Izdvojio bih upis dr. Lectera:
caruga je napisao/la:
Interesira me što forumaši misle o učestalosti malignih oboljenja kod stanovnika Hercegovine i doline Neretve zadnjih godina...
Znam da je tema jako ozbiljna,teška i opširna,sa masom informacija,poluinformacija i proturječja,pretpostavljam,ali mislim da to nije razlog da ju se ne dira...Dapače...
Što su stvarni uzroci ovakvog stanja vjerovatno ovdje nećemo ni saznati,ali to nas ne bi trebalo priječiti da se o tome progovori nešto glasnije i postave neka pitanja...
Prirodom posla relativno sam dobro upućen u pojavnost i učestalost malignih bolesti na području županija koje statistički i epidemiološki pokrivaju tri Zavoda za javno zdravstvo (HNŽ, ZHŽ i HBŽ) i KB Mostar.
Naime, relativno povećana incidenca malignih bolesti se može donekle opravdati i nekim sasvim praktičnim razlozima:
1. Određen napredak u boljem i kvalitetnijem prijavljivanju malignih bolesti, kroz novousvojeni način prijavljivanja (obrazac o prijavljivanju malignih bolesti), što dugo godina nije bio slučaj. Tako da se sada statistički obuhvati mnogo veći broj novih slučajeva bolesti.
2. Sve bolja i suvremenija dijagnostička oprema (KB Mostar), koja ostavjla sve manje prostora za tkzv. nejasne slučajeve (npr. ona stara: umrla mi tetka od ''sjene'' na plućima)
3. Uvođenje skrininga (ranog probira) u mnogim populacijskim skupinama (npr. mamografija, papanicolay, skrinig markera u starije populacije i sl.) u načelu, poglavito u prvim godinama nakon uvođenja, dovodi do naglog pseudoporasta incidencije novih slučajeva, koji bi svakako bili otkriveni, ali u svojoj kasnoj termalnoj fazi i što je bitno - vjerojatno poslije nekoliko godina (ovisno o tipu i lokalizaciji raka)
4. Sve manji broj ljudi se upućuje na liječenje u RHrvatsku. Veliki dio tih ljudi je obično upućivan upravo zbog tog teškog oblika bolesti, i bili su statistički izgubljeni za našu evidenciju, čime je stvarni broj slučajeva oboljevanja na taj način bio umanjivan.
5. Ipak, unatoč ovog svega gore navedenog, slažem se da je broj novoregistriranih slučajeva raka u ovom području u blagom porastu. Radi se o tri-četiri vrste raka, koji imaju doista zabrinjavajući porast incidence.