HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 sij 2025, 10:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Male elektrane
PostPostano: 24 lis 2009, 00:46 

Tu možemo nastavit temu o mini hidroelektranama i vjetroelektranama, započetu na temi o Ljubuškom.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

Naslov: Re: Male elektrane
PostPostano: 24 lis 2009, 00:49 

Prikaz male hidroelektrane

slika

U usporedbi sa velikim navedene su samo neke od prednosti malih hidroelektrana su sljedeće:

* gotovo da nemaju nedostataka
* nema troška distribucije električne energije
* nema negativnog utjecaja na ekosustav kao kod velikih hidroelektrana
* jeftino održavanje

http://hr.wikipedia.org/wiki/Male_hidroelektrane

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 00:50 

Ove stvari su mi prezanimljive kao investicije.
Cijena energije stalno raste, tako da... :wink

Ako nekoga zanima, koncesije za iskorištavanje lokalnih energetskih potencijala (mini hidroelektrane, vjetroelektrane), potpuno su u nadležnosti kantona.
Hercegbosanska Županija već je izdala masu koncesija.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 00:57 

Prve vjetroelektrane u BiH će biti izgrađene kod Tomislavgrada. (vrlo uskoro)
Ovako izgledaju one kod Senja:

slika

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 00:58 

Pročitao sam negdje da je stari lijan Ante Marković otkupio podosta koncesija na 30 godina u općini Konjic, ako sam ja dobro računao investicija se u idealnim uvjetima vrati nakon jedne godine. Zanimljivo je da Ante ima 84 g. Valjda misli do 114. živjet.

Nego evo vam link na već napravljenu MHE u Vitezu sa detaljnim tehničkim opisima:

http://www.mhe-vitez1.com/index.php?opt ... e&Itemid=1

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 07:38 

Ja se gospodo niti najmanje ne razumijem u hidroelektrane i slicno, ali me interesira koliko radnika nose kada u punom pogonu, te koliko su kompjuterizirane operacije i na kraju gdje novac ide kada se otplate investitori.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 10:12 

Franz Ferdinand je napisao/la:
Ja se gospodo niti najmanje ne razumijem u hidroelektrane i slicno, ali me interesira koliko radnika nose kada u punom pogonu, te koliko su kompjuterizirane operacije i na kraju gdje novac ide kada se otplate investitori.

Za ove male, niti jedan stalno uposleni.

A velike ništa puno. U tom smislu: da će se zaposlit puno ljudi ne treba razmišljat.

Termoelektrane zapošljavaju puno ljudi. Čini mi se da su za ovu u TG rekli oko 500 radnika.

Investitori naplaćuju svoju dobit kroz cijelo vrijeme trajanja koncesije. S tim da određeni ugovoreni postotak uzima i država. Recimo oko petine, ali sam vidio i nepovoljnije ugovore po državu.

Kod ovih MHE same brane i turbine nisu toliko skupe koliko košta napravit trafostanicu i spojit istu na javnu mrežu.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 10:22 

Evo ovo i mene zanima ili konkretno koliko će ljudi i kakvog stručnog profila biti zaposleno na hidroelektrani "Vrilo" kod TG, na kojoj se trenutno rade pripremne radnje i koliko od toga općine imaju novčane koristi!?

Citat:
Izgradnjom CHE Vrilo snage 52 MW, godišnje proizvodnje 95 GWh zadovoljit će se svi ekonomski i ekološki kriteriji, a nova hidroelektrana bit će bazirana na optimalnom iskorištavanju vlastitih prirodnih resursa.

http://www.ephzhb.ba/ephzhb.aspx?vijest=1008&prikaz=0

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 10:45 

VE Mesihovina

Instalirana snaga (22 vjetrenjače) 2MWx22 = 44 MW
Planirana proizvodnja: 128,5 GWh
+
CHE Vrilo snage 52 MW, godišnje proizvodnje 95 GWh
=koliko ljudi i koliko para općini i županiji(po ugovoru za VE je 2,05% )?

Ove dvije elektrane će biti napravljene uskoro, a u planu ,koji je dosta realan, je čak 150 vjetrostupova, ali o tom po tom!

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 15:10 

Stvar je u tome da domaći ljudi trebaju bit investitori. :wink
(do sada skoro isključivo i jesu)

Inače, ove male elektrane su navodno vrlo isplativa stvar, odatle tolika pomama za koncesijama.
Meni je rođak u tom poslu.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 19:11 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Pročitao sam negdje da je stari lijan Ante Marković otkupio podosta koncesija na 30 godina u općini Konjic, ako sam ja dobro računao investicija se u idealnim uvjetima vrati nakon jedne godine. Zanimljivo je da Ante ima 84 g. Valjda misli do 114. živjet.

Nego evo vam link na već napravljenu MHE u Vitezu sa detaljnim tehničkim opisima:

http://www.mhe-vitez1.com/index.php?opt ... e&Itemid=1

Planirali su vratiti kredit za 7 godina,struja je išla gore sa cijenama,tako da će vratiti u 2/3 planiranog vremena,tj. već jesu :palacgore1 Slijede daljni projekti...

Vrh

PostPostano: 25 lis 2009, 01:00 

Male niti jedan stalno uposleni,a velike ništa puno. U tom smislu: da će se zaposlit puno ljudi ne treba razmišljat.

Termoelektrane zapošljavaju puno ljudi. Čini mi se da su za ovu u TG rekli oko 500 radnika.

Određeni ugovoreni postotak uzima i država. Recimo oko petine, ali sam vidio i nepovoljnije ugovore po državu.

Tehnicki, investitori ce filovati dzepove od prirodnog dobra koje svima pripada, dok pucanstvo sjedi nezaposleno :confused1 . Tumacim li ja ovo pogresno, ili ce vlasnici biti mini mini ruski tajkuni? Ne svidja mi se taj koncept niti najmanje, moram priznati.

Taj bi se "zanat" morao implementirati i postati "specijalitet" Mostarskog Sveucilista, gdje bi MI na kraju izvozili "mozak", uz praksu kao u snovima.

Imas li kakav dobar primjer termoelektrane i kakve su mogucnosti za nove?

Znas li slucajno kako se ta petina dijeli ? Koliko ide gdje, grad, opcina, Teheran?

Vrh

PostPostano: 25 lis 2009, 09:31 

Već ti je napisano, cijela priča sa koncesijama je u nadležnosti kantona.

Malo fali reda a ideja stavljanja recimo gdje su mlinovi bili je odlična, ništa se ne mijenja.
Međutim sad ih hoće stavljat i gdje treba i gdje ne. Taj nered po kantonima i jest jedan od argumenata zašto se jača Federacija zadnjih godina.

Hrvati bi trebali tamo gdje imaju vlast u općinama i kantonima, savršeno funkcionirat, da se vidi da je bolji način imat kantone. No nažalost ljudi koji predstavljaju Hrvate se nisu baš pokazali kao ljudi koji znaju zanemarit osobne interese.

TE u TG nije nužno loša ako se drže ekoloških standarda. No ono čega se ja bojim jest da ne bude kao sa brodogradilištima u Hrvatskoj, plaće su male i naši ljudi neće da rade. Moglo bi se dogodit da nam se doseli petstotina Bošnjaka u TG pa onda njihove obitelji.

Kao i sve drugo treba dobro proučit. No kod nas je slučaj da čim neki političar nanjuši lovu za sebe: sve može.

Vrh

PostPostano: 25 lis 2009, 13:10 

TE u TG nije nužno loša ako se drže ekoloških standarda. No ono čega se ja bojim jest da ne bude kao sa brodogradilištima u Hrvatskoj, plaće su male i naši ljudi neće da rade. Moglo bi se dogodit da nam se doseli petstotina Bošnjaka u TG pa onda njihove obitelji.

Kao i sve drugo treba dobro proučit.

Jasno, na takve stvari se uvijek misli i dobro je što se misli. To je konkretno jedan od razloga skeptičnosti za TE, pored ekoloških.
Moje mišljenje je da nije baš vjerojatno da se to desi, bio sam u jednoj termoelektrani, i nisam dobio dojam da ima puno "šljakerskih" radnih mjesta. Uglavnom sam se šetao po nekakvim kontrolnim sobama. :zubati
Ostala radna mjesta su vezana za transport (ugljena ili kojeg već goriva), održavanje, zatim elektrotehničari itd.

Vrh

PostPostano: 25 lis 2009, 13:40 

ugljena ili kojeg već goriva :zubati

Bio sam 100 x u Ćatićima, je li dovoljno reći da je prije rata nastao spor je Mađarska tužila Jugu da im se zagađuje zemlja dimnjakom iz Ćatića (TE Kakanj). I ima itekako puno fizičkih poslove nije to NE Krško. A tek rudnici...

U Zenici je bilo 25.000 zaposlenih u Željezari (RMK) a bilo je još 3x toliko radnika koji su imali veze sa željezarom. Te je o RMK indirektno ili indirektno ovisilo 10 % stanovništva BiH.

E sad paralela sa TG 4 X500 = 2000 zaposlenih radnika, ako je obitelj od 4 člana to je 8000 ljudi.

To je blizu broja koliko danas ima Hrvata u Busovači ili Zenici. Nije malo...

Ja sam više za neke druge grane gospodarstva u kojima dolaze povratnici iz Njemačke i prave pogone...

Vrh

PostPostano: 25 lis 2009, 14:36 

Ne znam na čemu temeljite te cifre o broju uposlenih u rudniku i TE u TG, ovdje kod nas se barata ciframa od 80 pa do 1000, znači cifre se lupaju bez veze! Razumije li se netko od vas u problematiku da može reći otprilike koliko bi se ljudi zaposlilo ?
Nedavno je izašao članak koji kaže da bi se zaposlilo 80-120 ljudi, a da bi se morala iseliti sva okolna sela! Zna li netko nešto i o tome?

http://www.tomislavcity.com/content/view/1788/1/

Mislim da plaće radnika u rudniku ne moraju biti niske iz razloga što ih može subvencionirati općina iz koncesijske i ekološke naknade!

Vrh

PostPostano: 25 lis 2009, 18:06 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
zaba1111 je napisao/la:
Ne znam na čemu temeljite te cifre o broju uposlenih u rudniku i TE u TG, ovdje kod nas se barata ciframa od 80 pa do 1000, znači cifre se lupaju bez veze! Razumije li se netko od vas u problematiku da može reći otprilike koliko bi se ljudi zaposlilo ?
Nedavno je izašao članak koji kaže da bi se zaposlilo 80-120 ljudi, a da bi se morala iseliti sva okolna sela! Zna li netko nešto i o tome?

http://www.tomislavcity.com/content/view/1788/1/

Mislim da plaće radnika u rudniku ne moraju biti niske iz razloga što ih može subvencionirati općina iz koncesijske i ekološke naknade!

Ako će biti zaposleno ispod 200 ljudi, ne isplati se to. Jeste da fali EP HZ HB vlastite proizvodnje, ali to se onda ne isplati zbog stotinjak radnika.

Treba nešto drugo izmišljati.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2010, 12:37 

ne zaboravite solarnu energiju koja se moze koristiti na dva načina, jedan je da imate toplu vodu u domu, drugi je vlastiti izvor napajanja manjih potrošača, rasvjeta, tv, komp, manji hladnjak.. U svakom slučaju znatne uštede, a moguće je i zarada ako se malo više uloži.

Špansko, Zagreb:

slika

više na:
http://www.promogradnja.hr/materijali/c ... =&ucat=49&
http://www.gradimo.hr/9609.aspx
http://metro-portal.hr/vijesti/zagreb/z ... ih-sustava

Vrh

PostPostano: 23 vel 2010, 09:19 

http://poskok.info/index.php?option=com_content&view=article&id=19142:struni-osvrt-na-projekt-izgradnje-hidroelektrana-na-rijeci-trebiat&catid=73:ljubuski&Itemid=58

Vrh

PostPostano: 23 vel 2010, 09:33 

Radije ako možete napravite jednu nuklearku i imat će te struje i love ko škalje, a zrak, tlo i vode će vam biti čiste. Ako ne možete onda uložite što više u solorano, vjetrenjače, a ako baš mora u plinsku elektranu. Ne zaboravite na dobru termo izolaciju, pasivne solarne kuće, toplinske pumpe koje u toploj Herecegovini i te kako mogu smanjiti potrošnju energije. A bistre, čiste krške rijeke i potoke ne dirajte, ne skrećite ih, ne trošite svu vodu za natapanje, ne kanalizirajte ih, zabranite korištenje insekticida i pesticida bar na sto metara od voda, a izgradite pročišćivače kanalizacija, čuvajte autohtoni živi fond tih voda i ne trpajte neke strane vrste koje će kompetencijom pobiti stare. Eto to je moj savit. Sve drugo je propast i voda i čovika koji živi od tih voda. Čista voda je život.

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2010, 23:43 

Evo neki dan sam našao ovaj Strateški plan FBiH oko razvoja energetskog sektora. Malo sam čitao oko tih hidroelektrani na Usori, jako zanimljivo, ima potenciala.

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/iz ... JEDLOG.pdf

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2010, 13:57 

u planu je gradnja 3 hidroelekrane na Ugru, investcija koja bi mozda ozivila povratak Hrvata u Pougarje :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2010, 14:21 

cakara je napisao/la:
u planu je gradnja 3 hidroelekrane na Ugru, investcija koja bi mozda ozivila povratak Hrvata u Pougarje :HercegBosanac

Čuo sam da će se graditi. SAmo je pitanje tko će je graditi ?

EP HZHB ili EPRS ? Sumnjam da će Srbi pustiti da naši grade :neznam

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2010, 14:49 

Ultras1986 je napisao/la:
cakara je napisao/la:

Čuo sam da će se graditi. SAmo je pitanje tko će je graditi ?

EP HZHB ili EPRS ? Sumnjam da će Srbi pustiti da naši grade :neznam

Plan FBiH:

HE Ugar Ušće - Br. agregata 1x15 MW - Instalirana snaga 15 MW - Godišnja proizvodnja 60 GWh - planirana godina 2015

Vrh

PostPostano: 30 svi 2010, 00:58 

Škutor Mate je napisao/la:
Radije ako možete napravite jednu nuklearku i imat će te struje i love ko škalje, a zrak, tlo i vode će vam biti čiste. Ako ne možete onda uložite što više u solorano, vjetrenjače, a ako baš mora u plinsku elektranu. Ne zaboravite na dobru termo izolaciju, pasivne solarne kuće, toplinske pumpe koje u toploj Herecegovini i te kako mogu smanjiti potrošnju energije. A bistre, čiste krške rijeke i potoke ne dirajte, ne skrećite ih, ne trošite svu vodu za natapanje, ne kanalizirajte ih, zabranite korištenje insekticida i pesticida bar na sto metara od voda, a izgradite pročišćivače kanalizacija, čuvajte autohtoni živi fond tih voda i ne trpajte neke strane vrste koje će kompetencijom pobiti stare. Eto to je moj savit. Sve drugo je propast i voda i čovika koji živi od tih voda. Čista voda je život.

Nuklearka bi fakat bila najpametnije uložen novac, ali nažalost nema šuške za takve avanture. :no

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: