice zainteresovani ljubitelji likovne umjetnosti mogu glasati za neka od najvrednijih umjetničkih djela bh. umjetnika koja se čuvaju u depoima Galerije.

Glasanje na web stranici www.ugbih.ba počelo je 7. a završilo 22. augusta. Djelo Gabrijela Jurkića bit će postavljeno u Umjetničkoj galeriji BiH u srijedu. Postavka će trajati samo 24 sata.

"Visoravan u cvatu" se smatra najznačajnijim djelom Gabrijela Jurkića u kojem je portretirao svu ljepotu Kupreške visoravni tokom ljetnih mjeseci.

Ovo se djelo umjetnosti danas čuva kao nacionalno blago u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Projekt je realiziran uz pomoć Patton Sustainable Trust Fondacije iz Njemačke.

slika

Izvor: http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/090824035

Vrh

PostPostano: 28 kol 2009, 14:07 

155 godina osnovne škole na Kupresu

Potaknuta obljetnicom koju ovih dana obilježavaju bosanski franjevci želim podsjetiti na jedan važan podatak o njihovom djelovanju na Kupresu tj. na otvaranju prve osnovne škole na Kupresu u selu Otinovcima.

„1854. godine franjevci su u Otinovcima u kupljenom čardaku od nekih Muslimana otvorili Osnovnu školu u kojoj su poučavali do 1888. godine mušku djecu kada je u Kupresu otvorena novosagrađena škola. Ova, škola ( u Otinovcima koju su osnovali franjevci) imala i neki značaj javnosti dok ne može biti sumnje, da su franjevci znali prije nje poučavati pojedince u župnom stanu“ Miroslav Džaja str. 218.

„Godine 1854. franjevci su u Otinovcima, sjedištu župe, kupili neki čardak od jednog Muslimana u kome su otvorili školu uz materijalnu pomoć austrijskog konzulata u Sarajevu koja se sastojala u novcu i školskim udžbenicima koji su iz Hrvatske prenošeni u Bosnu“ Prof. Mato Džaja str.149. Ova nova škola okupljala je svu djecu.
Profesor Mato Džaja dalje govori da su kasnije na Kupresu otvarane i druge osnovne (četverorazredne ) škole 1906. godine u selu Zlosela, 1914. u Blagaju i Vukovsku, 1929. u Malovanu, a pred 2. svjetski rat otvorena je škola i u Rastičevu.

Osnovna škola u Kupresu sagrađena je uz glavnu cestu ( na lokaciji gdje je danas Hotel Maestral). Škola je imala lijepi vrt sve do potoka Karćevac i voćnjak u kojemu su bile uglavnom šljive.
Zgrada škole bila je solidno zidana kamenom i imala je tri učionice sa zbornicom i ostavom za učila. Imala je dva zahoda, prostrano dvorište, drvarnicu i ostavu za alat.Ispred škole nalazio se lijepi cvjetnjak kojega su uređivali učitelji. Na ulazu u školu do ulice nalazila se ,lijepo ozidana kamenom, česma koja je stalno žuborila u hladovini pet stabala lipa. U školi su u početku radila tri učitelja. Učitelj samac stanovao je u sobi u potkrovlju škole. Škola je imala i bogatu knjižnicu koja se nalazila u zbornici.Školu je uzdržavala Općina tako što je nabavljala ogrjev, plaćala učiteljima stanarinu, dijelila učenicima besplatne udžbenike i školski pribor. Za Božić i Bajram Općina je dijelila siromašnim učenicima materijal za košulje, gaće i hlače te cipele.Učitelji su sa djecom i preko ljeta obrađivali školski vrt i tako djecu upućivali u ratarstvo.Uz svoj učiteljski posao učitelji su aktivno sudjelovali u razvijanju kulturnog života u gradu.Učili su mladež svirati na tamburama, stvara se tamburaški orkestar i pjevački zbor.Učitelji su tada bili glazbeno obrazovani jer se u učiteljskim školama u Hrvatskoj, pa i u Bosni, posvećivala velika pozornost glazbenom obrazovanju.

Prvi Kupešak učitelj bio je Ivan Mišić, a prva učiteljica Kupreška bila je Ljubica Rebrina.Učitelj koji je u Kupresu radio poslije prvog svjetskog rata, a kojega su stari Kuprešaci, pa i moj otac Anto Hrnjkaš (1914.- 2007.), često s poštovanjem spominjali bio je Pavao Šuštić Ličanin koji je bio vrlo obrazovan i blag čovjek.

Započeh sa franjevcima pa da s njima i završim. Nabrojat ću nekoliko imena svećenika, franjevaca Kuprešaka sa kojima se možemo dičiti.Fra Grgo Lozić, fra Filip Kunić, fra Paskal Dumančić, fra Stipo Nevistić, fra Miroslav Džaja, fra Željko Džaja i drugi.Svi su oni zadužili ovaj kraj i svoj narod književnim i znanstvenim radovima šireći vjeru i dajući veliki svoj doprinos kulturi i prosvjećivanju svoga naroda.

U Kupres je navraćao i veliki franjevac Ivan Franjo Jukić koji se divio kreativnosti kupreškog svijeta, a posebno se divio kupreškim narodnim pjesmama te je neke od njih i zapisao.

To bi bilo najkraće o ova dva jubileja, 800 godina franjevaca u Bosni i 155 godina od prve osnovne škole na Kupresu.

Ružica Hrnjkaš-moja nastavnica iz hrvatskog jezika iz OŠ
Izvor: http://www.kupreskiradio.com/?go=article&id=1251371654

Vrh

PostPostano: 28 kol 2009, 19:31 

U tebe ovo Danijele, pravi "portal" o Kupresu! :zubati :smajl007 :palacgore2

Vrh

PostPostano: 29 kol 2009, 09:23 

Zapadni_Mostar je napisao/la:
U tebe ovo Danijele, pravi "portal" o Kupresu! :zubati :smajl007 :palacgore2

:sega Hvala Zapadni. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 31 kol 2009, 18:14 

Župa Otinovci-Kupres dobila novog župnika

Jučer je na pučkoj svetoj misi u 11h predstavljen novi župnik župe Otinovci-Kupres, vlč. Marko Tomić. Novi župnik rodom je iz Žepča. Svećenik je postao još 1976., a do sada je vršio svećeničke dužnosti u Vrhbosanskoj i Porečko-pulskoj biskupiji te u Rimu. U Kupres je došao iz župe Sveta Marija na Krasu u Porečko-pulskoj biskupiji.

U prepunoj crkvi svete Obitelji na Kupresu u ime vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, obrednu ceremoniju predavanja župe vodio je vlč mr. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, a osim predstavljanja novog župnka predstavljen je i novi župni kapelan župe Otinovci-Kupres, vlč. Dragan Jurić.

Novi župnik, vlč. Marko Tomić se zahvalio svima koji su potpomogli rad župe u teškim vremenima nakon smrti pokojnog don Dominika, a posebna zahvala je upućena vlč. Oliveru Jurišiću, dosadašnjem župnom vikaru i upravitelju župe koji je svojim nesebičnim zalaganjem omogućio neometano funkcioniranje župe.

Upravo on, vlč. Oliver Jurišić, jučerašnjom ceremonijom razriješen je dužnosti upravitelja župe te će postati osobni tajnik kardinala Vinka Puljića.

Izvor: http://www.kupresportal.com/?a=v&id=1251632667&m=Župa%20Otinovci-Kupres%20dobila%20novog%20župnika

Vrh

PostPostano: 08 ruj 2009, 10:33 

Evo jedna hi-res slika grba:

slika

Vrh

PostPostano: 08 ruj 2009, 19:08 

Mar-kan je napisao/la:
Evo jedna hi-res slika grba:

Hvala ti Mar-kan-e, baš sam tražio lijepu sliku grba, ali ju nisam mogao naći na netu! :palacgore1 :zivili

Vrh

PostPostano: 08 ruj 2009, 19:11 

Pomalo šokantna vijest, koja me je uistinu iznenadila:

Po nalogu Tužiteljstva BiH, uhapšen Stipe Žulj, osumnjičen za ratni zločin

Sarajevo, 08.09.2009 - FTV
U akciji policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu, a po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, lišen je slobode Žulj Stipe, rođen 1972. godine u mjestu Zlosela, općina Kupres, nastanjen u Kupresu, državljanin BiH i R Hrvatske, uposlen kao aktivni policajac u Policijskoj postaji Kupres.

Osumnjičeni Žulj Stipe, pod istragom je Tužiteljstva BiH, i osumnjičen je da je kao pripadnik Specijalne policije MUP-a HR HB, PU Livno, u mjesecu studenom 1994. godine, počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Stipe Žulj osumnjičen je za ratni zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti.

Nalog za lišenje slobode izdat je jer je tužiteljstvo došlo do saznanja da osumnjičeni vrši prijetnje i zastrašivanje svjedoka u predmetu, te na taj način vrši ometanje istrage Tužiteljstva BiH, kao i zbog opasnosti od bijega osumnjičenog

Izvor: http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... 7&id=21782

Vrh

PostPostano: 10 ruj 2009, 12:19 

markozzz je napisao/la:
Župa Otinovci- Kupres- 2800
Župa Suho Polje - 470 (obuhvaća i područje općine Kupres RS)
Župa Rastičevo - 0

Općina Kupres= 3 270 hrvata(2008god.)

u općini živi oko 120 muslimana

kako to zupa Rasticevo 0 ?
malo je stanovnika :sad ,mislija san da je bar jedno 4000 hrvata u opcini

Vrh

PostPostano: 10 ruj 2009, 21:52 

markozzz je napisao/la:
Župa Otinovci- Kupres- 2800
Župa Suho Polje - 470
Župa Rastičevo - 0(obuhvaća i područje općine Kupres RS)

Općina Kupres= 3 270 hrvata(2008god.)

u općini živi oko 120 muslimana

Kako ja volim reći"malo si se zabunio" :zubati
Zaboravio si dio općine Kupres koji spada pod župu Rumboci Rama. Smijem li znati otkud ti ovi podaci?

Pokušat ću ovih dana saznati od župnika broj Hrvata katolika koje je popisao na božićnim blagoslovima poslije povratka iz izbjeglištva.

P.S.Mislim da sam tebi Frane obećao podatke o Vukovskom... Naravno, ponio sam knjigu u Sarajevo, sjeo za kompjuter, počeo pisati, ali mi je je prijatelj ugledao knjigu i morao sam mu posuditi. Kad mi vrati, prepisat ću citate.
U knjizi se iznose podaci i nekih srpskih autora koji pišu"...Kupres je odnosno ono što se zvalo Kupresom oduvijek bio hrvatski...".

Vrh

PostPostano: 11 ruj 2009, 13:44 

Koliko stanovnika ima gradić Kupres? Ovako gledajući veličinu naselja na Google Earth... čini mi se da tu ima 2000 stanovnika. (vikendice su pretpostavljam van grada)
Kako su to muslimani pali sa 800 na 120?

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2009, 21:24 

Robbie MO je napisao/la:
Koliko stanovnika ima gradić Kupres? Ovako gledajući veličinu naselja na Google Earth... čini mi se da tu ima 2000 stanovnika. (vikendice su pretpostavljam van grada)
Kako su to muslimani pali sa 800 na 120?

Mislim da ima i više od 2000 stanovnika, rekao bih i 2500. Vikendice su izvan grada i ima ih jako puno. A smanjio im se broj u gradu u kojem ima svega 20-tak Bošnjaka.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2009, 21:26 

Oglašen poziv za sudjelovanje na festivalu "Pop Fest Kupres 2009"

slika

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 17:37 

Volonteri Crvenog križa anketirali vozače o poznavanju pružanja prve pomoći

U okviru obilježavanja Svjetskog dana Prve pomoći, volonteri Crvenog križa Kupres po hladnom i vjetrovitom vremenu dana 12. rujna u suradnji s policijskom postajom Kupres i njenom prometnom policijom u vremenu od 11 do 12 sati na magistralnom pravcu Kupres-Split vršili su anketiranje vozača o posjedovanju i poznavanju pružanja prve pomoći.

slika

Vozači su bili korektni i odgovarali su na postavljena pitanja te smo u zadatom vremenu anketirali petnaest vozača i od njih dobili tražene odgovore.

slika

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći. Vidimo se i iduće godine.

Izvor: http://www.kupresportal.com/?a=v&id=125 ... enog%20križa%20anketirali%20vozače%20o%20poznavanju%20pružanja%20prve%20pomoći

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2009, 19:04 

Pošto sam bio na Kupresu, malo sam slikao istočni dio grada dok sam išao do Konzuma.

Kako nisam imao puno vremena, nisam uslikao i ostale dijelove,ali sljedeći put kad budem išao obavezno ću uslikati sve ono što ovaj put nisam.

Pogled prema Gornjem Odžaku,selu u kojem sam odrastao.
slika

Hrvatski dom i Dom zdravlja
slika

Hrvatski dom i ruševina stare gradske crkve
slika

Hrvatski dom-zapadna strana
slika

Industrijska zona
slika

"Konzum", u daljini najviši vrh Kupresa "Malovan"
slika

Tvornica plastične(PVC) stolarije
slika

MIK, tvrtka o kojoj sam već pisao na drugoj temi u PDF-u "Gospodarstvo"
slika

Montažna crkva
slika

Novoizgrađeni kružni tok
slika

Osnovna škola i novoasfaltirano igralište
slika

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2009, 19:39 

Stambeno naselje "Zgrade"
slika

Pogled na sjeverni dio Hrvatskog doma
slika

Pogled na novoasfaltirano igralište i novoizgrađeni motel
slika

Pogled na "Konzum" i južni ulaz u grad
slika

Pogled na Plazenicu
slika
Kao što vidite ovaj dio velikog gradskog parka nije uređen, jer još nije završen spomenik koji se gradi hrvatskim braniteljima. Dio koji je bliže centru grada je uređen i izgrađeno je dječije igralište sa klackalicama, ljuljačkama, drvenim kućicama...
Također su i staze uređene odnosno flaster je postavljen, kao i na središnjem dijelu parka gdje je predviđeno mjesto za fontanu.

Pogled prema Crkvi
slika

Pogled prema industrijskoj zoni. Na slici se vidi samo dio, ali zauzima dosa veliku površinu. Karakteristično je da je Industrijska zona smještena izvan grada po uzoru na moderne gradove i sve se tvornice nalaze u tom dijelu.
slika

Pogled prema Konzumu
slika

Hrvatski dom i stambeno naselje "Zgrade"
slika

Pogled prema skijalištu "Vrana"
slika

Istočna strana Doma zdravlja
slika

Ruševina stare gradske crkve sv. Obitelji, budući spomenik sjećanja na Domovinski rat
slika

Spomenik hrvatskim braniteljima u izgradnji
slika

Ulaz u Hrvatski dom u kojem se nalazi kino dvorana
slika

Stambeno naselje "Zgrade"
slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2009, 19:55 

Na Kupresu završeno geomagnetsko snimanje neolitskih grobova

Na Kupreškoj visoravni završeno je geomagnetsko snimanje dva tumula, neolitskih zemljanih grobova čija je starost oko 3 700 godina. Istraživanje su proveli Zemaljski muzej i Centar za balkanološka istraživanja iz Sarajeva i Romisch Germaniche Komision iz Frankfurta u suradnji s Franjevačkim muzejom i Galerijom "Gorica" u Livnu.

slika

Ravnatelj te galerije Josip Gelo istaknuo je da je cilj snimanja utvrditi je li u zemljanim grobovima nešto sačuvano kako bi se, ako rezultati snimanja budu pozitivni, pristupilo izradi jednog međunarodnog projekta, budući da su tumuli raritet u svijetu.

Gelo je dodao da tumula ima i na području Livanjskog polja i šire regije te da su tumuli s Kupreške visoravni posebno interesantni jer su klimatski uvjeti pogodovali da se ljudski zemni ostaci sačuvaju.

slika

On je također podsjetio da se u Galeriji u Livnu nalaze očuvani ostaci ljudskog tijela tzv. Kuprešaka pronađenog 1983. godine u tumulu na Kupreškoj visoravni, a čija je starosti 3 600 godina.

Izvor: http://www.kupresportal.com/?a=v&id=125 ... esu%20završeno%20geomagnetsko%20snimanje%20neolitskih%20grobova

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2009, 20:26 

A evo nek` se vidi i da mi imamo lijepih cura:

Davorki Tovilo nagrada za najljepšu haljinu na Wiener LifeBallu 2009

Prsatoj ljepotici kupreških korijena Davorki Tovilo, koju su u Njemačkoj zbog oskudne odjeće na raznim društvenim okupljanjima prozvali “Miss prozirna”, ponovno je pošlo za rukom privući pozornost međunarodne javnosti. Ovoga puta na najvećoj europskoj humanitarnoj priredbi, 17. Life Ballu 2009., posvećenom borbi protiv side, koji je održan u subotu u Beču.

Davorka Tovilo, koja je pozornost privukla na europskoj premijeri Gospodara prstenova 3 pojavivši se u potpuno prozirnoj haljini, bila je i na bečkoj svečanosti među najfotografiranijim osobama na crvenom tepihu - jer se dosjetila šokirati Bečane i odjenuti haljinicu Loranda Lajosa vrijednu 50 tisuća eura, koja je pred objektivima otkrila sve starletine atribute.

slika

slika

slika

A riječ je o ovoj haljinici
slika

Mada nam baš i nije na ponos njena "prozirnost", lijepo je čuti i ponešto o poznatim Kuprešacima.

Izvor: http://www.kupresportal.com/?a=v&id=124 ... %20najljepšu%20haljinu%20na%20Wiener%20LifeBallu%202009 / Večernji list

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2009, 18:59 

Oglašena prodaja trgovačkog poduzeća "Plazenica Promet"

JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE PONUDA za prodaju 100% državnog kapitala TRGOVAČKOG PODUZEĆA „PLAZENICAPROMET“ d.o.o. Kupres putem tendera u velikoj privatizaciji Broj 1/2009 Predmet prodaje Državni kapital u trgovačkom poduzeću “PLAZENICAPROMET” d.o.o. Kupres, u iznosu od 767.996,00 KM koji čini 100% kapitala poduzeća. Pravni status: Poduzeće je registrirano, a trenutno neaktivno.Djelatnost : Trgovina na veliko ostalim proizvodima za kućanstvo.Sjedište –Kupres, Industrijska zona bb.Informacije u vezi predmeta :Trgovačko poduzeće “Plazenicapromet” d.o.o. Kupres, osnovano je kao društvo sa ograničenom odgovornosti u državnom vlasništvu samoorganiziranjem pod brojem U/I-414/96 upisao je u sudski registar promjenu firme i djelatnosti u registarskom ulošku broj 1-8519 Mostar dana 17.05.1996.godine.

Ukupne obaveze poduzeća na dan 30.06.2009.godine iznose 752.075,00 KM.Prodaje se cijelo poduzeće sa pripadajućim zgradama, ekonomskim dvorištem i poslovnim prostorom. Površina ekonomskog dvorišta iznosi 12.777,00 m2, na kojem su smješteni objekti: skladište-uredski objekt, aneks uz skladište, pomoćno skladište i portirnica. Poslovni objekti se nalaze uz magistralnu cestu, a poslovni prostor se nalazi u centru grada površine 195 m2 .
Nekretnine u vlasništvu poduzeća : U katastarskoj općini Otinovci na temelju Zemljišnoknjižnog izvadka broj 068-2-ngr-08-002052 broj ZK uloška 604 Općinskog suda u Livnu od 18.12.2008.godine parcele pod nazivom:, oranica „Podputnica“ površine 1.686,00 m2 k.č. 27/1, oranica „Jezero“ površine 1.485,00 m2 k.č. 25/2, oranica „Jezero“ površine 1.664,00 m2 k.č. 25/5, livada „Jezero“ površine 2.857,00 m2 k.č. 25/1, livada „Jezero“ površine 2.234,00 m2 k.č. 25/6, oranica „Potputnica“ površine 1.040,00 m2 k.č. 28/1, livada „Jezero“ površine 1.240,00 m2 k.č. 20, oranica „Potputnica“ površine 140,00 m2 k.č. 28/2, neplodno,skladište površine 277,00 m2 k.č. 25/8, oranica „Potputnica“ površine 154,00 m2 k.č. 27/4.KRITERIJI ZA VREDNOVANJE PONUDA 1.Cijena: 767.996,00 KM- 35 bodova.2.InvesticijeInvesticijska ulaganja u iznosu od 300.000,00 KM u roku od dvije godine, prve godine 150.000,00 KM i druge godine 150.000,00 KM. – 25 bodova3.
Upošljavanje :Zadržavanje postojećih sedam (7) djelatnika – 40 bodova Napomena: ponude koje ne budu sadržavale zadržavanje djelatnika neće biti razmatrane.Opći uvjeti i podnošenje ponuda

Zainteresirani ponuditelji dužni su ponudu dostaviti u zapečaćenoj kuverti na kojoj se nalazi puni naziv poduzeća kojem je ponuda namjenjena direktno ili putem pošte Agenciji za privatizaciju HBŽ-e Livno , Trg domovinskog rata 5.Poštom poslane ponude će se smatrati važećim samo u slučaju da je datum slanja sukladan krajnjem roku za podnošenje ponuda.Ponuđač je dužan priložiti dokaz o plaćenom depozitu u iznosu od 75.000,00 KM.
Depozit za sudjelovanje se uplaćuje na račun Agencije za privatizaciju HBŽ-e Livno broj: 3381502200236835 kod “UniCredit Bank”d.d.Mostar Poslovnica Livno”. Uplate se mogu izvršiti i na Devizni račun broj: UNCRBA 22 393380604811396564 kod “UniCredit Bank”d.d.Mostar Poslovnica Livno” . Ponuđač je također dužan dostaviti dokaz o uplati naknade (nepovratnoj) za sudjelovanje na tenderu u iznosu od 2.000,00 KM na račun broj: 3381502200232276 kod iste banke.

Bankarske troškove konverzije snosit će kupac predmeta prodaje. Plaćanje postignute cijene vršit će se sukladno Pravilniku.Dokaze o uplati naknade za sudjelovanje i depozita ponuđač treba dostaviti skupa sa ponudom. Povrat depozita se neće izvršiti u slučaju da pobjednik tendera odbije da zaključi kupoprodajni ugovor sukladno svojoj ponudi .Pravo sudjelovanja u postupku privatizacije imaju sve domaće i strane fizičke i pravne osobe sukladno članku 12. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o privatizaciji poduzeća (Službene novine F BiH 28/04) , a na temelju uplate depozita i naknade za sudjelovanje na tenderu u navedenom iznosu.

Domaće fizičke i pravne osobe su uz ponudu dužne dostaviti pismenu izjavu ovjerenu od strane nadležnog organa pod punom moralnom materijalnom i krivičnom odgovornošću da nemaju neizmirenih obveza po osnovu javnih prihoda za prethodni izvještajni period te dostaviti potvrdu od nadležnog organa kojom se potvrđuje da nemaju neizmirenih obveza po osnovu javnih prihoda za prethodni izvještajni period.
Rok za podnošenje ponuda počinje danom objavljivanja.Ponude moraju biti podnešene do 20.10.2009. godine do 16,00 sati.Ponude dostavljene preporučenom poštom smatrat će se valjanim ukoliko je datum otpreme pošte u skladu sa rokom za podnošenje ponuda.
Ponuđači će biti obaviješteni o formalnoj ispravnosti ponuda u roku od tri dana od dana utvrđivanja ispravnosti istih. Vrednovanje ponuda će se izvršiti sukladno Pravilniku o postupku prodaje javnim prikupljanjem ponuda (tender) u velikoj privatizaciji ( “Službene novine BiH “ br.77/2004).Komisija će vršiti vrednovanje ponuda u skladu sa utvrđenim kriterijima u roku od 15 dana od utvrđivanja formalne ispravnosti ponuda. O rezultatima vrednovanja komisija će izvjestiti ponuđače.Zainteresirane strane mogu od Agencije za privatizaciju HBŽ-e tražiti i dobiti osnovne dokumente ( početne bilance stanja , program privatizacije ) , s tim da Agencija ne snosi bilo kakvu odgovornost za sadržinu ovih dokumenata izvan njenih zakonskih odgovornosti . Strane zainteresirane da obave posjetu i pregled predmeta tendera na licu mjesta su obvezne podnijeti pismeni zahtjev Agenciji , te potpisati izjavu o čuvanju tajnosti informacija . Mjerodavna Agencija je dužna izdati pismenu dozvolu za posjetu poduzeću na temelju koje će ovlaštena osoba osigurati pružanje dodatnih informacija .

Detaljne informacije o Pravilima tendera, kratkom profilu poduzeća koji je predmet prodaje, načinu podnošenja ponuda za sudjelovanje na tenderu, mogu se dobiti u prostorijsma Agencije za privatizaciju HBŽ-e.Prodavatelj : Agencija za privatizaciju HBŽ-e Livno, Sjedište : Trg domovinskog rata, 80101 Livno,Bosna i Hercegovinae-mail : privatizacija.livno @ tel.net.batel. ++387 34 200963fax.++387 34 201086
INTERNET (http://www.apf.gov.ba )
Objavljeno u „Dnevnom listu“ , petak , 18.09.2009 godine

Agencija za privatizaciju HBŽ-a

Izvor: http://www.kupreskiradio.com/?go=article&id=1253863457

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 780 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: