HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 vel 2025, 01:58.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8320 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261 ... 333  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Koronavirus
PostPostano: 25 stu 2020, 09:41 

Planina je napisao/la:
Dakle Robbie, dudu, BBC, Ministar, svi forumski prvaci će se žigosati. Kvačice?

Ne bih baš prvi. Ja planiram prepustiti prvenstvo kolegama, da se to dobro istestira. Eventualno ću uzeti verziju 2 ili 3, kad poprave bugove koje nađu na Robbiju i ako korona i dalje bude problem. :zubati

1106 of 2558 - 43.24%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 10:14 

Naša Kvačica je napisao/la:
Planina je napisao/la:

Ne bih baš prvi. Ja planiram prepustiti prvenstvo kolegama, da se to dobro istestira. Eventualno ću uzeti verziju 2 ili 3, kad poprave bugove koje nađu na Robbiju i ako korona i dalje bude problem. :zubati

ako kolega forumaš Robbie postane musliman ili bh. unitarist bit ću skeptičan prema cjepivu.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 10:34 

Vladimir RUS nakon primanje vakcine

slika

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 11:32 

cijepivo, dok dođe, će biti skroz nepotrebno.

Srbi su napravili istraživanje do 28.10., kada im je po PCRu bilo zaraženo manje od 1% stanovništva. Prema seroprevalenciji, 21 % ih je imalo iunitet: https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1770095

Ovo je dragi moji do trećeg mjeseca gotovo, nemaš se šta cijepiti, imat ćete imunitet, ako ga već nemate. Odite radije izvadit krv i vidit imate li antitijela, jer šansa je velikada ćete ih do 1.3. svi imat.

Bolest već značajno usporava svugdje gdje je smrtnost prešla 0.7 promila stanovništva. Zaraženi sve teže šire zarazu jer dolaze u kontakt s imunima.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 16:13 

Robbie MO je napisao/la:
Što se tiče rakova, poprilično je očito da će razvoj lijekova za to biti na bazi genetike.

Sve više medicina ide ka individualiziranom, genetičkom pristupu i to je budućnost i vrlo skorašnja realnost medicine 21. stoljeća.

Pokazuješ ushićenje kao oni koji su hvalili Lobotomiju. Sve je to nesigurno i još uvijek pojma nemaju šta rade.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 16:15 

Planina je napisao/la:

Ne daju mi dušmani. Što znači da Markan nije u pravu. Gdje god se obratim kažu mi da nema cjepiva za gripu. Ne možeš ni platiti.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 16:18 

Bobovac je napisao/la:
Nemam što misliti. I da hoću primiti cjepivo to neće me zapasti do proljeća.
Kad cjepivo bude široko dostupno jasnije će se vidjeti potencijalne nuspojave. Dakle, na proljeće ćemo imati jasniju sliku u glavi.

Te stvari se kriju ili medijima nisu zanimljive. A sad uz sve to brisanje na Youtube i socijalnm mrežama sumnjam da ćeš čuti za ijedan slučaj nuspojava. Sve će biti tretirano kao "alt-right" pa makar Tweet napisao i Al Gore. Osim naravno ako ne deru po kineskom cjepivu da oni nešto zarade. Kao nedavno vijest da je Brazil privremeno zaustavio davanje kineskih cjepiva.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 16:18 

Planina je napisao/la:

Sarajevo je potpisalo ugovor sa Bill Gates i Melinda Gates fondacijom. Nek oni probaju pa ćemo vidjeti kakve su.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 16:25 

divizija je napisao/la:

Srbi su napravili istraživanje do 28.10., kada im je po PCRu bilo zaraženo manje od 1% stanovništva. Prema seroprevalenciji, 21 % ih je imalo iunitet: https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1770095

Ovo je dragi moji do trećeg mjeseca gotovo, nemaš se šta cijepiti, imat ćete imunitet, ako ga već nemate. Odite radije izvadit krv i vidit imate li antitijela, jer šansa je velikada ćete ih do 1.3. svi imat.

Bolest već značajno usporava svugdje gdje je smrtnost prešla 0.7 promila stanovništva. Zaraženi sve teže šire zarazu jer dolaze u kontakt s imunima.

A koliko traje imunitet za respiratorne viruse? Ako si bio prehlađen jedne godine, ne znači da nećeš više nikad do kraja života imati prehladu. Isto je i sa gripom.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 18:41 

Kaftanzoglio je napisao/la:
divizija je napisao/la:

A koliko traje imunitet za respiratorne viruse? Ako si bio prehlađen jedne godine, ne znači da nećeš više nikad do kraja života imati prehladu. Isto je i sa gripom.

Ako se prehladis, nikad se vise od identicnog virusa neces prehladiti.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 18:51 

bezimeni12 je napisao/la:

Prehlade uzrokuju mnogi različiti virusi. Pikornavirusi, kao što su rinovirusi, uzrokuju najveći broj proljetnih, ljetnih i jesenskih prehlada. Virusi influence i respiratorni sincicijski virusi, koji se redovito pojavljuju u kasnu jesen i zimu uzrokuju čitav spektar bolesti, uključujući prehlade. Nema teorije da se
svi sojevi preboluju tako da antitijela malo i nimalo štite.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 19:12 

i_jopet je napisao/la:

Prehlade uzrokuju mnogi različiti virusi. Pikornavirusi, kao što su rinovirusi, uzrokuju najveći broj proljetnih, ljetnih i jesenskih prehlada. Virusi influence i respiratorni sincicijski virusi, koji se redovito pojavljuju u kasnu jesen i zimu uzrokuju čitav spektar bolesti, uključujući prehlade. Nema teorije da se

Imaš doživotni imunitet na virus prehlade identičan onome koji si prebolio.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 19:16 

Robbie MO je napisao/la:
Pravi logo kompanije je ovo

slika

Ove crtice ispod simbolički predstavljaju linije koje se dobiju genetskim sekvenciranjem
slika

Oćeš li se cjepiti, i sa kojim brendom?

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 19:23 

i_jopet je napisao/la:

Nisam siguran da je virus prehlade ikad identičan, kao ni virus sezonskog gripa. Zato svake godine imaš šansu da ga fasuješ iako si ga npr prošle godine preležao, jer non stop mutira i ne reaguje na ista antitela koje si razvio da ubiješ prethodni virus. Moje amatersko znanje, neka Markan ili neko drugi ko je doktor medicine potvrdi da li sam u pravu ili ne, ali mislim da jesam, inače ljudi ne bi dobijali prehlade i gripove x puta tokom života, ukoliko ti virusi stalno ne mutiraju i svaki put slezina mora da stvara nova antitela za novu mutaciju virusa.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 19:27 

Carmello Šešelj je napisao/la:

Nisam siguran da je virus prehlade ikad identičan, kao ni virus sezonskog gripa. Zato svake godine imaš šansu da ga fasuješ iako si ga npr prošle godine preležao, jer non stop mutira i ne reaguje na ista antitela koje si razvio da ubiješ prethodni virus. Moje amatersko znanje, neka Markan ili neko drugi ko je doktor medicine potvrdi da li sam u pravu ili ne, ali mislim da jesam, inače ljudi ne bi dobijali prehlade i gripove x puta tokom života, ukoliko ti virusi stalno ne mutiraju i svaki put slezina mora da stvara nova antitela za novu mutaciju virusa.

Naravno da si u pravu inače bi virus prehlade iščezao nakon postizanja imuniteta krda a to se ne događa.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 19:36 

Carmello Šešelj je napisao/la:

Nisam siguran da je virus prehlade ikad identičan, kao ni virus sezonskog gripa...

Tačno

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 20:41 

Pa dobro ja sam htio reći zdravoseljački da to što ćemo svi steći imunitet ove zime na koronu kao što kaže divizija, nema više veze za sljedeću zimu ni za onu iza sljedeće. Inače ne bi ni radili sad cjepivo da je to tako. Sad kako se to virus mijenja svake godine DNA, RNA, to nemam pojma.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 22:04 

To su virusi koj mutiraju.

Ako se prehladiš od jednog virusa, iduće sezone ćeš se prehladiti od nekog drugog. Zato s odrastanjem djeca imaju sve manje prehlada, jer su sve više toga prebolili.
Isto tako i gripa stalno mutira i ne možeš steći trajni imunitet, jer stalno dolaze novi sojevi.

Covid19 je jedan virus i na taj virus stječeš imunitet kad ga preboliš, i to imunitet antitijelima koji je vjerojatno privremen i imunitet stanični, koji je dugotrajan.

Ako taj virus mutira, imuniteta nećeš imati, ali ti ni cijepivo na taj mutirani pomoći neće, odnosno idemo jovo nanovo.

Virusi poput ovoga su se pojavili MILIJARDU puta u povijesti čovječanstva i svejedno ih više nema, iako nije bilo cijepiva ni za kojeg od njih. Pobjedi ih ljudski imunitet.

S obzirom na stopu zaraženosti, i ovoga će imunitet pobjediti prije nego se cijepivo pojavi.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 22:54 

Danas u VŽ troje umrlo koje na neki način znam ili sam povezan s njima. S tim da nemam praktički nikakvih veza s Varaždinom osim nešto sitno poslovnih.

https://evarazdin.hr/crna-kronika/premi ... ma-388072/

https://evarazdin.hr/crna-kronika/rudolf-kiric-388061/

I odličan primjer u komentarima kako se Varaždinci odnose prema svojim zaslužnim gradjanima poduzetnicima.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 23:07 

Pa dobro ja sam htio reći zdravoseljački da to što ćemo svi steći imunitet ove zime na koronu kao što kaže divizija, nema više veze za sljedeću zimu ni za onu iza sljedeće. Inače ne bi ni radili sad cjepivo da je to tako. Sad kako se to virus mijenja svake godine DNA, RNA, to nemam pojma.

Imunitet koji ćemo steći (ili smo stekli) ove sezone za covid19 važi trajno.

Ali ne važi ako covid mutira, kao što ni cijepivo koje se sad radi neće važit ako mutira. Cijepivo se radi za ovaj specifični virus, ne za njegove moguće mutante.

Ako mutira, možemo se samo nadat da će mutirati u nešto manje ozbiljno inače nam neće vrijedit ni nama što smo prebolili ni onima koji će se cijepit novim cijepivom.

Ako mutira, idemo ispočetka.

Srećom koronavirusi sporo mutiraju.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 23:25 

Previše se daje pozornosti toj mutaciji.

Pretpostavljam to bi obično trebala biti mala mutacija, virus praktično ostaje isti. Mislim da bi imunitet morao trajati dulje vrijeme, vjerojatno godinama.

1106 of 2558 - 43.24%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 26 stu 2020, 11:31 

Moji poznanici, mladi bracni par ovog tjedna se bore protiv posljedica zaraze, muskarac ima gore i teze simptome, strasne bolove misica i koze, te glavobolju, njegova supruga je izgubila osjet okusa i mirisa. Dva dana ranije prije pojave simptoma, meni bliske osobe su bile u kontaktu sa njima.

Vrh

PostPostano: 26 stu 2020, 11:32 

Previše se daje pozornosti toj mutaciji.

Pretpostavljam to bi obično trebala biti mala mutacija, virus praktično ostaje isti. Mislim da bi imunitet morao trajati dulje vrijeme, vjerojatno godinama.

To je vjerojatno točno za nas koji smo prebolili, ali nsiam siguran za cijepivo, možda bude potrebno sezonski se cijepiti.

Iako bi svakome ko misli da nije prebolio koronu preporučio da napravi serološki test prije nego se cijepi. Nisam siguran da je pametno cijepiti se protiv nečega što si već imao.

Vrh

PostPostano: 26 stu 2020, 12:49 

Što se tiče cjepiva u RH (i šire), stvar je u lošem marketingu.

Sadašnja situacija: Poručili 3 milijuna ili koliko doza, dakle dovoljno za sve, i k tomu još besplatno. Dakle, sasvim dovoljno za uobičajene retarde da plaše narod sa očekivanim teorijama zavjera.

Bolji marketing: Poručite samo 100.000 doza i priopćite da je cjepivo dostupno samo političarima (i njihovim obiteljima) i ljudima u javnoj upravi. Ne bi ni izbrojao do 3, a javili bi se isti teoretičari zavjera, ovoga puta zakrvavljenih očiju, škrgutajući zubima s parolama poput "Vi ubijate moju djecu/roditelje, mamu li vam sebičnu, dajte nam svima tu vakcinu!"

Vrh

PostPostano: 26 stu 2020, 12:54 

Ne znam puno o koronavirusu i mikrobiologiji, ali općenito govoreći nemojte previše vjerovati verziji 1.0. bilo čega. :zubati

Citat:
AstraZeneca i Oxford priznali grešku: Rezultati efikasnosti vakcine dovedeni u pitanje

Kompanija AstraZeneca i Univerzitet Oxford priznali su jučer da su napravili grešku tokom testiranja vakcine protiv koronavirusa, što pokreće mnoga pitanja o preliminarnim rezultatima koje su objavili.

Kako piše Time, izjava koja opisuje grešku uslijedila je nekoliko dana nakon što su kompanija i univerzitet vakcinu opisali kao visokoefikasnu, ali nisu spomenuli zašto neki sudionici studije u prvoj od dvije injekcije nisu primili toliku dozu koliko se očekivalo.

Iznenađujuće je da je grupa dobrovoljaca koja je dobila manju dozu vakcine mnogo bolje zaštićena od onih koji su dobili dvije pune doze.

U grupi s malim dozama, navodi se iz AstraZenece, čini se da je vakcina efikasna u 90 posto slučajeva, dok je u grupi koja je dobila dvije pune doze zabilježena efikasnost od 62 posto. U kombinaciji te dvije grupe, kompanija je izjavila da je vakcina djelovala u 70 posto slučajeva. Međutim, način na koji su kompanije dolazile do rezultata je naveo mnoge stručnjake da preispitaju njihove metode.

Prije nego što započnu istraživanje, naučnici objašnjavaju sve korake koje poduzimaju i kako će analizirati rezultate. Svako odstupanje od tog protokola može dovesti rezultate u pitanje.

U izjavi od srijede, iz Oxforda je rečeno da neke bočice korištene u ispitivanju nisu imale odgovarajuću koncentraciju vakcine pa su neki dobrovoljci dobili pola doze. Navedeno je da će testiranje u kasnoj fazi završiti sa dvije grupe. Prema njihovim riječima, problem u vezi s proizvodnjom je ispravljen.

Stručnjaci kažu da relativno mali broj ljudi u grupi koja je dobila manju dozu otežava saznanje je li djelotvornost primijećena u grupi stvarna ili je to statistička neobičnost. Otprilike 2.741 osoba primila je polovinu doze vakcine, nakon čega je uslijedila puna doza. Ukupno 8.895 ljudi dobilo je dvije pune doze.

Činjenica koja također baca sumnju na istraživanje je ta da niko od ljudi u grupi s malim dozama nije imao više od 55 godina. Stručnjaci se slažu da mlađi ljudi imaju tendenciju jačeg imunološkog odgovora od starijih, što bi svakako mogao biti jedan od odlučujućih faktora u konačnim rezultatima.

Sumnjiva je i odluka da se objedine rezultati dviju grupa sudionika koji su primili različite nivoe doziranja kako bi postigli prosječnu efikasnost od 70 posto, rekao je saradnik globalnog zdravstvenog programa u Chatham Houseu David Salisbury

"Poduzeli ste dvije studije za koje su korištene različite doze i došli ste do rezultata koji ne predstavlja nijednu dozu. Mislim da mnogi ljudi imaju problema s tim″, rekao je Salisbury.

Sarah Gilbert, jedna od oksfordskih naučnica koja je vodila istraživanje, rekla je da odgovor na pitanje zašto se manja doza pokazala efikasnijom još uvijek ne znaju i da se razlog vjerovatno odnosi na pružanje tačne količine vakcine koja će pokrenuti najbolji imunološki odgovor.

"Bitno je dati pravu dozu, ne premalo i ne previše. Previše bi vam moglo dati i nekvalitetan odgovor. Dakle, želite baš pravu količinu i pomalo pogađate", kazala je Gilbert.

Detalji rezultata ispitivanja bit će objavljeni u medicinskim časopisima i dostavljeni britanskim regulatorima kako bi mogli odlučiti hoće li odobriti distribuciju vakcine. Ti izvještaji će sadržavati detaljnu raščlambu koja uključuje demografske i druge informacije o tome ko se razbolio u svakoj grupi i dati cjelovitiju sliku o tome koliko je vakcina efikasna.

1106 of 2558 - 43.24%

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8320 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261 ... 333  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: