|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 60 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Wind
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 12:10 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Kloc je panjina koja se koristi za nesto da se potkloca,to je ono kad vids golfa keca bez tochkova negdje kod Nemile stoji na cetri hrastova panja prekriven UNHCR-ovim najlonom iz rata zaostalim... Ljiljo sigurno zna da je riječ kloc nastala od njemačke riječi Klotz. Holz Klotz.
|
|
Vrh |
|
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 12:13 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 20:48 Postovi: 2935 Lokacija: predvorje dzeneta
|
Tulkas je napisao/la: Vrbosna HR je napisao/la: može li neko pojasni riječ kobajagi ??? znam to je nešto ko fol, nego me zanima kako je nastala ta riječ, jeli to neka tuđica ?? Nastala po Momcilu Bajagicu.. ko bajagi Kljukusa je vrsta narodnog jela. Tobe jarabi je nesto kao " a u trkokurac sta se desi" Kljuka je carica u srednjoj Bosni je zovu "titkush" obozavam je u zimske dane i to kad bijeli luk ujeda za ochi...
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 12:14 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Vrbosna HR je napisao/la: može li neko pojasni riječ kobajagi ??? znam to je nešto ko fol, nego me zanima kako je nastala ta riječ, jeli to neka tuđica ?? Nastala po Momcilu Bajagicu.. ko bajagi Kljukusa je vrsta narodnog jela. Tobe jarabi je nesto kao " a u trkokurac sta se desi" Kljukuša, poznata i kao izljevača, izljevak i lijena pita (jer ima sastojke kao pita ali se ne treba sukat) se sastoji od tijesta i sitno nasjeckanih krumpirića, izlivenih u tepsiju i pečenih na 200 stupnjeva. Jako ukusno jelo, obožavam kljukušu
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1088 of 2558 - 42.53%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 12:15 |
|
|
emt je napisao/la: Wind je napisao/la: KLOCE da čujemo! Nesposobnjakovic, smotanko. Dzeko promasi gol, iz publike vriste Jesi kloc u p.m. Znam da emt zna!
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 12:28 |
|
|
Wind je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: Kloc je panjina koja se koristi za nesto da se potkloca,to je ono kad vids golfa keca bez tochkova negdje kod Nemile stoji na cetri hrastova panja prekriven UNHCR-ovim najlonom iz rata zaostalim... Ljiljo sigurno zna da je riječ kloc nastala od njemačke riječi Klotz. Holz Klotz. Tako je , kod mene u Vojvodini nema te reči za karakternu osobinu i slično , ali ima "klocna" , to je komad drveta koji se stavlja na zadnje točkove od auta da ne bi otišli nizastranu , ili kad se popravlja donji trap od auta ono se "stavi na klocne"!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 12:31 |
|
|
Hajde da vidim ove jebache poput Dudua ,Ministra nek mi objasne sta su "chiftijane" i kako se "odrishe"
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 12:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Prvi put čujem, nit sam se pravio velikim jebačem, nit sam u Bosni proveo jebačke godine.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 13:01 |
|
|
Chefe zezamo se malo,sta si se odmah uozbiljio,to su oni uchkuri sto drze dimije,kad se dobro uvezu tesko ih je razvezati
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 13:42 |
|
|
Wind je napisao/la: emt je napisao/la: Nesposobnjakovic, smotanko.
Dzeko promasi gol, iz publike vriste Jesi kloc u p.m. Znam da emt zna! Ta rijec samo u Sarajevu se koristi, Ali Dzeko mi je prvi pao na pamet da docaram pricu. Stvarno su mu uvijek to govorili.
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Poznati i manje poznati izrazi u komšijskom jeziku Postano: 12 vel 2012, 13:51 |
|
|
emt je napisao/la: Wind je napisao/la: Znam da emt zna! Ta rijec samo u Sarajevu se koristi , Ali Dzeko mi je prvi pao na pamet da docaram pricu. Stvarno su mu uvijek to govorili.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|