|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 29 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Kucna knjiznica Postano: 31 ožu 2016, 21:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76889 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Cak i u ovo doba interneta, ja obozavam imati fizicke knjige. Naravno kupovanje knjiga iziskuje i odredjene financije. Jednostavno me vise motiviraju na citanje od pdf dokumenata koji zahtijevaju stalno gledanje u kompjuter, ne mozes si namjestiti vrat i glavu, izgube se. Tableti su mnogo ugodniji i djelomicno daju osjecaj knjige, ali elektronski dokumenti su virtualni, sad ga ima sad ga nema. Nemas neki osjecaj posjedovanja. Fizicki predmet je ipak nesto nezamjenjivo.
Imate li u stanu/kuci police s knjigama? Koliko polica i koliko knjiga? Kakve tematike su zastupljene? Knjizevnost? Strucna literatura? Religijska? Enciklopedije? Rijecnici? Monografije?
Osobno sam jako izbirljiv, imam priliku dobiti masu bezveznih knjiga po smijesno niskoj cijeni, i nikad ih ne uzimam jer bezveze uzimaju prostor, glupo mi uzeti da bi bacio. Ne kupujem gluposti tek tako da popunim police, mada ne osudjujem one koji i to rade: neki legitimno koriste police s knjigama kao ukras i cisto za postizanje odredjene atmosfere u prostoriji. Nekad je dovoljna i jedna-dvije police s knjigama da skroz izmijeni "vibe" prostorije, barem meni.
Koliko ste spremni dati za knjigu koja vam bas treba, a nema je u elektronskom obliku? Koliko kostaju najskuplje knjige koje ste kupili? (uvezena strucna literatura na engleskom cesto puno kosta)
Nisam neki fanatik sto se tice citanja knjiga, npr. gotovo uopce ne citam knjizevnost, iz strucne literature uglavnom procitam po 10-20% od svake knjige, tek otvaram stranice ili poglavlja koje mi trebaju, ali volim prostorije s knjigama. Mozda se jednostavno radi o ovisnosti o informacijama, u koju spada i ovisnost o internetu.
Ja nemam jednu profesiju, nego dvije, tako da su mi vecina knjiga iz te dvije profesije (ali razna potpodrucja tematike, tako da si knjige smatram raznovrsnima), od "advanced level" knjiga i udzbenika, do popularnih knjiga iz istog podrucja, koje isto volim citati za razonodu jer cak i tamo nadjem nesto sto sam zaboravio.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kucna biblioteka Postano: 31 ožu 2016, 21:40 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25819 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Valjda knjižnica, ts ts ts...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Kucna biblioteka Postano: 31 ožu 2016, 21:41 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Sve sam ih bacio u smeće. Ne da mi se više držati zbog gostiju i design-a. Onda sam promijenio namještaj i nijedne police više nemam, sve zatvorenog tipa.
Ako kod nekoga vidiš policu sa kjnigama, to je zbog gostiju "da se pokaže". Ako ih ne vidiš a tip ih ima, to ima zbog sebe samog.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kucna biblioteka Postano: 31 ožu 2016, 21:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76889 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
BBC je napisao/la: Sve sam ih bacio u smeće. Ne da mi se više držati zbog gostiju i design-a. Onda sam promijenio namještaj i nijedne police više nemam, sve zatvorenog tipa.
Ako kod nekoga vidiš policu sa kjnigama, to je zbog gostiju "da se pokaže". Ako ih ne vidiš a tip ih ima, to ima zbog sebe samog. Od svih stvari koje ljudi drze na otvorenim policama, mislim da su knjige najmanje za "pokazivanje".
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Kucna biblioteka Postano: 31 ožu 2016, 21:56 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: BBC je napisao/la: Sve sam ih bacio u smeće. Ne da mi se više držati zbog gostiju i design-a. Onda sam promijenio namještaj i nijedne police više nemam, sve zatvorenog tipa.
Ako kod nekoga vidiš policu sa kjnigama, to je zbog gostiju "da se pokaže". Ako ih ne vidiš a tip ih ima, to ima zbog sebe samog. Od svih stvari koje ljudi drze na otvorenim policama, mislim da su knjige najmanje za "pokazivanje". Ako ti se da tako misliti. Kad jednu pročitaš koliko si je puta poslije toga pročitao ? I da li uopće čitaš nešto dva puta sa tih polica. Ja nisam, zato sam to i bacio. Bezveze uzimale prostor.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kucna biblioteka Postano: 31 ožu 2016, 22:01 |
|
|
BBC je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Od svih stvari koje ljudi drze na otvorenim policama, mislim da su knjige najmanje za "pokazivanje".
Ako ti se da tako misliti. Kad jednu pročitaš koliko si je puta poslije toga pročitao ? I da li uopće čitaš nešto dva puta sa tih polica. Ja nisam, zato sam to i bacio. Bezveze uzimale prostor. Nisi procitao moj uvodni post. Uopce ne citam knjizevnost. Samo razna strucna literatura iz mog vlastitog podrucja, zatim pop knjige iz tog podrucja, lagane uvodne knjige iz nekih drugih profesija cisto radi zanimacije, te eventualno popularno-znanstvene stvari za opce mase koje sam prerastao (plus bilo kakva encikopedija pored Wikipedije prije ili kasnije zavrsava na otpadu) i nisu mi toliko interesantne. Beletristika/knjizevnost mi zauzima manje od 5% knjiga. Strucnu literaturu ne procitas i bacis. Prvo, ne citas ju opce po redu, od korica do korica, nego otvoris da konzultiras oko necega, ili cisto jer te nesto zanima. Drugo, neke od takvih knjiga sam platio i oko 200 KM po knjizi tako da sigurno necu bacit nego radije prodat ako mi ne trebaju.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 31 ožu 2016, 22:04 |
|
|
Ma dobro, zna se o čemu se priča kad se priča o skoro svim ljudima koji drže knjige na policama. Ima ih i kod mene puno ali su vezane za profesije i namjerno sakrivene. Ne da mi se te gluposti gledati svaki dan i taj cirkus raznih boja.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 31 ožu 2016, 22:15 |
|
|
Oko knjizevnosti se slazem da ju nakon citanja treba dati, staviti u garazu ili baciti ako ne valja.
Konkretna literatura iz konkretnih profesija su ipak nesto vrijedno, jako dobre strucne knjige su pravo malo blago.
No, vratimo se na sami dizajn prostora s knjigama.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 31 ožu 2016, 22:21 |
|
|
A što o dizajnu. IKEA police i to ti je to. Imaš i one vitrine od zida do zida sa policama i hebenim šalicama za kavu. Kao da je nekome zanimljivo buljiti u šalice, ili neku posebnu bocu rakije. Onda dođu kod tebe pa kažu kako je kod tebe prostrano i može se lako disati.
Sad zvučimo kao žene. Jesi htio takvu temu ?
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 31 ožu 2016, 22:23 |
|
|
Lol, nije lose.
A tema neka ide vamo-tamo, totalno random ali vezano za naslov.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 03 tra 2016, 21:39 |
|
|
Mmmmm....
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Kucna biblioteka Postano: 21 srp 2016, 21:32 |
|
|
BBC je napisao/la: Sve sam ih bacio u smeće. Ne da mi se više držati zbog gostiju i design-a. Onda sam promijenio namještaj i nijedne police više nemam, sve zatvorenog tipa.
Ako kod nekoga vidiš policu sa kjnigama, to je zbog gostiju "da se pokaže". Ako ih ne vidiš a tip ih ima, to ima zbog sebe samog. Knjige se drže u radnoj sobi a ne u dnevnoj iako ni u dnevnoj nikako ne mogu biti kič osim ako su kupovane na metar a da li su, to se najbolje vidi ko ih poseduje. Volim knjige i ako je nešto ukras (oplemenjivanje životnog prostora), smatram ih najlepšim ukrasom. Bilo da su bestseleri ili stručne knjige one su uvek vrednost i ostavština potomstvu. Ko raste uz knjige, velika je verovatnoća da će ih i čitati. Istina, može se odlaziti u biblioteku, nekome to odgovara dok ja volim da mi su mi na dohvat ruke jer neretko se vratim na već pročitano. Kažu da se knjiga čita tri puta: u godinama manjim nego što je bio pisac, drugi puta u godinama koliko je imao pisac dok ih je pisao, treći puta kada pređete piščeve godine. Ima logike, zar ne? Najdraže mi je kada pronađem knjigu koju više ne izdaju a vredi, takvih sam kupila na buvljaku ili ulici prilično i sve su retki primerci.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 21 srp 2016, 21:38 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39574 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Nešto klasika, stručne literature i knjiga s posvetom u sobi, ništa pretjerano, dvije manje police. Ostatak je većina u digitalnom obliku na cloudu.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 21 srp 2016, 21:42 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Cak i u ovo doba interneta, ja obozavam imati fizicke knjige. Naravno kupovanje knjiga iziskuje i odredjene financije. Jednostavno me vise motiviraju na citanje od pdf dokumenata koji zahtijevaju stalno gledanje u kompjuter, ne mozes si namjestiti vrat i glavu, izgube se. Tableti su mnogo ugodniji i djelomicno daju osjecaj knjige, ali elektronski dokumenti su virtualni, sad ga ima sad ga nema. Nemas neki osjecaj posjedovanja. Fizicki predmet je ipak nesto nezamjenjivo. Upravo tako.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 05 lis 2016, 18:41 |
|
|
BBC je napisao/la: A što o dizajnu. IKEA police i to ti je to. IKEA je tesko sranje. Slozis, i onda kod preuredjenja nakon par pomjeranja po kuci pocne se raspadati. Iako je najjeftinija opcija namjestaja, za "kvalitetu" koja se dobija je zapravo najskuplja. IKEA je McDonalds u svijetu namjestaja. Fast food namjestaj.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 05 lis 2016, 21:17 |
|
|
Što fali. Kad ti dosadi baciš i kupiš novo. Nećeš zaplakati zbog cijene.
|
|
Vrh |
|
|
otkrit ću ti tajnu
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 05 lis 2016, 23:40 |
|
|
Imao sam policu kao što je ta na slici. Punu knjiga. Sve počistio. Ponekad i dalje kupim fizičku knjigu, iako rijetko, ali ide u kutiju nakon što ju pročitam. Kakve police.
|
|
Vrh |
|
|
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 12 lis 2016, 16:02 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6394 Lokacija: Izvan sebe
|
Strucne knjige moraju biti na dohvat ruke. Knjigu iz biblioteke nemozes vjecito drzati kod kuce.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
|
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 12 lis 2016, 16:04 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6394 Lokacija: Izvan sebe
|
Inace strucnu knjigu nisam ni jednu jedinu u zivotu procitao od korica do korica. Citam samo ono sto mi u momentu treba.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 13 lis 2016, 08:24 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
imam previše knjiga, što papirnih što elektroničkih. treba mi jedno tri života da sve iščitam. beletristika, umjetnost, povijest, u zadnje vrijeme sam dobila par "političkih". sačuvala sam par stručnih i svoje radove (tuđe imam na cd-ima). ostale su u e-obliku (nemam baš mjesta za desetke knjiga od po 500+ stranica). neke sam pročitala više puta, neke još čekaju. jednu jedinu knjigu sam triput pokušavala pročitati i odustala. na kraju sam je proslijedila ("Zvonik" W. Goldinga ) onaj kome se ikea police raspadnu ne zna ih sastaviti.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
škerac
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 13 lis 2016, 22:25 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: IKEA je McDonalds u svijetu namjestaja. Fast food namjestaj. Teška srca dižem palac gore, ali je u pravu. Rečenica5+. Gdje držim knjige ako nekog interesira može me pitati na pp. Mislim da je nebitno...
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 13 lis 2016, 23:15 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 10015 Lokacija: Banja Luka
|
U kuci imam svega tridesetak knjiga ,uglavnom strucna literatura . Dugo sam bio gotovo ovisnik '' slova'' , ali rijetko mi se desavalo da procitanu knjigu , citam ponovo. Zato ih nikad nisam ni pokusavao sakupljati . Mozda i zato sto je moj najbolji prijatelj ( od djetinjstva do danasnjih dana ) vrjedni sakupljac knjiga, stripova ( bezbroj Stripoteka , Alan Forda od prvog do zadnjeg broja ) , Sirijusa , filmova... Pa kad mi se bilo sta cita , dobijem ocas. Bas planiram , cim malo okisa ,uzeti od njega pedesetak starijih brojeva Alana Forda , pa u Cvjecaru pod US army cebe . Slusati Broja Jedan i njegovo zitje , i otimati se s Bobom za komad salame ..
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
škerac
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 13 lis 2016, 23:21 |
|
|
Još samo da kažem da više ne posuđujem knjige. Nikad mi se nisu vratile. Na 16 pp odgovaram sutra. Strpljen spašen.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 15 lis 2016, 19:41 |
|
|
Imam oko 1000 knjiga prilično uredno poredanih na policama ručne izrade, boje mahagonija. Van su pogleda ljubopitljivih, posebno onih kojima je osjećaj za knjigu prilično fluidan, pa kad im je pozajmite, morate ih podsjećati mjesecima da vam je vrate a ako vam je vrate, po knjizi se vidi da je prošla barem 10 ruku, a to ne volim jer volim da su knjige čiste i izgledom nove.
U suštini je nabolje biti šupak kad su vaše knjige u pitanju a to znači ne davati ih nikom, taman da kleči na koljenima pred vama jer ćete samo tako biti 100% lišeni tog odvratnog osjećaja da nekog morate za rukav vući da vam vrati vašu knjigu ili osjećaja da ćete na njeno vraćanje čekati ponekad i godinama.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Kucna knjiznica Postano: 15 lis 2016, 19:53 |
|
|
Uzgred budi rečeno, možda 80% toga sam pročitao a onih 20% teško da ću ikad pročitati jer me je odavno prošla strast za čitanjem a svojevremeno sam ih gutao i čitao po 5-6 istovremeno. A ima svega, od romana i beletristike, do enciklopedija i istorijskih knjiga, preko umjetnosti do velikih geografskih atlasa, preko poezije i filosofije do knjiga iz oblasti religije i psihologije.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|